גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון המהפכה בתעשיית השבבים מתחיל ב-DNA

אחרי התרסקות במניות וקריסה של מנועי צמיחה, הסקטור מתאושש מתחילת השנה ● אילו תחומים צפויים להביא לזינוק הבא שלו?

שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu
שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu

אחרי התרסקות של יותר מ-20% וקריסה של מנועי צמיחה כמו המטבעות הדיגיטליים, האטה בשוק הסמרטפונים ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, תעשיית המוליכים למחצה עם הפנים קדימה. מתחילת 2019 רשם הסקטור עליות של כ-10%, מעט מתחת ל-S&P 500, זאת כאשר חלק ניכר מהאיומים עדיין מלווים אותו.

שתי הדילמות שיש כיום למשקים השונים ונוגעות לסקטור הן האם להשקיע בסקטור ששיעורי הצמיחה שלו מזכירים יותר תעשיות מסורתיות וקמעונאות מזון והאם כדאי להמר על הענקיות בתחום או דווקא על אותן חברות שלוקחות יותר סיכונים כדי למצוא את ה-Product market fit הבא.

הצמיחה של תעשיית המוליכים בשני העשורים הקודמים היתה פנומנלית והגיעה לקצבי שיא של 30%-40% בשנה. התפתחות שוק המחשבים והמחשבים הניידים בסוף שנות ה-90 ולאחר מכן שוק הסמרטפונים, הטבלטים ורשתות האינטרנט, הובילו לביקושים עצומים לשבבים, הן מבחינת הכמות והן מבחינת השיפורים הטכנולוגיים. כאשר התעשייה התרכזה ב"חוק מור" (מייסד אינטל), לפיו כמות הטרנזיסטורים בכל שבב תוכפל בכל שנה בעוד שגודלו יקטן בחצי, חברות קטנות הפכו לענקיות, חלקן נרכשו או מוזגו לענקיות אחרות, אבל קצבי צמיחה שהיו 30%-40% נשחקו והגיעו עד לרמות מינימליות של 3%-4% בשנת 2015.

הצמיחה תחזור אבל לא בקרוב

עם קצבי צמיחה מנומנמים בתעשייה ואיומים שעשויים להוביל להאטה כלכלית עולמית, לפגיעה בצריכה ובהשקעות ענק של חברות, לצפות לפריצת דרך וצמיחה דו-ספרתית בתעשיית המוליכים למחצה תהיה תמימות בלתי מוסברת. למרות זאת, לא כדאי לוותר על ההשקעה בתעשייה זו, שמצויה בתמחור נוח ביותר, עם מכפילי רווח נמוכים ב-50% ויותר מהמדד הכללי ותשואת דיביבדנד אטרקטיבית בחברות הגדולות יותר. בנוסף, התעלמות מהסקטור תוביל בהסתברות גבוהה לפספוס תור הזהב המחודש של התעשייה הזו שעשויה לחזור לצמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות - ואתם הרי לא רוצים להתעלם מתעשייה עם שווי של 1.5 טריליון דולר.

הודות ליישומים חדשים הדורשים כוח עיבוד מהיר יותר, יעיל יותר, קטן יותר וקל יותר, תעשיית המוליכים למחצה תיאלץ להמציא את עצמה מחדש. הביקושים כבר מצויים בקו המירוץ. באמת שאין צורך לדמיין אותם, רק לתכנן ובהמשך לספק אותם.

הראשונה על הכוונת היא כמובן תעשיית הרכב שמתכננת מהפכה מחשוב עם הרכב ההיברידי, החשמלי וכמובן המכוניות האוטונומיות. אבל עד שהרכב החשמלי והאוטונומי יוכיחו את עצמם ויגיעו לכמויות שישפיעו על הצמיחה בתעשייה, רצוי לשים לב ליישומים נוספים כמו רובוטים לשימוש ביתי ותעשייתי ולרחפנים לשימושים חקלאיים, אזרחיים, ספורט ופנאי - אלו יהפכו לטכנולוגיות מסחריות כבר ב 2019-2020.

Internet of things - הצורך בהפעלת מכשירים חכמים בבית, בתעשייה רכב וכו' והקשר ביניהם, לא יוכל להסתמך על מחשוב ענן. מכשירים אלו יאלצו להשתמש ביחידות עיבוד משלהם, מה שידרוש מהשבבים שתותקן בהם יכולת עיבוד מהירה, ללא תקלות, תוך יעילות אנרגטית ובגודל קטן! תקראו לזה המהפכה של "המכשירים החכמים".

טכנולוגיית 5G - זו תאפשר קצב העברת נתונים מהר לפחות פי 5 על רשתות סלולריות ויישומים שונים מתחום ה-IOT, כגון אותם מוצרים חכמים שיוכלו לתקשר ביניהם באופן עצמאי בערים חכמות, בתים חכמים, רכבים מכונות ועוד.

ויש כמובן גם את החלומות - מחשבי קוונטים. אותם מחשבים שיוכלו לעבד אינספור תהליכים בו זמנית. במקום לקרוא ביטים של 0 או 1... נסו לחשוב שכל אחד מהם יוכל להיות גם אפס וגם אחד. מחשבי קוונטים עדיין מצויים בתחילת הדרך, אבל החברות כבר מזמן התחילו לדמיין.

תעשיית המוליכים מתקרבת לקצב גבול היכולת שלה להתפתח (הכפלת טרנזיסטורים לשבב והקטנת השטח ב-50%) - לכן עליה להמציא את עצמה מחדש.

השבבים החדשים בתעשייה עוברים מסיליקון לסילקון קרביד (SIC) - זהו הדור הבא של המוליכים למחצה. לחומר זה יש התנגדות גבוהה יותר לחום, צריכת החשמל נמוכה ואמינות גבוה יותר. טכנולוגיית אחות היא של שבבים מהחומר Gan המורכב מגליום וחנקן, שיוצרים בידוד טוב יותר לחום ויעילות אנרגטית גדולה עד פי 1,000 יותר מסיליקון. השוק של השבבים החדשים עדיין קטן מאוד, רק כמה מאות מיליוני דולרים, בתולי משהו אבל תוך 5-10 שנים יגיע ההייפ כאשר ההערכות הן שהביקושים יגיעו לשווי של מספר מיליארדים בתוך 5-7 שנים.

ללכת עם הגדולים, או להמר על יזמים?

מיזוגים ורכישות בדרך כלל מאפיינים תעשייה בוגרת, וכך גם היה בתעשיית השבבים בשנים האחרונות, אבל אל תטעו, זה לא רק היתרון לגודל, אלא החזון וראיית השוק - זה מה שיקבע את המנצחים של העשור הבא. הדגש יהיה על הנהלות שמעיזות ומצליחות לראות את העתיד, לקחת סיכונים ולהוביל מגמות ושינויים. נסו לדמיין מה היה קורה לפייסבוק במידה ומארק צוקרברג לא היה מסתכן ורוכש את אינסטגרם ו-WhatsApp? הרכישות וההשקעות הנכונות בשנים הקרובות עשויות להיות עניין של "חיים או מוות" עבור חברות בתחום המוליכים למחצה כאשר התעשייה כולה עומדת לפני עשור של פריצת דרך ושינוי בביקושים.

אינטל היא אחד ההימורים הכי בטוחים של האנליסטים. החברה נסחרת במכפיל רווח של לא יותר מ-10, תשואות דיבידנד של 2.5% והיא צפויה לצמוח בקצב דו-ספרתי בשנתיים הקרובות. לעומת זאת, החברה לא לוקחת הרבה מאוד סיכונים. לדוגמה היא לא נכנסה לשוק המטבעות הדיגיטליים, מה שבינתיים לפחות יצא לטובה, גם לשוק המכשירים החכמים (IOT) היא נכנסה באיחור, אבל למזלה הצליחה להפוך למובילה בתחום בזמן קצר יחסית - בכל זאת השקעות זה משהו שאינטל חוסכת בו.

גם קוואלקום עשויה למצוא את דרכה בחזרה בשוק הסמרטפונים עם התפתחות ה-5G, אחרי המכה שספגה מכך שאיבדה את אפל כלקוח, בעקבות סכסוך על הפרת פטנט. דוגמה נוספת לענקית בתחום היא יצרנית השבבים הטייוונית Taiwan Semiconductor, שתוכל ליהנות מהייפ מחודש בשנים הקרובות.

לעומתן, יש את החברות הקטנות יותר, כמו NVIDIA שאמנם חוותה משבר לא קטן אחרי התרסקות המטבעות הדיגיטליים, אבל הוכיחה שהיא יודעת להיכנס בכל הכוח לתעשיות חדשות. החברה עוסקת כל העת בחיפוש אחרי משתמשים חדשים לטכנולוגיה המתקדמת שלה, כמו מכרזי נתונים ותעשיית הרכב. המניה אמנם נסחרת במכפיל רווח גבוה יותר, אבל זה כנראה בדיוק אותה פרמיה שהשוק נותן לה שהיא תצליח למצוא את ה-Product Market Fit הבא. 

תכנון המהפכה מתחיל ב-DNA

כדי לשרוד את המהפכה, צריך להוביל אותה - הזדמנויות כמו האינטרנט של דברים (IoT), בינה מלאכותית (AI), כלי רכב אוטונומיים וטלפונים 5 G, חייבות להפוך לחלק מה-DNA של חברות בסקטור אם הן רוצות לשרוד בו, שלא לדבר על לעצב אותו.  

אותן חברות ענק ייאלצו לחזור למתכונת של סטארט־אפים עם תהליכים מכירה וייצור חוצי ארגון - קודם כל מוכרים, מתמחרים, מעצבים ואז מייצרים, כאשר הן לוקחות חלק חשוב בעיצוב המהפכות שבדרך. אלו שלא יעשו כן יישארו מאחור, אם בכלל. את הכיוונים של שוק השבבים והצרכים של התעשיות השונות שהוא ימלא, ניתן לראות כבר היום, אבל לראות את הפוטנציאל ייקח לנו עוד שנים.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם