גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסקנה מתיק הפירוק של הפועל ת"א: לא להתקרב למועדוני כדורגל בישראל

דוח הפירוק של הפועל ת”א שהוגש השבוע מתובל בסיפורים עסיסיים על המעורבות של חיים רמון, אמיר כבירי, מני ויצמן ואחרים בקריסת המועדון • ההשלכה העיקרית שלו תהיה הקשחת הרגולציה, והפנמה כי כניסה לענף עלולה להוביל לקטסטרופה אישית • 5 הערות על הקריסה האדומה

מימין: חיים רמון, עופר אורליצקי, מני ויצמן 
ואמיר כבירי. דוח המפרק קבע שהם אחראים אישית למצב המועדון
מימין: חיים רמון, עופר אורליצקי, מני ויצמן ואמיר כבירי. דוח המפרק קבע שהם אחראים אישית למצב המועדון

דוח הפירוק של הפועל ת"א שהוגש השבוע לנשיא בית המשפט המחוזי בת"א, השופט איתן אורנשטיין, הוא דוח מהדהד במונחים של עולם הספורט. הסכומים בו מהדהדים (77.9 מיליון שקל). מספר תביעות החוב שייצר מועדון כדורגל אחד הוא מהדהד (105 תביעות חוב של נושים, 111 תביעות חוב של עובדים). הסיפור העסקי בו מהדהד - אנשים אמידים, עם רקורד בעסקים, מקושרים, חלקם עם רקע בפוליטיקה, שתוך חודשים קצרים מאוד הצליחו להביא מועדון כדורגל מפואר להתמוטטות סופית.

בתקופה הקרובה הדוח ימשיך להדהד ולהזין את התקשורת בפרסומים שונים - לפני שהמפרקים, עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב, יתחילו את המרוץ ארוך השנים בסיומו, יצליחו לשלשל כמה שקלים לקופת הפירוק.

הקריסה הגדולה במספרים

חמש הערות על דוח הפירוק שמסעיר את הספורט הישראלי:

1.

אם צריך לבחור רק שתי אמירות מרכזיות מהדוח הזה, שנשען על חקירה של 59 אנשים, הראשונה תהיה לקוחה מתוך העדות של מני ויצמן, "איש הצללים" של הפועל ת"א, התורם בסתר, המושך בחוטים.

ויצמן מתאר את התקופה הקצרה שבה חיים רמון לקח על עצמו את המועדון כבעלים (2012-2015). וכך מצוטט ויצמן במסגרת חקירת המפרקים: "חיים (רמון), ממאי-יוני כל הזמן הוא ניסה לקנות (את הקבוצה), ואלי טביב לא רצה למכור לו. זה לא אני שפניתי לחיים, חיים פנה אליי שאני אדבר עם אלי טביב כל הזמן. חיים היה בטירוף יחד עם מושיק (תאומים) וכולם. ותראו בטלוויזיה, במסיבת העיתונאים המפורסמת אחרי שקנו מטביב, כאילו זכו באוסקר. וחיים רמון אומר לי - 'אם אני רץ עכשיו לרשות ממשלה, 70 מנדטים (אני מקבל), אתה לא קולט איזו אהדה יש'".

ועוד ציטוט אחד שמעיד על האופן שבו נופלים בעלי הון ברשת כשהם מתפתים לגעת בקבוצת כדורגל, הפעם של אמיר כבירי, הבעלים האחרון של הפועל שתחתיו הלך המועדון לפירוק ב-2016. כך מספר כבירי בחקירתו על ההחלטה לקחת את הקבוצה למרות שהיה ברור שמצבה רע: "להגיד לך שלא הרגשתי בפנים כאב בטן ופרפרים? הרגשתי. אבל זה כמו בחור מאוהב שרואה בחורה ואומר שאין לו סיכוי בחיים להתחתן איתה, אבל הוא יעשה הכל כדי להיות איתה".

במלים אחרות: הכניסה לקבוצת כדורגל גורמת לעיוורון. ועם הכסף שמתרוצץ היום בכדורגל הישראלי, מהעיוורון ועד פשיטת רגל המרחק הוא אפסי. עונה וחצי-שתיים.

2. 

הפועל היא לא הקבוצה הראשונה שאצלה המודל העסקי התערבב עם אהדה ללא גבולות של הבעלים לקבוצה. רק שהערבוב הזה מתקיים היום פחות ופחות בכדורגל האירופי. בעלי עסקים לא רוכשים את הקבוצות שהם אוהדים, אלא רואים בכך הזדמנות עסקית או אפשרות לקבל לגיטימציה לפעילות עסקית מחוץ למדינה. 

הרגש יוצר כאוס ניהולי. האקסלים שנעשים תחת מחשבה מעמיקה בתחילת עונה, מתעדכנים עם הזעקה הראשונה של הקהל, עוד לפני הפסד הליגה הראשון. משם, עם פריצת האקסל הראשון, הדרך קצרה לעוד ועוד תיקונים, עוד ועוד רכש. עוד מחשבה כי אחרי השחקן הזה שיצורף הקבוצה תתייצב, תרוץ, תכבוש יותר. זה תמיד רק עוד דבר קטן אחרון ושאחריו הכל מתקתק. הבעלים רוצה לרצות. ככל שייענה לדרישות האוהדים כך יהיה יותר אהוד, אהוב וקשוב.

חיים רמון, האיש שיודע דבר ושניים מה שוות הבטחות, על פוליטיקה ועל ערבובים, איבד את כל הידע הזה כשהגיע לכדורגל. במשך השנים האחרונות הוא מגלגל את "סיפור ההפתעה". הוא מספר כיצד נותר לבד בצריח, כשחבריו, בעלי ההון שהבטיחו לתמוך, נעלמו. איך לא האמין שאותם אוהדים אמידים שהבטיחו לתמוך במועדון אם רק ייקח אותו מידיו של טביב - הם היו הראשונים להיעלם.

אחר כך הופתע רמון מהאלימות של האוהדים שהבריחה רוכשים פוטנציאליים. כאילו היה משוכנע שהכדורגל הישראלי מתנהל באולמות תיאטרון. וכך פנה המועדון מהר מאוד להתנהל כמו חנות מכולת קטנה. תרשום-לי-נתחשבן-אחר כך. 

3. 

לדוח הזה תהיה השלכה עתידית משמעותית לא רק על המעורבים בעניין אלא דווקא על כל מי שחושב לגעת בקבוצת כדורגל בישראל. רמון וכבירי נכנסו לבור אישי ופיננסי כבעלים. אם היו יכולים לגלגל לאחור את מסלול חייהם רק פעם אחת לנקודת זמן מסוימת, אין ספק שהיו בוחרים ברגע שבו הם יושבים עם עט ביד וחותמים על העברת הבעלות של הפועל ת"א לידיהם.

אבל הם לא שונים מבעלים אחרים שיצאו בשן ועין מהעיסוק הזה - לוני הרציקוביץ' במכבי ת"א. ארקדי גאידמק בבית"ר ירושלים. למיטש גולדהאר יש כיסים עמוקים ויש עדיין סבלנות להפסיד עשרות מיליונים במכבי ת"א בכל שנה. עדיין. גם מועדון מכבי חיפה, שם הבעלים יעקב שחר מביא בכל שנה מהבית עשרות מיליוני שקלים, נראה עכשיו עם הזעם של הקהל כמפעל חיים שמתרקם לתחמיץ. משה חוגג נראה על פניו כמי שנמצא יותר בנהיגה בעיניים עצומות לתוך צומת גאידמק-הרציקוביץ'-כבירי, מאשר לכיוון כביש שחר-גולדהאר.

להבדיל מהאחרים, לכבירי ורמון לא היה את ההון העצום הפרטי שיש לאחרים כדי לשרוד עונה או שתיים גרועות מבחינה כלכלית.

אלו לא רק בעלים. הדוח הזה הוא תמרור אזהרה לכל מי שרק נוגע ותורם לכדורגל מבחוץ, חושש מחשיפה, ועשוי למצוא עצמו בבוץ. איש הנדל"ן מני ויצמן, שהעדיף לערבב מרחוק ולא להיות רשום כבעלים, רק לשים כסף ובטוחות, בדיוק כדי להימנע ממצב בו האחריות והקהל ייפלו עליו - יושב עמוק בתוך הקלחת של המפרק. את כל החשיפה החיובית של "תורם בסתר" שהוא ניסה למנוע במשך שנים הוא קיבל עכשיו בריבית, בפרוטוקולים של בית משפט, בחקירות, בצד של מי שידו הייתה במעל.

4. 

לתיק הזה תהיה משמעות אחת מרכזית על האופן שבו יתנהל הכדורגל הישראלי מהיום. לאנשי עסקים יהיה קשה מאוד לבוא ולהעמיד בטוחות וערבויות ולמשוך אותם על בסיס הפרופיל התקשורתי והציבורי שלהם והרושם שיותירו על הרגולטור, הרשות לבקרה תקציבית של ההתאחדות לכדורגל. חייהן של קבוצות כדורגל לא יעמדו עוד אל מול ביטחונות בדמות נכסים עם ערך אמורפי - כמו אוסף של ציורים או פסלים. הבקרה התקציבית הבאה תהיה, סביר מאוד להניח, קשה ונוקשה, שואלת שאלות. ביטחונות וערבויות למי שירצה להיות מעורב פיננסית בקבוצת כדורגל יהיו על בסיס של כסף נזיל חי. גירעון בתום עונה או אפילו בתום תקופות זמן קצרות יותר ייסגר במימוש אגרסיבי של ערבות.

החמרת הפיקוח הרגולטורי סביר שתרחיק עוד כמה אנשים מהכדורגל הישראלי. את אלו שחושבים להיכנס וגם את אלו שכבר נמצאים בסיפור.

5. 

אם שמים את כל סיפורי המעשיות של כבירי, רמון, טביב, מני ויצמן, הרי שבעיני רבים הבקרה התקציבית היא זו שהאחריות לגביה נראית - לכאורה - כאינה שנויה במחלוקת בדוח הפירוק.

להבדיל מאנשי העסקים הפרטיים היא אמנם מוגנת באמצעות הביטוח המקצועי של חברת מגדל. אבל משאלת האחריות הציבורית היא תתקשה להתחמק בבית המשפט. כמו בפשיטות הרגל הגדולות של הלווים הגדולים במשק - שוב יישאל מה היה חלקו של הרגולטור. מדוע נתן הרגולטור לערבים למשוך חזרה את הערבויות והבטוחות? למה נתן לחוב של המועדון לתפוח? מדוע לא מיהר לממש ערבויות שניתנו? מדוע נתן בניגוד לתפקידו המוצהר לקבוצה לפתוח את העונה עם חוב כספי, בידיעה שקיים סיכוי גדול שלאור ההתנהלות החוב בסוף העונה יהיה גדול יותר וידחק את הקבוצה עוד אל הבלתי נמנע?

גילוי מלא: ורד רמון ריבלין עורכת ליידי גלובס היא אשתו של חיים רמון

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד