בתי מלון | בלעדי

עיריית ת"א עודדה בנייה למלונאות, וזה עבד

ל"גלובס" נודע כי בניין השירות הבולאי בשדרות ירושלים ביפו יהפוך למלון בוטיק של חברת מלונות אפריקה ישראל • בשבוע שעבר הופקדה תוכנית למלון בוטיק סמוך של ישרוטל • בעיר הוקמו עוד מלונות בוטיק בשנים האחרונות

שיפוץ המלון של ישרוטל בשד' ירושלים / הדמיה: צילום: יוסי כהן
שיפוץ המלון של ישרוטל בשד' ירושלים / הדמיה: צילום: יוסי כהן

שדרות ירושלים בתל-אביב-יפו שלא הכרתם. עם עידוד מסיבי ליזמים מצד העירייה שצמאה לחדרי מלון, וההתקדמות בסלילת תוואי הרכבת הקלה, נראה שעוד ועוד יזמים לוטשים עיניים לתחום המלונאות. ל"גלובס" נודע כי בניין השירות הבולאי שבבעלות דואר ישראל בשדרות ירושלים 12, יהפוך למלון בוטיק. בסמוך מקימה ישרוטל מלון בוטיק משלה.

"בכל העיר תל-אביב יפו, המקום הכי מבוקש מצד תיירים הוא יפו", אומר איתן שוורץ, מנכ"ל החברה העירונית עיר עולם ותיירות בעיריית תל-אביב-יפו, בשיחה עם "גלובס". לדבריו, "יפו היא עוגן מרכזי בתוכנית האב לתיירות שהעירייה מגבשת בימים אלה, בין היתר גם בגלל נושא הבילויים בשישי שבת. בתל-אביב מרבית ממקומות הבילוי סגורים בשישי שבת, ודווקא ביפו אזורים שלמים פתוחים. בשלוש השנים האחרונות ישנה עליה בכוחם של מלונות הבוטיק ביפו, מאחר ויש תנודה בתיירות מהים לכיוון האזורים ההיסטוריים. יפו בעצם הפכה למוקד מלונאי, דבר שהיא לא הייתה מעולם" הוא מסביר.

יחד עם זאת אומר שוורץ, כי העירייה מתקשה לתמרץ יזמים להקים מלונות זולים "אנחנו נאבקים למלא בקושי רב את הצורך בחדרים זולים. כמעט כל החדרים בעיר הם יקרים. עיר צריכה גם אפשרויות לינה זולות של 10 יורו ללילה ו-80 יורו ללילה. בישראל יש מחסור בפתרונות כאלה, אבל בתל-אביב המחסור מובהק. השוק מכתיב רמת מחירים מאוד גבוהה. בתוכנית האב אנחנו קובעים תעדוף לחדרים קטנים, אבל חדרים קטנים לא מבטיחים חדרים זולים. ולכן אנחנו מתקשים בכך מאוד" אמר. יחד עם זאת שוורץ מקווה כי הכנסת תל-אביב למפת התמריצים של הממשלה תגדיל את הפיתוח המלונאי בעיר על סוגיו: "משרד התיירות אישר להכניס את תל-אביב לתוכנית שמעניקה ליזם החזר של 10% מעלות הסבת חדר ממשרדים למלונאות, מתוך הבנה שזו הדרך המהירה ביותר להוסיף חדרי מלון ואנחנו מקווים שזה יסייע. זה יכול לבוא לידי ביטוי במיליונים רבים של שקלים ליזמים שיסבו בנייני משרדים למלונאות. יש ביפו ובשדרות ירושלים בפרט שכיות חמדה אדריכליות שממתינות 100 שנה לזמן הזה שמבשיל עכשיו".

נראה כי גם ההתקדמות בסלילת תוואי הרכבת הקלה שצפויה להתחיל לפעול החל משנת 2021 תורמת תרומה משמעותית להתעניינות במלונות. ובפרט באזור שדרות ירושלים שביפו, שם יעבור תוואי הרכבת הקלה. לדברי יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של תל-אביב, דניאלה פוסק ההתקדמות בסלילתה, לרבות בשדרות ירושלים הוא דבר שקורץ ליזמים "נגישות לקו האדום שכבר נמצא בביצוע, הערכים ההיסטוריים והאדריכליים והקרבה לשוק הפשפשים, חוף הים, נמל יפו והעיר העתיקה, הופכים את שדרות ירושלים למוקד תיירותי משמעותי. אם בעבר ראינו בעיקר אכסניות ומלונות בדרגות נמוכות - בשנים האחרונות אנחנו רואים פיתח של מלונאות וכניסת הרשתות הגדולות למתחם הזה".

הביקוש למקצועות פיזיים
 הביקוש למקצועות פיזיים

עסקה בגובה 31 מיליון שקל

בימים האחרונים חתמה חברת מלונות אפריקה ישראל שבבעלות משפחת דיין, על עסקת שכירות ענקית מול דואר ישראל. לפי הערכות החברה תשקיע כ-20 מיליון שקל בהסבת מבנה השירות הבולאי שבשדרות ירושלים למלון. על פי ההסכם שנחתם לתקופה של 23 שנים, תשלם חברת המלונות להנהלת הדואר דמי שכירות בגובה 1.4 מיליון שקל לשנה. היקף העסקה עומד על כ-31 מיליון שקל. מדובר בבניין לשימור בן 4 קומות ששטחו הבנוי הוא 2,500 מ"ר. המבנה הוקם ב-1929 בימי המנדט הבריטי, וששימש עד שנות ה-90 כמרכז הבולאי של הדואר.

לאחר מכן שימשה הקומה השנייה של המבנה למוזיאון המרכז הבולאי ובו אוספי בולים וסרטונים. אדריכל המבנה היה אוסטן סיינט בארב הריסון, שעבד במחלקת העבודות הציבוריות של המנדט בארץ ישראל. למבנה חזיתות מעוצבות בסגנון אירופאי, קומת הקרקע היא בגובה של קומה כפולה ויש לה חלונות גדולים וקמורים. משנת 1997 יעוד המבנה מוגדר "מיוחד", כאשר לפני שנה פרסמה הנהלת הדואר מכרז להשכרת המבנה. בעיריית תל-אביב הבהירו לכל המתעניינים הפוטנציאליים כי כל שימוש אחר לבניין, יהיה חייב להיות בעל אופי ציבורי. במכרז אף זכה לפני כחצי שנה יזם שחזר בו לאחר הערכה מחודשת של עלויות השימור. לפני כשלושה חודשים נפתח המכרז מחדש וזכתה בו משפחת דיין שחתמה על הסכם השכירות עם הדואר. משפחת דיין תפעל לשיפוץ כולל של המבנה, וזאת בהתאם למגבלות השימור החלות עליו.

מענה לביקוש הולך וגובר לבתי מלון בעיר

משפחת דיין מגדילה מאז 2016 את שליטתה בתחום המלונאות: ביולי 2017 השלימה המשפחה את רכישת מלונות אפריקה ישראל בשתי פעימות, ובסך כולל של 908 מיליון שקל. המלון בשדרות ירושלים צפוי להיות מלון בוטיק השני של המשפחה בתל-אביב, לאחר שלפני שנה חנכה את מלון פוליהאוס - בפינת הרחובות אלנבי ונחלת בנימין. את העסקה הובילה מטעם המשפחה איציק דיין. המשפחה יוצגה בעסקה על ידי עוה"ד טל בננסון ויובל טילינגר. מטעם הדואר הוביל את העסקה סמנכ"ל הלוגיסטיקה, דני בוטוין וכן משרד עו"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות'.

במקביל, הופקדה ביום רביעי האחרון תוכנית להקמת מלון בוטיק בשדרות ירושלים 8 שיזמה רשת המלונות ישרוטל, לאחר שלפני שנתיים רכשה מחצית מבניין השקם המיתולוגי המיועד אף הוא לשימור. הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב בראשות דניאלה פוסק, החליטה להפקיד תוכנית להקמת מלון בוטיק בן 140 חדרים ומסחר בקומת הרחוב. במקור עמדה התוכנית על 120 חדרים בלבד, אך במסגרת התוכנית, אושרה לישרוטל ניוד זכויות בשטח 720 מ"ר למבנה בשדרות ירושלים 8, כך שהבניין גדל ל-140 חדרים. הזכויות נוידו מבניין אחר לשימור במגבלות מחירות ברחוב ראש פינה 26.

גם לבניין זה יש היסטוריה מכובדת והוא מוגדר כמבנה לשימור. הבניין שימש בעבר כמפקדת מחוז לוד של השלטון הבריטי. לאחר מכן הוא ננטש ועבר בשנות ה-50 לידי השק"ם. התכנית מוסיפה למבנה 4 קומות בקו המבנה הקיים, קומה חלקית וקומת בריכה ובכך מאפשרת למבנה להשתקם ולעבור הליך שימור ולהפוך למלון. היקף שטחי המלון כ-5,500 מ"ר שטחים עיקריים ושטחים בתת הקרקע. בוועדה המחוזית ציינו כי "התכנית תורמת לעירוב השימושים לאורך שדרות ירושלים בכך שמחייבת שימוש מלונאי ושימושי מסחר, ובכך נותנת מענה לביקוש הולך וגובר לבתי מלון בעיר". המלון שתקים משפחת דיין בשדרות ירושלים 12 יהיה סמוך מאוד למלון שתקים ישרוטל בשדרות ירושלים 8, כאשר בין בשני המבנים בשדרות ירושלים 10 מצוי מועדון התיאטרון.

פריחת מלונות הבוטיק בתל-אביב היא מגמה שנמשכת מזה כמה שנים. עד כה הוקמו מלונות בוטיק רבים במרכז העיר ובאזור שדרות רוטשילד בפרט. במקביל הוקמו גם מספר מלונות בוטיק ביפו עצמה ובהם מלון סטאי של קבוצת נקש שהוקם על חורבותיו של בית המעצר ה'קישלה' סמוך לכיכר השעון, מלון ג'אפה סמוך לנמל יפו, ומלון דריסקו במושבה האמריקאית.

"בטוח לטייל ביפו בלילות"

יו"ר התאחדות המלונות בתל-אביב, ג'ימי זוהר, סבור ששני המלונות בשדרות ירושלים ביפו הם הסנונית הראשונה בשדרה : "אם פעם מלונאות בתל-אביב הייתה רק בסטריפ של הים, בשנים האחרונות תל-אביב האורבנית הפכה מבוקשת. יפו שנחשבה בשנים האחרונות למוזנחת, הפכה לפנינה תיירותית, ואת הבשורה לכך הביא מלון הבוטיק הראשון - מרקט האוס של רשת אטלס שהוקם ממש ליד שוק הפשפשים. זה קורה כי פתיחת השמיים הביאה לכך שתל-אביב היום מתחרה בערים באירופה. תיירים לא מחפשים היום רק ים, ואף אחד לא חלם ששוק הכרמל ושוק לוינסקי יהיו מקומות עליה לרגל של תיירים. כך גם ביפו, כשבניגוד לעבר, היום בטוח מאוד לטייל בה בשעות החשכה".

עם זאת אומר זוהר כי מי שמחפש היום הזדמנויות ביפו ימצא שיהיה עליו להוציא לא מעט כסף מהכיס "המחירים עלו, ויפו כבר לא זולה, אך עדיין מחירי הקרקעות בה זולים יותר מתל-אביב, ואני מאמין שבתוך 5 שנים ידביקו את המחירים של כלל העיר". 

פעם בנק, בקרוב פרויקט מגורים

עיריית תל-אביב אישרה לאחרונה את פרויקט "נוגה 1" של חברת יוסי אברהמי, הכולל הקמת 64 דירות מעל קומת מסחר, במבנה חדש בן 10 קומות שיוקם בשדרות ירושלים 1. על הקרקע הוקם ב 1903 בניין ששימש את בנק אנגלו-פלשתינה, ולאחר מכן פעם בו סניף של בנק לאומי. ב-2014 מכר בנק לאומי את המבנה ליזמי הנדל"ן ענב החץ ובהמשך חברת יוסי אברהמי נכנסה לשותפות להקמת מיזם המגורים היוקרתי במקום הסניף הוותיק. בהמשך רכש אברהמי את חלקם של ענב החץ וכעת הוא מחזיק במלוא הזכויות בפרויקט.

"אנחנו מקדמים את פרויקט נוגה 1 מאז רכשנו את הקרקע בשנת 2014" מסר אברהמי. "לפני 24 חודשים הרסנו כבר את המבנה הישן ומאז אנו פועלים לקבל את היתרי הבנייה. אני שמח שהצלחנו לעבור את המשוכה הזו ובתקווה כי כבר בחודשים הקרובים, לאחר קבלת היתרי הבנייה, אנו נתחיל בבניית בניין יוקרה ואיכותי, כפי שבנינו באזורים נוספים בארץ" הוסיף. הפרויקט מתוכנן על ידי האדריכל גידי בר אוריין.