גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתעה: הצפיפות בחלק מבתי החולים דווקא ירדה בעשור האחרון

זה אולי לא פופולרי לומר והעומס במחלוקת הפנימיות עדיין בלתי נסבל אבל בדיקת "גלובס" מגלה כי בחלק מהמחלקות הפנימיות נרשמה בעשור האחרון דווקא ירידה בצפיפות • הסיבה המרכזית: מעבר לרפואה קהילתית • כדי לפתור את המצוקה לא מספיק להפנות את החולים לטיפול ביתי

בית חולים ברזילי/  צילום: איל יצהר
בית חולים ברזילי/ צילום: איל יצהר

כבר יותר מחודש שמנהלי המחלקות הפנימיות בישראל מוחים על התנאים הקשים שבהם הם עובדים ושבהם שוהים המטופלים, תחת הסלוגן "לפחות תבנו לנו עוד מסדרונות". לפי דוח אי השוויון בבריאות שפירסם מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי של משרד הבריאות מחאתם מוצדקת - המחלקות הפנימיות בישראל אכן בין הצפופות ביותר מבין כל המחלקות בבתי החולים. אך הדוח חושף עוד משהו: בעשור האחרון, תפוסת המיטות הפנימיות בחלק מהאזורים בישראל - כלומר, הצפיפות במחלקות - דווקא ירדה.

התמונה שמציג הדוח מורכבת. תפוסת המיטות הפנימיות, שמבטאת את היקף ימי האשפוז שמייצגות כלל המיטות בהשוואה לימי האשפוז בפועל, הייתה ב-2017 הגבוהה ביותר מבין כל סוגי המיטות האחרים שנבדקו, פרט ליולדות (כלומר, במחלקות טיפול נמרץ, ילדים וכירורגית). כלל המיטות האלה יחד נכללות תחת "מיטת אשפוז כללי". כך למשל, במחוז מרכז, הייתה התפוסה במחלקות הפנימיות 96%, כאשר התפוסה במיטות אשפוז כלליות - כ-90%. בטיפול נמרץ, ילדים, ובמחלקות הכירורגיות - התפוסות נמוכות יותר, והן נעות בין 80%-88%. אך התפוסה הגבוהה במחלקות דווקא ירדה מעט בעשור האחרון, לפחות באזורים מסוימים; למשל במחוז ירושלים; מחוז חיפה; ומחוז דרום. במיטות כלליות רואים ירידה בתפוסה בכל המחוזות. הירידה הזו בתפוסה מבטאת ככל הנראה פנייה גדולה יותר לאשפוזי בית וטיפול בקהילה.

האוכלוסייה מזדקנת ומספר המיטות יורד

לפי הדוח רואים כי בעשור האחרון - 2008-2017 - הייתה ירידה בכל המחוזות בישראל (פרט למחוז דרום) בשיעור מיטות פנימיות לאלף אנשים בני 45 ומעלה - כאשר הירידה החדה ביותר, של יותר מ-20% (מ-2.7 מיטות ל-2.0 בלבד), דווקא במחוז מרכז. אותה המגמה נראית גם במיטות כלליות, עם הירידה התלולה ביותר בשיעור המיטות (20%), דווקא במרכז. "תעדפנו את הדרום והצפון, וייתכן שתוך כדי כך המרכז נפגע", מודה פרופ' ארנון אפק, המשנה למנהל המרכז הרפואי שיבא ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר.

הירידה התלולה ביותר בשיעור המיטות - אתר

הסיבה לירידות האלה מיוחסת לגידול והזדקנות האוכלוסייה שהתרחשה בקצב מהיר יותר במרכז, בהשוואה לאזורים אחרים, בעוד שמספר המיטות שנכנסו למערכת במקביל - לא הדביק את הקצב. במחוז דרום חל גידול בשיעור המיטות לאלף נפש בזכות הפתיחה של אסותא אשדוד, שבו 300 מיטות, אך בשאר האזורים רואים ירידה מתונה בשיעור המיטות יחסית לאוכלוסייה - כלומר, גם שם תוספת המיטות לא הספיקה. בדיקת "גלובס, מנובמבר העלתה שבשנתיים האחרונות נוספו לבתי חולים 180 מיטות בלבד, פחות מחצי מהיעד, שהוא 200 מיטות בשנה, עד לתוספת 1,200 מיטות סך הכל.

שורה תחתונה: שיעור המיטות לאלף נפש והתפוסה במחלקות בישראל עדיין אסטרונומיים - בוודאי בהשוואה לממוצע OECD (ישראל בין שתי המדינות שבהן שיעור התפוסה הגבוה ביותר ובין החמש שבהן שיעור המיטות יחסית לאוכלוסיה הוא הנמוך ביותר), והדבר נכון עוד יותר למחלקות הפנימיות. בכל זאת, ולמרות הירידה בשיעור המיטות, המצב מעט יותר טוב משהיה.

משרד הבריאות: לא לספור מיטות

הגישה של משרד הבריאות היא שצריך להפסיק לספור מיטות. כדי להדביק את קצב גידול האוכלוסייה וההזדקנות שלה צריך להוסיף לפחות 400 מיטות בשנה (מיטה משמעותה תקני רופא ואחות), וזה - ככל הנראה - פשוט לא יקרה.

למעשה, בתשובה שנתנה המדינה (משרדי הבריאות והאוצר) בדצמבר האחרון לבג"ץ, בתגובה לעתירת ההסתדרות הרפואית לכך שחייבים להגדיל את מספר המיטות, היא הסבירה ש"שיעור המיטות עוד יירד והוא לא חזות הכל", ושבכל העולם רואים ירידה בשיעור המיטות לאלף נפש". היא גם הסבירה שהמגמה בישראל ובעולם הוא להרחיק מטופלים - בוודאי קשישים - מבתי חולים ככל האפשר. לכן מאמצים ותקציבים רבים מושקעים בקידום רפואת הקהילה דווקא. הצעדים שבהם מדובר לפי התשובה: "תוספת תקני רופאים, חלופות ותחליפים לאשפוז; פיתוח שירותים בקהילה; תמיכה בהקמת מוקדי רפואה דחופה; תוספת מתמחים ברפואת הקהילה ועוד".

אבל מדובר בתשובה מתחמקת. אחרי הכל, אנשים זקוקים לאשפוז, ועוד ימשיכו להתאשפז בבתי חולים, והם ראויים לאשפוז הגון - שלא במסדרון. לכן נראה שנכון להיום אין מנוס אלא לפעול בשתי החזיתות: גם להגדיל את כמות המיטות, לפחות באופן המינימלי הנדרש, וגם להגדיל את הטיפולים המוצעים בקהילה.

כדי לתמרץ את הקופות להוציא מטופלים מאשפוז במחלקות הפנימיות - ולהעבירם לטיפול בקהילה - הועלו בשנתיים האחרונות התעריפים לאשפוז במחלקות הפנימיות, בשיטה הדורשת מן הקופות להפקיד סכום מסוים במעין "קופה" - סכום שעשוי להילקח ממנה (ולהינתן לקופות האחרות) אם היא חורגת ממכסת ימי אשפוז מסוימת. כעת שוקלים במשרד הבריאות להגדיל את תעריף יום האשפוז עצמו (כ-2,240 שקל ליום).

ד"ר ארז און, מנהל המרכז הרפואי פדה-פוריה בטבריה, מדגיש שאמנם העלאת תעריפי האשפוז הובילו לגידול באשפוזי הבית בשנים האחרונות - ובכל זאת לא באופן שהפחית את התפוסות במחלקות באופן מהותי. "אסור להסתכל על הנתון השנתי, אלא על הפיקים", הוא אומר, ונותן כדוגמה את המחלקות הפנימיות בבית החולים כעת - שכולן בתפוסה של מעל 100%. תפוסה שכזו, משמעה, כמובן - חולים המאושפזים במסדרנות, ואפילו בחדרי האוכל של בתי חולים, כפי שדיווחו השבוע מהאיגוד לרפואה פנימית. "עד תקן של 36 מיטות, מאושפזים 40 ואפילו 48 אנשים במחלקה".

בפריפריה - כרגיל - המצב קשה יותר מאשר במרכז. זה ניכר במחסור גדול יותר ברופאים פנימאים, בהשוואה לבתי חולים במרכז. מנתונים של נציבות שירות המדינה לגבי בתי החולים הממשלתיים, שהגיעו לידי "גלובס", עולה שבבתי החולים הפריפריאליים זיו בצפת, פוריה בטבריה ומרכז רפואי בנהריה, כ-15%-30% מכלל המשרות הפנויות לפנימאים - לא מאוישות. בבתי חולים במרכז - רמב"ם, אסף הרופא, הלל יפה ושיבא - מדובר ב-3%-7% מכלל המשרות בלבד.

"ישראל פשוט לא התאימה את עצמה לגידול ולהזדקנות של האוכלוסייה - דבר שהיה ידוע כבר שנים. פשוט נרדמו בשמירה", אומרת ד"ר אורנה בלונדהיים, מנהלת המרכז הרפואי העמק, בעפולה, של קבוצת הכללית.

מנהל המרכז הרפואי סורוקה בבאר-שבע, ד"ר שלומי קודש, אומר שתוספת המיטות לאזור הדרום, שהגיעה בזכות פתיחת אסותא-אשדוד, חוטאת למצב בדרום ולא משקפת אותו. "בדרום, בלי אשדוד, אנחנו בירידה בשיעור המיטות. לנו הוסיפו 90 מיטות בחמש שנים, וזה לא מספיק מבחינת הגידול באוכלוסייה. זה מה שקורה כמשקיעים רק 7.5% מהתמ"ג בבריאות (בתחתית דירוג OECD, ה"ו)".

יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית חולים בילינסון, פרופ' אבישי אליס, אומר ש"גם אם המספרים מדברים על ירידה מסוימת בתפוסות - בפועל, אנחנו משחררים חולים טרם הזמן כדי להכניס אחרים (לפני הדוח, במחוזות מרכז, תל אביב וצפון - עלתה דווקא במעט השהיה הממוצעת במחלקות הפנימיות, ה"ו). המחלקות מתפקעות מאנשים בכל מקום".

על תוכנית משרד הבריאות וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן לייקר את מחירי האשפוזים במחלקות הפנימיות, אומר פרופ' אליס: "בעבר לקופות היה תמריץ להשאיר מטופלים במחלקות ועכשיו רוצים לייצר תמריץ הפוך, דרך העלאת המחירים. אולי פשוט צריך לתמחר יום אשפוז במחיר הוגן ומאוזן?". 

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים