גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצורך של נשר בפינוי-בינוי הוא לא נדל"ני אלא ביטחוני"

ראש עיריית נשר הנכנס, רועי לוי, מתנגד לתוכנית שאישרה הוועדה המחוזית לבנות 5,000 יחידות דיור חדשות בעיר, אך רוצה לראות יותר התחדשות עירונית ופרויקטים של מחיר למשתכן ● "נשר מזדקנת. היכולת הכלכלית לקנות דירה בעיר היא אפסית, ואנחנו מאבדים זוגות צעירים למקומות כמו קריית אתא" ● ראשי הערים החדשים, כתבה שביעית בסדרה

רועי לוי / צילום: פאול אורלייב
רועי לוי / צילום: פאול אורלייב

בניגוד למציאות הבעייתית שתיארו מרבית ראשי הערים החדשים שראיינו כאן לאחר הבחירות, שבה קופת העירייה ניזונה ברובה מארנונה למגורים ולא מעסקים, במקרה של נשר המצב הוא הפוך. לדברי ראש העירייה הנכנס רועי לוי, שנבחר בבחירות האחרונות, שני שלישים מהכנסות העירייה מארנונה הם מארנונה שלא למגורים, ורק שליש מארנונה למגורים - מצב שכל ראש עיר יכול רק לחלום להגיע אליו.

בעצם אתם בסוג של גן עדן מוניציפלי מבחינת עתודות קרקע.
"הבעיה שבשנים האחרונות ניסו להיכנס לנו לגן העדן ולשנות אותו. בנשר יש 8,000 יחידות דיור היום, וחברת כלל תעשיות, שמחזיקה בעתודת מפעל נשר, קידמה תוכנית ל-5,000 יחידות דיור, כמעט הכפלה של העיר.

"שלב א' מדבר על 2,000 יחידות דיור, ושלב ב' מדבר על 3,000 יחידות דיור על קרקע ששונה היעוד שלה ממסחר ותעסוקה למגורים. זאת תוכנית שאני התנגדתי לה ואני עדיין מתנגד לה, וראש העיר הקודם קידם במרץ.

"אנחנו מדורגים 7 במדד הסוציו-אקונומי, והאיתנות הפיננסית שלנו נובעת אך ורק כי שליש מהארנונה מגיע ממגורים, ושני שליש ממסחר ותעשייה. זה המצב שצריך להיות ולצריך להישמר. כל בנייה עתידת חייבת להיות אחראית וכזאת שתשמר את האיזון הזה. ברגע שיבנו 5,000 יחידות דיור בלי תעסוקה, זה יפר את האיזון. בנוסף יש עוד 1,500 יחידות דיור שמתוכננות על קרקע מחצבת אבן וסיד של משפחת לייש. חברת אלמוגים למשל בנתה פה 700 יחידות דיור, אבל לא נבנו שטחי תעסוקה. כשהייתי חבר מועצה הגשתי התנגדות לתוכנית והוועדה המחוזית דחתה אותה ואישרה את התוכנית. יש עתירה לבית משפט של תושבים, שעדיין תלויה ועומדת, ואליה הצטרפה העירייה כמשיבה לאחר שנבחרתי".

רועי לוי ת.ז

אתה מתנגד להקמת כל ה-5,000 יחידות דיור?
"לא. אנחנו בעד בנייה אבל שונה מזאת שאושרה. הנימוק הראשון בהתנגדות הוא שיש בנשר רכס היסטורי מתקופת מלחמת העולם הראשונה שצופה על עמק זבולון, ועל הרכס יש עמדות נ"מ בריטיות שהוקמו במטרה למנוע מהאיטלקים להפציץ את בתי הזיקוק שבנו הבריטים. יש דרישה גדולה שלנו ושל התושבים שחרדים למורשת של נשר לשמר את הרכס שצמוד לתוכנית של כלל ומצוי בתוך גבולות הקרקע שלה. אנחנו מבקשים לשמר את הרכס כחלק מהתוכנית, ולייצר שם פארק, שתלמידים יוכלו לבוא וללמוד על תולדות נשר שהוקמה ב-1929 סביב מפעל נשר.

"השימור הוא לא על כל השטח, ודווקא שימור הרכס יכול להיות הדגל של הפרויקט ושל יחידות הדיור שכן ייבנו בו. במקום שתוקם שכונה שייקראו לה שכונת כלל, ניתן לה שם שהולם יותר את נושא השימור. הקו של הבניינים שאושרו בתוכנית גבוה ומסתיר את העמדות ומסתיר לשכונת גבעת נשר את כל הנוף. הנימוק השני הוא פתרונות תחבורתיים שהתוכנית לא הביאה באופן מספק. אני מתנגד באופן גורף ל-3,000 יחידות דיור שהיעוד שלהם שונה מתעסוקה ומסחר, אבל אין לי בעיה שיוקמו ה-2,000 יחידות דיור של שלב א' אם הבינוי שלהם ישונה. אני אומר גם היום לכלל, תשנו את התכנון של בינוי הבניינים שלא יסתיר את הנוף, ופתרתם 90% מההתנגדויות".

אז איך אתה מסביר שהוועדה המחוזית דחתה את ההתנגדות?
"כי כשבאים לוועדה המחוזית בלי משרדי ערכי דין מפוארים, בלי יועצי נוף שעולים עשרות מיליוני שקלים, לעומת חברה בורסאית שמביאה עורכי דין ויועצים במיליונים, אז זאת התוצאה. זאת הבעיה המובנית בוועדות הערר ובתי המשפט בנושאי תכנון ובנייה. שאתה הולך בתור אזרח, אין לך כסף עבור יועצים ברמה שווה לזו של היזם. רק בעלי ממון יכולים לטעון באמת בבתי משפט".

יש לכם בכלל מצוקת דיור בנשר?
"היה כאן מכרז קטן של 52 יחידות דיור במחיר למשתכן שנמצא היום בשלב של היתרי בנייה. הייתי רוצה לראות כאן יותר מחיר למשתכן, אבל למדינה אין כאן כמעט קרקעות. היכולת הכלכלית לקנות דירה בנשר היא אפסית כבר שנים, ואנחנו מאבדים זוגות צעירים למקומות כמו קריית אתא, והיום למקומות כמו קריית ביאליק ומוצקין, ששם יש היצע גדול של מחיר למשתכן. התוצאה היא שנשר מזדקנת. המדדים מטעים כי כל שנה נכנסים לגור פה סטודנטים שלומדים בטכניון, אבל המגורים הם זמניים, וללא הסטודנטים, ההגירה מנשר היא שלילית".

אז אתה רוצה שייבנו פה דירות, אבל מתנגד לתוכנית של כלל.
"אנחנו חייבים לבנות אבל בינוי שפוי. עדיין אפשר לבנות דירות ולייצר איזונים נכונים. וכן אני מתנגד לכמות הדירות שמינהל התכנון מדבר עליה. את נשר צריך להגביל בכמות יחידות הדיור. אנחנו היום עם 26 אלף תושבים, ובמינהל התכנון מדברים על 60 אלף תושבים. אני לא רוצה ולא מוכן שנשר תעבור את ה-40 אלף תושבים".

מה תעשה בנידון? איך תייצר דיור מוזל בלי קרקעות מדינה?
"כדי להוזיל דיור, צריך היצע, ובנשר ההיצע מצוי בהתחדשות עירונית. נשר נבנתה בשנות ה-50 ויש פה בנייה ותיקה של בניינים מטים ליפול, בלי מקלטים ובלי ממ"דים, בשכונות מזדקנות. נשר במלחמה הבאה נמצאת בכיוון ישיר של בתי הזיקוק. כל מה שלא יפגע בבתי הזיקוק, אמור לנחות עלינו בנשר, 3 קילומטרים משם.

"הצורך של נשר בהתחדשות עירונית הוא לא צורך נדל"ני, הוא צורך ביטחוני מהראשון במעלה. ואני מצפה ממשרדי הממשלה ללכת איתנו יד ביד בנושא הזה. כי אם מחר פורצת מלחמה אין לנו פתרון לאלפי תושבים. אין ממ"דים ואין מקלטים. ובדיוק בגלל זה תושבים נטשו את העיר במלחמת לבנון השנייה והעיר הייתה נטושה. תמ"א 38 קורה בצפון תל-אביב ובכרמל. היא איבדה את היעוד העיקרי שלה לחזק בניינים, והיא נדל"נית לגמרי היום".

אילו עתודות קרקע יש לכם בעצם?
"עתודות הקרקע של נשר זה יחידות בודדות שנותרו למדינה לשווק למגורים. מי שמחזיקת קרקעות זאת חברת כלל, שהצליחה לאשר בוועדות תוכנית ל-5,000 יחידות דיור. יש את שטחי המריבה עם עיריית חיפה, שמחזיקה בבעלותה מימי אבא חושי בקרקעות שיועדו לאוניברסיטת חיפה בשטח המוניציפלי של נשר. הקרקע בבעלות עיריית חיפה אבל בשטח המוניציפלי של נשר, אז עיריית חיפה רוצה למקסם את הרווח היזמי כמו כל יזם בקרקע הזאת ומנסה לקדם שם 8,000 יחידות דיור.

"בנוסף יש את מחצבת אבן וסיד שמצויה בידיים פרטיות של משפחת לייש שם מדובר על 1,500 יחידות דיור, והפוטנציאל השני בנושא המגורים זה כמובן התחדשות עירונית. בגלל הקירבה לטכניון ולאוניברסיטה יש המון התעניינות מצד יזמים. אמנם צריך בין 6-7 דירות חדשות על כל דירה ישנה אבל אין לנו בעיה עם המספר הזה, מאחר שאנחנו נמצאים על הר אז טופוגרפית ניתן לאזן את הפרשי הגובה בין הבניינים הגבוהים לנמוכים".

"הדבר השני הוא מסחר ותעסוקה. יש אצלנו מחצבת ארבע וחצי, שבעבר לפני 5-6 שנים שווקו הקרקעות ברמ"י, ולפני שבועיים רמ"י הוציאה לשיווק את יתרת הקרקעות במקום. מדובר על קרעקות שמיועדות לפרויקט משרדים ומסחר שבמרכז המתחם ניתן להקים שני מגדלים בני 50 קומות, ואני בניגוד לקודמי, בעד לקדם בהם מעונות סטודנטים ומלונאות.

"במתחם התעסוקה הזה יש כבר בניינים קיימים של 10 קומות, ואנחנו מוכנים לאפשר תוספת זכויות בנייה לבניינם הקיימים שיוקצו למעונות סטודנטים בלבד, וזה כדי לייצר מקום שוקק חיים לא רק ביום אלא גם בלילה. גם המטרונית הולכת לעבור שם, ואני רוצה גם להעביר את העירייה לשם. עוד יתרון שיש לנו כאן הוא שנשר הכי זולה במדינה בארנונה למשרדים. לבנקים למשל אנחנו 480 שקל למ"ר שעיריות אחרות לוקחות 1,400 שקל למ"ר אז כל הנהלות הבנקים נמצאות אצלנו.

"אנחנו נמצאים בהליכים להחריג את כל האזור הזה ולייצר לו סיווג ארנונה להייטק בגובה של 70 שקל למ"ר, במקום 110 שקל למ"ר היום, כשבחיפה במתם למשל זה בערך 160 שקל למ"ר. אז יש בנשר היום המון חברת הזנק (סטארטאפ) אבל אנחנו רוצים להביא לכאן גם הייטק. בנוסף, קיבלה לאחרונה תוקף תוכנית להקמת פארק תעשייה משותף לחיפה, נשר והמועצה האזורית זבולון, שההכנסות יחולקו בין שלוש הרשויות.

"הפוטנציאל הגדול במיקום שלו, שגובל בבתי הזיקוק ובמכון טיהור שפכים, שניתן יהיה למקם בו מרכזים לוגיסטיים (מרלוגים) וכבר הצענו את ההצעה לחברת נמלי ישראל. האזור גם גובל במסילת הברזל - רכבת העמק, ואנחנו כבר יודעים שהרעיון של הסינים שמקימים את הנמל החדש, זה לחבר אותו למסילות רכבת כדי להעביר סחורות לירדן ומשם למדינות המפרץ. זה פתרון מצוין גם לחיפה כי ראשת העיר עינת קליש-רותם מתנגדת להקמת אזור לוגיסטי בפארק הקישון, וזו יכולה להיות אלטרנטיבה מצוינת".

למה שיהיה ביקוש למלון בנשר?
"ראשית אנחנו תומכים במאבק על הרחבת שדה התעופה בחיפה במשותף עם קליש-רותם, כדי שניתן יהיה להרחיב את השדה ולפתח את האזור, שיכניס עוד תיירות מחו"ל. בלי קשר, לטכניון מגיעים המון אורחים מחו"ל שאין להם איפה לשהות. ויש כמובן מצוקה ידועה של מחסור בחדרי מלון בכל אזור חיפה רבתי. מבחינת נוף המגדלים שמתוכננים עומדים ממש מול המפרץ, ובמרחק קילומטר מחיפה והצ'קפוסט. ברגע שיבואו חברות הייטק, יגיעו אליהן אורחים שצריכים ללון איפשהו". 

על בתי הזיקוק: "הילדים שלי הם פח אשפה של ארדואן"

"חד משמעית -  שאני קם בבוקר ואני רואה את הילדים שלי קמים עם קוצר נשימה ומתחברים למכשיר אינלהציה, ברור לי שלמפעלים המזהמים באזור יש חלק מכריע בזה", אומר ראש עיריית נשר רועי לוי, שנבחר בבחירות האחרונות שהתקיימו בחודש נובמבר.

"אני כראש עיר, תומך בדוח מקינזי - שמדבר על האפשרות המידית לסגירת בתי הזיקוק - ותומך בהעתקת המפעלים המזהמים ובסגירתם. ביום שנכנסתי לתפקיד ראש העיר ב-21 בנובמבר, הפגישה הראשונה שקיימתי הייתה עם ראשת עיריית חיפה החדשה עינת קליש-רותם, ובפגישה הזאת מצאתי שותפת אמת למאבק בזיהום, ולא רק במילים אלא גם במעשים.

"החלטנו להקים פורום ראשי רשויות משותף לכל אזור מפרץ חיפה רבתי, כדי לגבש עמדה אחידה בנושא. במידה והמפעלים רוצים להישאר פה הם יצטרכו להגיע לפליטות מזהמות ברמה של אפס. הנימוקים שלהם הם שייצור דלק זאת מטרה אסטרטגית, בטח בזמן מלחמה, ואנחנו אומרים אין בעיה, שייצרו אספקה לשוק המקומי ולא ש-50% מהתוצרת תיוצא מחוץ לישראל כפי שקורה בפועל. אנחנו לא פח אשפה - לא של אירופה ולא של טורקיה. בפועל 50% מהתזקיקים של הנפט, הולכים לטורקיה. בעצם, הילדים שלי הם הפח אשפה של ארדואן".

הרחבות המפעלים אושרו. מה תעשו?
"המפעלים מבינים שהמנגינה באזור מפרץ חיפה רבתי השתנתה, ואנחנו מרגישים את זה בשיחות איתם ובפגישות איתם. היום הם רוצים אישור להעביר קונדנסט, ואנחנו אומרים שיוציאו אותו החוצה באוניות. אנחנו לא צריכים את זה כאן. בתי הזיקוק וכל התעשיות המזהמות, יצטרכו לחשב מסלול מחדש לגבי ההשפעה שלהם על הסביבה.

"אמנם אישרו להם להתרחב אבל לראשי רשויות יש עוד כלים להילחם בפעילות שלהם, ונגיע בשביל זה לאן שצריך. בסוף הכל כלכלי. יש במדינות אחרות בעולם מפעלים לזיקוק נפט שיושבים במרכזי ערים ולא פולטים מזהמים. כלומר, הפתרון קיים. אבל התעשיות מעדיפות להשקיע בעוד קומה בבית חולים רמב"ם, מאשר בפילטור של עצמן". 

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות