גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקבלן נכנס לחדר, הניח על השולחן מעטפה מפוצצת בדולרים והלך"

חמישה ראשי ערים לשעבר מספרים ל"גלובס" על תחושת הסיפוק היומיומית ("מקבל החלטות בבוקר ורואה תוצאות בערב"), על הקשיים ("להיות ראש עיר זו עבדות לשמה") ועל הפיתויים ("לא דיווחתי למשטרה. דברים כאלה מתרחשים חדשות לבקרים")

אלי מויאל  / צילום: תמר מצפי
אלי מויאל / צילום: תמר מצפי

אם יש דבר אחד המשותף לכמעט כל ראשי הערים לשעבר שאיתם נפגשתי לקראת הבחירות המוניציפליות היא תחושת הגעגוע לתפקיד. "מדובר בתפקיד מרתק, ביצועי שבו אתה מקבל החלטות בבוקר ורואה אותן יוצאות לפועל בערב", אומר עמרם מצנע שכיהן כראש עיריית חיפה מ-1993 עד 2002 וכראש עיריית ירוחם (ועדה קרואה) מ-2005 עד 2010.

מצנע מייחס את חיבתו לתפקיד אותו ביצע במשך כמעט 15 שנים למשאבים הגדולים העומדים לראשותו של ראש העיר וביכולת ההשפעה על החיים של התושבים. לדבריו, "העיר היא כחומר ביד היוצר. ראש העיר יכול לעצב את החינוך, התרבות, התשתיות ולהיות בקשר ישיר עם הציבור".

טלי פלוסקוב כיהנה כראשת עיריית ערד בין השנים 2010-2015, אך עזבה את התפקיד לטובת רשימת מפלגת כולנו לכנסת. גם היא מספרת על הגעגועים לצד הביצועי של התפקיד. "בכל מקום שבו אני נמצאת אני מחפשת את העשייה ובכנסת צריך להשקיע יותר בדיבורים. לפעמים אני שואלת את עצמי אם עשיתי את הדבר הנכון שעזבתי את ראשות העיר. אני מניחה שאם הייתי חברת אופוזיציה הייתי מתחרטת על המעבר, אבל מאחר ואני חלק מהקואליציה אז בכל אופן יש תחושה שאני מזיזה דברים", היא מספרת.  

יוצא דופן בגישתו הוא אלי מויאל, שכיהן כראש העיר של שדרות מ-1998 עד 2008. מויאל זוכר דווקא את הצד הקשוח של התפקיד - את העבודה הסיזיפית, את הקללות ואת ההשמצות. "10 שנים הספיקו לי, ואני אומר לכל המתמודדים - להיות ראש עיר זאת עבדות לשמה", הוא אומר, "אתה נותן את נשמתך תפקיד ואף אחד לא מעריך אותך".

למרות הקשיים, התפקיד החשוב וההשפעה הנלווית אליו ממלאים את מויאל בגאווה כאשר הוא נזכר באחד מההישגים אותו הוא מציין כחשוב במיוחד - שיפור שיעור הזכאים לבגרות בעיר. "אני העליתי בצורה דרמטית את ציוני הבגרות בשדרות. המצב היה על הפנים ואני שיניתי את זה", הוא מציין. 

אלי מויאל / צילומ: אורי פורת

כשמדברים איתם על מערכת הבחירות הנוכחית - על הקמפיין, על המועמדים, על ההבטחות ועל האתגרים של ראשי הערים והמועצות שיבחרו היום - תמונת השלטון המקומי הופכת למורכבת יותר.

רוני מילוא שכיהן כראש עיריית תל-אביב מ-1993 עד 1998, מספר כי לא יצביע למי שהחליף אותו בתפקיד - רון חולדאי - אלא למי שכיהן כסגנו של חולדאי בשנים האחרונות, אסף זמיר. "אני חושב ש-20 שנה זה מספיק. חולדאי צריך לעבור הלאה - ארבע שנים זה הגבול. אני חושב שיש כיום תופעות שליליות של שלטון ממושך עם הרבה כוח וסמכויות, גם בראשות הממשלה. צריך להוביל להגבלת כהונה בחקיקה, כפי שיש בארה"ב". 

מה אתה אומר על קמפיין האנטי-מוסלמים ואנטי-מהגרי עבודה של איש הליכוד בתל-אביב, ארנון גלעדי?
"כאשר ההנהגה הארצית בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים איילת שקד מקעקעים את שלטון החוק במדינה, אז מדוע שאיש הליכוד בתל בתל-אביב לא יעשה זאת? הוא השתמש בשיטות שלהם לגייס תומכים ובוחרים. צריך לטפל בבעיות של העובדים הזרים, בנושא של מבקשי המקלט ואפשר היה לעשות את זה בצורה חכמה. העירייה מוגבלת ביכולות שלה. היא חייבת לתת שירותים, אחרת יהיה כאוס בעיר". 

רוני מילוא / צילומ: תמר מצפי

פלוסקוב מציינת כי הנושא של דת ומדינה נמצא במרכז של קמפיינים רבים, אך לטענתה היא שומעת הרבה מועמדים שמטעים את הציבור עם הבטחות שווא. "אני מייעצת לאנשים - תפקחו את העיניים, תבדקו כל דבר שאומרים לכם. קל מאוד לפזר הבטחות ודיבורים גדולים על תוכניות, אך הבוחרים צריכים לבדוק עד כמה המועמד מסוגל לבצע".

איך בודקים אם מועמד יכול ליישם?
"בוחנים את קורות החיים שלו. מה הוא עשה עד עכשיו".

אבל את היית חדרנית במלון ומנהלת מחלקה בסניף בנק קטן
"נכון, אבל גם הייתי חברת מועצה מ-2003. לא קפצתי ישר ואמרתי שאני רוצה להיות ראשת עיר. הייתי בפעילות ציבורית לפני שהתמודדתי".

מה האתגר הגדול ביותר עבור ראש עיר?
" להיות מסוגל להגיד לאנשים תשובה שלילית. לפעמים יש צורך להסביר להם החלטה שלא מקובלת עליהם, שהם לא אוהבים לשמוע. ראש עיר לא יכול להיות פופוליסט, אלא עליו לקבל גם החלטות קשות שהציבור לא אוהב".

 מה עצתך לראשי ערים שיבחרו היום? מה הדבר הראשון שעליהם לעשות?
"להבין שהם תלויים בשלטון המרכזי ולכן - במיוחד ראשי ערים מהפריפריה - הם צריכים להגיע לירושלים הרבה ולעבוד באופן משמעותי בשכנוע משרדי הממשלה בכל מה שנוגע לצרכים של העיר. בנוסף אני ממליצה לראשי הערים החדשים להיות קשובים לציבור ולא להתנתק מן האנשים. אני עשיתי טעות בהתחלה כשטבעתי בתוך העבודה והזנחתי את הפוליטיקה. צריך לדבר עם הציבור, להיפגש עם אנשים ולספר להם מה את עושה למענם". 

עמרם מצנע מציע לראשי הערים והמועצות שיבחרו היום לזנוח את הפוליטיקה הקטנה ולהתמקד בטובת העיר והתושבים. "אני מייעץ למועמדים שיבחרו לשכוח ממערכת הבחירות, מן הנקמה. למנות את האנשים הטובים ביותר שיש ולא את מי שחייבים להם טובות מהקמפיין. אני ממליץ להתחיל ביום הראשון בתפקיד לממש את הרעיונות ולהתמקד במה שיש שראש העיר הנבחר חושב שחשוב לשנות". 

עמרם מצנע / צילום: שלומי יוסף

הקשר עם הקבלנים: לא בהכרח מכשול

בשנים האחרונות מספר לא מבוטל של ראשי ערים ומועצות הגיעו לחדרי החקירות, כאשר חלקם אף עומד בפני כתבי אישום או הורשע. בהרבה מהמקרים החשדות קשורים לקשרים פסולים בין ראשי הערים לקבלנים הבונים בתחום השיפוט שלהם. אלי מויאל חושב שהפתרון לבעיה זו עובר דווקא דרך מה שמכונה 'החוק הצרפתי' המחריג נבחרי ציבור מסוימים מחוק העונשין. לטענתו נכון יותר לשפוט ראש עיר רק לאחר שהוא מסיים את תפקידו.

 יחכו 20-30 שנה עד שראש עיר יפסיד בחירות ורק אז חקירה?
"צריך להגביל את כהונת ראשי הערים לשתי קדנציות בלבד. מה שטוב לנשיא ארה"ב טוב גם לישראלים. אני מכיר ראשי ערים שמכהנים בתפקיד כבר 20,30 שנה ולדעתי הציבור מטומטם שהוא ממשיך לבחור בהם. זו הסתאבות בתפקיד. אחרי 20 שנה יש הרבה דרעק שמצטבר, נאמנויות של ראשי העיר וזה מזיק. צריך להכניס דם חדש וסגנון חדש למערכת. לצערי לא נותנים צ'אנס למי שיכולים להיות ראשי ערים טובים פי אלף".

 הרבה ראשי ערים כושלים אתית ומשפטית בהתנהלותם מול הקבלנים
"ראשי ערים לא באים מושחתים לתפקיד, אבל יש מי שמשחית אותם ואני אספר לך סיפור משדרות. פרסמתי מכרז כחוק וניגשו אליו שישה קבלנים שאחד מהם זכה. למחרת הוא מתקשר ומבקש פגישה. קבעתי איתו והוא נכנס אלי לחדר, מדבר קצת, מניח על השולחן מעטפה מפוצצת בדולרים והולך. אמרתי לו מיד, קח את זה ועוף מפה לפני שאני הולך למשטרה".

 דיווחת למשטרה?
"לא. אין לי עניין שהוא ילך לבית הסוהר. דברים כאלה מתרחשים חדשות לבקרים. הציבור צריך להבין ששמים מולנו מבחנים קשים מבחינה מוסרית".

מצנע לא חושב שהקשר בין ראשי הערים לקבלנים הוא בהכרח מכשול. "אנשים היו קוראים לי ראש עיר של קבלנים ולא נעלבתי. מי שמשקיע בעיר הם קבלנים ויזמים, ואם ראש העיר מצליח לעודד יזמים לבנות בכסף פרטי - לא כסף ציבורי - זה מקדם את העיר. ראש עיר נבון יודע לעודד ולטפח פיתוח עירוני, אבל אסור להפר את כללי האתיקה ואת החוק ולפעמים החבל הוא דק".

ייצוג הנשים ברשויות: הדרך עוד ארוכה

ייצוג של נשים במערכת המוניציפלית היא עדיין סוגיה כואבת - למרות השיפור מספר הנשים שכיהנו ראשי ערים/מועצות או כבחרות עירייה/מועצה עדיין זניח. ח"כ פלוסקוב חושבת שעצם זה שנשים מנסות כיום להיבחר זה סוג של ניצחון. להערכתה "הנשים שמתמודדות במערכת הנוכחית יצליחו יותר מבעבר - בירוחם, בקצרין ובעוד מקומות. הקצב הוא מאוד איטי, אבל יש התקדמות לעומת השנים הקודמות.

בהקשר זה אלי מויאל מציין כי ייצוג החסר של נשים ברשויות המקומיות הוא פספוס אדיר. "התנועה הפמיניסטית, ואני אומר זאת בצער רב, התחילה בישראל באיחור גדול מדי. נשים הרי יכולות לעשות את התפקיד הרבה יותר טוב. ניהול עיר על ידי אישה הוא ברכה אדירה לציבור", הוא אומר. 

ח"כ אכרם חסון / צילומ: דוברות הכנסת,

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"