גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצחק תשובה נגד עיריית ת"א: לא עומדת בהתחייבויות ומונעת הקמת מגדל מגורים בפארק בבלי

אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה טוענת בתביעה כי העירייה מונעת הנפקת היתר בנייה למגדל השני בפרויקט, זאת בנימוק כי החברה לא השלימה את פינוי המחזיקים בגבעת עמל • עיריית ת"א: היזם טרם השלים פינויי שטחים ציבוריים, אנו פועלים כשורה

המגדל המאוכלס ולצידו הקרקע עליה מתוכנן המגדל השני / צילום: יונתן מני
המגדל המאוכלס ולצידו הקרקע עליה מתוכנן המגדל השני / צילום: יונתן מני

אלעד מגורים ישראל שבשליטת יצחק תשובה הגישה לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב עתירה מינהלית נגד עיריית תל-אביב, בטענה כי העירייה מסרבת להנפיק לחברה היתר בנייה להקמת המגדל השני בפרויקט פארק בבלי בעיר. לטענתם, העיכוב מסב להם נזק של עשרות מיליוני שקלים.

בתביעה, שכוללת גם בקשה לדיון דחוף, שהוגשה באמצעות עורכי הדין עופר צור, יצחק לזר ואלכס פלדשר ממשרד גורניצקי ושות’, נגד עיריית תל-אביב ומנהל אגף הנכסים בעירייה אלי לוי, מבקשות אלעד ישראל מגורים ושותפתה אמת"ש השקעות להורות לעיריית תל-אביב להנפיק לחברות היתר בנייה למגדל השני, שיוקם בצמוד למגדל הראשון שאוכלס לאחרונה.

גבעת עמל הפכה לבבלי-דקל

"מדובר בסיטואציה קפקאית נדירה ואבסורדית", טוענות החברות, "במרכזה של שכונת בבלי עומד לו מגרש ריק ומוכן לבנייה למגורים, שכל הליכי התכנון והבנייה לצורך קבלת היתר הסתיימו, והעירייה מונעת את מימוש הזכויות בו ואת הקמת המגדל, למרות שהיא עצמה אישרה את הבקשה להיתר בנייה".

בבסיס הסירוב של העירייה למתן היתר הבנייה, תוכנית "בבלי-דקל", הכוללת הקמת מגדלי מגורים בדרום שכונת בבלי - לשעבר גבעת עמל, כאשר אלעד מגורים ואמת"ש הן בין המחזיקות בקרקע, וכבר הקימו ואכלסו את המגדל הראשון. התוכנית כוללת תנאי לפינוי מחזיקים בקרקע והריסת המבנים הקיימים, טרם הקמת מגדלי המגורים.

במקביל, ביולי 2013 נחתם הסכם בין החברות לבין העירייה, המסדיר את מתן היתרי הבנייה בתוכנית ואת שלביות הליך הפינויים של המחזיקים בקרקע. לפיכך החברה מנהלת מזה שנים הליכי פינוי כנגד המחזיקים, וחלק מהמשפחות אף פונו בתמורה לתשלום פיצוי כספי.

בתביעה טוענות אלעד ואמת"ש כי במגרש למגדל השני אין מחזיק אחד, והתוכנית לא מחייבת פינוי מחזיקים לטובת קבלת היתר לשני המגדלים הראשונים. לדבריהם, אחרי הקמת המגדל הראשון, בנובמבר 2016 התקבל היתר חפירה ודיפון למגרש של המגדל השני, ועבודות החפירה והדיפון כבר הסתיימו.

לטענת החברות, ההסכם עם העירייה מחייב ביצוע "עיקר הפינויים" כתנאי לקבלת היתר למגדל השני, כאשר בפועל החברות השלימו הרבה מעבר להיקף זה וקיימו מצידן את כל התנאים לקבלת ההיתר". מנגד טוענים בעירייה כי החברה טרם השלימה את הפינויים, ולכן אין להנפיק היתר בנייה למגדל השני.

"שימוש לא ראוי בשיקול-הדעת"

לטענת החברות, במקום לשתף פעולה, כפי שהתחייבה העירייה לעשות, נציגיה מסכלים את השלמת התהליך ונמנעים מלהעביר את חלקם במימון הוצאות הפינוי, שהאמירו לסכומי-עתק.

טענה נוספת שמעלות החברות בתביעה היא שדרישת העירייה מהן, לפנות משפחות שמצויות על קרקע ציבורית, מנוגדת לפסק דין "דירות יוקרה" משנת 2011 שנתן בית המשפט העליון, כאשר אסר על רשויות מקומיות להטיל על יזמים ביצוע מטלות ציבוריות במקומן.

"לא יעלה על הדעת שהמשיבים יחזיקו בהיתר כבן-ערובה ויראו בעותרות כמעין קבלני ביצוע של העירייה כדי לטפל בפינויים של משפחות אשר יושבות על שטחי ציבור שבאחריות העירייה", נטען. "הרשות עושה שימוש לא ראוי בשיקול-הדעת שבידיה ומשתמשת בהיתר הבנייה למגדל השני כמנוף, אמצעי לחץ על העותרות".

מעיריית תל-אביב נמסר: "היזם טרם השלים את פינוי השטחים הציבוריים על-מנת לאפשר לו את המשך השלביות, וכאמור, חובת ביצוע הפינויים מהשטחים הציבוריים היא תנאי בל-יעבור בהסכם ובתב"ע. באשר לסוגיית התשלום - העירייה משלמת את חלקה באופן מסודר. שאר הטענות ייענו בבית המשפט". 

מוועד הפעולה של גבעת עמל נמסר: "תושבי גבעת עמל מברכים על עמדתה הצודקת והתקיפה של עיריית תל-אביב לא לתת היתרי בנייה לתשובה עד שיעמוד בהסכם מולה לפנות בהסכמה את תושבי השכונה. יש לציין כי אי-עמידה בהסכמים של היזם אינו דבר חדש. ביוני 2018 קבע בית משפט השלום כי 'אם כבר צריך להוקיע התנהלות פסולה, יש לעשות זאת כלפי התובעות, אשר בפיהן כל העת דיבור פייסני על פשרה, אך בפועל מקשיחות עמדות כל פעם שסיכוי של ממש להסדר כאמור נראה באופק' (פסקה 25 לפסק הדין). 

"עוד נקבע: 'טענת באי-כוח התובעות, לפיה הנתבעים (תושבי השכונה) סירבו ועודם מסרבים לפנות את המקרקעין, פשוט אינה נכונה. משכך בדין יסודה טענת ההגנה לפיה התובעים (החברה) הם אלה שעיכבו את פינויים' (פסקה 28 לפסק הדין); ועוד: 'גם לנתבעים יש זכויות, ואלה נרמסו במשך השנים תוך התעלמות לגמרי מתחינותיהם' (פסקה 25 לפסק הדין)". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל