מנדלבליט על רקע חקירת רה"מ: "המאמצים לעשות דה-לגיטימציה לפרקליטות ילכו ויתעצמו"

היועמ"ש באירוע לציון 70 שנה לפרקליטות המדינה: "הפרקליטות היא גם גוף ערכי. עובדיה ניגשים למלאכתם מתוך תחושה חזקה של תרומה למדינת ישראל וקידום ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית. התפיסה הערכית מייחדת את עבודתם של הפרקליטים הציבוריים"

היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף
היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

"לא ידוע מתי תסתיים חקירת ראש הממשלה" - כך אמר היום (ה') היועץ המשפטי לממשלה , ד"ר אביחי מנדלבליט, באירוע לציון 70 שנה לפרקליטות המדינה.

בין היתר אמר מנדלבליט: "אינני יכול להודיע עדיין מתי בדיוק תסתיים העבודה המשותפת והמאומצת שמבוצעת בתיקים אלה על-ידי משטרת ישראל והפרקליטות, ומתי תתקבל ההכרעה בהם; אבל אני כן יודע שהמאמצים לעשות דה-לגיטימציה לעבודת פרקליטות המדינה, ולעבודתי שלי כמי שעומד בראש התביעה הכללית, רק ילכו ויתעצמו".

לדבריו, "אך בשבוע שעבר נשמעה הטענה כי 'במובנים מסוימים' משרד המשפטים הוא 'סדום', ובהזדמנות אחרת נטען להטיה פוליטית כביכול של הפרקליטות ואף לרדיפה אחרי ראש הממשלה".

לדברי מנדלבליט, "מאמצים אלה ויוזמות אחרות שתכליתן למנוע החלטה על העמדה לדין, ללא קשר לתוצאות החקירה, הם פסולים, בדיוק כמו המאמצים המקבילים להם אשר מבקשים להביא בכל מחיר להחלטה על העמדה לדין עוד בטרם הסתיימו החקירות, וללא קשר לתוצאותיהן".

על רקע ניסיונות הדה-לגיטימציה לעבודתו ולעבודת הפרקליטות ביקש מנדלבליט להבהיר שוב כי "אנו לעולם נצעד ישר, בדרכו של המשפט. אנחנו עובדי ציבור; אנחנו משרתי ציבור; אנו אמונים בפני הציבור על שמירת שלטון החוק, שלאורו הטהור לעולם נפעל. אנו נמשיך ונפעל בהתאם למורשת ארוכת השנים של פרקליטות המדינה ושל מוסד היועץ המשפטי לממשלה. זוהי חובתנו לציבור האזרחים במדינת ישראל, אותו אנו משרתים. יש לנו פרקליטות מדינה אחת. ויש לנו יועץ משפטי לממשלה אחד. ויש לנו שלטון חוק אחד".

ועוד הוסיף מנדלבליט כי "זוהי הזדמנות להזכיר שיש לנו גם בית משפט עליון אחד, שאף עליו צריך להגן מפני התבטאויות שעלולות להתפרש כמבקשות להלך אימים על מעמדו וסמכויותיו, אגב הכרעות שיפוטיות תלויות ועומדות".

מנדלבליט אמר עוד כי "פרקליטות המדינה היא גם גוף ערכי. עובדיה ניגשים למלאכתם מתוך תחושה חזקה של תרומה למדינת ישראל וקידום ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית. התפיסה הערכית מייחדת את עבודתם של הפרקליטים הציבוריים".

את הפרקליטים תיאר היועמ"ש כ"סוג מיוחד של עורך דין, המחויב - בצד קידום המדיניות של הרשות הממשלתית הרלוונטית - לפעול בראש ובראשונה לקידום שלטון החוק ולהגנה על האינטרס הציבורי".

לדבריו, "הפרקליטים אינם עושים את מלאכתם לצורך קידום עצמי או מנת להשיא רווחים אישיים, כי אם מתוך רצון ליטול חלק בעשייה המשפטית הציבורית למען המדינה. הממלכתיות נטועה ב-DNA של אנשי פרקליטות המדינה.

"לכן", הוסיף מנדלבליט, "זה אך מצער לשמוע לאחרונה אמירות המבקשות לייחס לפרקליט כזה או אחר, או אף לפרקליטות המדינה בכללותה, שיקולים שאינם ממין העניין. אין דבר רחוק יותר מהאמת. זהו הבל-הבלים".

עוד אמר היועץ המשפטי לממשלה כי "הדברים מקבלים משנה תוקף לנוכח התקופה המאתגרת הניצבת בפנינו, בין השאר עם התקרב מועד ההכרעה בתיקי החקירה הנוגעים לראש הממשלה".

מנדלבליט סיכם את דבריו בכך ש"שעת מבחן גדולה ניצבת בפנינו (בפני היועמ"ש והפרקליטות, א' ל"ו)".