גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נקלעה אונבו הישראלית למרכז הקרב בין אפל לפייסבוק

יצרנית האייפון אילצה את הרשת החברתית להסיר מהאפסטור את אפליקציית האבטחה Onavo Protect, פרי פיתוחה של חברה רמת גנית שפייסבוק רכשה ב-2013 ● מאחורי השינוי התקנוני שהוביל להחלטה עומדת מערכת היחסים בין טים קוק למארק צוקרברג, שהולכת והופכת למתוחה יותר ● ואונבו עצמה? בעולם הטכנולוגיה קשה למצוא מי שיגיד עליה מילה טובה

בשבוע שעבר נאלצה פייסבוק לנקוט צעד יוצא דופן: היא הסירה מהאפסטור, חנות האפליקציות של אפל, את אפליקציית Onavo Protect שבבעלותה. להפרה קדמה אזהרה מצד אפל ולפיה אונבו פרוטקט מפרה את מדיניות הפרטיות המעודכנת של יצרנית האייפון, שאוסרת על אפליקציות לאסוף מידע על אפליקציות אחרות. מאחורי האפליקציה עומדת חברת הסטארט-אפ הישראלית אונבו, שפייסבוק רכשה ב-2013 תמורת כ-150 מיליון דולר.

אונבו זמינה בפלייסטור בלבד / מתוך אתר החברה

אונבו פרוטקט, שזכתה ל-33 מיליון הורדות נכון לפברואר, שווקה למשתמשים כאפליקציה ש"שומרת על הדאטה" שלהם באמצעות יצירת רשת פרטית וירטואלית (VPN). היא מזהירה מפני אתרים שעלולים להיות מזיקים, וכן מתריעה על אפליקציות שצורכות כמות גדולה של דאטה ומאפשרת להגבילן. שימוש בשירותי VPN הוא נפוץ למדי, ומאפשר בין היתר למנוע מאתרים לעקוב אחר פעילות המשתמש ולספק שכבת הגנה נוספת למידע רגיש, כמו מספרי כרטיסי אשראי. יתרון נוסף של VPN הוא האפשרות להתחבר ממדינה זרה: במדינות אוטוריטריות הדבר מאפשר לעקוף את הצנזורה על האינטרנט, וגם בישראל השיטה הזאת מאפשרת להירשם לשירותים שאינם זמינים בארץ, כמו הולו או פנדורה.

אלא שבמקרה של אונבו, במקביל לשירותים שסיפקה, האפליקציה גם אספה מידע על פעילות המשתמשים באתרים ובאפליקציות - ואז ניתחה אותו כדי להבין את דפוסי השימוש של גולשים מחוץ לאפליקציית פייסבוק. אונבו נחשבת לכלי חשוב באסטרטגיית המוצר והרכישה של ענקית הסושיאל, ולמעשה אפשרה לה לערוך מחקר שוק (ויש שיגידו ריגול תעשייתי) באמצעות המשתמשים. בכך מפרה האפליקציה דרישה נוספת של אפל, ולפיה למפתחים אסור להשתמש בדאטה בדרכים שלא רלוונטיות לשירות שהם מציעים.

לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", אפל הודיעה לפייסבוק מוקדם יותר החודש על ההפרה, והשתיים קיימו כמה פגישות בנושא. אפל ביקשה מפייסבוק להסיר את האפליקציה מרצונה, וזו הסכימה. אפל מסרה לתקשורת כי בכללים המעודכנים שלה נכתב מפורשות כי לאפליקציות אסור לאסוף מידע בצורה כזאת, ואילו פייסבוק טענה כי תמיד הייתה ברורה לגבי סוג המידע שנאסף ומנותח ע"י אפליקציית אונבו. במרץ האחרון הסירה פייסבוק מגוגל פליי, חנות האפליקציות של אנדרואיד, אפליקציה אחרת מבית אונבו. האפליקציה, Bolt Lock, הוצגה כאמצעי הגנה בעת הזנת מידע רגיש ליישומים חיצוניים. היא נתקלה בביקורת דומה לזו שספגהOnavo Protect, ונעלמה אחרי זמן קצר. בפייסבוק הגדירו אז את האפליקציה כ"ניסוי".

החלטות עסקיות שבהן נעזרה פייסבוק במידע שקיבלה מאונבו

שיחות שנקלעו למבוי סתום

במבט לאחור, קשה להגיד שההסרה של אונבו מפתיעה. בחודשים האחרונים מתנהל סכסוך רחב יותר בין שתי ענקיות הטק, שבליבו סוגיית הפרטיות ואיסוף הדאטה. כששערוריית קיימברידג' אנליטיקה התפוצצה במרץ, ונחשף כי מידע על עד 87 מיליון משתמשי פייסבוק דלף לחברת הייעוץ הפוליטי, מנכ"ל אפל טים קוק עלה להתקפה. כשנשאל בראיון מה היה עושה אילו היה במקומו של צוקרברג, השיב קוק בפשטות: "לא הייתי מגיע למקום הזה". לאחר מכן הוא ביקר את הפרקטיקה של רשתות חברתיות לאסוף מידע אישי על גולשיהן ולעשות לו מונטיזציה - לב המודל העסקי של פייסבוק.

צוקרברג הגן בתגובה על הפרקטיקות של הרשת החברתית, ועקץ בחזרה את אפל על המחירים הגבוהים של מכשיריה. "אני מוצא את הטיעון שלפיו אם המשתמש לא משלם אז לנו, כחברה, לא אכפת ממנו, מאוד שטחי ולא נכון" אמר, "חשוב שלא ניקלע לתסמונת שטוקהולם וניתן לחברות שגובות יותר כסף לשכנע אותנו שזה כי אכפת להן יותר מאיתנו. זה נשמע לי כמו אבסורד".

הסיבוב הבא הגיע בחודש יוני. אפל הציגה בוועידת המפתחים שלה, WWDC, פיצ'ר שיגיע עם העדכון החדש לספארי, דפדפן ברירת המחדל באייפון ובאייפד. העדכון יביא לכך שיוצג חלון פופ-אפ שמבקש את רשותם של הגולשים לפני טעינה של כפתורי שיתוף, לייק ותגובה מטעם הרשתות החברתיות, כי הם מאפשרים איסוף דאטה.

באותו חודש אפל גם עדכנה את מדיניות חנות האפליקציות שלה למפתחים והרחיבה את החלק הנוגע לשימוש ושיתוף של דאטה. נראה היה שתזמון העדכון לא מקרי, ומהווה תגובה לשערוריית קיימברידג' אנליטיקה, במטרה לבסס את מעמדה של אפל כחברת הטכנולוגיה ששמה את הפרטיות של משתמשיה בעדיפות עליונה. בהקשר זה בלט במיוחד הסעיף שאוסר על מפתחים ליצור מאגר נתונים של פרטים על אנשי הקשר של המשתמשים, או למכור אותו לחברות צד שלישי. שיתוף של דאטה על חברים ללא הסכמתם היה בדיוק מה שהוביל למשבר קיימברידג'.

כבר אז מספר כלי תקשורת העריכו כי הסעיף שהביא כעת להסרת אונבו פרוטקט, ואוסר על "איסוף אינפורמציה על אפליקציות שמותקנות במכשיר למטרות אנליטיקה, פרסום או שיווק", מכוון ישירות נגדה. "הכללים נשמעים כמעט כאילו נכתבו בתגובה למה שאונבו ואחרות עושות", אמר לבלומברג חוקר האבטחה וויל סטרפך. בגיזמודו נכתב כי "אונבו פרוטקט עדיין נמצאת בחנות האפליקציות, אבל אם היא תיעלם זה יכול להיות סימן לכך שהקרב בין אפל ופייסבוק, שמתרקם כבר זמן רב, סוף סוף מתחמם". גם האתר 9to5mac תהה כיצד תנהג אפל באונבו, בהתחשב בשינוי המדיניות.

הפרסומים על מאחורי הקלעים של השיחות, ולפיהם אפל ביקשה מפייסבוק שתסיר בעצמה את האפליקציה וזו הגיבה בחיוב, נשמעים על הרקע הזה קצת מפויסים מדי. בשיחה עם "גלובס" אמרו גורמים שמכירים את הפרשה כי זו לא הייתה הסכמה ג'נטלמנית, אלא כיפוף ידיים. לפי אותם גורמים, בעקבות שינוי הכללים ביקשה פייסבוק הארכת זמן כדי לעמוד בתנאים החדשים שאפל הציבה, והציעה ששתי החברות ישתפו פעולה למטרה זו. באפל סירבו לבקשה, התעקשו שלא לאפשר את השארת האפליקציה באוויר אחרי שינויים, והשיחות הגיעו למבוי סתום. ככל הנראה, לפייסבוק לא הייתה ברירה אלא לפעול כפי שפעלה.

מאפל לא נמסרה תגובה רשמית לדברים, אך ייתכן מאוד שהסירוב שלה נובע מתוך התנגדות למהות הפעילות של אונבו, ולא לדרך הפעולה הטכנית. עוד לפני עדכון המדיניות השתמשה אפל בשיטה המכונה Sandboxing כדי למנוע מאפליקציות לגשת למידע על אפליקציות אחרות מתוך המכשיר עצמו, ואונבו פרוטקט התמודדה עם המגבלה הזאת בכך שאספה את המידע דרך ה- VPN שיצרה. סביר להניח שבאפל לא רצו לאפשר לה למצוא פרצה נוספת בכללים, שתאפשר את המשך פעילותה בשינוי אדרת.

כלי רב עוצמה להחלטות עסקיות

גורלה של אונבו היה צפוי לא רק בגלל ההידרדרות ביחסי פייסבוק-אפל: כבר תקופה ארוכה שהיא עולה לכותרות בעיקר בהקשרים שליליים. החברה הרמת גנית הוקמה ב-2010 בידי גיא רוזן ורואי טיגר, פיתחה אפליקציות לשיפור ביצועי המכשיר וחיי הסוללה, ובנוסף אפשרה לחברות לבחון את ביצועי האפליקציות שלהן מול חברות מתחרות. לאחר שנרכשה בידי פייסבוק הפכה החברה לבסיס להקמת פייסבוק ישראל, אך מאז העבירה את רוב פעילותה לקליפורניה, והשאירה בארץ רק צוות מצומצם. כיום היא מפעילה רק את אפליקציית אונבו פרוטקט.

בפוסט שכתבו רוזן וטיגר ב-2013, ובו הודיעו על הרכישה, נכללה בין היתר התייחסות נרגשת ללקיחת חלק בפרויקט Internet.org של פייסבוק, שמטרתו לחבר מדינות מתפתחות לאינטרנט. בנוסף הופיעה בו הבטחה ולפיה "אנחנו נשארים מחויבים כמו תמיד לפרטיות המשתמשים שלנו".

ההמשך היה חיובי פחות. בשנה שעברה חשף ה"וול סטריט ג'ורנל" את אופן הפעולה של אונבו פרוטקט, ואת היתרון שהיא מעניקה לפייסבוק, העוצמתית ממילא, מול מתחרות - כולל חברות סטארט-אפ בראשית דרכן. לפי הדיווח נכתב כי פייסבוק יכולה לקבל באמצעות אונבו מידע מפורט על האפליקציות האחרות שהמשתמשים הורידו: הזמן שהם מבלים בהן, תדירות הפעלתן, ואפילו נתונים דמוגרפיים - שיעור הגברים שמפעילים את האפליקציה במדינה מסוימת לעומת שיעור הנשים, לדוגמה. האפליקציה מזהה טרנדים חדשים, יכולה לחזות אילו אפליקציות יהפכו ללהיט, אילו חוות האטה בצמיחה ואילו פיצ'רים הופכים לפופולריים.

הדיווח תיאר כיצד הדאטה שאספה אונבו תרם להחלטה לקנות את וואטסאפ, הרכישה הגדולה ביותר של פייסבוק עד היום; לפתח מתחרה לאפליקציית Houseparty של הישראלי בן רובין; לדעת על ההאטה בצמיחה של סנאפצ'ט בעקבות השקת הסטוריז באינסטגרם חודשים לפני שסנאפצ'ט עצמה פרסמה זאת, מה שהוביל להחלטה להשיק סטוריז גם בפייסבוק, וואטסאפ ומסנג'ר; ולהוסיף ב-2016 פיצ'ר וידאו חי לאפליקציית פייסבוק, בעקבות ניתוח דפוסי שימוש באפליקציות כמו כמו Meerkat של רובין ו- Periscope של טוויטר. ב"ג'ורנל" אמנם ציינו כי גם מערכות ההפעלה אנדרואיד ו- iOS עצמן מאפשרות לגוגל ולאפל לנטר את ביצועיהן של אפליקציות יריבות, אך לא ידוע אם הן משתמשות במידע כדי לעצב את אסטרטגיית המוצר שלהן.

החוקר אשקן סולטני, שהיה בעבר מנהל הטכנולוגיות של רשות הסחר האמריקאית ( FTC ), אמר כי "זו גישה שמשתמשת בדאטה של הצרכנים באופן שפוגע באינטרסים שלהם, כולל מניעת חדשנות ותחרות". עורך הדין אדם שבל, ממשרד Wilson Sonsini Goodrich & Rosati , העיר כבר אז כי ייתכן שפייסבוק מפרה את ההסכם שלה מול אפל, מאחר שאפל מאפשרת למפתחים להשתמש בדאטה "רק כדי לספק שירות שרלוונטי לשימוש באפליקציה, או למטרות פרסום".

פייסבוק ספגה ביקורת גם על כך שהיא לא פרסמה בבירור את העובדה שהאפליקציה בבעלותה, גילוי נאות שהיה חסר אפילו כשהרשת החברתית קידמה אותה באמצעות לשונית בשם Protect באפליקציית פייסבוק ל-iOS. במרץ גילה חוקר האבטחה וויל סטרפך, שכאמור צפה את הקשר בין עדכון התקנון של אפל לרצון להסיר את אונבו, כי אונבו ממשיכה לאסוף נתונים מהמכשיר גם כשה-VPN מכובה. המידע הזה כולל נתונים על שימוש ב- WiFi ובדאטה סלולרית, והזמנים שבהם המסך דולק או כבוי.

לא כל עיתונאי הטכנולוגיה שמרו על ניסוחים מעודנים כשכתבו על אונבו. דל קמרון מאתר גיזמודו כינה אותה בעבר "ערפדית", וביקר אותה על כך שהיא מציגה את עצמה כשירות ששומר על אנונימיות הגולשים - בזמן שהיא מעבירה את המידע האישי שלהם לידי תאגיד בשווי מאות מיליארדים. קמרון הזהיר כי אם פייסבוק אי פעם תמכור את אונבו, הדאטה עשויה להימכר איתה, והמליץ לקוראים להוריד אפליקציית VPN אחרת. "פייסבוק היא לא חברת פרטיות; היא האח הגדול על PCP (סם הזייתי). היא לא רוצה להגן עליכם, אלא לרוקן מכם את הפרטיות שלכם, למצוץ מכם כל טיפה של מידע אישי", כתב.

"תוכנת ריגול ארוזה יפה"

לביקורת התקשורתית הצטרפו באפריל גם המחוקקים בארצות הברית. כשצוקרברג זומן לשימועים בקונגרס על רקע שערוריית קיימברידג', הוא נשאל בין היתר אם הרשת החברתית נעזרת בדאטה שנאסף מאונבו כדי לנטר את הפופולריות של אפליקציות שלא בבעלות פייסבוק, ולהחליט אם לרכוש חברות או לפתח מוצרים. בנוסף הוא נשאל אם החברה מקשרת את האינפורמציה שנאספת דרך אונבו למידע שנאסף על אותו משתמש דרך פרופיל הפייסבוק שלו.

כמו שאלות רבות אחרות שנשאלו ביומיים שהעביר צוקרברג בוושינגטון, התהיות האלה נותרו ללא מענה, אך עם הבטחה למחוקקים השואלים שפייסבוק "תחזור אליהם לגבי זה". החברה עמדה בהבטחתה, ובמסמך תשובות ארוך שפרסמה אמרה כי היא אינה אוספת מידע על אינדיבידואלים באמצעות אונבו, או מקשרת שימוש אינדיבידואלי לחשבונות פייסבוק. לעומת זאת הודתה פייסבוק שהיא בוחנת את הדאטה שנאסף כדי לזהות סוגי מוצרים פופולריים ואת דרכי השימוש בהם, על מנת לשפר את מוצריה בהתאם. עוד הוצהר כי אונבו אכן אוספת מידע על מכשירים, מיקומם, האפליקציות המותקנות ודפוסי השימוש בהם, האתרים שבהם ביקרו משתמשים והיקף הדאטה שצרכו.

אונבו פרוטקט אמנם הוסרה מהאפסטור, ולא ברור אם תחזור לשם אי פעם, אך היא עדיין חיה ובועטת בגוגל פליי - חנות האפליקציות של אנדרואיד, שעליה מתבססים כ-85% ממכשירי המובייל בעולם. כעת תצטרך גוגל להחליט אם ללכת בעקבות אפל, או לנקוט גישה מתירנית יותר. בניגוד לאפל, גוגל עצמה מבססת את המודל העסקי שלה על איסוף דאטה, כך שהיא מוצאת את עצמה במצב מורכב יותר.

עד שהחלטה כזאת תתקבל, מזהירים כלי תקשורת טכנולוגיים משימוש באפליקציה. ג'ק מורס מ-Mashable כינה את אונבו כ"קריפית", והגדיר אותה "תוכנת ריגול ארוזה באופן יפה, לבושה באופן מהודר עם עניבת פרפר כחולה של פייסבוק". כריס סמית מ-BGR אפילו השווה אותה לקיימברידג' אנליטיקה. בהתחשב בכך ששוק ה-VPN לא בדיוק דל באפליקציות, הסחף השלילי עשוי להסתיים בכך שאונבו פרוטקט תמצא את עצמה זנוחה, ופייסבוק תחפש דרכים אחרות להבין מה המשתמשים עושים.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר