גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לייקר דירות חדשות או לשלוח הביתה 120 עובדים? כך מטלטל מפעל מלט קטן את הענף כולו

בעוד חודש יידרשו השרים כחלון וכהן להכרעה קשה: האם לאשר היטל על יבוא בהיצף של מלט ואולי להביא לייקור הדירות, או להימנע מכך - ולשלוח הביתה, כנראה, את עובדי מפעל מלט הר טוב, המתקשה לשרוד מול היבוא הזול ● במקביל, הממונה על היטלי הסחר, התומך בהיטל, זועם על התערבותה בנושא של הממונה על ההגבלים העסקיים, שתומכת ביבוא היוצר תחרות למונופול של נשר ● ניתוח "גלובס" משרטט את מפת הקרב

זה יקרה בעוד כחודש, כמה ימים לפה, כמה ימים לשם: שר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה יתכנסו להכרעה משמעותיות בתעשיית המלט, בזמן שבאוויר יש ריח בחירות. על הפרק תעמוד הצלת מפעל מלט קטן שמעסיק כ-120 עובדים ליד בית שמש ונאנק תחת היבוא של מלט זול מטורקיה ומיוון - או שמירה על המצב הקיים, גם במחיר שליחתם הביתה של עובדי הכפיים, בשם עידוד התחרות והמאבק ביוקר המחיה.

השרים אלי כהן ומשה כחלון כבר חשים את האדים שעולים מתפוח האדמה הלוהט שמתגלגל לפתחם, ערים לכך שלא משנה מה יחליטו, בסוף זה יצרוב. בינתיים, התעשיינים מגבירים את הלחץ בניסיון להציל את מלט הר טוב מסגירה, וגם היבואנים לוחצים - אבל לכיוון השני.

המאבקים שמסעירים את ענף המלט זה חודשים ארוכים שאבו לתוכם בימים האחרונים שני רגולטורים מוערכים, הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה, דני טל, והממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין - שמתנצחים בקרב עמדות חריף בחוות דעת שהגישו לוועדה שבוחנת את הגבלת יבוא המלט אל מול ההגנה על הייצור המקומי.

הסאגה הארוכה והסבוכה הזאת החלה כבר לפני כשנה וחצי: מלט הר טוב שבבעלות משפחת וייל התלוננה אצל הממונה על היטלי הסחר, טל, על יבוא מלט בהיצף, בעיקר מצד חברת סימנט איי.אס שבבעלות מספנות ישראל, שמונע ממנה להתחרות בשוק. התלונה נתמכה על ידי המונופול נשר, שמצדה חווה את היבוא בשחיקה ברווחיות ובנתח השוק שלה.

בתום חקירה ממושכת, טל קבע שהתלונה מוצדקת, ומצא כי עודפי ייצור של מלט מטורקיה ומיוון שמיובאים לארץ נמכרים במחירים הנמוכים מהמחירים בשוק המוצא שלהם. הוא המליץ להטיל על מלט שמיובא משתי המדינות היטל בגובה של 23% לתקופה של 5 שנים - במטרה להגן על היצרנית מהר טוב מפני סחר לא הוגן.

חלוקת שוק המלט

1 . הלפרין: היטל בלי תועלת

זה כמה שבועות שהוועדה המייעצת לשר הכלכלה והתעשייה לענייני היטלי סחר דנה בהמלצת ההיטל של טל. בראש הוועדה עומד עו"ד דוד וינצקי, והוא צפוי להגיש את ההמלצות בנושא לשר כהן בתוך כשבועיים.

בשבוע שעבר, הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, התערבה באופן רשמי במשבר בענף המלט, והגישה לוועדה עמדה שמזהירה כי הטלת היטל היצף כפי שממליץ טל תבלום את מגמת ירידת המחירים ואת התחרות שמאפיינות בשלוש השנים האחרונות את השוק, תוך השפעה על מחירי הדירות.

הלפרין סבורה כי הגנה על מלט הר טוב פירושה הגנה של המדינה על המונופול נשר, וזה הדבר האחרון שהרשות להגבלים עסקיים רוצה שיקרה. מחוות הדעת שהגישה עולה כי החשיבות המשקית של מלט הר טוב למשק - שולית: המפעל מיושן ולא יעיל, ומתקשה ממילא לייצר במחירים תחרותיים. מבחינת הלפרין, את שאלת הנזק לתעשייה המקומית יש לבחון במבחן של המונופול נשר - ושם לא נשקפת סכנה: נשר לא תקרוס ותיסגר בגלל יבוא המלט, אולי רק תרוויח פחות, ולכן אין סיבה שהמדינה תתערב.

הממונה מתרשמת שהמצב של נשר איתן, כי ב-2017 החברה חילקה לבעלי המניות שלה דיבידנדים בהיקף כ-200 מיליון שקל: "ברור שאם התחרות מצד היבוא אכן הייתה גורמת נזק משמעותי לנשר, הדירקטוריון לא היה מאשר חלוקת דיבידנדים, לא כל שכן בהיקף של מאות מיליוני שקלים", כתבה.

הלפרין הזהירה כי "הגברת התחרות בענף המלט, שנובעת מהגידול שחל ביבוא, נושאת פירות בדמות הורדת מחירי המלט והבטון, והטלת היטל היצף עלולה לגדוע אותה ולשלול מהציבור את פירותיה - והכל בשעה שבהטלת ההיטל אין כל תועלת שבכוחה לשמש משקל נגד לנזק הגדול שייגרם בוודאות לתחרות בענף המלט ולציבור".

לדעת הממונה, מהלך כזה יגביה את חסמי היבוא שגבוהים ממילא, וישגר ליבואנים קיימים או פוטנציאליים מסר מצנן מצד ממשלת ישראל. ב-2002 המדינה כבר הטילה היטל כזה בענף המלט, ולפי הלפרין, המהלך הסב פגיעה קשה ביבוא לפרק זמן של שנים ארוכות. זאת, כשהנהנית העיקרית מצינון התחרות בענף היא כמובן בעלת המונופולין, נשר.

שלומי פוגל / צלם:  איל יצהר

2. טל: הכנסת רגל גסה

אף שעמדת רשות ההגבלים העסקיים הייתה צפויה, בהיותה מתנגדת עקרונית להיטלי היצף, הממונה על היטלי הסחר, דני טל, רתח מזעם - בעיקר מהטונים הגבוהים שעולים מחוות הדעת של הלפרין.

בהתייחסות לחוות הדעת שלה, שאותה הגיש שלשום לוועדה המייעצת, עקץ טל: "עם כל הכבוד, הרשות להגבלים עסקיים הפגינה בחוות דעתה חוסר הבנה בסיסי בחוק היטלי הסחר", והעיר כי הרשות למתערבת בנושא שאינו מעניינה, שכן ההליך הנדון מתנהל מתוקף סד של חוקים הקשורים להיטלי סחר.

בניסיון להמחיש את חריגות התערבותה של הלפרין בהליך, הוא ציין כי בכל המדינות שחתומות על חוק היטלי הסחר, רשות ההגבלים העסקיים או כל רגולטור אחר לא מתערבים בחקירות היצף: "הניסיון של רגולטור אחד לסתור את ממצאי בדיקתו של רגולטור אחר אינו מתיישב עם חוק היטלי סחר והפרקטיקה הבינלאומית בנושא. ישראל היא היחידה מבין המדינות החברות בארגון הסחר העולמי שבה ניתנת לרשות להגבלים עסקיים האפשרות להגיש את עמדתה בחקירות היצף. מדובר בהכנסת רגל גסה של רגולטור אחד לתחומי האחריות והסמכות של רגולטור אחר".

טל הגיב גם על קביעתה של הלפרין אודות איתנותה של נשר, שהתבססה על כך שהמונופול חילק אשתקד דיבידנדים לבעליו. לפי טל, "הרשות התעלמה מחלוקת הדיבידנדים הגדלה משנה לשנה של חברת מספנות ישראל למשקיעיה, וזאת בזכות יבוא המלט של החברה הבת שלה, סימנט איי.אס".

הוא הוסיף כי חלוקת הדיבידנדים לא רלוונטית למדידת נזק במסגרת חוק היטלי סחר, וכי אלה שנשר חילקה ב 2017 מתייחסים לרווחים שהיא צברה ב-2016, ונוכח הירידה ברווחיות בשנים 2017 ו-2018 בעקבות היבוא בהיצף, "נראה כי חלוקת דיבידנדים בהיקפים כאלה לא תחזור בחברת נשר בשנים הקרובות".

לפי טל, החשש של הלפרין מעלייה במחירי המלט בעקבות היטל היצף מיותר שכן נשר כבר התחייבה לפני יו"ר הוועדה המייעצת כי אם יוטל ההיטל היא לא תעלה מחירים למשך התקופה שבה יהיה בתוקף - והישגי הפחתת המחירים מהשנים האחרונות יישמרו. זאת, בזמן שנציגי היצרנית המרכזית של המלט המיובא, לה פארג' הולסים, מסרבים להתחייב על המשך אספקת מלט זול לישראל בשנים הבאות.

טל מזהיר כי עם החלשת תעשיית המלט המקומית, היצרנים באירופה יעלו מחירים, בין השאר בשל עליות שצפויות בביקושים בטורקיה וביוון עם התאוששותן הצפויה מהמשבר הכלכלי בהן, ועם שיקום ההריסות בסוריה.

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

3. היבואנים שהורידו את המחירים

סימנט איי.אס שבבעלות מספנות ישראל היא היבואנית העיקרית של מלט שנמכר בארץ במחירי היצף (ב-2108 הייתה אחראית לכשליש מהיבוא - כ-12% מהשוק הכולל). הבעלים של מספנות ישראל הם אנשי העסקים שלומי פוגל, סמי קצב ואסי שמלצר.

מאז שסימנט איי.אס הוקמה והחלה לייבא מלט דרך הרציפים של נמל מספנות ישראל, היא השקיעה כ-100 מיליון שקל בפיתוח של תשתיות פריקה מתקדמות, ומתכננת השקעה נוספת של עשרות מיליוני דולרים בהקמת מפעל לטחינת פומיס, גבס וקלינקר - באופן שעשוי למצב אותה כשחקנית שנייה בגודלה בענף המלט.

בעבר הזהירה סימנט איי.אס כי היטל היצף יאלץ אותה להפסיק את יבוא המלט, ושלמדינה זה יעלה 350 מיליון שקל בשנה, תוך ייקור מחירי הדירות ופגיעה ביעדיה של תוכנית מחיר למשתכן - אמירות שכוונו היישר אל ציפור נפשו של שר האוצר, כחלון.

אלא שבשנה האחרונה, בזמן שהיא מקיימת קרב חזיתי עם הממונה על היטלי הסחר המנסה להגביל את היבוא מטורקיה ומיוון, סימנט כבר החלה לבחון חלופות ליום קודר, כמו יבוא מלט ממפעלי לה פארג' במצרים. החברה אף פנתה למכון התקנים בבקשה לבחון את התאמתם לתקינה הישראלית של סוגי המלט שעתידים להיות מיובאים ים.

4. דילמת השרים

בדיקה שעשתה בעבר התאחדות בוני הארץ העלתה שהיטל היצף ייקר את המחיר של דירה ממוצעת ב-0.5%, שיעור זניח שלא משפיע מהותית על שוק הדיור.

למרות זאת, ייתכן שכחלון וכהן ערים לנזק שעשוי לגרום קמפיין שיארגנו נגדם יבואנים מאוכזבים, אם השניים יחתמו על ההיטל המבוקש. הדבר האחרון שמפלגתם, כולנו, צריכה, במיוחד עכשיו, זה שלטי חוצות שמאשימים אותה בהעלאת מחירי הדירות. ואז, רגע לפני הבחירות, לך תסביר לציבור מה זה היטל היצף ולמה היה כל כך חשוב להטיל אותו, ולמה ענף המלט הישראלי כל כך מתוסבך.

מנגד, שימור המצב הקיים, תוך דחיית ההמלצה להטיל את ההיטל המדובר, פירושו לשלוח את 120 עובדי מלט הר טוב הביתה. רבים מהם נמצאים בשנות ה-50 וה-60 לחייהם, וכהן וכחלון יודעים שהסיכוי שלהם להמציא את עצמם מחדש במעגל התעסוקה - קלוש.

גם אם ירצו להמתיק עבור העובדים את הגלולה, השרים יתקשו לשלוף פתרון יצירתי מהכובע, בצורה של מתן תמריצים או צירוף המפעל או עובדיו למסלולי סיוע אטרקטיביים: בית שמש לא נחשבת פריפריה, זה לא המקרה שיכול לקבל מענה באמצעות החוק לעידוד השקעות הון ולמעשה, זה גם לא המקרה שבו המדינה צריכה להגיש סיוע כזה או אחר. אם יש בשביל מה לעבוד עובדים ואם לא - מכבים את הכבשן וסוגרים את הבסטה. מלט הר טוב לא תפשוט את הרגל - אלא תקבל החלטה כלכלית קרה.

בשבועות האחרונים העובדים מרבים להפגין מול משרדי הממשלה בירושלים ומפרסמים מודעות ענק בעיתונים, בקריאה לכחלון וכהן להגביל את יבוא המלט. המסר המרכזי שלהם הוא שהמשך היבוא יוביל לחיסול התעשייה המקומית ולכך ששוק המלט הישראלי יהיה נתון לגחמותיו של הנשיא הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן. מנגד, כמה גורמים בכירים שמעורבים בתהליך כבר ניסו לחדד ולדייק במהלך הימים האחרונים, כי רוב המלט שמיובא לארץ בהיצף, מקורו ביוון.

על פי החוק, במקרה ששר הכלכלה מקבל את המלצת הממונה על היטלי הסחר וחותם על ההיטל החדש, עליו להעבירו לחתימת שר האוצר. במקרה ששר האוצר מתנגד להיטל- ההליך מתבטל ואיתו ההיטל. אם יש הסכמה בין השרים, הסוגיה עוברת לאישור ועדת הכספים של הכנסת ורק אחריו ההיטל נכנס לתוקף.

משה כחלון מבקר במחיר פרוייקט למשתכן  / צילום: יוסי אלוני

5. מפעל קטן וחשוף

בעבר מלט הר טוב הייתה יחידת ייצור של נשר. לפני כשלוש שנים היא נמכרה בידי המונופול למשפחת וייל ב-180 מיליון שקל, מתוקף הסדר רגולטורי שעשה הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דיויד גילה, עם נשר. מטרת ההסדר הייתה שמלט הר טוב העצמאית תתבסס, תתפוס נתח שוק בענף ותקים תחרות למונופול.

בימים שעשתה את צעדיה הראשונים כשחקנית חדשה בענף, החל היבוא הנרחב של מלט מטורקיה ומיוון. היצרניות הגדולות, בראשן הקונצרן העולמי לה פארג', נתקעו עם עודפי ייצור בעקבות ירידת ביקושים בטורקיה וביוון שנתונות במשבר כלכלי ובסוריה ששקועה במלחמה ממושכת.

עודפי הייצור הופנו לשוק הישראלי, נמכרו בזול והשוק הגיב בירידת מחירים של עשרות אחוזים, שלא מאפשרת למלט הר טוב להתחרות. כבר תקופה ארוכה שהיא נזקקת להזרמות הון שוטפות בהיקף של מיליוני שקלים מהבעלים, כדי להמשיך לשרוד.

שם תוהים כיצד הרשות, שאך לפני כשלוש שנים ראתה בהר טוב פתרון לבעיית הריכוזיות בשוק המלט, מפנה לה כעת עורף, ומותירה אותה חשופה בצריח וסופגת אש. לך תסמוך על המדינה.

גם לפני מספר חודשים רשות ההגבלים החליטה נגד הר טוב, כשקבעה שיצרניות מלט מקומיות לא יוכלו להתחרות במכרז שקיימה חברת נמלי ישראל (חנ"י) להפעלת הרציף לפריקת מלט מיובא בנמל אשדוד, מהלך שנועד למנוע את ההשתתפות של נשר במכרז. מלט הר טוב, שאז החזיקה בנתח שוק של 6%, קיוותה שהפעלת הרציף תעלה את חלקה ל-15%. מנהלים בהר טוב טוענים כי ניסיונות לשכנע את הממונה כי אין בנתח שוק כזה כדי להיות שחקן משמעותי בשוק המלט - לא צלחו.

לפי רשות ההגבלים, מלט הר טוב לוקה בנחיתות טכנולוגית משמעותית, שמייקרת את עלויות הייצור שלה ו"נראה שרוכשי המפעל הניחו שיוכלו להמשיך ליהנות לאורך זמן מהמחיר שנקבע על ידי נשר, ובחסותו להנציח את חוסר היעילות של המפעל. תחזיות אלה כנראה לא התממשו בשל התחרות מצד היבוא, שאילצה את הר טוב להוריד מחירים", כתבה הלפרין בחוות הדעת שלה.

במלט הר טוב אומרים שאי אפשר לצפות ממנה לספוג הפסדים בעקבות יבוא טורפני בהיצף תוך הפרת כללי סחר - ובו זמנית לממש תוכנית השקעות בהיקף של 150 מיליון דולר, בשני שלבים. התוכנית הזאת כוללת בשלב ראשון בניית מפעל חדש ובפעימה השנייה החלפת הכבשן באופן שיכפיל את היקף הייצור, יוזיל את העלויות ויאפשר לחברה למכור במחירים תחרותיים. מבחינת הנהלת הר טוב, תוכנית כזאת תיכנס לשלבי ביצוע עם הטלת היטל ההיצף, שכן בלי ודאות רגולטורית אי אפשר להיכנס להשקעה כזאת. 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב