גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצפת ערך בשוק הקנאביס

ישראלים רצים להשקיע בצמח הירוק, אך חשוב לזכור שמדובר בשוק בהתהוות

שדה קנאביס./ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שדה קנאביס./ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשבוע שעבר הודיעה החברה האם של יצרנית הסיגריות פיליפ מוריס על השקעה אסטרטגית בחברת הקנאביס הקנדית קרונוס המתמחה בגידול ייצור ושיווק קנאביס רפואי. החברה רכשה 45% מקרונוס תמורת 1.8 מיליארד דולר, בשווי כפול משווי השוק של החברה ערב ההשקעה, עם אופציה להרחבה ל-55%. כל עוד השוק לקנאביס היה רפואי, הוא לא היה רלוונטי לחברות מסוג זה. בחודשים האחרונים, עם מיסוד השוק בקנדה וקליפורניה, עושה רושם שנכנסנו לעידן חדש שבו חברות האלכוהול והסיגריות מזהות את חברות הקנאביס כשוק העתידי, קצת בדומה לרכישה של פפסיקו את סודה סטרים.

רכישה זו מתווספת לרכישה מאוקטובר השנה של ענקית האלכוהול Constellation Brands (קורונה, ויסקי וולווט ועוד), שרכשה 38% מחברת הקנאביס Canopy. 

אחרי ירידות חדות במניות בתחום בחודשים האחרונים, זה אולי הסמן לשינוי כיוון נוסף.

הציבור הישראלי השקיע כ-200 מיליון שקל בקרנות סל ונאמנות בתחום הקנאביס העולמי. בנוסף, אנו רואים מסחר ער ומכפילי רווח גבוהים בחברות ישראליות שיש להן זיקה לתעשייה.

האם הציבור הישראלי יצא מדעתו בהשקעות בקנאביס?

במבט ראשון, בהינתן שמרבית הציבור הישראלי שמרן בהשקעותיו ואינו שש להיחשף למניות, זו עשויה להיראות בחירה מוזרה. במבט שני, די ברור שיש כמה סיבות טובות לבחירה של אנשים להשקיע בתחום.

התעשייה בהתהוות - בניגוד למרבית תחומי ההשקעה שבהן הצמיחה מוגבלת פחות או יותר לקצב הצמיחה של הכלכלה הגלובלית, בתחום הקנאביס קצב הצמיחה צפוי להיות מהיר הרבה יותר. בנוסף, צד הביקוש גובר משמעותית על צד ההיצע כך שככל שהסכר הרגולטורי ישתחרר, התפתחות התעשייה עשויה להיות מהירה.

היות שתוואי ההתפתחות אינו ברור ותלוי ברגולציה סבוכה ובינלאומית, יש היגיון רב בפיזור ההשקעות בתחום: לא להיחשף לחברה בודדת, או אסטרטגיה עסקית ספציפית, או מיקום גיאוגרפי מסוים, אלא להשקיע בתעשייה כתעשייה. בהיבט זה יש היגיון בהשקעה בתחום זה באמצעות קרנות סל.

למה התחום כל כך תנודתי?

בדומה לשווקים אחרים, שוק הקנאביס מושפע מאירועים המשפיעים על שוק ההון באופן כללי. בנוסף אליהם, ההשקעות בתחום מושפעות כמובן מהרגולציה. למשל, תהליך לגליזציה מלא בקנדה והעברת האישורים הסופיים לכל שרשרת הייצור, האספקה והצריכה, יצרו ציפיות גבוהות אצל המשקיעים לשיפור בתוצאות העסקיות של החברות העוסקות בתחום.

בפועל, החלת כללים חדשים יוצרת בראש וראשונה הוצאות, כתוצאה מהצורך בהשקעות בעמידה בכללים החדשים. ולא רק בקנדה השוק השתנה. גם בקליפורניה. אחרי חודשים של פעילות תחת תקנות זמניות עודכנו ועברו תקנות המסדירות את הפעילות דרך קבע.

סביב בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב לפני כחודשיים גבר השיח וגברו הספקולציות על מדינות נוספות בארה"ב שיאשרו קנאביס רפואי ואחרות שיקדמו את הדיון על שימוש אישי לפנאי. גם באירופה השיח מתרחב ותופס כותרות ככל שהלחץ הציבורי על הצורך בהסדרה, הרחבת הכיסוי הביטוחי והאספקה של קנאביס רפואי גוברים.

אחת הסוגיות הנמצאות בכותרות ויש לה השפעה ישירה על השוק היא מגפת האופיואידים (תרופות משככות כאבים). זו בעיה בעיקר בארה"ב, שם שימוש נרחב בתרופות כאלה המבוססות על אופיום יצר מגפה של מיליוני אנשים מכורים. נפלאות ה-CBD, המרכיב המרגיע ומשכך הכאבים בקנאביס, מלוות את השיח הזה כפתרון מיידי לאנשים הסובלים מכאבים קשים או כרוניים ושמפחדים, בצדק, מתופעות הלוואי הגלומות בתרופות על בסיס אופיואידים. זה דורש אישור של קנאביס רפואי ומהווה זרז משמעותי להתפתחות החקיקה בתחום.

מה עם החברות הישראליות שמחכות לאישור ליצא?

התעשייה אצלנו מתפתחת במספר כיוונים. יש חברות ישראליות שכבר מצאו מדינות שבהן חוקי לגדל ולייצא קנאביס והעבירו לשם את ליבת פעילותן, במקום לחכות שהמשרד לביטחון פנים ימצא את הזמן והיכולת לבנות את התהליכים הנדרשים למיסוד התעשייה.

יש גם חברות ישראליות שעוסקות בשיווק קנאביס רפואי בישראל ובעולם, ויש חברות שעוסקות באספקה של ציוד למגדלים. יש גם חברות שמשקיעות בפיתוח תהליכי ייצור וזיקוק של מולקולות ומרכיבים ספציפיים מהצמח ליישומים ספציפיים. החל מצרכים רפואיים ודרך מוצרי פנאי.

אז יש בישראל מכל וכל, אבל עד שלא תוסדר הרגולציה, יהיה קשה לתעשייה להתמסד, להתפתח ולהוות קרש קפיצה להתפתחות תעשייה משמעותית בישראל ככל שהביקוש בעולם יגדל ויתמסד.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית