גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור החדש של המסחריות העירוניות רוצה לשנות את דעתכם

לא עוד רכבי עבודה סגפניים ונטולי סטייל: 2018 מסתמנת כשנת מפנה של המסחריות העירוניות עם הצגה של דורות חדשים ומתקדמים לכמה ממובילי השוק

הדבר הראשון שעולה בדמיון כאשר חושבים על מסחריות קלות, הוא "רכבי עבודה של הצווארון הכחול". כלים אפורים וסגפניים שמשרתים מובילי מטענים עירוניים, טכנאי שירות ואחזקה ושאר בעלי מקצוע, שמציבים את התכליתיות לפני הנוחות. הכלים הללו הרוויחו ביושר את התדמית הזאת, אבל בשנים האחרונות הם עוברים מהפך.

את תאי הנוסעים הבסיסיים ונטולי הפינוקים מחליפות עמדות פיקוד מודרניות, עם שלל מערכות בטיחות ובידור עדכניות. המנועים הרועשים והחלושים מוחלפים ביחידות קלות ונמרצות, ולאחרונה גם במערכות הנעה ירוקות וחסכוניות. בידוד הרעשים משתפר, המתלים זוכים לעידון ואפילו העיצוב זוכה לסממני "פנאי" אופנתיים. כל זה, מבלי לאבד את השילוב של ממדים קומפקטיים יחסית וקיבולת העמסה רצינית, שקשה למצוא לה תחליפים בשוק הרכב הפרטי.

2018 מסתמנת כשנת מפנה עם הצגה של דורות חדשים ומתקדמים לכמה ממובילי השוק. הנה כמה דוגמאות מהחודשים האחרונים.

סיטרואן ברלינגו ופיז'ו פרטנר: חוצות את הגבולות

לסיטרואן ברלינגו ולאחותה התאומה פיז'ו פרטנר, שמור מקום של כבוד כמייסדות של פלח "המסחריות הפרטיות" שכבש את אירופה והוליד אינסוף מתחרים. השנה הוצג הדור החדש של השתיים והן תוכננו לפנק את הנהג והנוסעים הרבה יותר מבעבר, מבלי לאבד את השימושיות.

מערך הפיקוד שלהן משוכפל כמעט במדויק מדגמי הדור האחרון של החברה, כולל הגה קטן וספורטיבי שממוקם מתחת ללוח השעונים המודרני ומערכת מולטימדיה עם מסך 8 אינץ' שנלקחה מפיז'ו 3008 ושות'. כמקובל בדגמי הדור האחרון של הקבוצה, יש בכלי הרכב גם שלל גאדג'טים אלקטרוניים, כולל מערך מצלמות היקפי שמסייע לחנות ולתמרן במקומות דחוקים, מערכת להתרעה מפני העמסת יתר וערכת בטיחות מתקדמת.

באגף השימושיות מציעים הכלים נפח מטען של 3,300 עד 4,400 ליטר בהתאם לגרסה, יכולת הסעה של עד שמונה נוסעים ומשקל העמסה של עד 1,000 קילו. החברה הוסיפה למבחר גם שתי גרסאות מיוחדות כאופציה: אחת למי שנוהג לרדת מהכביש וכוללת מרווח גחון משופר, מערכת בקרת משיכה מתקדמת ועוד; והשנייה לנוסעי כביש מפונקים שכוללת בידוד רעשים משופר משמעותית, מושבים מהודרים, בקרת שיוט ועוד.

המנועים הם מהדור האחרון כולל דיזלים בהספק שנע בין 75 ל-130 כ"ס כאשר הדיזל החזק משודך לתיבה אוטומטית יפנית בת 8 מהירויות. ועוד לא הזכרנו את גרסת ה"ריפטר" המהודרת, שמיועדת להציע פינוקים, עיצוב ותחכום של רכבי פנאי למשפחות פעילות (בתמונה למעלה). נזכיר, שאופל היא כיום חלק מקבוצת PSA, ולפיכך כל החידושים והשיפורים יוצעו גם במסחרית האחות הנושאת את המיתוג "אופל קומבו".

רנו קנגו ומרצדס CITAN: יותר "פרטיות" מתמיד

רנו קנגו, הארכי-יריבה של הברלינגו, חגגה השנה עשר שנים, ולמרות שלל מתיחות פנים, הגיע זמנה לפנות את מקומה ליורשת. המכונית טרם נחשפה רשמית, אולם דגמי הקונספט שמקדימים אותה מרמזים שהיא צפויה לנסות ולשנות את כללי המשחק בפלח. אחת הסיבות היא, שהרכב מפותח בשיתוף עם דיימלר-מרצדס כחלק משיתוף הפעולה העסקי וההנדסי בין שתי החברות. מרצדס כבר הודיעה שהגרסה שלה, שמכונה CITAN, תהיה הדבר הקרוב ביותר למכונית נוסעים מודרנית שניתן למצוא בפלח "הצווארון הכחול". אינדיקציה שנייה היא רכב התצוגה FRENDZY של רנו, שאמור להוות קדימון לקאנגו דור 3. זה אומר, נטישת תצורת הקופסה המסורתית לטובת עיצוב אווירודינמי וחלקלק עם פרופורציות מאוזנות יותר, איכויות נסיעה גבוהות הודות לשימוש בפלטפורמה של הסניק מהדור האחרון ותא נוסעים ברמה גבוהה, כולל מערך עדכני של מערכות סיוע לנהיגה.

החידוש המרכזי באגף המנועים בקנגו 3 יהיה שימוש במנוע ה-1.3 ליטר טורבו-בנזין החדש, שפותח בשילוב עם מרצדס ומופיע בין השאר בסדרת ה-A קלאס. בקנגו הוא יוצע עם הספק מכובד של 115 ו-140 כ"ס. לצידו יוצע מנוע הטורבו-דיזל המוכר בנפח 1.5 ליטר, אבל אחרי טיפול מקיף להפחתת הפליטה, כמתחייב מהתקנות העדכניות. בשני המנועים יופיעו גרסאות אוטומטיות עם תיבה כפולת מצמדים.

פולקסווגן E-CADDY: להיט המוניות הבא

השידוך בין הנעה חשמלית למסחריות קלות הוא אידיאלי. אלו הן מכוניות שצוברות קילומטרז' עצום, נעות בעיקר באזורים עירוניים ופרבריים ומשרתות לקוחות שעבורם, הוצאות הדלק והתחזוקה מתבטאות ישירות בשורת הרווח והכדאיות. אם מוסיפים לכך את העובדה שבערים רבות בעולם (המתורבת) קיימות מגבלות קשוחות על הכנסת כלי רכב מסחריים לאזורים מסוימים בעיר ובשעות מסוימות, מקבלים פתרון הגיוני וכלכלי.

למרות זאת, רק מעט מאוד יצרנים מציעים כיום מכוניות כאלה. רנו הייתה אחת הראשונות, וכעת מצטרפת אליה גם פולקסווגן עם גרסה חשמלית של הדור החדש של ה"קאדי", שמכונה E-CADDY. המכונית, שהוצגה לפני כמה שבועות, מתחילה את חייה בתור "מעטפת" של קאדי רגילה שיורדת מפס הייצור, אולם אז היא מועברת לסדנת ABT הגרמנית, שמבצעת לה הסבה מלאה לחשמל על-פי מפרטים של פולקסווגן.

המכונית מוצעת בתצורה של מסחרית סגורה או מכונית להובלת חמישה נוסעים - עבור מוניות למשל - והיא מצוידת במנוע בהספק כ-111 כ"ס ובמארז סוללות בקיבולת של כ-37 קילוואט שעה, שיכול לספק טווח נסיעה של עד כ-220 ק"מ בין טעינות, די והותר ליום עבודה טיפוסי בעיר. המהירות המרבית מוגבלת ל-120 קמ"ש. טעינה מלאה מרשת החשמל הביתית אורכת כ-6 שעות ומי שיתחבר למטען ציבורי מהיר, או יתקין אחד כזה במקום העבודה בהינתן צי של רכבים, יוכל לטעון 80% מקיבולת הסוללה בתוך 50 דקות.

למרות הסוללות, הרכב יכול לשאת מטען בנפח של עד 4200 ליטר. הרכב יוצע בסוכנויות של פולקסווגן באירופה עם אחריות יצרן מלאה. המחיר יהיה גבוה ממחיר הקאדי הרגילה, אולם צריך לזכור שבישראל המס אפסי ושמוניות חשמליות צפויות לזכות להטבת מס משמעותית. אצלנו הוא עשוי להפוך להיט בשוק המוניות.

טרנזיט פלאג-אין: מבשרת על מהפכה

הטרנזיט של פורד לא שייכת למשפחת ה"המסחריות הפרטיות", אולם טכנולוגיית ההנעה שמופיעה בדור המחודש שלה, שהוצג בספטמבר, עתידה לקחת את כל הסגמנט צעד גדול קדימה. זוהי מסחרית ה-1 טונה הראשונה שמצוידת בהנעה היברידית-נטענת או PHEV, כפי שמכנים זאת בחו"ל.

מערכת ההנעה של הרכב משלבת בין מנוע חשמלי וסוללות, שנטענות מרשת החשמל, לבין מנוע 1 ליטר טורבו-בנזין קומפקטי, שמשמש להטענת הסוללות תוך כדי נסיעה ולהגדלת הטווח. על-פי נתוני פורד, הרכב מסוגל לנוע על חשמל בלבד לטווח של עד 500 ק"מ עם מטען, וביחד עם המנוע הרגיל, טווח הנסיעה התיאורטי הכולל בין תדלוק/טעינה הוא מעל 500 ק"מ. כל המערכת עדיין מאפשרת לטרנזיט לשנע מטען במשקל של כ-1 טון, כמו הגרסה הרגילה.

הנהג יכול לבחור בין כמה מצבי הנעה, כולל מצב ממוחשב, שמשתנה בצורה אופטימלית על-פי הוראת המחשב לצורך חיסכון מרבי ומצב חשמלי לחלוטין, שנדרש לעיתים באזורים עירוניים ותפעוליים מסוימים. בינתיים, הרכב נמצא בתהליכי ניסוי מתקדמים באירופה, אולם דגם סדרתי עשוי להופיע כבר בשנה הבאה.

פורד קונקט: בטיחות ועיצוב מתקדם

"קונקט" של פורד שקע בשנים האחרונות מחוץ לתודעת הלקוחות בישראל בעקבות הפסקת הייבוא לארץ, אולם באירופה זה עדיין אחד הכלים הנמכרים מסוגו. לפיכך, מודל 2019, שיצא לשוק באירופה באמצע השנה, זכה לטיפול מקיף מאוד ברוח פורד פוקוס החדשה. חיצונית, הרכב מתאפיין כעת בחרטום מודרני בנוסח הדור האחרון של הפוקוס עם פנסים חלקלקים עם אורות דרך על בסיס LED. אבל עיקר החידוש בוצע בתא הנוסעים שקיבל מראה, אבזור ותחושה של "פרייבט", כולל מסך מולטימדיה גדול ומובנה ש"צף" מעל לוח המחוונים ומצויד במערכת הבידור והתקשורת "סינק 3" של פורד. מערך הבטיחות כולל כעת חיישנים להתרעה מפני קרבה מסוכנת לכלי רכב והולכי רגל, בלימת חירום אוטונומית, ייצוב אוטונומי נגד רוחות צד ואפילו מערכת אוטומטית לסיוע בחניה, שפועלת גם במקביל וגם בניצב למדרכה. החידוש המרכזי באגף המנועים כולל מנוע 1.5 ליטר טורבו-דיזל חדש עם הפחתה בצריכת הדלק והפליטה לעומת מנוע ה-1.6 ליטר הנוכחי. המנוע החדש משודך לראשונה לתיבה אוטומטית מתקדמת בת 8 מהירויות.

כמו הקונקט היוצא, גם את הנוכחי ניתן להזמין במגוון תצורות להסעת נוסעים ומטען עם פוטנציאל נשיאת מטען בנפח עד 3.6 מ"ק ובמשקל של עד 890 קילו.

עוד כתבות

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

זו משימת חייה של שי-לי עטרי וינר, וזה מה שנותן לה כוח

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן