גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הידרדרות בבריאות, הגדלת פערים ועלייה במחירי הרפואה - זה מה שיקרה כאן אם ישראל לא תתעשת

לפי דוח מצב המדינה 2018 של מרכז טאוב, הישגיה של ישראל בבריאות טובים אך אם המימון הציבורי ישאר נמוך ורפואה פרטית וציבורית ימשיכו להתערבב המצב עלול להחמיר ● לפי פרופ' דב צ'רניחובסקי ממרכז טאוב, "חוק הצינון", שאוסר על רופאים במערכת הציבורית לקבל מטופלים במערכת הפרטית במשך חצי שנה, הוא "פלסטר שקרה כי במשרדי הבריאות והאוצר הבינו שהמערכת יצאה מכלל שליטה"

ביה"ח ברזילי באשקלון / צילום: Shutterstock
ביה"ח ברזילי באשקלון / צילום: Shutterstock

הישגיה של ישראל בבריאות טובים, אבל אם רמת המימון הציבורית בבריאות תמשיך להיות נמוכה והמערכת תמשיך לערב בין רפואה ציבורית לפרטית כפי שהיא עושה כעת - בריאות הציבור והפערים החברתיים בבריאות עלולים להידרדר ולהחמיר; כך עולה מדוח מצב המדינה 2018 של מרכז טאוב שפורסם היום (ב'). לפי הדוח, אותו כתב הפרופסור לכלכלת בריאות ויו"ר התוכנית למדיניות הבריאות של טאוב, דב צ'רניחובסקי, "רמת המימון הנמוכה, וכן חלקו הגבוה של המימון הפרטי, לא יאפשרו לישראל לשמור על מעמדה הגבוה בין המדינות המפותחות בכל הקשור לרמת בריאות האוכלוסייה. כמו כן, הגידול בחלקו של המימון הפרטי תורם להרחבת הפערים בנגישות שירותי הרפואה לקבוצות אוכלוסייה שונות ולעלייה במחירי הרפואה".

בתחום ההישגים בבריאות ניתן למנות את תמותת התינוקות הנמוכה יחסית לממוצע מדינות OECD (שהוא 3.1 תינוקות ל-1,000 לידות חי), ואת תוחלת החיים הגבוהה - 82.5 שנים - לעומת 80.5 בממוצע במדינות OECD. אף שהנתון של תמותת התינוקות הוא טוב, הנתון התייצב ולא פחת מאז 2013, דבר שעלול "להורות כי המערכת אינה מתקדמת דייה כבר כעת", נכתב בדוח.

מצד שני, חלקה של ההוצאה הלאומית על בריאות מתוך התמ"ג (תוצר מקומי גולמי), היה ב-2017 כ-7.4%, לעומת כמעט 9% בממוצע ב-OECD ו-11% במדינות אירופיות שיש בהן מערכות בריאות דומות לזו של ישראל (בלגיה, גרמניה, הולנד, צרפת ושווייץ). חלקה של ההוצאה הציבורית מסך ההוצאה על בריאות הוא כ-63%, לעומת כ-73.5% ב-OECD וכ-78% בקרב מדינות בעלות מערכות דומות.

עוד מדוח מרכז טאוב:

עוד מעלה הדוח שהגידול בהוצאה על בריאות בישראל מאז 1995 היה דומה לגידול בתמ"ג לנפש - כ-1.7% לשנה בממוצע. אך כשמביאים בחשבון את השינויים במחירי הרפואה ביחס למדד הכללי ואת הגידול בצרכים הנובע ממבנה גיל האוכלוסייה, מתקבל גידול של כ-0.9% בלבד לנפש מתוקננת לפי גיל. בנוסף, מאז 1995 ההוצאה על בריאות לנפש גדלה פי שלושה במדינות שמערכת הבריאות בהן דומה לזו של ישראל ופי 2.5 בממוצע במדינות ה- OECD, ואילו בישראל היא בקושי הוכפלה.

ב-2011-2017 עלה שכר הרופאים בישראל ב-42% - לעומת כ-15% אחוזים בקרב יתר השכירים במשק - ואחת הסיבות לכך היא העיסוק ברפואה פרטית. לפי צ'רניחובסקי, מבנה מערכת הבריאות בישראל המשלב בין רפואה ציבורית לפרטית, הוא גורם עיקרי לבעיותיה, שכן למשל "רופאים יכולים להפנות חולים מהמערכת הציבורית לטיפולים במערכת הפרטית, ובמסגרתה הם גובים מחירים גבוהים יותר עבור טיפולים שיכולים להתבצע ברובם במערכת הציבורית. בד בבד הם מצמצמים את עבודתם במערכת הציבורית".

מודל חדש לשילוב בין רפואה פרטית לציבורית

לכן לדעת צ'רניחובסקי ישראל צריכה לאמץ אחד משני מודלים לשילוב של רפואה ציבורית עם רפואה פרטית. האחד הוא "המודל הבריטי", שבו קיימת הפרדה הרמטית וגמורה ("חומה סינית") בין הרפואה הציבורית לפרטית. המשמעות היא שאם מישהו החל טיפול בבעיה מסוימת במסלול פרטי, הוא חייב להתמיד בו ולא יוכל לקבל טיפול בתחום המסוים מהרפואה הציבורית. השני הוא מודל המקובל במערב אירופה - מדינות כמו הולנד, גרמניה ושווייץ - ששם קיים רובד ראשוני של רפואה ציבורית לכל, ועליו קיים עוד רובד פרטי - המעניק ביטוח פרטי עבור שירותים נוספים (בדומה לשב"ן בישראל - הביטוחים המשלימים), וזאת בתוך אותה מערכת המספקת את השירותים הציבוריים.

עם זאת, אין אפשרות לקדם תורים ולהשיג תרופות מצילות חיים באמצעות רובד זה של רפואה פרטית (מי שרוצה לשלם מכסו על רפואה פרטית נפרדת לגמרי - יכול כמובן לעשות זאת). בכל מקרה בעיניו אין בעיה שגוף פרטי כאסותא יעניק שירותים ציבוריים, כפי שקורה בבית החולים אסותא אשדוד. "ישראל נמצאת לא פה ולא שם", אומר צ'רניחובסקי. "והמצב הקיים מביא לניצול של חולים, כי רופא במערכת הציבורית יכול להציע למטופל לקבל טיפול אצלו במערכת הפרטית, ומי יודע אם מה שיוצע לו שם הוא אכן הכרחי.

"נכון שיש כיום את חוק הצינון שלא מאפשר לרופא להפנות מהערכת הציבורית לפרטית במשך שישה חודשים, אבל זה פלסטר בלבד. חוק הצינון קרה כי במשרדי הבריאות והאוצר הבינו שהמערכת כאן יצאה מכלל שליטה".

מדוע השילוב בין רפואה ציבורית לפרטית כפי שמתקיים כעת בישראל רע כל כך בעינייך?
"מכיוון שבדינמיקה בין רופא לחולה יש א-סימטריה במידע - הרופא הוא שמכתיב למטופל מה הוא צריך וכמה, לפי הבנתו - אז כאשר התגמול עבור כל פרוצדורה נכנס לכסו של הרופא, נוצר פתח לניצול. יש מי שנוח לו שיש מערכת פרטית, והוא אולי נהנה ממנה, אבל מי שהפרוטה לא מצויה בכסו - נזוק ממנה. לכן המצב כיום מרחיב פערים. זו הסיבה שמדינות רבות יצרו חיץ ברור בין המערכת הפרטית לציבורית. אם לא עושים זאת, מכניסים סוס טרויאני למערכת הבריאות הציבורית".

לבד מ"חוק הצינון", במשרדי הבריאות והאוצר נקטו צעדים נוספים כדי לצמצם את היקפי הרפואה הפרטית בישראל, כמו הניסיון לתקצב רופאים שיוגדו "פולטיימרים" בבתי החולים הציבוריים, ויעבדו רק בהם (בפועל התוכנית כמעט שלא מומשה) והעברת מימון ציבורי לצורך הקדמת תורים לניתוחים בעיקר במוסדות פרטיים. "אין באלו כדי לפתור באופן מהותי את סבך התמהיל הציבורי-פרטי במערכת הישראלית. סבך זה דורש טיפול שורש, הכולל אסדרה של המימון בין המערכות - סל בסיסי במימון ציבורי בתוספת סל בחירה פרטי בהסדר כזה או אחר - וכן קביעת מערכת שכר חדשה ומוסכמת לרופאים והעסקתם במערכת אחת, ללא תלות בבעלות על המוסד", כותב צ'רניחובסקי.

עוד כתבות

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"