גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כנס הריצה הבינלאומי הראשון בארץ: "יש גורמי סיכון שכל אדם חייב לזהות"

בשבוע הבא, ערב מרתון טבריה, יתקיים כנס הריצה הבינלאומי הראשון בישראל, ובו יתאספו מומחים בנושאי בריאות הקשורים לריצה למרחקים ארוכים ● ד"ר רון גולן, יוזם הכנס, מעדכן

איור: שאטרסטוק
איור: שאטרסטוק

מספר הרצים הולך וגדל בהתמדה, התחום מתמקצע יותר ויותר מבחינת אימונים, תזונה, ציוד וביגוד - אבל מתברר שעדיין יש הרבה מה ללמוד, בעיקר מבחינת הבריאות והתחזוקה הגופנית, שעדיין לא מקבלות את תשומת הלב הראויה. על רקע זה נולד כנס הריצה הבינלאומי הראשון בישראל, שבחלקו פונה למאמנים ולאנשי מקצוע ובחלקו פתוח לקהל הרחב, ומתקיים לא במקרה ערב מרתון טבריה שהוא גם אליפות ישראל בריצה, שייערך בשבוע הבא (4-2 בינואר).

בכנס יתארחו מומחים בתחומי אורתופדיה, מניעה וטיפול בפציעות, קרדיולוגיה, ביומכניקה יעילה של ריצה, פיזיולוגיה, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, תזונה ועוד, במטרה לשדרג את רמת הידע בכל התחומים העוטפים את תחום הריצה, ולהציג נתונים ותובנות ממחקרים מתקדמים בשדה ובמעבדה. מושב שלם בכנס מוקדש למשל לתחום הקרדיולוגי, ובו הרצאות שנושאות שמות פרובוקטיביים כמו "האם ריצה למרחקים ארוכים טובה ללב שלך?" או: "ריצות ארוכות והתקף לב פתאומי - האם עליי להיות מודאג?".

"הקרדיולוגים בכנס ידברו על פיזיולוגיה של הלב ועל השינויים שהוא עובר במהלך מאמץ, כולל אבחון של גורמי סיכון בקרב רצים", אומר ד"ר רון גולן, הרוח החיה שמאחורי הכנס.

האם באמת צריך להיות מודאגים, אני שואלת אותו. "זה לא שריצה מסוכנת ללב", הוא משיב. "אלא שלכל אדם יש גורמי סיכון שהוא חייב לזהות. למרות שמדובר באחוז קטן, הוא עדיין קיים. אנשים לא חושבים שהם ברמת סיכון גבוהה, אבל בשאלון שממלאים במרוצים יש שאלות שנועדו לזהות גורמי סיכון כמו היסטוריה משפחתית, עישון, סוכרת ועוד. מדובר במחלות זוחלות בחלקן, שאנשים לא מרגישים ולכן יש מקרים מפתיעים של צעירים עם אירועי לב. צריך להיות פעילים, ופעילות גופנית היא חיונית, אבל צריך לעשות מגיל מסוים בדיקות מאמץ, ובספורט רשום הקדמנו את הגיל ל-30".

ומה לגבי ספורטאים חובבים?

"בקרב ספורטאי סוף שבוע, שעושים פעילות לא סדירה עם עומס תובעני, גם קיים הסיכוי לאירוע לב, בעיקר אם יש בהם כאלה עם גורמי סיכון. ובכלל, יש ויכוח בעולם הקרדיולוגי אם ריצה ברמת האולטרא היא בריאה, ואין על כך הסכמה. יש מחקרים וממצאים חדשים שדנים לאורם. לכולם ברור שפעילות גופנית בריאה, אבל האם היא מתאימה לכל אחד? לא בהכרח, וכנראה שיש גבול עליון שמעבר לו יש נזק יותר מתועלת".

הגורם האנושי בפציעות

כשגולן, רופא ספורט למעלה מ-30 שנה, מספר על עבודתו, אי אפשר שלא להבחין בתשוקתו למקצוע. בחיבה העמוקה שהוא רוחש לספורט ובאכפתיות הגדולה שלו לרצים ולבריאותם.

גולן עסק בספורט כל השנים, אולם בשלב שבו סיים התמחות, נותר בו צמא לידע ולהרחבת ההשכלה וכך נחשף לתחום הפיזיולוגיה של המאמץ. מהר מאוד הוא הבין את הערך המוסף שנותן התחום לרפואה, אבל מונח אחד, הוא מספר, שינה את תפיסתו: "כשלמדתי רפואה, לימדו אותנו בעיקר על היווצרות של תהליכי מחלה פתולוגיים. אבל כששמעתי את הביטוי ‘סלוטו ג’נסיס’ - יצירת בריאות - של הסוציולוג פרופ’ אנטונובסקי, זה שינה את חיי מבחינת התפיסה ונפתחה בפניי דלת לעולם של יצירת בריאות.

"זו תפיסה הוליסטית, שמתייחסת למכלול הגורמים שעוזרים לאדם להתגבר על משברים טוב יותר: בריאות נפשית, יציבות משפחתית, מצב סוציו-אקונומי וכדומה. אבל את זה לא לימדו בבית הספר לרפואה, ולי היה חסר משהו שהוא מעבר למחלות. היום הרפואה כן הולכת לכיוון מודלים יותר הוליסטיים, ובמקום להיות ריאקטיבית - כזו שמגיבה למצבי תחלואה - היא פרואקטיבית, כמו רפואה מונעת".

גולן יצא ללימודי פיזיולוגיה של המאמץ בארה"ב, מתוך אמונה שהתחום ישלים אצלו רכיבים שיסייעו לו להבין טוב יותר תהליכים בגוף האדם בהקשר של ספורט, וכיצד יוכל להשתמש בהם ליצירת תהליכים של בריאות. היום הוא מחזיק בשילוב נדיר של שני התארים, שמשלימים זה את זה.

גולן הוא יו"ר החברה לרפואת ספורט, עובד בשיקום לב ועוסק בפציעות ספורט, מנהל את התוכנית לשיקום לב בבית החולים זיו בצפת וחבר בוועדה המייעצת למנכ"ל משרד הבריאות בנושא רפואת ספורט, שמפקחת על מכוני הבדיקות לספורטאים. במקביל, הוא משמש גם כמנהל רפואי של מרוצים רבים בארץ ולדבריו, "התובנות שלי כרופא ופיזיולוג עוזרות לי לנווט את התפקיד בצורה מושכלת". תוך כדי העבודה בתחום, הוא אומר, שם לב שהמודעות של הרצים אומנם קיימת, אבל היא חלקית בלבד.

אתה יכול לתת דוגמה לטעות נפוצה?

"הגורם המרכזי לפציעות אצל רצים הוא הגורם האנושי וקבלת החלטות שגויה מסיבות שונות. זה יכול להיות מאמץ שלא מתאים לכשירות הפיזית, שגיאה בהערכת היכולת, ריצה אחרי מחלה כשהגוף לא החלים ועוד, שגוררים תגובה פיזיולוגית קיצונית. הגישה שלי היא לטפל באדם כזה לפני שהוא נופל, זו פעולה שמצילה חיים. למרות שמדובר באחוזים קטנים, עדיין צריך ללמד את הרץ להקשיב לגוף שלו טוב יותר ולהגביר את רמת המודעות לנושא, לא רק אצל רצים אלא גם בקרב מאמנים, שצריכים לשדרג את רמת הידע.

"יש למשל תופעה של עידוד יתר של אנשים לסיים ריצה בכל מחיר, גם אם הם במצב פחות טוב. הצופים עומדים בשולי מסלול הריצה, מריעים בקול לרצים ומעודדים אותם להמשיך הלאה ולא להישבר. יש בזה גם יתרונות, כמובן, אבל יש כאן תרבות של לחץ חברתי שמביאה אנשים למצבי קיצון".

עולים רמה בתחזוקה

מתוך העיסוק האינטנסיבי בספורט, המפגש עם פציעות ספורט והבדיקות שהוא עורך לספורטאים (חובבים ומקצועיים) פיתח גולן כמה כלים חשובים למניעה ולטיפול. "פיתחתי תדריך לצוותים לגבי זיהוי מהיר ומקצועי של מצבי התמוטטות (בפוטנציה). במרוץ ‘תנ"ך תש"ח’ פיתחתי שיטה לטיפול מהיר בשטח בקירור מיידי של נפגעי מכת חום, כשהרעיון הוא זיהוי נכון ותגובה מהירה.

"פיתחתי גם מדריך לספורטאים לפני ריצה: אני מציין את תנאי מזג האוויר והמשמעות שלהם לאורך המרוץ, מבקש שישתו מים, שמי שהיה חולה, שיקטין את רמת המאמץ, ובעיקר שלא יתביישו לפנות לצוותים לאורך הציר ושישימו לב לחברים שלהם".

ואתה רואה שינוי בהתנהגות?

"כן. היו לי מקרים שרצים הגיעו אליי, וסיפרו שהפסיקו ריצה כי הרגישו לא טוב. בגדול, אני לא מסתכל על סטטיסטיקה אלא על חינוך. הספורטאים שומעים את זה בכל מקום והם שומעים את זה שוב ממני כרופא. הזהירות הזו צריכה להיות חלק מהתייחסות נכונה של כל מי שעוסק בתחום לגוף שלו. זו מניעה מתמשכת וחינוך של קהילת הרצים להקשיב לגופם ולהתנהל נכון. זה סוג של תזכורת למציאות, ואני מעביר מסרים שוב ושוב כדי שאנשים יתנהלו טוב יותר".

לצד התובנות והכלים, הבין גולן שנדרשים מהלכים נוספים. כשפגש את רופא הספורט האמריקאי ד"ר ג’ורדן מיצ’ל, רופא ספורט בכיר בבית החולים לניתוחים מיוחדים בניו יורק, מומחה לפציעות ספורט ובעצמו מרתוניסט ואיש ברזל ברמה גבוהה, "נוצר בינינו חיבור שהוביל לרעיון לעשות כנס בנושא הריצה, ולקשור אותו למרוץ. כך יזמנו את כנס הריצה הראשון שמתקיים ממש לפני מרתון טבריה".

כדי שקהל הרצים והספורטאים יוכל ליהנות מכל הטוב הזה, יתקיימו עם סיום הכנס כמה הרצאות פתוחות, כולל שיעור יוגה לרצים שבסיומו תתקיים חלוקת ערכות, כך שיהיה להם גם ערך נוסף. בין הנושאים שיעסקו בהם ידברו על בדיקות קרדיולוגיות, מה ומתי, כיצד תזונה משפיעה על מטבוליזם בריצה, ניהול ומניעת פציעות, אימון מדויק עם שעון דופק ועוד.

אז מה המסר לרץ העצמאי?

"ריצה היא לא ספורט בנאלי וכדאי להעריך את הסיכון לפני שמתחילים, כל אחד באופן פרטני על-פי הפרופיל וגורמי הסיכון. לרוב, הסבירות היא שאין כאלה, אבל במסגרת האחריות האישית על הגוף והחיים צריכה להיות מידת הספק. ואם יש ספק - אז לגשת להיבדק ולהתייעץ כדי להעריך סיכונים. המסר הוא שעולים רמה בתחזוקה, כי היום בעולם הריצה יודעים יותר, יעילים יותר, וטובים יותר במערכות רפואת הספורט וגם בקרב מומחים, ואנחנו שם כדי לטפל טוב יותר בגוף ולהתמודד טוב יותר עם האתגרים".

הכנס יתקיים בבית החולים פורייה והוא בשיתוף סאקוני ומרתון ישראל.

לפרטים נוספים: http://running-medicine.co.il

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה