גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה כמו עידית שלינגבאום

עידית שלינגבאום, מתמודדת עם מקבץ של קשיים, מחלות ומגבלות, זכתה השנה למחווה יוצאת דרך מהנהלת מרתון ישראל: מרתון טבריה יהיה הראשון שבו אושרה לרץ חריגה של שעה בלו"ז

מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל
מרתון טבריה / צילום: מרתון ישראל

מרתון טבריה, המרתון הוותיק ביותר בישראל שמתקיים מחר בפעם ה-42 ופותח את עונת המרוצים העירוניים (אחריו מרתון תל אביב בפברואר ומרתון ירושלים במארס) יארח ב-42 הקילומטרים שלו כ-5,000 רצים ורצות מהארץ ומהעולם. אחת מהן, עידית שלינגבאום, זכתה במחווה יוצאת דופן מהנהלת המרתון: זו הפעם הראשונה שאושרה לרץ או רצה חריגה של שעה בלו"ז, כדי לאפשר לה לסיים.

לא בכל יום עולה על מסלול המרתון רצה שנאלצת להתמודד עם מקבץ בלתי נתפס של מגבלות וקשיים בעת ובעונה אחת, ולמרות זאת לא מוותרת ונאבקת, בעיקר מול עצמה. כזו היא עידית שלינגבאום (45), שהיקום מעמיד אותה במבחנים פעם אחר פעם.

הסיפור של שלינגבאום יכול להיות סיפורם של שלושה אנשים ויותר. "כשהייתי צעירה, לא אהבתי לרוץ" היא מספרת, "גם לא הייתי מהרזות, כך שריצה למרחקים נראתה לי סיוט", ולמרות זאת, מסלול החיים ומסלול הריצה התחברו, קצת בעל כורחה, עד שהריצה הפכה לקרש הצלה.

את מסע חייה הבוגרים היא החלה בהתמודדות עם טרגדיה אישית, וזה נמשך במורכבות משפחתית שבגללה "הייתי עסוקה ב'מסביב של החיים' ולא בעצמי. "ניסיתי להתאמן בחדר כושר, אבל הייתי גדולה מדי וזה לא התאים לגוף ולרמת הכושר הירודה שלי, אז נפצעתי ועזבתי. כחלופה הציע לי בעלי להצטרף לקבוצת ריצה, והתאהבתי".

"נישקתי את המדליה"

שלינגבאום החלה בקטן, אימון בשבוע, ועלתה לפעמיים כשהוצע לה לרוץ חמישה קילומטרים. "זה היה מתסכל", היא משחזרת, "לא יכולתי לרוץ בקצב כמו כולם כי הייתי שמנה. כשכולם עשו שישה סיבובים, אני עשיתי שלושה והגעתי עם הלשון בחוץ. תוכנית האימונים לא התאימה לי ולמרות שעמדתי בתחרות ורצתי חמישה קילומטרים, שוב נפצעתי".

עם ההחלמה, חזרה עם מטרה נוספת: לרוץ עשרה קילומטרים, אך המאמן טען שבשל משקלה זה לא אפשרי. התוצאה הייתה הפוכה. "כשאומרים לי 'לא', זה מפעיל לי את הטריגר. אז התחלתי להתאמן לבד, אלא שלא ידעתי כלום. לא הייתה לי תוכנית אימונים, לא אכלתי נכון והייתי מסיימת אימון מעולפת. ובכל זאת התכוננתי לריצה בטבריה לפני ארבע שנים".

האתגרים לא הרפו. חודשיים לפני התחרות התבשרה שהיא חולה בהלופיציה, מחלה שנובעת מסטרס וגורמת לאיבוד שיער בגוף ועייפות יתר. "טופלתי בסטרואידים וסבלתי, וכדי להתמודד ברחתי החוצה לריצה. לקראת סבב הטיפולים השני החלטתי לא לוותר, וכשהתבשרתי כמה ימים לפני הריצה שהטיפול עובד, הגעתי לטבריה מאושרת. רצתי, קיבלתי מדליה, נישקתי אותה, ובכיתי".

 עידית שלינגבאום / צילום: מרתון טבריה

מכאן היא בחרה להמשיך לרוץ, אך הפעם עם מאמן, וגם זה היה אתגר: "אף אחד לא הבין את הצרכים המורכבים שלי, כי הריצה שלי שונה בקצב. החלפתי מאמנים שגרמו לי נזקים. לא אכלתי טוב, לא שמרתי על המשקל, ובעקבות תחרות נוספת הגעתי לפריצת דיסק בגב שהשביתה אותי עד כמעט שיתוק".

הנזק הכבד היווה נקודת מפנה. "את השיקום עברתי בזכותה של גלית ברנר, פיזיותרפיסטית המתמחה בעמוד שדרה", היא אומרת. "זה היה טיפול ארוך וכואב. הייתי במיטה כל הזמן ובכיתי, כי חרב עולמי. כשגלית אמרה לי באחד המפגשים שכדי לרוץ אני צריכה ללכת, החלטתי שמספיק לבכות, שאני לא שוקעת במרה שחורה, ולמרות כאבי התופת מתחילה מחדש, עד שחזרתי לרוץ".

ברנר חיברה אותה עם תומר ניסני, מאמן העוסק בשיקום, שהיה הראשון לזהות את מגבלותיה: חוסר יציבות, שרירים חלשים, משקל יתר ועוד, ולהרכיב עבורה תוכנית עבודה מודולרית. מה זה אומר? "תוכנית האימונים משתנה בהתאם למצב הגופני והרגשי שלי, והוא כל הזמן קשוב לצרכים ועושה התאמות. הוא גם הכין אותי מנטלית ואמר לי שאוכל לרוץ גם מרתון. וזה היה מדהים. תוך שנה וחצי רצתי חצי מרתון באמסטרדם - ולא הפסקתי לבכות. לפני שנתיים נרשמתי למרתון טבריה, כשאני בכושר והגוף במצב טוב, אבל אז המחלה התפרצה שוב, הרגשתי לא טוב ונאלצתי לעצור אימונים ולשנות תוכניות".

לרוץ עם דמעות

המצב, התברר, היה חמור יותר. את ניתוח החירום הצליחה לשכנע את הרופאים לדחות, כדי שתוכל להשתתף בחצי מרתון ברלין. הסאגה התארכה מעבר לצפוי, הקושי התגלה כגדול אף יותר, ולווה בתוכנית שיקום ארוכה. היא יצאה לדרך כשהיא מלווה בניסני ובתזונאי יאיר להב, כדי לרדת שוב במשקל.

"התחלתי מאפס, כי כל העבודה שהשקענו ירדה לטמיון והגבתי כמו זקנה בת 80. מיררתי בבכי מרוב תסכול. הגוף לא שיתף פעולה, אבל תומר הכין תוכנית חדשה ומתאימה, חיזקנו את הגוף ואת הגב, וכל זאת כשאני מתמודדת עם המחלה, אבל גם עם בית וחיים ועבודה. המשכתי להתאמן, וכבר 39 חודשים שאני מתאמנת למרתון. רצה בגשמים נוראים, בחום כבד ואפילו בשלג, בחופשה. בכל שבת בחודשים האחרונים אני יוצאת לרוץ בשעה אחת בלילה ומסיימת בשבע בבוקר 30 קילומטר, כדי שהגוף יכיר את המרחק והעומסים".

מה את אומרת לעצמך בכל השעות האלה?

"אני מנהלת המון שיחות עם עצמי. כשהאימון קשה, אני סופרת את הזמן עד הסוף, וכשהוא זורם, מדמיינת המון, המוח פתוח. אני גם צועקת ומעודדת את עצמי כי אני תמיד רצה לבד. לפעמים אני מעסיקה את המוח בחצי הכוס המלאה, מתמקדת בטוב ולא ברע כדי לא לשקוע".

מאיפה את לוקחת את הכוחות?

"את שלי השגתי באמונה. גם כשהתפרקתי והיה קשה, האמנתי שזה אפשרי. וכשלא האמנתי - דאגתי לאסוף מסביבי אנשים שיאמינו בי".

מה עשתה הריצה לחיים שלך?

"שינתה אותם לחלוטין והביאה לי באלנס אישי לנפש. הריצה נתנה לי ממד נוסף, מבט אחר על יכולת ההתמודדות שלי עם החיים ועם עצמי מול כל הקשיים. היו תקופות שריצה הייתה הדבר היחיד שהוציא אותי מהמיטה מול כל התחלואים. הריצה היא הפסיכולוג שלי".

ומה הסיפור עם הבכי?

"אני אדם מאוד אמוציונלי, אבל עד שהכרתי את עולם הריצה לא הכרתי את הבכי הזה שבא מבפנים, משמחה, מעצב או מתסכול. זה בכי לא מוכר של התפרקות, שלא דומה לכלום ומרגש בלי שליטה".

יש לך עוד עניין עם המשקל?

"אני כל החיים נאבקת במשקל ובחוסר ביטחון, וזה לא ייעלם, זה חלק ממי שאני. העבר הוא מה שמרכיב אותי בהווה ובזכותו אהיה מה שאני בעתיד. גיליתי שיש לי יכולת השפעה על אנשים להעז ולפרוץ גבולות ולהיות מאושרים, כי זה מה שאני עשיתי. זו המתנה שלי ליקום".

ומה יהיה במרתון?
"גם אם לא אסיים, מבחינתי אני מרתוניסטית. עשיתי דרך מדהימה להגיע למעמד הזה", היא אומרת ומתחילה לבכות שוב תוך כדי שיחה. "להתכונן למרתון תוך שנה וחצי זה הישג. מרתון טבריה סוגר מעגל גדול בחיים שלי, של חיבור גוף, נפש ונשמה".

את יוצאת לתחרות ויודעת שאת בעצם מתחרה מול עצמך, ושבסוף בכל מקרה תגיעי אחרונה?

"לגמרי. זו הסיבה שפניתי לעפר פדן ממרתון ישראל, שמפיקים את מרתון טבריה, ואמרתי לו שצריך לכבד גם את האחרונים, לא רק את הראשונים. הוא הבטיח שידאג לזה, ואני מצדיעה לו". ואכן, שלינגבאום קיבלה כאמור שעה נוספת לסיים את הריצה בקצב שלה, כמחוות הוקרה לכל ההשקעה וההקרבה.

"זה יהיה הכי מרגש, כי בסיום יגיעו משפחה וחברים ואנשים שמכירים אותי כדי לרוץ איתי את הקילומטרים האחרונים. העיקר לסיים את המרתון, גם בקצב שלי, כי אני רוצה, מסוגלת ואעשה זאת. למרות המחלות והגוף השמן - כלום לא יעצור אותי. אני באה להילחם. זה ייקח לי שבע שעות ולא יהיה פשוט, אבל אני הולכת לעשות את זה".

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים