גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 שעות בלילה אינן מספיקות: איך תשדרגו את איכות השינה שלכם?

השינה או החוסר בה משפיעים על חיינו ועל הסובבים אותנו ● המודעות ההולכת וגוברת לנושא הביאה להכרה במושג היגיינת שינה - יצירת תנאים נכונים לשינה איכותית ● מהי הדרך המיטבית להגיע אליה?

שדרוג השינה הוא עניין של מודעות/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שדרוג השינה הוא עניין של מודעות/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף הולנדיה

שינה. אנחנו מבלים במחיצתה שעות מדי יום, אך רובינו אמביוולנטיים מאוד לגביה: מצד אחד, אין כמעט אדם שלא אוהב לישון. מצד שני, "בעולם המבוגרים" שינה רבה מאוד - ואף התעסקות בה - יכולות להיתפס כעצלנות, כילדותיות וכדבר שיש להימנע ממנו. אולם כעת נראה כי מתרחש שינוי: הודות למחקרים רבים ולמאמרים שונים שהתפרסמו בנושא, רבים מבינים יותר ויותר את חשיבות השינה לגופנו, לבריאותנו ואף למצבנו הנפשי. במילים אחרות, גבירותינו ורבותינו - לכו לישון. זה מגיע לכם.

"יש היום תופעה של עלייה בעיסוק בשינה", אומר אבי ברססט, מנכ"ל חברת הולנדיה לריהוט חדרי שינה ומי שנחשב למומחה לתחום. "הסיבה לכך פשוטה מאוד: אינסוף מחקרים מוכיחים שישנו קשר ישיר בין איכות שינה לאיכות חיים ולבריאות האדם. פעם היה מאוד נפוץ להגיד 'יש מספיק זמן, אני אישן בקבר'. אולם השיח הזה משתנה, ועוד ועוד אנשים אומרים: 'אני רוצה לישון, ואני רוצה לישון טוב'. ככל שאנחנו יודעים יותר על שינה, אנחנו משקיעים בה יותר".

"ממוצע שעות השינה בישראל עומד על קצת פחות משבע שעות, שזה אולי בסדר - אבל לא טוב", מסביר ברססט. "הדרך מפה לתחלואה גבוהה של הציבור היא קצרה מאוד. אני, למשל, אדם עצבני הרבה יותר וסבלני הרבה פחות כשאני לא ישן טוב. יכולת הריכוז שלי נמוכה מאוד, אני נהג מסוכן הרבה יותר, ולכל אלה יש השפעה על הסובבים אותי ומדובר רק בחלק מההשפעות של שינה לא טובה".

דה־וינצ'י, נפוליאון, צ'רצ'יל - ועכשיו גם אתם

כפי שציין ברססט בתחילת דבריו, עוד ועוד מחקרים מוכיחים כי ישנו קשר מובהק בין איכות השינה לבין איכות חיינו. אפשר לראות זאת במקומות רבים, ולהבחין כמעט ללא מאמץ בהשפעה האדירה שיש לשינה עלינו. "במסגרת המחקרים השונים, ערכו בדיקות שהשוו בין אנשים שישנו לפני בחינה לבין כאלו שלמדו כל הלילה אליה, וגילו שמי שישנו טוב הצליחו יותר; ספורטאים נוהגים לישון לפני משחקים; בקרב טייסים ישנה הקפדה יתרה על שעות שינה, ולא במקרה מוקצים להם תאי שינה במטוס", מפרט ברססט. "עכברי מעבדה ש'בילו' כמה ימים ללא שינה - מתו; שיטת העינוי הסינית הידועה היא לא לתת לאדם לישון - ואז הוא מתחיל לאבד את שפיותו ומודה בכל דבר; זוהי אחת הדרכים הכי קונבנציונליות להוציא מידע מאנשים. פשוט לא נותנים לנחקרים לישון, והם יעשו הכול כדי שזה ייפסק".

שינה זה הרבה יותר מצורך, איך תגיעו לשינה איכותית? הקליקו לפרטים>>>

אם כן, המודעות לעניין הולכת וגוברת. עוד ועוד מחקרים, הרצאות ופרסומים גורמים לרבים להבין ששינה נכונה מהותית לחיינו. "אני גאה להגיד שהיום בצהריים, בשעה אחת וחצי, נמנמתי עד רבע לשתיים. יש לי במשרד דרגש, אני מוריד אותו, תופס תנומה של עשר דקות או רבע שעה, וזה הכול", מגלה ברססט. "כך אני בעצם משיג ערנות ונינוחות, וכך אני נחמד הרבה יותר לבריות. בקיצור, לשינה אותה רמת חשיבות כמו תזונה נכונה ופעילות גופנית. אלה שלושת המרכיבים החשובים של חיינו, ואין גיבור שהצליח בלי שינה. לאונרדו דה וינצ'י היה ידוע כאחד שלא מוותר על נמנום, ולא פעם אחת - גם כמה פעמים ביום; צ'רצ'יל נחשב לחובב הנמנום מספר אחת; ונפוליאון היה עוצר קרבות בשביל שנת צהריים. הכמות המומלצת היא שמונה שעות שינה בלילה, ועוד 'נפּנוּפּ' (שינה קלה - י.נ.) של רבע שעה בצהריים".

שנת צהריים קצרה בעבודה? כדאי ואף רצוי

אחד התחומים שבהם השינוי בתפיסה סביב השינה מקבל את הביטוי המשמעותי ביותר הוא שוק העבודה. תתפלאו, אך עוד ועוד ארגונים בעולם מאפשרים כיום לעובדיהם 'לתפוס תנומה' במהלך יום העבודה, לטובת ביצועים משופרים. לא במקרה הזכיר ברססט, מחבר הספר "NAP - סוד השינה המושלמת", את נמנומו במהלך יום העבודה. "אני כבר לא מתבייש לעשות את זה, ולא צריך להסתיר את זה מהעובדים האחרים", אומר ברססט, "כי גם לעובדים האחרים אני מאפשר זאת. מקומות עבודה רבים מעניקים לעובדים אפשרות לנמנם בשעות הצהריים. 20 דקות, 15 ואפילו 10 דקות של נמנום במהלך היום - בעיקר בין השעות שתיים לשתיים וחצי או אחרי ארוחת הצהריים - מעניקות 'בּוּסְטְ' של אנרגיה להמשך היום. ערכו גם בדיקות ריכוז וכדומה, וגילו פערים עצומים בין עובדים שנמנמו לבין כאלו שלא עשו זאת".

שננו היטב את המושג: היגיינת שינה

אפשר לומר כי הבנו בצורה ברורה מהו תפקיד השינה ומדוע היא חשובה לנו כל כך. כעת אנחנו עולים שלב, אל שאלה חשובה לא פחות: כיצד נוכל להבטיח לעצמנו שינה איכותית? כאן נכנס מושג שכדאי לאמץ, אם לא הכרתם אותו עד היום - היגיינת שינה.

"אנשים מוכרחים לדעת יותר על עולם השינה, להבין עד כמה הוא חשוב, ולהפנים שאיכות שינה היא דבר שנלמד", מסביר ברססט. "אדם רוכש את האהבה לשינה ואת הכמיהה לשינה מגיל צעיר, בעזרת שמירה על היגיינת שינה - כלומר עוד כילד דרוש זמן קבוע לכניסה למיטה, זמן קבוע ליקיצה, הקפדה על סיפור לפני השינה, הימנעות מהשתוללויות לפני השינה ומאכילת דברים מתוקים וכן הלאה. אלו דברים שבעצם מלמדים את הילד לאהוב שינה ולישון בצורה נכונה. הוא רוכש אותם בגיל קטן, ונשאר איתם לעד".

לדבריו, "אצל הבוגרים יותר מה שמפריע לשינה הוא המחשבות על בעיות קיומיות, עניינים כלכליים, מטרדים ופחדים שונים וכן הלאה. גם פה הכול מתחיל מהיסוד, מאותה היגיינת שינה. אדם המקפיד על רוטינה של שינה נכונה, מונע מהבעיות האלה להיכנס איתו למיטה".

להשיג את התנאים הטובים ביותר לשינה

אותה היגיינת שינה היא, למעשה, יצירת התנאים הנכונים לשינה טובה, איכותית, עמוקה ומועילה. ישנם כמה אמצעים שיכולים לסייע לכם בכך, אך מעל לכל חשוב להבין: המטרה היא להפוך את החדר שלכם לממלכת שינה, שתאפשר לכם לאגור כוחות למשך הלילה כולו. "שינה שמופרעת באמצע הלילה היא שינה פגומה", אומר ברססט, המשמש במקביל לעיסוקו גם כנציג הישראלי של איגוד השינה העולמי. "לילה אחד של שינה לא טובה ניתן לתיקון בלילה הבא, אך כמה לילות רצופים של שינה רעה - אי אפשר לתקן. אין דבר כזה לאגור שינה, אין אפשרות להשלים שינה: הנזק נגרם, והוא בלתי הפיך".

כעת, אל הדרכים להשיג היגיינת שינה טובה: "נושא האור בחדר השינה קריטי לאיכות השינה - אור מפריע לישון, וכיום אנחנו מבינים שהחושך משפר את איכות השינה בצורה מדהימה. זה שאנחנו נותנים לילדים להירדם עם תאורת לילה קטנה זו טעות: ככל שיהיה לנו יותר חושך יהיה לנו קל יותר להירדם. לכן מסכת עיניים הפכה למוצר צריכה בסיסי בשנים האחרונות. הדבר השני שהפך למוצר פופולרי הוא אטמי אוזניים, מכיוון שרעש מפריע לישון. אבל שני אלו לא מספיקים כדי להשיג שינה טובה: צריך גם מצעים איכותיים, מזרן גמיש ומפנק, כרית תומכת. כל הדברים הללו גורמים לאנשים היום להשקיע יותר באביזרי השינה שלהם".

כאן מזכיר ברססט את אחד המוצרים החשובים של חברת הולנדיה שבראשה הוא עומד, שתרומתו לאיכות השינה גבוהה - המיטה המתכווננת, ובייחוד דגם ה־Auping Royal, המיטה המתכווננת הראשונה בעולם ש'מגיבה' אלינו בזמן השינה: "זו מיטה עם טכנולוגיה ייחודית וחדשנית, המתאימה עצמה לאדם הישן עליה במהלך הלילה בחמישה אזורים - ראש, גב, אגן ברכיים רגליים", הוא מסביר. "יש בה חמישה מנועי הפעלה, כולל מנוע מיוחד לתמיכה לומבארית (לגב התחתון - י.נ.) מושלמת. היא גם זכתה בפרסי עיצוב". ואם כל זה לא מספיק, הרי שהיא כוללת גם שעון מעורר מיוחד, שמעודד יקיצה טבעית בהתאם לדפוסי השינה של בעל המיטה.

"אני מעריך שבתוך פחות מעשר שנים מהיום כל מיטה בעולם תהיה מתכווננת, מהסיבה הפשוטה: אנחנו לא בנויים לשכב פרקדן. אם אתה מרים מעט את הגב, אתה נושם יותר טוב, ואולי אפילו נוחר פחות; אם אתה מעלה מעט את הרגליים, אתה משפר את זרימת הדם בגוף. שינה מכוּוְנֶנֶת שיפרה להרבה מאוד אנשים את החיים, מקצה לקצה".

"אנשים יכולים לעשות דברים קטנים שישדרגו את השינה שלהם בצורה משמעותית, ובסופו של דבר זה הכול עניין של מודעות", מסכם ברססט. "אנשים שישנים כמו שצריך הם פשוט אנשים טובים יותר, ויותר טוב להם. כאדם שישן נכון, אני יודע שמדובר בתרומה לאיכות החיים שלי. אני מספיק הרבה יותר מאנשים שלא ישנים, ואני ישן לא מעט. זה ההבדל הגדול".

חוויית השינה המושלמת נמצאת בהישג ידכם, הקליקו כאן לפרטים>>>

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"