גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מהדקת את הלפיתה סביב משטר מאדורו – עד מתי ונצואלה תחזיק מעמד?

ארה"ב מהדקת את הלפיתה סביב צווארו של משטר מאדורו באמצעות הפסקת יבוא הנפט ● כמעט כל אמריקה הלטינית מתייצבת נגדו. מי ינחית את הנוק-אאוט? הפגנות ההמונים לא יספיקו, כנראה ● השאלה היא איך לשכנע את הצבא לחזור בו מנאמנותו המוצהרת למשטר שהרס את כלכלתה של ארץ עתירת פחמנים

מפגינים ברחובות קראקס, ונצואלה / צילום: רויטרס
מפגינים ברחובות קראקס, ונצואלה / צילום: רויטרס

פוטנציאלית, זה המשבר הגדול ביותר ביבשת אמריקה מאז קובה, 1962. יש בו אפילו צלילים קובניים, אם כי אין כנראה צורך להכין את המקלטים הגרעיניים. לפני 56 שנה, שתי מעצמות העל הגרעיניות התקרבו למלחמה סביב קובה, 120 ק"מ מחופי ארה"ב. הפעם הן רק מתקוטטות רטורית; או בעצם רוסיה מתקוטטת, ארה"ב בקושי טורחת להגיב.

לפני הסנקציות

זה המשבר הגדול ביותר לא בגלל הסכנה שיתפתח למלחמת עולם, אלא מפני שנובעת ממנו הסכנה של התמוטטות מוחלטת בוונצואלה, הארץ בעלת עתודות הנפט והגז הטבעי הגדולות ביותר בעולם. 3 מיליון ונצואלים (מתוך קצת יותר מ-30 מיליון) נמלטו בשנים האחרונות מאימת רעב, מחסור ודיכוי. התמוטטות מלאה תניב עוד מיליוני פליטים, אלימות מסיבית, פשיעה, אולי מלחמת אזרחים.

ונצואלה נמצאת בקצה הצפון-מזרחי של דרום אמריקה, בסמיכות גיאוגרפית אל ארה"ב (רק הים הקריבי מפריד ביניהן). במשך שנים היא הייתה היצואנית הגדולה ביותר של נפט לארה"ב, ורשת תחנות הדלק שבבעלותה הייתה ידועה כמעט לכל נהג אמריקאי (Citgo).

זה לא היה רק עניין של נפט. ונצואלה נחשבה לפרו-אמריקאית לעילא ולעילא: לא רק פוליטית, או דיפלומטית, אלא גם תרבותית וטמפרמנטלית. אפשר להגיד עליה שהיא הייתה המגרש הביתי של ארה"ב, אפילו מילולית, בהתחשב בפופולריות העצומה של בייסבול בוונצואלה.

ערב עלייתו של אוגו צ'אווס לשלטון, ב-1998, מדריכים צבאיים אמריקאים היו פרושים ב-19 ארצות ביבשת. הם הדריכו צבאות מקומיים במאבק נגד מבריחי סמים - והם גם פקחו עין על החצר האחורית של ארה"ב. 'ההסכמה הוושינגטונית' על סדרי עדיפויות כלכליים וחברתיים רווחה כמעט בכל ארצות היבשת. לא היה דבר רחוק מן הדעת יותר מאשר תפנית אנטי-אמריקאית.

הוא שדד את מרתפי הבנק המרכזי

במרוצת השנים ונצואלה הפכה לאויבת מוצהרת של "האימפריה", כפי שצ'אווס היה קורא לארה"ב. הדמגוג השמאלי, שתפר על מידותיו "רפובליקה בוליבארית" (על שם האב המייסד סימון בוליבאר), כונן בה "סוציאליזם של המאה ה-21". הוא שדד בגלוי את הכסף ממרתפי הבנק המרכזי. היה אז הרבה כסף, מפני שמחירי הנפט גאו לשיאים היסטוריים.

הוא פיזר אותו לכל עבר: סיבסד את העניים בארצו - אבל סיבסד גם ארצות זרות, בייחוד כאלה שהוא חשב לבעלות ברית אידיאולוגיות. הוא אפילו הציע לספק נפט מוזל לעניי בוסטון, בצפון מזרח ארה"ב. צ'אווס מת מסרטן לפני שש שנים, והשאיר אחריו עיי הריסות. הוא לא הכין את ארצו למשברים, ומשבאו היא קרסה תחתיה. הוא הוריש את השלטון לנהג אוטובוס לשעבר, ניקולס מאדורו, בשום פנים לא המבריק שבין אנשיו.

צ'אווס העניק פעם השראה לכל היבשת. הוא היה החלוץ ההולך לפני המחנה. בעקבותיו, שורה של ארצות פנו שמאלה, לפעמים שמאלה מאוד. כאשר סוציאליסט רדיקלי נבחר לנשיא בברזיל, ב-2002, התעורר הרושם שעידן חדש נפתח: מאבק לצדק חברתי לצד עמידה על זכויות ריבוניות נגד ארה"ב, הנצלנית הגדולה משכבר הימים. השמאל הלטיני האמין שהוא שומע את פעמי המשיח.

איפה העידן ההוא ואיפה אמריקה הלטינית. המטוטלת חזרה ונעה, ומשטרים ימניים, אפילו ימניים מאוד, שולטים ברוב היבשת. לפני 10 שנים, איש באמריקה הלטינית לא היה מוכן לגעת לרעה בצ'אווס, או לרמוז על נכונות לגעת בו. עכשיו, רוב הלטינו-אמריקאיות מכירות בנשיא הזמני של ונצואלה, חואן גאיידו, לצד ארה"ב, קנדה וישראל (ישראל? האם זה היה נחוץ?). בימים הקרובים תצטרף כנראה גם מערב אירופה.

החצר האחורית

מעניינת כשלעצמה נכונותה של ארה"ב לנהל מאמץ דיפלומטי רב-צדדי לטובת החלפתו של משטר דיכוי. מאז נכנס לבית הלבן, הנשיא טראמפ התייחס בביטול למאמצים רב-צדדיים בעניין כלשהו. הוא גם מיעט להתעניין בקידום זכויות אדם. מה מעמיד אותו עכשיו בקו החזית מול מאדורו?

אם נסתמך על דברים שטראמפ עצמו אמר בעבר, למשל ביחס לעיראק, הוא מתעניין בארצות שארה"ב יכולה להפיק תועלת מאוצרות הטבע שלהן. אבל זו תהיה תשובה פשטנית. היסטורית, הימין הבדלני בארה"ב התעניין באמריקה הלטינית גם בזמן שרצה להתפרק מכל אחריות בשאר העולם. היא שקולה כנגד חצר אחורית זה 200 שנה, מאז שהתחילה להשתחרר משלטון ספרד.

לארה"ב יש בעיה באמריקה הלטינית: חשד עמוק, המקנן לא רק בשמאל, מפני התערבות "צפון-אמריקאית". יש לחשד הזה כמובן על מה שיסמוך. ארה"ב בחשה, חתרה, ניצלה והוליכה שולל במשך עשרות שנים. התערבויות צבאיות תקופתיות היו לחם חוקה. אמנם עברו 20 שנה מאז ההתערבות הישירה האחרונה (פנמה, 1989), אבל החשד בעינו עומד. התערבות צבאית אמריקאית בוונצואלה תהיה כרוכה בסכנות גדולות, לא רק מבחינה צבאית. היא עלולה לקומם חלקים ניכרים של דעת הקהל באמריקה הלטינית, ולהעניק למשטר מאדורו את הילת-הקורבן שאליה הוא משתוקק.

עדיף בהחלט שאת משטר מאדורו יפילו ונצואלים, לא זרים. נראה שההמונים הממלאים את הרחובות בתמיכה באופוזיציה אינם נוטים לחקות את המופת של המוני טהראן, בדיוק לפני 40 שנה, ולצעוד בחזה חשוף מול הצבא. רק הצבא יכול אפוא לשים קץ למשטר. אבל לפי שעה לא היו לצבא די סיבות לעשות כן. הקצונה הבכירה מושקעת במשטר, מקבלת ממנו טובות הנאה, מדברת את לשונו ונשבעת לו אמונים. בקצונה הבינונית היו במרוצת הזמן בקיעים, אבל לא במידה מספקת.

המסה הקריטית

ארה"ב החמירה השבוע באופן דרמטי את הסנקציות על ונצואלה, כאשר הפסיקה את יבוא הנפט, חצי מיליון חביות ביום, כמעט חצי היצוא הוונצואלי. היבוא הזה היה מקור ההכנסה העיקרי של המשטר. הוא עמד להניב 11 מיליארד דולר השנה, ברמת המחירים הנוכחית.

וושינגטון מקווה שהמהלומה תזעזע את הממסד הצבאי, או לפחות תחליש את אחדותו. אבל אם התוצאות לא יהיו מיידיות, והסנקציות יתארכו, הפגיעה באוכלוסייה עלולה להרחיק לכת. לפני הסנקציות, רווחה התחזית שכלכלת ונצואלה תצטמק השנה ב-10%, שיעור מבהיל כשלעצמו. עם הסנקציות, ההצטמקות עלולה להגיע ל-30%. נקל לשער את השפעת ההצטמקות הזו בארץ שרוב אוכלוסייתה כבר עומדת על סף רעב. הפסקת יבוא הנפט עלולה גם לפתוח את השערים בפני זרים. סין, רוסיה, אפילו הודו ישמחו להשקיע בענף האנרגיה של ונצואלה.

התארכות המשבר כרוכה אפוא במשוואה רבת-נעלמים. ארה"ב, אמריקה הלטינית ורוב הוונצואלים מקווים להגיע אל המסה הקריטית כבר בימים הבאים, אולי באמצעות הפגנות הרחוב הגדולות המתוכננות היום (ד') וביום שבת. וושינגטון אומרת שהיא אינה מסירה שום אופציה מסדר היום. כתבים הבחינו ביום ב' בהערה בכתב יד על תיק קרטון, שנשא היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון בולטון. "5,000 חיילים לקולומביה", היא אמרה. קצת קשה להאמין שסוד מדינה דלף באופן הזה, אבל מי יודע. כל יום העובר בלי פתרון מקטין בהכרח את מספר האופציות ומגדיל את הפיתוי להשתמש באמצעים רדיקליים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

100 שנה לאחר שנוצר: אוסף המטבעות הדני שמוצע למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה