גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים מערכת כלכלית בריאה? לפעמים צריך לעמוד בצד ולתת לשריפות להתלקח

בכלכלה כמו בטבע, התערבות שנראית מבורכת בטווח הקצר עלולה לגרום נזקים קשים בטווח הארוך יותר. השיבוש שגרמו הבנקים המרכזיים, באמצעות מדיניות הריבית האפסית שהנהיגו ומניעת הפעלתם של כלי תיקון טבעיים בשווקים, סופו שיביא על השווקים התפרצות עוצמתית פי כמה

כבאים נאבקים בשריפות הקטלניות בקליפורניה/ צילום: רויטרס Gene Blevins
כבאים נאבקים בשריפות הקטלניות בקליפורניה/ צילום: רויטרס Gene Blevins

כאב אינו תחושה נעימה כלל ועיקר, ובכל זאת לכאב יש תפקיד מרכזי בהישרדות המין האנושי. אם מים רותחים יישפכו על ידו של אדם, הכאב יגרום לשלוש תוצאות חשובות: ראשית האדם ירחיק את היד במהירות מהסכנה, שנית הוא ילמד להימנע בעתיד מסכנות דומות, ולבסוף הוא ייתן ליד להחלים ויימנע מהפעלתה עד שתחזור לאיתנה.

ברור אפוא כי "כיבוי" המנגנון הטבעי של הכאב, אילו היה אפשרי, יגרום בסופו של דבר נזק גדול למי שבחר "לכבותו".

מנגנונים דומים קיימים בכל מערכות הטבע. הם נוצרו במשך מיליוני שנים של אבולוציה והם משמרים מנגנון עדין ביותר של איזונים המבטיחים את המשך קיום המערכות האקולוגיות והכלליות המשמרות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו.

התערבות במנגנונים ובאיזונים האלו, ממש כמו "כיבוי" המנגנון הטבעי של הכאב, אף שבטווח הקרוב עשויה להיראות מפתה, עלולה להמיט אסונות גדולים לאורך זמן.

את השיעור הזה לומדים למשל במערב ארה"ב, שם בעיית שריפות היער שם הולכת ומחמירה משנה לשנה. במחקר על היחס בין תדירות השריפות לחומרתן שפרסם ב-2015 ארגון האקולוגיה של אמריקה (Ecological Society of America), הגיעו שלושת החוקרים ג'ושוע וירס, יו סאפורד וזכארי סטיל למסקנה הבאה: "נראה ברור כי שינויים משמעותיים בחומרת השריפות ביערות (מסוג מסוים) בדרום-מערב ארה"ב ובקליפורניה הם באופן נרחב תוצאה של הירידה הדרמטית במספר השריפות במאה שעברה, שהיא תוצאה של דיכוי (מלאכותי) של שריפות היער (בעבר), וכתוצאה מכך - גידול בחומרי התבערה.

"הגידול הזה יחד עם התחממות האקלים וסיבות נוספות גרמו גם ליותר שריפות וגם להיותן חמורות יותר. באזור נרחב זה התרחשו בעשורים האחרונים כמה מהשריפות הגדולות ביותר והרבות ביותר אי פעם... בעוד שבעבר זמינות מוגבלת של חומרי תבערה הגבילה את השריפות. תוצאות המחקר שלנו מדגישות את הקשר החזק בין תדירות השריפות לחומרתן ביערות האלו, על אף שהתערבות אנושית לאורך מאה שנה הקטינה את כמות היערות...
"המפתח הוא אפוא בהקטנת כמות חומרי הדלק... אך הבעיה עתה גדולה מהיכולת לנהל אותה".

הטבע והכלכלה, דחיקת הקץ והניסיון לכופף את חוקי הטבע נפגשו השבוע על בשרה של PG&E, חברת התשתיות הגדולה של קליפורניה (17 מיליארד דולר הכנסות), אשר לאחר 115 שנות קיום הודיעה כי תכריז על פשיטת רגל נוכח מעורבותה הנטענת בשריפות הקטלניות שהתרחשו במדינה בנובמבר והתוצאות הכלכליות הנובעות מכך.

בכלכלה כמו בטבע, התערבות שנראית מבורכת בטווח הקצר עלולה לגרום נזקים קשים בטווח הארוך יותר. הסיבה לכך היא הפגיעה במנגנוני האיזון העדינים המבטיחים את המשך הקיום של המערכות.

מנגנונים אלו והמשך קיומן של המערכות שעליהן המנגנונים באים להגן, מכתיבים לעתים קרובות סערות ומשברים, מאבק וחידלון ולאו דווקא הרמוניה, אך אלו גם אלו הם לעתים קרובות חלק חיוני של התהליך עצמו.

מה באמת הייתה ההכנסה של הסובייטים

"הרס יצירתי": התובנה של שומפטר

את התובנה הזו חידש לעולם הכלכלן יוזף שומפטר (Joseph Schumpeter), אשר טבע בהקשר זה את הביטוי "הרס יצירתי" (Creative Destruction).

שומפטר נולד באוסטריה בשנת 1883 ולמד כלכלה אצל מייסדי אסכולת הכלכלה האוסטרית. ב-1932 הוא היגר לארה"ב ללמד באוניברסיטת הרווארד, ובשנת 1947 נבחר להיות נשיא איגוד הכלכלה האמריקאית (American Economic Association), המהגר הראשון שזכה לתואר הזה.

בספרו משנת 1942 "קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה" הקדיש שומפטר פרק קצר למה שכינה "התהליך של הרס יצירתי", והסביר: "אותו תהליך של מוטציה, אם אני יכול להשתמש בביטוי הביולוגי, הוא אשר משנה והופך את המבנה הכלכלי מבפנים ללא הרף, הורס את הישן ובונה במקומו חדש. תהליך נמשך זה של הרס יצירתי הוא חלק חיוני של השיטה הקפיטליסטית".

תהליך ההתפתחות הכלכלית על פי שומפטר אינו הדרגתי והרמוני, אלא להיפך, הוא כאוטי ואלים. כאשר יזמים באים עם רעיון מהפכני, הם מנסים לחדש משהו שאם יצלח, יהרוס את הישן. אך התהליך הזה חיוני, הסביר שומפטר, שכן הוא מאפשר לשחרר מקורות מהמבנה הישן הבלתי יעיל לטובת מבנים חדשים יעילים ומוצלחים יותר, וכך להביא לציבור המשתמשים חוויה חדשה ומשופרת, בדיוק כמו שריפות היער בטבע אשר מכלות את העץ הישן והמת ומאפשרות לחדש לצמוח תחתיו.

מה חיסל את ענקית הצילום

אם החברה האנושית רואה ערך בצילום הדיגיטלי שבלעדיו כל מערכת התקשורת העכשווית של הרשתות החברתיות ספק אם הייתה קיימת, ואשר בלעדיה אותם עשרות מיליארדי השיתופים בין קרובים לרחוקים לא יכלו לקרות, הרי שקודאק, החברה ששלטה בצילום בשיטה הקודמת במשך כמאה שנה, ושבמעבדותיה, אגב, הומצא הצילום הדיגיטלי, הייתה חייבת להיעלם עם כל הצער והכאב המשתמעים מכך לבעלי המניות ולעובדים כאחד.

כמו ברמת החברה הבודדת כך ברמת הכלכלה כולה, לשפל יש תפקיד. הוא מסייע בניקוי חוסר היעילות ובהקצאות ההון המיותרות, והוא מעלים טעויות ומחליף מערכות ישנות במערכות חדשות ויעילות יותר.

הלחימה בשפל כמוה כלחימה בשריפות היער הטבעיות, היא רק עורמת עוד ועוד חומרי בעירה לקראת השריפה הבאה, ובמקום לקבל סדרה של תנודות קלות יחסית שיחזירו את המערכת לאיזון יחסי, המתח נצבר לכדי התפרצות עוצמתית פי כמה בהמשך.

לצד מנגנון ההרס היצירתי פועל מנגנון מרכזי נוסף בכלכלה והוא מנגנון המחירים. זהו המנגנון שעל פיו נקבע המחיר הספציפי של כל "נכס". באמצעות מנגנון המחירים עשרות מיליוני אנשים נושאים ונותנים ביניהם על מיליוני עסקאות, ומבטאים באמצעות סרגל ערך, המכונה "הכסף", כמה הם מוכנים לשלם תמורת המוצרים והשירותים.

ללא מנגנון המחירים הקובע את הביטוי המעשי של הערך (מוצר Xשווה Y יחידות מטבע), כל מנגנון הקצאת המשאבים, כלומר מה יהיו מוכנים היזמים, בעלי ההון והיצרנים להשקיע בפיתוח, בייצור או בגידול של מוצר זה או אחר, אינו יכול לעבוד.

מנגנון המחירים, ביטוי שטבע אדם סמית, "ממציא הכלכלה", הוא בעצם דרך מתומצתת שבה כל המיליונים המשתתפים בכלכלה משדרים בקיצור נמרץ את המידע הקריטי הרלוונטי ביחס לסך העדפותיהם, ובהתאם הוא מאפשר לשחקנים בשוק להגיב, קרי לתכנן ולייצר את המוצרים בדיוק בהתאם לאותם רצונות ולהקצות ביעילות מרבית את המשאבים במשק.

כאשר מנגנון המחירים משתבש, הן מחמת התערבות ממשלתית המנסה לקבוע מחירים באופן מלאכותי, והן מחמת ייצור כסף היוצר אשליה של זמינות משאבים במקום שאלו אינם קיימים באמת, כל מערכת הקצאת המשאבים משתבשת וממנה נגזרות תקלות רבות וקשות.

למה קרסה השיטה הקומוניסטית

למשל, אחת הסיבות העיקריות לקריסת השיטה הקומוניסטית חרף העובדה שהיא הפעילה אמצעי דיכוי רצחניים ומרחיקי לכת כנגד כל אלו שאיתרע מזלם לחסות בצילה, הייתה העובדה שהשיטה שיבשה עד היסוד את מנגנון המחירים והמירה אותו בשיקול דעת ותכנון של פקידים בוועד המרכזי.

נוכח כמות הדאטה האינסופית ונוכח השתנות טעמי הצרכנים בכל דקה (למשל, מעטים יודעים להשיב מה יאכלו לארוחת צהריים כשהם יוצאים מהבית בבוקר), לא היה כל סיכוי לפקידים, אפילו עמדו חייהם מנגד, לקלוע למחיר הנכון. וכך, מימי הטרור הרצחני של יוזף סטלין ועד הפרסטרויקה הרכה של מיכאיל גורבצ'וב, האימפריה הסובייטית העצומה, כמעט פעמיים השטח של ארה"ב ובה גם אסם התבואה של אוקראינה, לא הצליחה במשימה הפשוטה של לספק לתושביה מזון באופן סדיר ומספק.

בספטמבר 1989 ביקר בוריס ילצין שאך זה נבחר לפרלמנט הסובייטי במרכז החלל בטקסס. בנסיעה חזרה מהמרכז ביקש ילצין באופן מפתיע לעצור בסופרמרקט מקומי ונענה בחיוב.

לביקור התלוותה כתבת מקומית של ה"יוסטון כרוניקל", סטפני אסין, וכך היא תיארה: "ילצין שוטט לאורך המדפים בסופרמרקט והניע את ראשו בתדהמה. הוא אמר למלוויו שאילו האנשים ברוסיה הנאלצים לעמוד בתורים לרוב מוצרי המזון היו רואים סופרמרקט אמריקאי, הייתה פורצת מהפכה. ילצין עצר ושוחח עם קונים.. מאוחר יותר הוא שאל את מנהל החנות אם יש צורך בלימוד מיוחד כדי לשמש בתפקיד. 'אפילו לחברי הפוליטבירו אין כזה מבחר, אפילו לא לגורבצ'וב', הפטיר.

"כאשר נאמר לו כי בחנות יש אלפי פריטים למכירה הוא לא האמין, וחשב כי החנות הייתה הצגה עבורו. העובדה שיש כאלו חנויות בכל פינת רחוב באמריקה היכתה אותו בתדהמה".

כותב הביוגרפיה של ילצין כתב מאוחר יותר כי בטיסת ההמשך שלהם מטקסס ילצין היה מדוכדך. הוא לא יכול היה להפסיק לחשוב על השפע בחנות שבה ביקר לעומת המוצרים שבאמצעותם היה על בני ארצו ברוסיה לקיים את עצמם.

בביוגרפיה שלו ציין ילצין את הביקור בסופרמרקט כאבן דרך אשר חיסלה את אמונתו בקומוניזם. הוא כתב: "כאשר ראיתי את כל המדפים מלאים עם אלפי המוצרים מכל סוג אפשרי הרגשתי לראשונה חולה מתסכול ומייאוש עבור אזרחי ברית המועצות, איך מדינה כל כך עשירה בפוטנציה כמו שלנו הובאה למצב כזה של עוני".

שנתיים מאוחר יותר עזב ילצין את המפלגה והחל את מסע הרפורמות שהנהיג.

כך נפגע המחיר הכי חשוב בשיטה

אם כן, המוצר המרכזי בכל משק הוא הכסף. מכיוון שכך למחיר הכסף, הריבית, תפקיד מרכזי. ללא ריבית אמיתית הכלכלה אינה יכולה להישאר מאוזנת לאורך זמן. הריבית קובעת את מחיר המשאבים, ולפיכך את נכונות השחקנים, הצרכנים, היזמים והמשקיעים להקצותם לפעילויות ולפרויקטים שונים.

כלכלה ללא ריבית היא כמו רכב ללא לוח שעונים. הוא יכול להאיץ לאינסוף שכן הנהג אינו מודע למהירות ולסכנה. הרכב גם ייסע מצוין עד שפתאום הוא ייעצר מחוסר דלק.

בהנהיגו משטר של ריבית אפס - גם כיום הריבית הריאלית, בניכוי האינפלציה, קרובה לאפס, אם לא מתחתיה - הבנק המרכזי האמריקאי הרס את המספר הכי חשוב והכי בסיסי בשיטה הקפיטליסטית, קרי מהו מחיר הקפיטל (ההון). ללא מחיר אמיתי לקפיטל אנחנו חסרים את המידע הבסיסי ביותר הנדרש לצורך קבלת ההחלטות הבסיסיות ביותר, ממש כשם שאנחנו בעלטה כשאנחנו חסרים מחירים של מוצרים פיזיים הנקבעים על ידי שני צדדים מרצון.

לא זו אף זו, פייק ריבית היא מלכודת שאין יציאה ממנה ללא כאבים גדולים. כאבים כאלו אין סיכוי שהפוליטיקאים שבבנקים המרכזיים יהיו מוכנים לקחת על עצמם.

ראינו זאת היטב בשבוע שעבר. לאחר הצהרות גדולות על אודות נורמליזציה של שערי הריבית, התקפל הפד למראה הירידה הקטנה ביותר בשוק המניות, ומתקפת הטוויטרים של הנשיא, ועתה הוא שוב מבטיח בפועל לשמר את הריבית הריאלית קרוב לאפס.

כאשר לשחקנים נדמה כי עלות ההון היא אפס הם מרבים להלוות, וככל שהם מלווים יותר, השימוש באשראי גרוע יותר במונחי יכולת להחזירו לאורך זמן. זאת הן משום שהוא הולך להשקעות מיותרות והן משום שרובו הולך לצריכה או לספקולציות פיננסיות, אשר שתיהן אינן מייצרות כל יכולת החזר, וכך החובות עולים ועולים שעה שיכולת ההחזר יורדת ויורדת.

פייק ריבית מייצרת פייק כלכלה, והנחישות בת שתי עשורים לדחות את שריפות היער הטבעיות ולמנוע את פעולתו של כלי תיקון טבעי תביא בסופו של דבר על השווקים את שריפות היער של קליפורניה. הן יהיו מאוחרות בזמן אך קטלניות ביותר.

בראי ההיסטוריה תירשם התקופה הנוכחית כקדחת המונים, שיגעון קולקטיבי המבוסס על האמונה שניתן לקיים כלכלה וחברה על הדפסה מתמשכת של כסף בדמות חוב ועל ריבית ריאלית הקרובה לאפס.

השיבוש הטוטאלי באיזונים ובמנגנונים הטבעיים שההתערבות האגרסיבית והפחדנית של הבנקים המרכזיים גרמה, סופו שילמד את כולנו כי הטבע חזק מהאדם, וכי אם לאורך זמן מדכאים את שריפות היער הטבעיות, מקבלים בסופו של דבר שריפות ענק קטלניות והרסניות ששום כוח אינו יכול לעמוד בפניהן. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה