גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים מנכ"לית אישה: הטור הפותח בגיליון 50 המשפיעות

הגענו לשלב חדש באבולוציה של המנהיגות הנשית

היו זמנים שלנשים היו שלוש אפשרויות: או שהיית אחות או שהיית מורה או מזכירה. מי שמתגעגע לזמנים האלה, ממליצה לו להתרחק מהגיליון הזה.

זה מביא אותי לשיחת הטלפון שקיבלתי לא מזמן. 'אנחנו פונים אלייך', אמרו לי, 'כי אנחנו מחפשים מנכ"לית אישה, חשבנו שתוכלי לעזור עם שמות'.

בוועדת האיתור רצו בפירוש למצוא אישה שתנהל את אחת החברות הגדולות במשק. וזה היה עבורי רגע שמח כזה, רגע להשתהות עליו.

ומה יותר משמח? שזו לא הפעם הראשונה השנה, גם לא השנייה. משהו חדש מתחיל להבשיל בתאגידים הגדולים. בשנה האחרונה בולטת יוזמה ללהק מנכ"ליות נשים. לא במקרה, לא על הדרך, אלא מתוך כוונה מלאה. זה מה שקרה כשהתפנה תפקיד בראש ענקית תעשייה, גם בחברת ביטוח מצליחה וגם בתאגיד בריאות גדול.

'מה באמת חשוב לכם?', אני שואלת.

'מנהיגוּת', הם אומרים לי, 'מנהיגות ואמפתיה'.

כשאחד המנכ"לים הדומיננטיים בתיאטרון פרש, המטרה המוצהרת הייתה לחפש במקומו מנכ"לית אישה. היה גם מי שלחש לי באוזן: לא רק מנכ"לית אישה הם מחפשים, הם רוצים אישה מזרחית.

אז התקדמנו במשהו. תודו.

עכשיו השאלה שעל השולחן היא כבר לא 'האם אישה', אלא האם יש מאגר מנהלות גדול מספיק, ואם כן, האם הן בכלל בעניין?

יצא לי לבדוק את זה מהצד השני עם מישהי שאני מעריכה. היא אחת המנהלות היותר מעודכנות ובכירות, ועדיין הרבה פחות ממה שיכלה להיות, אם רק הייתה נענית להצעות המפתות שהיא מקבלת. היא כבר אמרה 'לא' לרשת מזון ולאחרונה גם לחברת פיננסים. בעלי המניות הסתכלו עליה, וחשבו שזה זה, כי יש לה בדיוק מה שהם צריכים. אבל היא החליטה שלה זה פחות דחוף עכשיו. היא לא עפה על החבילה הזו, של חוסר שעות שינה וכאבי ראש קודחים, שקוראים לה קידום מטאורי.

כמה גברים היו מסרבים? כמה גברים היו מרגישים שזה גדול עליהם? בדיוק.

בשורה התחתונה, מנהלות שוות הופכות להיות מחוזרות מאוד בעידן שבו הביקוש למנכ"לים מצוינים עולה על ההיצע.

האם זה בא מהמקום של רצון להשתיק את המצפון החברתי של בעלי המניות? אני מסופקת. אולי במקרה של התיאטרון, אבל בשאר המקרים, אף אחד לא עושה טובה.

אלה אנשים שצריכים להביא סחורה. ולסחורה הזו יש רק משמעות אחת: ביצועים מעולים. הצלחות רציפות של נשים שהיו חלוצות בתחומן הן הגנרטור שמושך עוד ועוד נשים למעלה. הן ההוכחה שזה עובד.

'למה, בעצם, חשוב לך שזו תהיה אישה?', שאלתי תעשיין, מייסד של חברת ענק, שפנה אליי כשחיפש מנכ"לית.

'יש איזשהו טרנד', הוא הודה, 'זה כמו בכדורגל, תמיד לאנדרדוג יש פוטנציאל הצלחה גדול יותר בגלל המוטיבציה לעלות בסולם החברתי. למי שנמצא בעמדת נחיתות יש מוטיבציית יתר. ונשים בעמדות ניהול הן אנדרדוג. כשאני מסתכל על כל התמונה, הוא אומר לי, יש מעט נשים למעלה. אבל מי שמגיעה היא סופר-וומן. אני פחות מאמין בכישורים אינטלקטואליים ויותר בכישורי מוטיבציה. לנשים יש נטייה לקדם אנשים אחרים, להקיף את עצמן באנשים מוצלחים. אצל גברים זה קיים פחות', הוא מתעקש.

מבחינתו, הכיוון ברור. נשים מביאות איתן יותר שיתופיות, הניהול שלהן פחות היררכי.

'אני בא ממשפחה פטריארכלית, ככה גדלתי', הוא מספר לי. "אבל גיליתי בשנים האחרונות שיש המון ערך לשיתופי פעולה, זה יותר חשוב מדברים אחרים. לשתף ולמשוך אנשים טובים, זו תכונה מאוד ייחודית לנשים".

אז התרבות החדשה היא יותר נשית באופייה. נשים דואגות להמשכיות, מכשירות יורשים ואז נוצרת עוד שכבת נשים בהנהלה.

לנסות להיות כמו הגבר זו טעות, אמרה בזמנה סימון דה בובואר. הגבריות היא הכלא שממנו צריך להשתחרר, אין סיבה שנשים תשאפנה להיות בו. אבל במשך תקופה ארוכה, אנחנו יודעים, כדי להיכנס למועדון הגברי, נשים אימצו קוד התנהגות גברי. עכשיו, כשארגונים מאמצים תכונות נשיות, כל זה משתנה. השחרור נמצא, לכאורה, מעבר לפינה.

אז איך נולדה פתאום ההתפעלות הזו מהכישורים הנשיים? היא מושפעת לא רק מתהליכים כלכליים וטכנולוגיים, אלא גם מתהליכים אידיאולוגיים וחברתיים. התפיסות התרבותיות מחלחלות למערכת הסינון. ככל שהגדרת התפקיד עמומה יותר, דעות קדומות יכלו לחלחל ביתר קלות. זו הסיבה שבמוסדות פיננסיים, שבהם הכול מדיד והרמטי, נשים מקצועניות הצליחו לבסס את מעמדן בראש הקבוצה יותר מאשר בענפים אחרים.

מה שנראה לנו היום כל כך טבעי, שנשים מנהלות את רוב הבנקים במדינה, את בנק ישראל ואת מפעלי התעשייה האווירית, יכול היה להיות עד לא מזמן בגדר פנטזיה בדיונית פרועה. אלא שהבדיון הזה הופך למציאות.

מהמקום הזה קל לשכוח שלאורך ההיסטוריה נחסמה בפני נשים ההזדמנות להחזיק בהגה השליטה. הן לא השפיעו על הטכנולוגיה ולא על הכלכלה, לא הקימו מדינות ולא החריבו אותן. מנשים נמנעה האפשרות להציב לעצמן פרויקטים למימוש. אז מה הגדיר את ההצלחה שלהן? הבעל והילדים. אצל רבות זה כך עד היום, אבל את השינויים במעמד האישה אי אפשר לבחון במנותק מהשינויים בעמדה של נשים בשוק העבודה.

הרבה נשים ב'רשימת המשפיעות' לכודות בקונפליקט תפקידי. הן עומדות בראש ארגוני ענק ואחראיות על אלפי עובדים, אבל אף אחד לא עושה להן הנחות בתחומים האחרים. הן צריכות להצטיין כאמהות, כבנות זוג, כמנהלות בית, וכן, גם ברמת הנראות. המחויבויות שיש להן מחוץ לעבודה גבוהות לאין ערוך משל הגבר.

וההצלחות הפנומנליות שלהן משפיעות על נשים אחרות, לפעמים בדרכים שלא חשבנו.

"תציגו בעיתון גם נשים רגילות", מבקשות מאיתנו קוראות. המשודרגות-משיגניות מכניסות אותן ללחץ, כי הן מציבות להן מראה. דווקא בגלל שהצליחו להגיע לעמדות כוח, תוך שארגנו לעצמן חבילה מפוארת של יכולות והישגים, הן הופכות להיות משא כבד על כתפי אחרות, כי הן יוצרות סטנדרטים חדשים שקשים להשגה. והנה, כך נוצר פיצול נוסף בזהות הנשית. אולי כבר הגענו לשלב הזה שבו נדרש שחרור נשי במשמעות אחרת לגמרי. 

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד