גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגעים למכירת לומניס ל-cvc קרובים לסיום: צפויה להימכר בקרוב למיליארד דולר

חברת האחזקות xio קרובה למכור את חברת האסתטיקה הרפואית והמכשור הרופאי לקרן CVC הבריטית ● הכנסות לומניס עומדת על כ-400 מיליון דולר בשנה

חברת לומניס / צילום: יונתן בלום
חברת לומניס / צילום: יונתן בלום

חברת האחזקות XIO אשר רכשה את חברת האסתטיקה הרפואית והמכשור הרפואי לומניס ב-520 מיליון דולר לפני כשלוש שנים, קרובה למכור אותה לקרן CVC בסכום של קרוב למיליארד דולר. ייתכן ובנוסף ל-CVC, יצטרף גורם סיני נוסף לרכישה.

לומניס היא חברה ישראלית ותיקה, המפתחת ומשווקת מכשירים לטיפול רפואי המבוסס על אנרגיית אור. לחברה שלוש חטיבות פעילות: תחום הטיפולים האסתטיים (מוצריה הראשונים בתחום היו בתחום הסרת השיער בלייזר), ניתוחי עיניים וניתוחים נוספים באמצעות לייזר. החברה מנוהלת על ידי ציפי עוזר ערמון.

בראיון ל"ליידי גלובס" אחרי המכירה ל-XIO, אמרה עוזר-ערמון כי כאשר גוף כמו XIO משקיע בחברה ישראלית, "הם רוצים לכל הפחות להכפיל את ההשקעה שלהם", כך שנראה שהעסקה הייתה ברף התחתון של התחזית של החברה מעצמה, אם כי תחזית זו הייתה שאפתנית מלכתחילה.

לומניס רושמת הכנסות של כ-400 מיליון דולר. מוצריה משווקים בכל העולם ובין היתר רשמה הצלחה בשוק הסיני. מאז רכישתה על ידי XIO ממשיכה החברה לפעול מישראל ונראה כי תמשיך כך גם לאחר הרכישה. לומניס מעסיקה מאוד עובדים ביקנעם.

במהלך חייה עברה לומניס גלגולים רבים. היא התחילה את דרכה מטכנולוגיה של שימוש בלייזר ככלי ניתוחי, ובשנות ה-90 היתר הייתה מחלוצות טכנולוגיית הלייזר לתחום האסתטיקה הרפואית. אז נקראה החברה ESC.

ב-1996 היא הייתה אחת מחברות המכשור הרפואי הישראליות הראשונות להנפיק בנאסד"ק, שם עברה משבר שכלל השתלטות עויינת וסילוק של היזם והמנכ"ל, ד"ר שמעון אקהויז. הלה בתגובה הקים את סינרון, שבהמשך התחרתה בלומניס ישירות. יוצאי לומניס נוספים הקימו את אלמה לייזרס, אשר הפכה גם היא לשחקנית משמעותית בשוק, ולמעשה לומניס היא המקור של תעשיית האסתטיקה הרפואית הישראלית, שבמשך שנים הובילה את הקטרגוריה וכיום ממשיכה לייצר סטארט אפים חדשים בקצב מהיר. אלמה וסינרון ממשיכות גם הן לפעול מישראל, אף שהבעלות עליהן היא זרה.

בתחילת שנות ה-2000 החברה נקלעה לקשיים. הכנסותיה היו יציבות אך הרווחיות נפגעה. שווי החברה ירד וב-2006 החברה נרכשה מן הבורסה על ידי האחים עופר וקרן ויולה ב-120 מיליון דולר. רווחיותה באותו הזמן עמדה על 2 מיליון דולר לשנה בלבד, והיה לה חוב שאותו לקחו הקרנות הרוכשות על עצמן.

אחרי שיפור בפעילות החברה, תחילה בניהולו של דב עופר, ואחר כך בניהולה של ערמון כמנכ"ל והראל בית און כיו"ר, הונפקה החברה שוב ב-470 מיליון דולר, ונסחרה בבורסה שנה אחת עד שנרכשה על ידי XIO.

על פי הדו"ח השנתי האחרון שפרסמה לומניס, עבור שנת 2014, עמדו אז הכנסותיה על 289 מיליון דולר והרווח לפני הפחתות (EBITDA) עמד על 32.4 מיליון דולר. על פי התחזיות ל-2015, צפתה אז החברה כי ההכנסות יעלו ל-305-310 מיליון דולר.

בעת פרסום כוונות המכירה לראשונה באתר "בלומברג" נחשף כי לומניס צפויה לרשום ב-2017 הכנסות של 380 מיליון דולר, כלומר צמיחה של 22% בין 2016 ל-2017. עוד נאמר אז כי גם רווח ה=EBITDA השתפר משמעותית, ויעמוד על 57 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ל-70 מיליון דולר ב-2018. כיום כאמור עומדות ההכנסות על קצב של כ400 מיליון דולר בשנה.

הצמיחה המשופרת הזו המשיכה בהנהלתה של ערמון, כלומר XIO נהנתה מן המגמה שאותה בנו האחים עופר וויולה ועל בסיסה הונפקה החברה מחדש. עם זאת, צוות הסמנכ"לים הוחלף ברובו. עוזר-ארמון הסבירה בראיון ל"ליידי גלובס" כי "ברגע שאת מחליפה כל-כך הרבה אנשים את מאבדת הרבה מאוד ידע", אבל, "כולם היו בטוחים שהכול מצוין, הכול לא היה מצוין. הבנתי שאין דרך לנצח עם הצוות הזה. ידעתי שאני אגיע לשומקום. כשכל אחד הסביר לי שהכול אצלו מצוין והבעיה אצל האחר, הבנתי שאלה לא האנשים שייקחו אותי קדימה". במקום זאת היא קידמה שורה של מנהלים שהיו בשכבת ניהול הביניים שמתחת לסמנכ"לים, לצד גיוס מנהלים חדשים.

מהלך ההבראה של החברה. התהליך כלל חיתוך חד בהוצאות החברה, בידול של מוצריה ועיצוב של קו המוצרים מחדש, ספין אוף של חטיבות הווטרינריה ורפואת השיניים ומיקוד בשלוש החטיבות: עיניים, ניתוחים ורפואה אסתטית. "קודם החברה הייתה ממוקדת בטכנולוגיה, ולא במה שהלקוח רוצה. היום 8-7% מושקעים במו"פ ו-30% בשיווק ומכירות", סיפרה.

"הגעתי ללומניס במאי 2012 ומצאתי חברה עם מורל נמוך וביצועים מאוד לא מחמיאים. בניתוח מהיר שערכתי הגעתי למסקנה שמקור הבעיה בשלושה גורמים: אי יעילות תפעולית, מחסור במוצרים חדשים וחוב גדול לבנקים. מכירות החברה היו בסטגנציה עם ירידה קלה, רווחיות גולמית נמוכה, רווח נקי נמוך, ומנגנון שמייצר מעט מזומנים. די מהר התחוור לי שלא ניתן יהיה להתמודד בשיטת 'זבנג וגמרנו', ושנצטרך לשפר את התפעול והמצב הפיננסי תוך יצירת צמיחה מיידית.

"לא הייתה אמונה בחברה שאפשר להרוויח יותר מבלי להגדיל את המכירות. שמנו את הדגש על הורדת עלויות המוצר, בכל שלב ושלב, לרבות תכנון מחדש של חלקים משמעותיים. השיפור ברווחיות שחרר משאבים כספיים שאותם השקענו בשיווק ובפיתוח של מוצרים חדשים.

"מצאתי את אנשי המכירות שלנו רגועים מדי, לא מספיק אגרסיביים מול המתחרים. התחלתי בהנחלת שיטות שמקובלות בקמעונאות. הגדלנו את ההשקעה בפיתוח, ושילשנו את קצב הוצאת המוצרים - ממוצר אחד בשנה לשלושה בשנה. היום חמישית ממכירות המוצרים שלנו הן של מוצרים שהשקנו בשנתיים האחרונות. זה המנוע המרכזי לצמיחה.

"הראל בית-און - לימד אותי הצבת יעדים גבוהים. אני תמיד דורשת מעצמי כמה שיותר, ועדיין הראל תמיד עזר לי להתבונן ולחשוב: האם אפשר לעשות עוד יותר? העוד קצת יותר הזה, זה מה שלוקח אותך קדימה".

לומניס ביצעה מספר רכישות, ביניהן של חברת פולוג'ן הישראלית וכן של שתי חברות מכשור רפואי נוספות, לא ישראליות. לאחרונה התראיין ל"גלובס" סמנכ"ל החדשנות של החברה, אמיר ליכטר, וסיפר כי לומניס מעוניינת להתרחב לתחומים חדשים, וביניהם עיבוד תמונה, רובוטיקה, ניהול מידע וביג דאטה. "אנחנו מעוניינים לחבר בין התחומים הללו לבין היכולות שלנו", אמר.

בראיון הביעה עוזר-ערמון צער על כך שמוצריה של לומניס אינם נמכרים היטב דווקא בישראל, משום שלא בתי חולים ולא רופאים אסטתיים מצליחים לגייס את התקציב להשקעה הראשונית במכשיר החדש. "ברה"ב רופאי האסתטיקה משקיעים כמה מיליוני דולרים בציוד מתקדם. בארץ רוב הטיפולים האסתטיים זה הזרקות למילוי. הרופא מזריק חומצה היאלורונית, וזה דורש ממנו אפס השקעות ."

הרוכשת

קרן CVC המועמדת לרכוש את פעילות החברה היום היא קרן פרייבט אקווטי אירופאית המנהלת כ-69 מיליארד דולר. ב-2016 גייסה החברה מיליארד דולר לקרן השקעות בחברות טכנולוגיה צומחות וכ-19 מיליארד דולר לקרן לרכישת חברות פעילות. בימים אלה היא פועלת לגייס 1.5 מיליארד דולר לקרן טכנולוגיה שניה. כמו כן היא מגייסת כעת קרן ייעודית רביעית להשקעות באסיה.

הקרן פעילה מאוד בשנים האחרונות בחיפוש השקעות בישראל, אם כי רק אחת מן העסקאות אשר תכננה לבצע בארץ יצאה בסופו של דבר לפועל. היא רכשה חלק מפעילותב ריאות האישה של טבע, תמורת 703 מיליון דולר. כמו כן ביקשה הקרן לרכוש את השליטה בכלל ביטוח ובהפניקס וכן בכתר פלסטיק - אך מגעים אלה לא הבשילו לכדי עסקאות .

לאור סיווגה של CVC כקרן פריווט אקוויטי, ייתכן שלא תהיה זו הפעם האחרונה שבה נראה את לומניס נמכרה. ייתכן שבעתיד תוטמע בתוך גורם אסטרטגי.

המוכרת, קרן XIO מנוהלת מלונדון, יש לה משרדים בהונג-קונג ובסין. החברה הוקמה ב 2014 ולומניס הייתה אחת ההשקעות הראשונות שלה. ב-2017 היא ביקשה לרכוש בישראל גם פעילות בתחום הפיננסי, את בית ההשקעות מיטב ד"ש, אולם העסקה לא יצאה לפועל. בפורטפוליו של XIO ישנן היום רק שלוש חברות, כולל לומניס, חברה אמריקאית מתחום התוכנה למידע שיווקי וחברה גרמנית מהתחום החקלאי. בקרוב יהיו שתיים, כאשר לומניס הישראלית תספק לה את האקזיט הראשון שלה.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"