גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומ"ץ: לחקור ברצינות את היוזמה להעביר את מכון וולקני לצפון

התנועה פנתה למנדלבליט בעקבות הפרסום ב"גלובס", לפיו "היועמ"ש מחפה על אבי שמחון שהסתיר דוח על מכון וולקני" ● אומ"ץ: "כיצד פרופ' אבי שמחון הסביר שהדוח התפרסם רק לאחר חשיפתו בתקשורת?"

פליצ'ה פנחס פלד, יו"ר תנועת אומ"ץ
פליצ'ה פנחס פלד, יו"ר תנועת אומ"ץ

תנועת אומ"ץ למינהל תקין פנתה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בעקבות הפרסום ב"גלובס" ("היועמ"ש מחפה על אבי שמחון שהסתיר דוח על מכון וולקני", 27.8.18), לפיו, כך אומר יו"ר התנועה פליצ'ה פנחס פלד, משרד היועמ"ש פטר כלאחר יד את פרשת הסתרת דוח המולמו"פ (מועצה לאומית למחקר ופיתוח אזרחי), שפסל את היוזמה להעתיק את מכון וולקני לצפון, וזאת, על-פי הפרסום, "מבלי שלכאורה נערכה בדיקה מקיפה על-ידי משרד היועמ"ש בנוגע להסתרתו של הדוח על-ידי לא אחר מאשר פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של ראש הממשלה, בתפקידו כראש המועצה הלאומית לכלכלה".

מדובר בהסתרת הדוח מהצוות שהקים ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחינת האפשרות להעברת מכון וולקני לצפון. תגובת משרד המשפטים לידיעה ב"גלובס" הייתה ש"גורמי המקצוע הרלןןנטיים מסרו לנו כי היא (חוות-הדעת המולמו"פ) מפורסמת באתר האינטרנט של המועצה. בדיקתנו העלתה כי אכן חוות-הדעת זמינה באתר זה. כמו כן, הובהר לנו כי היא הועברה אל חברי הצוות החברים בו".

"להפוך כל אבן"

פלד אומר בפנייתו כי "כמובן שתשובה זו אינה עולה בקנה אחד עם האשמות החמורות ביותר, שלפי העובדות המצוינות בפרסום, מופנות כלפי הגורמים האחראיים להסתרת דוח המולמו"פ, וזאת בייחוד כשברקע עומד החשש הכבד שראש הממשלה קידם את העתקת המכון כדי להטיב עם חברו, שאול אלוביץ.

"לפיכך, בדיקתכם צריכה להפוך כל אבן, כדי להסיר את העננה הכבדה שרובצת על היוזמה להעתקת המכון, ומתשובתכם עולה כי נעשה ההפך בדיוק. אבן בודדה לא הורמה! נראה לנו כי מן הראוי היה להביא את הדוח בפני הצוות האמור, ולא להסתפק בטענה הפורמלית כי הוא פורסם באינטרנט, כשלא ברור אם חברי הצוות היו מודעים לכך. השקיפות והנוהג הנכונים דרשו הבאתו בפני הצוות באופן ברור, יסודי ובמועד.

"לשם השקיפות המינהלית, נבקש, אם כן, לדעת אילו בדיקות משרדכם עשה? כיצד הסביר פרופ' אבי שמחון את העובדה שהדוח שאותו הוא קיבל ביולי 2016 התפרסם באתר משרד המדע רק 8 חודשים לאחר שהוא קיבל אותו? כיצד פרופ' שמחון הסביר שהדוח התפרסם במועד זה רק לאחר חשיפתו בתקשורת ורק לאחר דרישתו של ח"כ עומר בר-לב? כיצד הוא מסביר שהדוח התפרסם רק 3 ימים לפני הדיון בוועדת המדע בכנסת בראשותו של ח"כ אורי מקלב, שביקש לקיים דיון במקור על הסתרת הדוח? כיצד פרופ' שמחון הסביר את תשובתו שלא מסרה על קיומו של דוח המולמו"פ בפגישה הראשונה של הצוות שהקים ראש הממשלה, לשאלה אם קיימים דוחות ציבוריים שעל חברי הצוות להכיר? כיצד פרופ' שמחון הסביר את הראיון שהוא נתן בגלי צה"ל, בו הוא הכחיש את העובדה שהוא הזמין את דוח המולמו"פ, בעוד על הדוח עצמו רשום שהמועצה הלאומית לכלכלה בראשותו הזמינה את הדוח?". 

פלד שואל גם כיצד הסביר משרד החקלאות את תגובתו לתקשורת, כשהדוח נחשף, לפיה הוא אינו מכיר את הדוח, ולכן אין הוא יכול להתייחס אליו? פלד מבקש לדעת, "האם התקבלה תשובה ממשרד החקלאות לתגובה זו? שכן, למיטב הבנתנו, מנכ"ל משרד החקלאות, חבר בצוות של העתקת המכון וכיצד, אם כן, הוא לא הכיר את דוח המולמו"פ שהיה מונח לפניו? כיצד תגובה זו של משרד החקלאות מתיישבת עם תשובתכם ש"חוות-הדעת הועברה אל חברי הצוות החברים בו"? אם הועברה, מתי הועברה ולמי? האם נערכה בדיקה לאילו חברי צוות היא עברה, ומתי, אם בכלל, נערך בה דיון לפני שבג"ץ אילץ את המדינה לדון בה?". 

"הנושא כבר נדון"

כפי שפורסם בידיעה אליה מתייחסת הפנייה של אומ"ץ, "גלובס" ביקש לקבל מהיועמ"ש הבהרות מדויקות על שורה של שאלות בנוגע לדוח, וביניהן מה אמר פרופ' שמחון בבדיקה שנערכה בלשכת היועמ"ש. משרד המשפטים לא השיב לשאלות המפורטות ומסר בתגובה: "בעניין זה עליך לפנות למשרד ראש הממשלה וכן למינהל התכנון במשרד האוצר".

ועד חוקרי מכון וולקני מסר בתגובה: "דוח המולמו"פ לא הוצג בפני חברי הצוות, ואף לא היה אזכור לקיומו בדיוני הצוות עד חשיפתו בכלי התקשורת. גם לאחר החשיפה, הצוות לא קיים דיון על דוח המולמו"פ".

מינהל התכנון מסר בתגובה: "דוח המולמו״פ היה ידוע למנהלת מנהל התכנון וראש צוות וולקני, דלית זילבר, שהודיעה כי לא תתקבל החלטה מבלי לשמוע את מחברי הדוח. בהתאם לכך, מחברי דוח המולמו"פ זומנו להציגו בישיבה הבאה שתתקיים בסוף חודש אוקטובר".

הפנייה לפרופ' שמחון לא הניבה תשובות לשאלות והמועצה הלאומית לכלכלה מסרה בתגובה: "הצוות שמע עשרות גופים ואנשי מקצוע בנושא, ואף ביקש את הערותיו של כל מי שמעונין היה להשמיע את דעתו בנושא באמצעות 'קול קורא' שהתפרסם. יש לציין כי הדוח אינו 'שולל לחלוטין' העתקה של המכון, אלא ממליץ שבמקרה שתיעשה, היא תבוצע באופן הדרגתי על פני מספר שנים. הנושא כבר נדון בעבר בבג"ץ".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלו בחברה

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן