גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוכי פרס הנובל בכימיה "יישמו את עקרונות דרווין בתוך מבחנה"

גישת האבולוציה של החלבונים ייצרה דלקים ביולוגיים ותרופות לסרטן ● הזוכה פרופ' ג'ורג' סמית' הצהיר בעבר הצהרות אנטי ישראליות חריפות

הזוכים בפרס נובל לכימיה / צילום: Reuters
הזוכים בפרס נובל לכימיה / צילום: Reuters

פרנסיס ארנולד, ג'ורג' סמית' וסר גרגורי וינטר הם הזוכים בפרס נובל בכימיה לשנת 2018. החוקרים קיבלו את הפרס בעבור מחקר בחלבונים אשר ועדת הנובל הגדירה כ"אבולוציה במבחנה". לדברי ועדת הפרס: "החוקרים השיגו שליטה בתהליך האבולוציה והצליחו לרתום אותו למען האנושות". אנזימים המיוצרים באמצעות שיטות אלה של אבולוציה מכוונת, משמשים היום לייצור דלקים ביולוגיים ותרופות רבות, כולל נוגדנים יעילים מאוד למלחמה בסרטן ומחלות אוטואימוניות.

פרופ' פרנסס ארנולד מאוניברסיטת Cal-Tech זכתה במחצית הפרס, בעבור פיתוח שיטות לשימוש באבולוציה מכוונת של אנזימים, כלומר שינוי של הסביבה בתוך המבחנה כדי לגרום ל'הישרדות' של אנזימים בעלי תכונות רצויות למדען. אנזימים הם חומרים שגורמים לריאקציות בין חלבונים, ולכן השימוש בהם בתעשיה וברפואה הוא אינסופי. גם לפני הגילוי הזה ייצרו אנזימים, אולם הגישה של ארנולד אפשרה ייצור תעשייתי הרבה יותר ידידותי לסביבה, וכן ייצור של תרופות באופן מדוייק שלא היה אפשרי עד אז.

סמית' מאוניברסיטת מיזורי בארה"ב ו-ווינטר מאוניברסיטת קיימברידג', פיתחו שיטה בשם Phage Display , לגלות מהו הגן המקודד חלבון מסויים. החלבון ידוע, אך הגן אינו ידוע.

בשיטה שאת העיקרון שלה ואת היישום שלה פיתח סמית', לוקחים "מרק" של חומר גנטי, ו"מאכילים" במרק הזה אוסף של פאג'ים, שהם וירוסים אוכלי בקטריה. לוירוסים האלה יש תכונה לפני כאשר הם נפגשים עם חומר גנטי בסביבתם, הם מעכלים אותו לתוכם אותו. אחר כך הם 'מציגים' את החלבון שמקורו באותו חומר גנטי, על גבי המעטפת שלהם. כך מקבלים מרק של פאג'ים שכל אחד שונה.

לשם הפשטה, נניח שיש לנו ספר של אלפי מתכונים ועולם מלא מאכלים, אך איננו יודעים לאיזה מאכל מתאים איזה מתכון. הפאג'ים באנלוגיה הזו הם שפים חרוצים. אנחנו 'מאכילים' אלפי פאג'ים במתכונים, וכל פאג' 'מציג' לנו את המאכל המוגמר. כעת רק נותר לנו לזהות את המאכל (החלבון) שאנחנו מחפשים בידי פאג' מסויים, ולחלץ ממנו את "המתכון" (ה- DNA ). את הזיהוי עושים באמצעות נוגדנים, שיודעים לזהות את החלבון הרצוי.

באמצעות השיטה הזו פיתח גרגורי ווינטר, הזוכה השלישי, שיטה ליצור מעין ספריה של חלבונים, שאפשר לבחון את תגובתם למגוון חומרים. בדיקה זו מהווה היום רכיב בסיסי מתהליך פיתוח תרופות. זו הייתה אחת הטכנולוגיות באמצעותן פותחה תרופה בשם אדלימומאב (המוכרת בשם יומירה), המיועדת היום לטיפול במחלות אוטואימוניות רבות כמו דלקת מפרקים, קרוהן ופסוריאזיס (יומירה מכילה גם פטנט ישראל מרכזי, שפותח על ידי פרופ' דוד וולך ופרופ' דני אדרקה). בהמשך, פותחו תרופות נוספות בגישה זו. ווינטר ייסד את חברת קיימברידג' אנטיבודיז שנמכרה מאוחר יותר לחברת אבוט (היום אבווי) והפכה להיות יחידת פיתוח התרופות הביולוגיות שלה, והפיקה עשרות תרופות למחלות נפוצות ונדירות.

"אנחנו בימיה הראשונים של מהפיכת האבולוציה במחקר החלבונים, אשר עשויה להביא לתועלת לאנושות במגוון דרכים שונות", מסרה ועדת הפרס.

הזוכה הפוסט ציוני

ג'ורג' פ. סמית' בן ה-77, הוא ה"זווית הישראלית" של הזכייה, שכן הוא הוזכר בעבר כבעל דיעות אנטי ישראליות. אמנם הוא אינו מרבה להתראיין ולא אמר את הדברים בפומבי לתקשורת, אולם תלמידיו היהודים התרעמו בתקשורת המקומית במיזורי ובתקשורת היהודית באנגלית, לגבי אמירות אנטי ישראליות שלו כגון "ישראל היא פרק אפל בהיסטוריה היהודית" וטענו כי הביע 'שעשוע' לגבי התקפות טילים על ישראל. סמית', שאינו יהודי, נשוי לאישה יהודיה וטוען כי הוא 'ציוני לשעבר'. לאחר שפרש מאוניברסיטת מיזורי, ביקש לחזור לשנה וללמד קורס בנושא 'פרספקטיבות בציונות', על אף שהשכלתו היא כאמור בביולוגיה. תגובת הסטודנטים היהודים הובילה לביטול הקורס.

סמית' אמר אז כי: "אני חושב שיהודים ופלסטינים יכולים לחיות יחד כשווים על גבי האדמה אותה הם חולקים. איני מתנגד ליהודים ולא לכך שהן יגורו בפלסטין, אלא לכך שהם ישלטו בעמים אחרים. אני בוודאי אינני אנטישמי, אני מכיר את ההיסטוריה המודרנית היהודית לפרטי פרטים ואין דבר רחוק מן המציאות מאשר להגדיר אותי כאנטישמי. איני רוצה שהיהודים יעזבו את פלסטין אלא לראות את הסוף של המשטר המפלה במדינה".

סמית' טען כי לו היה מלמד את הקורס, הוא היה מאוזן ומציג נקודות מבט רבות. "אני שונא שפרופסורים מכריחים את הסטודנטים להסכים איתם פוליטית", אמר. "זוהי 'הוכחה באמצעות הפחדה' ואני האויב הגדול ביותר של הוכחה באמצעות הפחדה. מי שמתנכל לסטודנט שחושב אחרת ממנו צריך להיות מפוטר".

סמית' ציין היום בראיון הזכייה כי יתרום את הפרס לצדקה.

האישה החמישית הזוכה בתחום הכימיה

פרופ' פרנסיס ארנולד, בת 62, היא האישה החמישית שזוכה בפרס הנובל לכימיה. אביה היה פיזיקאי גרעיני, אולם היא לא המשיכה בדרכו מייד עם התבגרותה, אלא בגיל התיכון נסעה בטרמפים לוושינגטון הבירה כדי למחות נגד מלחמת וייטנאם. היא התפרנסה ממגוון משרות לא אקדמיות, כולל כנהגת מונית, אך עם סיום המלחמה חזרה לדרך המשפחתית והתקבלה ללימודי הנדסת מכונות והנדסת אווירונאוטיקה וחלל באוניברסיטת פרינסטון. את הדוקטורט שלה עשתה בהנדסה כימית באוניברסיטת קליפורניה ומאז היא בקאל טק. ב-2005 חלתה בסרטן השד אולם החלימה.

כולל ארנולד, 50 נשים זכו בפרס נובל עד היום, כאמור 3 מהון בפיזיקה (מתוך 207 זוכים), 5 מהן בכימיה, כולל מארי קירי שקיבלה את הפרס גם בפיזיקה (מתוך 178 זוכים) ו-12 זוכות בפיזיולוגיה או רפואה (מתוך 214 זוכים), כלומר 18 זוכות (אחת מהן פעמיים)) בתחומי המדעים המדוייקים מתוך 599 זוכים - 3% מהזוכים.

בתחום הכלכלה זכתה אישה אחת מתוך 79 זוכים, בתחום הספרות זכו 14 נשים מתוך 114 זוכים, ובפרס לשלום זכו 16 נשים מתוך 131 זוכים. כלומר, שיעור הנשים מתוך כלל הזוכים בנובל הוא כ-5%.

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר