חקירת טראמפ: "המטרה הבאה של התובע המיוחד - ישראל, סעודיה"

עפ"י דיווח ב"דיילי ביסט", יפורסמו תצהירים משפטיים על הזווית המזרח-תיכונית של החקירה בתחילת 2019 • חוקרי מולר תשאלו מקורבים לטראמפ על מגעיהם עם תושבי האמירויות המאוחדות, סעודיה וישראל • גורמים בימין הקיצוני בארה"ב רומזים כי מולר הוא אנטי-ישראלי

התובע המיוחד רוברט מולר / צילום: רויטרס
התובע המיוחד רוברט מולר / צילום: רויטרס

בשנה שחלפה התמקד התובע המיוחד רוברט מולר בחשדות לבחישה רוסית במסע הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016 ובהגשת כתבי אישום נגד אמריקאים ורוסים ששמם נקשר לבחישה זו. עתה מתכוננת לשכת מולר לגלות היבט נוסף של החקירה: בתצהירים שיוגשו לבתי משפט בתחילת 2019, עומדים מולר וחוקריו לחשוף מאמצים של מדינות במזרח התיכון - ישראל, סעודיה והאמירויות הערביות המאוחדות - להשפיע על החלטות של ממשל טראמפ הנוגעות למזרח התיכון. כך טוען אתר החדשות "דיילי ביסט".

במילים אחרות, "החקירה הרוסית של מולר עומדת לקבל ממד גלובלי", אומר האתר, שמצטט 3 מקורות שמודעים להיבט המזרח-התיכוני של החקירה.

במקביל לחקירת המעורבות הרוסית בקמפיין 2016, התמקדו חלק מחוקרי מולר במאמצי "מדינות במזרח התיכון לדחוף מזומנים לגורמים פוליטייים בוושינגטון כדי להשפיע על מדיניות ממשל טראמפ", כותב "דיילי ביסט".

"עדים שונים, שקשורים למטה הבחירות של טראמפ, נחקרו על שיחותיהם עם אנשים מקושרים היטב מהאמירויות, מסעודיה ומישראל", לדברי המקורות. נושאי המגעים האלה נעו ממניפולציות של המדיה החברתית במטרה לסייע לבחירתו של טראמפ עד הפלת משטר האייתאללות באיראן.

עתה, אומרים המקורות, מוכן משרדו של התובע המיוחד לפרוש תכני עדויות של עדים ששיתפו פעולה עם החוקרים ולחשוף תוכניות של בני שיחם הזרים כיצד לסייע לבחירתו של טראמפ. לדברי שניים מהמקורות, מזה חודשים דן צוותו של מולר באפשרות של העלאת אישומים חדשים בפרק המזרח-תיכוני של החקירה.

"אם אכן המידע הזה ייחשף, יהיה אפשר להמשיל זאת לגיחת צוללת מהמצולות, אך בחלק של הים שלא ראינו", אמר הארי ליטמן, תובע פדרלי לשעבר. "אני מניח שמולר הצליח לקבץ עד עתה חומרים מפורטים ומשמעותיים הרבה יותר ממה שציפינו. (החומר המזרח-תיכוני) עשוי להיות חלק משמעותי מאוד של פרשת טראמפ בכללותה".

התוכניות להסיט את מוקד החקירה לעבר המזרח התיכון מתגבשות בד-בבד עם סיום החקירה של מייקל פלין, היועץ הראשון לביטחון לאומי בממשל טראמפ, ששרד בתפקידו 24 ימים בלבד. פלין, שהואשם במתן עדות שקר לחוקרי FBI על פגישתו עם שגריר רוסיה לשעבר בארה"ב, הסכים לשתף פעולה עם החוקרים ונהפך למעשה לעד מדינה תמורת הקלה בעונשו. הוא נפגש עם חוקריו 19 פעמים. במסמכים שהוגשו לבית המשפט - ושצונזרו עמוקות לפני שפורסמו ברבים - רמזה לשכת מולר על הדרכים שבהן סייע פלין לחקירת הקשרים בין אנשי טראמפ לבין הרוסים, וביקשה לא להטיל עליו עונש מאסר.

אך פלין היה מעורב גם בשיחות עם נציגים בעלי השפעה ממדינות זרות, לרבות האמירויות, סעודיה וישראל, כותב "דיילי ביסט". שיתוף-הפעולה של פלין עם מולר עשוי להניב פרטים חדשים על מגעים בין נציגי מדינות אלה לבין נציגי מטה הבחירות של טראמפ וכיצד הם הציעו לסייע לבחירת טראמפ וביקשו להשפיע על מדיניות החוץ בימיו הראשונים של הממשל הצעיר.

ייתכן כי הדגש החדש על מעורבות מזרח-תיכונית אצל נציגי טראמפ קשור לדיווחים על פתיחת ערוץ חקירות חדש - הפעם נגד הוועדה לארגון החגיגות והנשפים לרגל השבעת הנשיא החדש לתפקידו. "ניו-יורק טיימס" כתב בסוף השבוע כי חוקרים פדרליים בודקים האם גורמים זרים הזרימו תרומות לוועדת חגיגות ההשבעה של טראמפ ולארגון לאיסוף תרומות לקידום מטרות פוליטיות של הנשיא.

על-פי הדיווח ב"טיימס", החוקרים מתמקדים בשאלה האם מדינות במזרח התיכון - לרבות קטאר, סעודיה והאמירויות הערביות המאוחדות - השתמשו בתורמי "קש" כדי להסוות את תרומותיהם לוועדת החגיגות ולארגון לאיסוף תרומות. החוק הפדרלי אוסר על גורמים זרים לתרום כספים לגופים כאלה. יודגש כי ה"טיימס" אינו מציין את ישראל כאחת מהמדינות שנחשדות במתן תרומה לשני הגופים. יו"ר הוועדה, המיליארדר תומאס בראק, ידיד אישי של טראמפ, הכחיש, באמצעות דובר, קבלת תרומות מגורמים לא אמריקאיים.

"וול סטריט ג'רנל" כתב כי ועדת חגיגות ההשבעה של טראמפ קיבצה 107 מיליון דולר - סכום שיא וככפליים מהסכום שאספה ועדת חגיגות ההשבעה של אובמה 4 שנים קודם לכן. העיתון מציין כי רוב הכספים נתרמו על-ידי תאגידים ומיליארדרים, ובכללם שלדון אדלסון, AT&T ובואינג. לדברי ה"ג'רנל", "אין שום סימן שהשלושה זומנו לחקירה".

בשנתיים שחלפו פורסמו דיווחים על פעילות של גורמים ישראליים - או של גורמים אמריקאים שפעלו למען אינטרסים ישראליים - מול מטה הבחירות של טראמפ או ממשל טראמפ. כך, למשל, כתב "וול סטריט ג'רנל" ב-21 בנובמבר אשתקד כי מולר חקר מגעים של ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ ויועצו הבכיר, עם מנהיגי מדינות זרות לגבי הצעת החלטה של מועצת הביטחון בגנות ההתנחלויות בימיו האחרונים של ממשל אובמה. ברק אובמה סירב להטיל וטו על הצעת ההחלטה. היו דיווחים שקושנר ביקש מראשי המדינות לשכנע את אובמה לפעול נגד ההצעה. פורסמו גם ידיעות שקושנר ביקש ממייקל פלין לגייס את שגריר רוסיה דאז בארה"ב, סרגיי קיסליאק, לפעול נגד הצעת ההחלטה במועצת הביטחון.

כעבור כחודשיים, ב-7 בינואר 2018, כתב "ניו-יורק טיימס" כי חברת מנורה מבטחים השקיעה כ-30 מיליון דולר בפרויקט של דירות להשכרה בבעלות קושנר ליד בולטימור, מרילנד, זמן קצר לפני שקושנר בא לביקור בישראל, יחד עם הנשיא טראמפ, במאי 2017.

גורם ישראלי אחר שנחקר על-ידי התובע המיוחד הוא יואל זמל, בעל השליטה ב-PSY GROUP, שתואר על-ידי "דיילי ביסט" כ"בעל בקשרים חזקים עם המודיעין הישראלי". הוא הציע למטה הבחירות של טראמפ תוכנית למניפולציה של המדיה החברתית כדי לסייע בבחירתו המועמד הרפובליקאי לנשיאות. תוכניתו לא התקבלה אך זמל הוסיף לקיים קשרים עם חוגו של טראמפ גם אחרי הבחירות. על-פי ידיעות בכמה עיתונים אמריקאים, שלח מולר חוקרים לישראל כדי לתשאל עובדים ב-PSY GROUP ובחברה אחרת של זמל.

וזכורה גם פרשת ג'ורג' פאפאדופולוס, שהיה יועץ למדיניות חוץ במטה הבחירות של טראמפ ושתמחה בנושאי אנרגיה במזרח התיכון, לרבות בישראל. הוא הודה במתן עדות כוזבת לחוקרי מולר על עיתוי מגעיו עם גורמים רוסיים, הסכים לשתף פעולה עם חוקרי מולר ונידון לתקופת מאסר קצרה. מכל מקום, אשתו טענה כי הוא נכנע ללחצי מולר לאחר שחוקריו איימו עליו שיעמידו אותו לדין כמרגל ישראלי.

אתר ימני קיצוני בארה"ב, Conservative Review, תומך מושבע של דונלד טראמפ, השתמש בקטעי המידע האלה כבר ביוני השנה כבסיס לקמפיין של רמזים עבים שמולר הוא אנטי-ישראלי. במאמר באתר נאמר: "דפוס פעולה מדאיג מצטייר מחקירת מולר: לתובע המיוחד יש משהו כפייתי נגד מדינת ישראל. במולר, ראש FBI לשעבר, מכרסם חשד עמוק, עד כדי פרנויה, שקיימת מזימה גדולה שלפיה מטה הבחירות של טראמפ והפקידים שהכשירו את הקרקע לכניסתו לבית הלבן אינם אלא סוכנים פטנציאליים של הישראלים".

האתר טוען כי ב-2004 הכריז FBI, שהיה אז בהנהגת מולר, כי בפנטגון פועלת רשת ריגול ענקית של ישראל. האתר מציין כי זו הייתה טענת כוזבת שקרסה, למרות שסוכני הבולשת ניסו להטמין מלכודות עוקץ כדי לפתות יהודים אמריקאים לבגוד בארצם.

"גם הפעם העובדות אינן תומכות במולר", כותב האתר הימני. "זו אינה הפעם הראשונה שבה הוא משתמש בקלף 'הסוכנים הישראליים'".

את האתר Conservative Review עורך מארק לווין, תומך חזק של טראמפ ומבקר חריף של ברק אובמה. ב-2013 (בתקופת ממשל אובמה) כתב לווין שארגון האחים המוסלמים "חדר" לממשל וטען כי אובמה הוא "אוהד" האחים המוסלמים. ב-2015 הוא כתב שאובמה "רוצה להשמיד את ישראל מפני שזיקתו לאיסלם חזקה הרבה יותר מזיקתו לנצרות או ליהדות". בהזדמנות אחרת הוא טען כי אובמה אשם במגיפת האבולה. לאחר שטראמפ נכנס לבית הלבן, טען לווין כי קיימת "מהפכה מתמשת" נגד ממשלו ביזמת חסידי אובמה.