גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרון של שטייניץ לדוח המבקר: הכפפה חלקית של רשות המים אליו

יממה לאחר הביקורת החריפה שמתח מבקר המדינה על רשות המים, "גלובס" חושף את התוכנית להגברת השליטה של שר האנרגיה על הרשות ● עפ"י התוכנית, קביעת מדיניות הרשות תעבור ממועצה בלתי תלויה לידי השר ● שטייניץ טוען כי לא ייתכן שהאחריות למחדלים תיפול עליו, בעוד הרשות תפעל לפי מדיניות עצמאית

יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר
יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר

שר האנרגיה יובל שטייניץ יוזם חקיקה שתחייב את רשות המים לפעול בהתאם למדיניות שיקבע השר - כך נודע ל"גלובס". בדומה למהלך של רשות החשמל שהפכה ליחידה הכפופה ישירות לשר האנרגיה, במקרה של רשות המים שואף שטייניץ להכפיף את הרשות רק באופן חלקי, ברמת המדיניות הכלל-משקית, תוך שמירת עצמאותה המקצועית והאדמיניסטרטיבית של הרשות.

נכון להיום מחויבת רשות המים לפעול בהתאם להחלטותיה של מועצת רשות המים, שבה יש למשרד האנרגיה רק נציג אחד מתוך 8 חברים. הסמכות המשמעותית היחידה שמוקנית כיום לשר האנרגיה בחוק היא למנות את יו"ר רשות המים, בהסכמת שר האוצר. שטייניץ טוען כי לא ייתכן שהוא ישמש כאחראי למחדלי הרשות, כאשר אין לו שום סמכות עליה מעבר למינוי היו"ר ואין ביכולתו לכפות עליה לבצע את הוראותיו. בנוסף, טוען שטייניץ כי הרשות התעלמה בעבר מהחלטות שקיבל ופעלה באופן עצמאי.

היוזמה באה על רקע ביקורת חריפה שנמתחה בדוח מבקר המדינה על הרשות ועל שרי אנרגיה, על-כך שלא וידאו כי רשות המים מבצעת את תפקידה. עם זאת, שר האנרגיה מקבל חלק מהביקורת בדוח: הוא סבור כי המבקר צודק בטענתו שהרשות אפשרה לחקלאים באגן ההיקוות של הכינרת לשאוב כמויות מים גדולות מדי. בנוסף, הוא מקבל את הביקורת על העיכוב של 8 שנים בהקמת מתקן ההתפלה השישי בגליל המערבי. עם זאת, שטייניץ סבור כי האשמים בעיכוב הם תושבי האזור שפעלו משיקולי Nimby (ראשי תיבות באנגלית של "לא בחצר האחורית שלי").

לפי ההצעה הנבחנת במשרד, תוכל הרשות להציג לשר את עמדתה המקצועית שתפורסם, אולם ההחלטה הסופית על המדיניות תהיה בידי השר והרשות תהיה מחויבת לפעול על-פיה. כך למשל, אם יחליט שר האנרגיה על מדיניות להגדלת הפקת מים מותפלים - הרשות תהיה מחויבת לתמוך במדיניות זו בהסדרות התעריפיות והאחרות שתפרסם. שטייניץ סבור כי ישראל צריכה להפיק מים בכמות נוספת מעבר לדרוש לצורכי האוכלוסייה ולהשתמש בעודפי המים על-מנת לשמר נחלים, בעלי חיים ואת מפלס הכינרת. רשות המים אינה מחויבת כיום לפעול להגדלת היצע המים בהתאם לכך. 

מתקני התפלה בישראל

נזק של 1.1 מיליארד שקל בשנה

על-פי דוח מבקר המדינה שפורסם אתמול, אחראית רשות המים במחדליה להידרדרות חמורה במצבו של משק המים. עיקר הביקורת בדוח מתייחסת לתקופה שבה פעלה הרשות תחת ניהולו של אלכס קושניר בין השנים 2011 עד 2016. קושניר מונה על-ידי שר התשתיות עוזי לנדאו, אך בתקופת השר סילבן שלום שרר נתק כמעט מוחלט בין המשרד לרשות על-רקע מערכת יחסים עכורה בין לנדאו וקושניר.

בדוח המבקר נטען בין היתר כי הרשות לא יישמה את החלטות הממשלה, לא גיבשה תוכנית אב למשק המים ולא פעלה על-פי מדיניות ארוכת טווח. בנוסף נטען כי הרשות לא קידמה הקמת מתקני התפלה ובראשם את מתקן ההתפלה בגליל המערבי שהיה מתוכנן להיפתח ב-2015.

על השר נמתחה בדוח ביקורת על-כך שלא דרש מרשות המים להציג לו תכנית אב והסתפק במסמך מדיניות שאינו מהווה תכנית אב לדעת המבקר.

לטענת המבקר, הנזק הכספי שייגרם למשק בשל אי-אספקת מלוא כמות המים הדרושה עומד על כ-1.1 מיליארד שקל בשנה.

"רשות המים המופקדת על אוצר הטבע החשוב ביותר במדינה במשך שנים ניהלה את משק המים באופן שאינו עולה בקנה אחד עם גודל האחריות הכרוכה בכך", נכתב בדוח המבקר שפורסם אתמול ומתפרש על פני כמעט 90 עמודים. הביקורת שנערכה בין החודשים יוני 2017 עד ינואר 2018 חושפת תמונה מטרידה של ניהול כושל של משק המים, שהביאה למשבר ומצב חירום בו נאלצה רשות המים לקצץ במכסות המים לחקלאים.

כאמור, לפי הדוח רשות המים לא פעלה לעמידה ביעד התפלה לשנת 2020 שקבעה הממשלה ב-2008 ואף שינתה בפועל את יעד היקף ההתפלה שקבעה הממשלה ללא קבלת אישורה. כתוצאה מכך, לא הוקם מתקן התפלה שישי וקוצצו הקצבות המים לחקלאות, והמשך הבצורת עלול לגרום לשיבושים באספקת המים גם לבתים. מדוח הביקורת עולה כי רשות המים לא פעלו להגשת תוכנית אב למשק המים לאישור הממשלה כנדרש בהחלטת הממשלה מאוקטובר 2010, אלא הכינה מסמך מדיניות, ש"אינו בגדר תוכנית אב מאחר שאיננו כולל תוכנית יישום כפי שנקבע בו".

עוד קובע המבקר כי רשות המים הביאה להידלדלות מאגרים טבעיים עד כדי סיכון לגרימת נזק בלתי הפיך להם ואיפשרה למפלס הכינרת לרדת מתחת לקו האדום התחתון. בנוסף, רשות המים לא נקטה עד לשנת 2018 צעדים לעידוד החיסכון במים ולצמצום הגידול בצריכת המים שנרשם מאז שנה זו. המשבר בא לידי ביטוי בכך שמפלסיהם של כמעט כל מאגרי המים הטבעיים נמוכים מקוויהם האדומים, נפחי מים ניכרים מזוהמים או נמצאים בסכנת זיהום חמורה ואינם מטופלים, וכלי הפקה רבים הולכים ומתיישנים ויוצאים מכלל שימוש. 

מתקני התפלה בישראל

מנהל רשות המים: מאז פרסום דוח המבקר מתנפלים עלי 

במכתב ששיגר היום (ג') לעובדי ועובדי רשות המים התייחס מנהל הרשות גיורא שחם לדוח מבקר המדינה שפורסם אתמול על משק המים בישראל: "מאז אתמול יש התנפלות רבתי של התקשורת על רשות המים בכלל ועלי בפרט. רשות המים מוצגת בצורה שלילית ביותר, כרשות שהתרשלה באופן חמור בניהול משק המים וגרמה כביכול לאסון".

שחם מציין כי "הדוח כולו מתייחס לתקופה שקדמה למשמרת שלי כאן שמנהל רשות המים. אני בתפקיד קצת יותר משנה והביקורת מתייחסת לשנים שקדמו. למרות זאת, ולאחר שקראתי בעיון את הטיוטה לפני פרסומה... אני קובע באופן מקצועי שהדוח מייצר כותרות מופרכות לגמרי".

במקביל לביקורות, ממשיך שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ לקדם את תוכנית למשק המים לשנת 2030. מילוי הכינרת מחדש עד לקו העליון הכחול, זהו היעד שאליו שואף שר האנרגיה. על פי תוכנית 2030 של שטייניץ שאושרה בממשלה יוזרמו לכינרת מאות מיליוני קוב מים מותפלים שיופקו על ידי מתקני ההתפלה בשעות שפל בביקוש למים, תוך ניצול העלויות הנמוכות יחסית של הפעלת המתקנים.

כמו כן, ישוקמו נחלים בצפון הארץ באופן שימנע פגיעה בערכי טבע ונוף ובזני בעלי חיים מקומיי, שחשופים לשינויי האקלים באזור ולהתמעטות הגשמים.

על פי התכנית שאושרה בממשלה ביוני ייקבע יעד כושר ייצור המים המותפלים לשנת 2030 על סך של 1,100 מלמ"ק לשנה, לעומת כ-650 מיליון מ"ק כיום. היעד ייבחן מחדש בשנת 2023 בהתאם למצב מקורות המים. ככל שמפלסי מקורות המים לא יגיעו למצב הרצוי, יעד ההתפלה יוגדל עוד ויעמוד על 1200 מלמ"ק לשנה לפחות, לאחר בחינת מועצת רשות המים.

במדינת ישראל פועלים כיום חמישה מתקני התפלה, המספקים 585 מלמ"ק מים מותפלים בשנה.

בתוכנית הוחלט על הקמה מיידית של שני מתקני התפלה חדשים בגליל המערבי ובשורק, אשר יגדילו את כושר הייצור של המים ב-300 מלמ"ק לשנה. כמו כן, תקודם היערכות לתוספת של 100 מלמ"ק נוספים, כאשר הצורך בתוספת ייבחן בשנת 2020.

במסגרת דוח מבקר המדינה שפורסם אתמול ועסק במשק המים, כתב המבקר בין היתר בהתייחסו לכינרת: "מצבם של אגני המים בצפון הארץ ובכללם הכינרת הוא מהחמורים אי פעם, ומפלסיהם הגיעו מתחת לקוויהם האדומים".  

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס