גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סעיף קטן שעושה בלגן: שינוי בסיווג הקבלנים יפחית רגולציה אבל יפגע לחלקם בפרנסה

רשם הקבלנים רצה לפשט את סיווג המקצועות, אז הוא ביטל ענף ראשי והכניס את הקבלנים שהיו רשומים בו לענף אחר • התוצאה: קבלנים רבים לא יכולים להתמודד על פרויקטים שביצעו עד היום • בכיר בענף: "תוך שנתיים לא תמצאו בשוק העבודה את קבלני המים והביוב"

חברת קולחי גולן המפעילה מפעל לטיפול בשפכים וקולחים במועצה אזורית גולן, פרסמה לאחרונה מודעה שבה היא "מזמינה הצעות להתקשרות קבלנית מכרז 1/2019- תיקוני שבר". במודעה נכתב כי במכרז "רשאים להשתתף קבלנים רשומים ברשם הקבלנים קוד ענף 260 - ביצוע קווי מים וביוב וניקוז קבוצה ב' שבנוסף רשומים בענף 200 כבישים תשתית ופיתוח קבוצה ג', שיש להם ניסיון קודם כנדרש בתנאי המכרז".

דרישות המכרז הזה מאפיינות מכרזים רבים שפורסמו לאחרונה, מאז קיבלו הקבלנים ב-19 בנובמבר, במפתיע, הודעה מרשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון על שינוי מהותי בסיווג הרישיונות שלהם. השינוי נוגע ל-1,400 קבלני ביוב, ניקוז ומים שסווגו עד לשינוי תחת ענף ראשי 400. בבת אחת הורדו חלקם בדרגה באופן שמונע מהם להתמודד במכרזים שעד תאריך השינוי יכלו להתמודד בהם, ובמילים אחרות - פוגע בפרנסתם.

אחד השינויים העיקריים שעשה רשם הקבלנים הוא ביטול אחד הענפים הראשיים, ענף 400, שתחתיו חסו רוב קבלני המים והביוב, וסיווג כל האחרונים תחת ענף המשנה 260 - "ביצוע קווי מים, ביוב וניקוז", המצוי תחת ענף ראשי - כבישים, תשתיות ופיתוח.

חשוב להבין: קבלנים הרשומים תחת ענף ראשי צריכים לעמוד ביותר דרישות - העסקת מהנדסים, הנדסאים, מנהלי עבודה ועוד - אך יש להם יותר ביקוש בשל כך.

יש להניח כי כוונת המחוקק הייתה טובה: להפחית את הנטל הרגולטורי ולעשות סדר באופן שיפחית את מספר הסיווגים. בפועל, טוענים קבלני ביוב ומים, המהלך פגע בצורה משמעותית במעמדם ובפרנסתם.

בעקבות המודעה של קולחי גולן פנתה התאחדות בוני הארץ לתאגיד המים כדי לשנות את תנאי הסף במכרז, שלא אפשרו לקבלנים שכבר עשו עבודות דומות בעבר עבור התאגיד, לגשת למכרז. "בהתאם לתנאי הסף במכרז שבנדון נקבע כי על המציע להחזיק בשני סיווגים קבלניים, 200 ג' ו-260 א'", נכתב בפניית ההתאחדות, "מבדיקה מקצועית שערכנו, מרבית העבודות במסגרת המכרז הן בסיווג 260. אמנם לאחר השינוי שבוצע בתקנות רישום קבלנים, האוחז בענף ראשי 200 רשאי לבצע עבודה בסיווג 260, אך לאור העובדה כי מכרזי עבר דומים יצאו בסיווג 400 (שאמנם הוגדר כסיווג ראשי אך למעשה היה סיווג עם התמחות ספציפית), דעתנו המקצועית היא כי במכרזים שבעבר סווגו בענף 400, יש לאפשר לבעלי סיווג 260 לגשת עצמאית ללא דרישה לסיווג 200. התנאי הזה מהווה מגבלה המאפשרת השתתפות של מספר מצומצם של קבלנים והמונעת את השתתפותם של קבלנים פוטנציאליים להגשת הצעות למכרז שבנדון, בעלי ניסיון מקצועי מוכח בביצוע עבודות דומות, קבלנים בסיווג 260".

בסיום המכתב מציעים הכותבים לדרוש כי הקבלן המציע יהיה בעל סיווג 200 ו/או סיווג 260. בהתאחדות מבקשים להדגיש כי לא תהיה בכך כל פגיעה בדרישות המקצועיות. דרישתה של ההתאחדות, אגב, הושבה ריקם.

לדברי עו"ד רוני סיגל, לשעבר רשם הקבלנים, מעבר לפגיעה האישית בקבלנים, יש למהלך גם השלכה על הרמה המקצועית שלהם, שכן התנאים לקבלת רישיון קבלן בענף ראשי מחמירים בהרבה מהתנאים לקבלת רישיון בענפי המשנה. קבלן ראשי נדרש להכשרה מקצועית כמהנדס הנדסאי או מנהל עבודה ולניסיון של שנים. קבלן בענף משנה אינו נדרש לעמוד בתנאים אלה.

"בהיבט הכשירות המקצועית של הקבלן", אומר סיגל, "שינוי זה יוביל להפחתת הכשירות והגורמים המקצועיים אשר מהווים את הבסיס המקצועי של הקבלן במסגרת רישיונו הקבלני בענף הראשי. במה דברים אמורים: יש להניח שקבלנים רבים מתוך 1,400 הקבלנים, שהפכו בין לילה לקבלנים בענף משנה, יפנו לרשם הקבלנים כדי שהרשם ישחרר אותם מהצורך להעסיק מהנדסים, הנדסאים ומנהלי עבודה ששימשו כבסיס לרישום בענף הראשי. מהלך זה עלול להוביל להפחתת הפיקוח המקצועי בענף".

קבלן בתחום שביקש להישאר אנונימי מבקש להמחיש את גודל השינוי: "כל מזמין עבודה שמפרסם מכרז, צריך לכתוב עכשיו בדרישות הסף סיווג 260 במקום 400. כולם - כל אדם בעולם - אוהב לעבוד עם הגוף למעלה, עם הקבלן הראשי. אז ברור שהוא יפרסם שהוא מעוניין בקבלן עם סיווג 200, שזה הסיווג הראשי.

"מה שקרה פה זה שלקחו לאנשים כמוני את האפשרות להתמודד במכרזים. לי למשל היה דירוג של 5, שצברתי במשך 15 שנות עבודה, וסיווג של 400 - קבלן ראשי. כלומר הייתה לי היכולת להתמודד במכרזי מים וביוב בהיקף המקסימלי. עכשיו אני רק קבלן משנה עם סיווג 260, שבו הדירוג שלי נמוך יותר. ביום בהיר אחד שללו ממני את זכות הקיום שלי. יש פה פגיעה של ממש בחופש העיסוק. אני מעסיק 15 עובדים ומפרנס 15 משפחות. בבת אחת נמנעת ממני היכולת להתפרנס ואני עלול לשלוח 15 מפרנסים לקבל דמי אבטלה. היה לי מקצוע ולקחו לי את המקצוע".

איך זה יפגע במקצועיות העבודה?

"מבקשים מקבלנים בתחום כבישים - בסיווג 200 - לעשות עבודות ניקוז. הם לא מומחים בזה. קבלני כבישים עובדים עם ציוד כבד, אין להם הציוד העדין שלנו. במקרה הטוב הוא יבקש מקבלן כמוני לעשות עבורו את העבודה ויגזור קופון ובמקרה הגרוע הוא יעשה את העבודה בעצמו ועלול לגרום נזק. מעבר לכך, לא כל עבודות הניקוז נעשות בכבישים, לפעמים יש עבודות ניקוז בשטח חקלאי - אז איך נותנים את זה לקבלן כבישים?"

שלומי בן עזרי, מנכ"ל ארגון הקבלנים במחוז אשדוד והשפלה, מזהיר כי "ניסיון שהחל בכוונה טובה נגמר בפגיעה קשה בקבוצת קבלנים וחברות תשתית שעשויה לאבד את פרנסתה. מהיכרותי הרבה עם הענף ומזמיני העבודה, "שינוי קטן" בקוד ענף יחסל את קיומו עם הזמן. תוך שנתיים לא תמצאו בשוק העבודה את קבלני המים והביוב וכל העבודות בתחום הזה יהיו בידי קבלני הכבישים". 

משרד השיכון: הצרכן יקבל עבודה באיכות גבוהה יותר

נתנאל לפידות, מנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות במשרד הבינוי והשיכון, מסר כי: "עבודת מטה שנעשתה במשרד הבינוי והשיכון לייעול ולהפחתת הנטל הרגולטורי בחוק רישום קבלנים, עסקה במגוון סוגיות שבכולן נדרשנו למציאת איזון בין הרצון להקל את הנטל הרגולטורי לבין החשש מהכבדה על קבוצה מסוימת, כל זאת תוך שמירה על האינטרס הציבורי אשר עבורו נוצרה הרגולציה.

"עבודת המטה לבחינה ואמידת הנטל הרגולטורי בחוק רישום קבלנים כללה בחינת שורת תהליכים שעלו מהשטח ככאלו המהווים נטל רגולטורי על קבלנים. כך למשל, עבודות תשתית היו תחת סיווג ראשי של שני רישיונות שונים; "כבישים, תשתיות ופיתוח" (שמספרו היה 200) ורישיון "ביוב ניקוז ומים" (שמספרו היה 400).

"בהקבלה לעולם הרכב, זה כמו להחזיק רישיון נהיגה נפרד למשאית ורישיון נהיגה נוסף לנגרר שלה, כאשר במרבית המקרים שניהם מחוברים, וממילא אין אפשרות אמיתית לעבוד כנהג משאית ללא היכולת לשאת מטען. מניתוח שערכנו עלה כי למעלה מ-97% מהקבלנים להם רישיון 200 היה גם רישיון 400, וזה מובן - כל אחד רוצה לייעל ולמקסם רווחים. במכרזים העוסקים בסוגי עבודות אלה, במרבית המקרים, מזמיני העבודה תמיד יעדיפו לעבוד מול גורם אחד, לכן השוק גרם לכך שקבלנים בתחום זה החזיקו רישיון עם שני סיווגים. החזקת רישיון עם שני סיווגים דרשה כפל פעולות רגולטוריות מהקבלנים - הגשת שתי בקשות, הארכת תוקף לשני הרישיונות ותשלום כפול של אגרות ועוד.

"במסגרת תהליך ההפחתה, צמצמנו את מספר תתי הסיווגים בפנקס הקבלנים ב-46%, ובכך איחדנו את מספר הפעולות שכל בעל רישיון יכול לעשות. כתוצאה מכך, הקבלנים יוכלו לבצע כמה עבודות תחת אותו רישיון ולחסוך את הכפילויות להן נדרשו, ואילו הצרכן יקבל עבודה באיכות גבוהה יותר ובמחיר טוב יותר מאחר שהיקף הקבלנים בכל רישיון גדל ובכך גדלה התחרות. התחרות מוסיפה מוטיבציה חיצונית, מאתגרת את הקבלנים ומעודדת אותם למתוח את גבולות היכולת שלהם. התועלת מהגדלת התחרות וצמצום הנטל הרגולטורי כלפי 97% מהקבלנים עלתה על ההכבדה שעלולה להיות מושתת על מספר מצומצם של קבלנים". 

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות