גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו לא רוצים להיות לא פולשים ולא פושעים. צריך לתת מענה לצרכים שלנו"

ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן, בטוח שיצליח למנף את היעד העיקרי שלו - שיפור איכות החינוך בעיר, אך אומר כי הוא זקוק לעזרת המדינה כדי לפתור את בעיית הקרקעות בעיר ● "אנחנו העיר הבדואית הגדולה ביותר והעיר הערבית השנייה בגודלה אחרי נצרת, ועדיין בלי קורת-גג" ● ראשי הערים החדשים, כתבה שישית

ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן / צילום: אייל פישר
ראש עיריית רהט הנכנס, פאיז אבו סהיבאן / צילום: אייל פישר

"אנחנו לא רוצים להיות לא פולשים ולא פושעים. צריך לתת מענה לצרכים שלנו", אומר ראש העירייה הנבחר של רהט, פאיז אבו סהיבאן. "אפילו בישובי בדואים קטנים מאיתנו אנשים גרים בדירות חדשות שנבנו להם, ואנחנו העיר הבדואית הכי גדולה, ועדיין בלי קורת-גג. בונים אחד מעל השני. אנשים לא עוזבים את רהט". אבו סהיבאן ניצח בבחירות האחרונות את ראש העיר בעשור האחרון טלאל אלקרנאווי. התפקיד אינו זר לו, כיוון שכבר כיהן כראש העירייה בשנים 2008-2013.

על פי התוכניות, רהט עומדת לגדול מאוד בשנים הקרובות. ביולי 2017 החליטה הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל), להפקיד להתנגדויות הציבור תוספת של 4,541 יחידות דיור חדשות לעיר רהט. התוכנית חלה על קרקע בדרום רהט, בהיקף של 2,256 דונם שרובה בבעלות המדינה, וחלקה קרקע בבעלות תושבים בדואים. היא מציעה שכונת מגורים חדשה הצמודה לשטח הבנוי הקיים של העיר, בבנייה רוויה של 2-10 קומות. 360 מהדירות שיוקמו יהיו דירות קטנות, ו-130 יוקצו לדיור מוגן. בחלק מהיחידות יותר גם שימוש מסחרי. תוספת הדירות תאפשר אכלוס של עוד 20 אלף תושבים, לעיר שכוללות כיום עם הפזורה הבדואית כ-70 אלף תושבים.

מדובר בחלק מתוכנית כוללת שהרשות לפיתוח והסדרת התיישבות הבדואים בנגב גיבשה עבור רהט. התוכנית המלאה כוללת 16.5 אלף יחידות דיור, לאחר 15 שנים בהן שווקו בסך-הכול 4,500 דירות ביישוב.

התוכנית אולי נראית יפה על הנייר, אך היישום שלה בעולם האמיתי, רחוק מהמציאות. כך טוען אבו סהיבאן.

"הותמ"ל אישרה 4,500 יחידות דיור ברהט, והשיווקים אמורים להיות כבר בפברואר, אבל הקרקע בכלל לא נגישה. על הקרקע הזאת גרים אנשים כבר עשרות שנים. הרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואית אולי מאשרת יחידות דיור, אבל היא לא הגיעה בכלל להסדר עם האנשים שגרים שם. חלקם גרים שם 60 שנה ומגיע להם פיצוי. לכל מי שמתעניין בקרקעות האלה ומגיע כדי לראות הם שולפים לו אישורים שזה שלהם".

שדרוג רציני אחר לעיר אמור להיות הכביש שיחבר את רהט עם כביש 6. סלילתו עוד לא החלה למרות שהמקטע הדרומי של כביש 6 כבר נחנך מזמן. "מתוך תוואי הכביש, על 400 מ"ר גרים אנשים שתובעים בעלות על הקרקע, ורמ"י והרשות לפיתוח והסדרת הבדואים הגיעו להסכמות עם האנשים על פינויים מהקרקע תמורת פיצוי. אבל משרד המשפטים מתנגד מחשש שזה יהיה תקדים למקומות אחרים במגזר הערבי", אומר אבו סהיבאן.

"יש 5,000 תושבים ברהט שרק מחכים לקנות בתים. העיר הכפילה את עצמה מאז שנות ה-80 ובשנים 2006-2007 למשל לא שווקה אפילו ליחידת דיור אחת. אז לא פלא שיש הרחבות ותוספות מאולתרות כמו באפריקה. אפילו ברשתות החברתיות לועגים לנו בתוך הישוב, בחלק מהמגרשים שאמורים לצאת לשיווק יש פולשים. לאשר תוכניות זה בסדר, אבל זה לא מספיק".

אתה מתאר מצב מאוד בעייתי. מה אתה מתכוון לעשות?

"רמ"י היא בעלת הקרקע, אז שתדאג לנהל משא ומתן עם האנשים שגרים עליה 60 שנה ולשלם להם פיצוי. בשבוע שעבר הייתה פה פגישה עם הרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואים, והעליתי את הדברים בפני המנכ"ל יאיר מעין. אמרתי לו, 'אם לא תפנו את הקרע לפני השיווק, רהט תישאר עיר צפופה שהתושבים שלה פולשים לשטחים ירוקים'. התרשמתי שהוא הבין ומעוניין לפתור בעיות, אבל המבחן הוא במעשים".

לך יש בית משלך?

"אני אולי ראש העיר היחיד בארץ שגר בשכירות. בשנת 2012 אושרו 2,400 יחידות דיור במסגרת בנה ביתך, ובשנת 2015 שילמנו מקדמות של 75 אלף שקל לרכישת המגרשים, אבל עד היום אפילו לא קיבלנו אותם. אנחנו עיר בדירוג סוציואקונומי 1. להוציא מאנשים 75 אלף שקל זה לא פשוט. אנשים מכרו זהב ורהיטים כדי להביא את הכסף. אז עד היום אני גר בשכירות".

מתכוונים לשווק בנייה רוויה. זה משהו שילך כאן?

"יש כבר בנייה רוויה ברהט. זה משהו שיקנו, אבל מחוסר ברירה. אם אין רכב ויש אופניים, אז ניסע באופניים. תכננו פה בלי לשתף ובלי להתחשב במסורת של הציבור שגר כאן שמתאפיין בחמולות. בפעם הקודמת ששיווקו פה בנייה רוויה בנינו אוהל מחאה, אבל שהתושבים הבינו שאין ברירה, הם קנו בסוף את הדירות".

מה מצב התעסוקה ברהט?

"בניגוד למה שחושבים, אנשים ברהט משלמים ארנונה ואנחנו בגבייה של 85%. לפני כמה שנים נפתח אזור תעסוקה משותף לרהט להבים ובני שמעון, שמנוהל במינהלת משותפת וגם ההכנסות מארנונה מתחלקות בינינו. יושבים שם מפעלים כמו סודהסטרים שמעסיקים 2,000 עובדים, אבל המדינה לא מבינה את המציאות ברהט.

"כשאישה הולכת ללשכת התעסוקה מפנים אותה לעבוד כחדרנית בבית מלון בים המלח. בתרבות שלנו אישה לא יכולה לעבוד בעבודה כזאת והיא פשוט נשארת בבית אבל השם שלה נמחק מהמערכת אז אומרים שאחוז האבטלה ברהט ירד ל-12% אבל זה רחוק מהמציאות".

מה היעד הכי חשוב לך להשיג ב־5 השנים הקרובות?

"למנף את החינוך - שתלמידים ייגשו לבגרות של 5 יחידות בפיזיקה ובאנגלית, ולהשיג דיור בר השגה.

גם במגזר היהודי אם בונים לא כחוק המדינה הורסת.

"2,400 בתים נהרסו בשנת 2018 רק במגזר הבדואי בנגב. אצל כל היהודים יחד לא הרסו 2,400 בתים. כשאין לך לחם לילדים, אתה נאלץ לפעמים לגנוב. אני איש חינוך, את החינוך אני אצליח לשנות. אבל בנושא של הדיור הקרקע של המדינה והכדור בידיים שלה. הבדואים הם חלק מהפתרון, הם לא הבעיה. תעסיקו את הבדואים, הם לא יעסיקו את המדינה".

תגובות:

מהרשות לפיתוח והסדרת ההתיישבות הבדואים נמסר כי "כל המגרשים ששווקו ברהט בשכונה 6 הם מגרשים פנויים. בשכונה 10 ו-12 ישווקו רק המגרשים הפנויים, סה"כ כ-3,500 יחידות דיור. הרשות מנהלת משא ומתן עם התושבים שגרים במתחמים אלו לפינוי בהסכמה ואז ישווקו גם המגרשים התפוסים כיום. רהט היא עיר גדולה ומרכזית ולפי מדיניות מינהל התכנון הבנייה בה מתוכננת בבנייה רוויה. מתחמי הדיור להשכרה נמצאים בטיפול של החברה הממשלתית לדיור ומחכים להשלמת הבדיקות".

ממשרד המשפטים נמסר: "בקרוב צפויה להתקיים ישיבה בנושא אצל המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ. לא יאושר פיצוי שיש בו כדי לפגוע בשוויון. לא יעלה על הדעת כי יהיו בעלי זכויות שיקבלו פיצויי הפקעה גבוהים עשרות מונים מהפיצוי המקובל בנסיבות דומות. עמדתנו הסופית תגובש לאחר שמיעת הנוגעים בדבר".

מהוותמ"ל נמסר כי "תוכנית רהט דרום שלב ב, מתחמים 9,10,12 אושרה בותמ"ל לפני כשנה. במהלך התגבשות התוכנית צוות התכנון נפגש בשטח עם כלל האוכלוסייה המתגוררת במתחם, וגם נכלל שיתוף יסודי של בעלי קרקעות רשומים, וכן עם בעלי טענות לבעלות קרקע שאינה רשומה בטאבו.

"עוד נציין שהתוכנית קודמה בהסכמה ובשיתוף מלא עם הצוות המקצועי של העירייה ועם הנהגת העירייה, כך גם ההתנגדויות המעטות שהוגשו לתוכנית מצד אלה, התקבלו והוטמעו בתוכנית. להבנתנו הטענות לעיכוב הליכי השיווק נוגעות לחלק קטן מהתוכנית והרשות להסדרת התיישבות הבדואים נערכת לפתרונן.

"לגבי הטענות בדבר הבנייה הרוויה, תמהיל יחידות דיור הדיור התייחס לעובדה שמדובר בעיר הבדואית היחידה בארץ, הצפיפות בתוכנית היא 5 יחידות דיור לדונם, והיא נמוכה יחסית לתוכניות ותמ"ל, צפיפות זו כוללת תמהיל של בנייה נמוכה ומתן מענה לצרכים ולמסורת החמולתית, אך גם כוללת בנייה בגבהים של מספר מצומצם של קומות, כדי לאפשר מענה דיור למגוון אוכלוסיות - משפרי דיור, זוגות צעירים וגם בעלי הכנסה נמוכה. נציין כי כבר כיום ברהט קמים ונבנים מבנים בני 5-6 קומות, והאוכלוסייה ברהט מסתגלת גם היא לשינוי המתחולל במרקם העירוני ברחבי הארץ בשל המחסור במשאב הקרקע".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק