גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פסיקת עליון חדשה עשויה להפחית את המס על משקיע בני"ע שמכר את המניות תוך זמן קצר"

לטענת מומחה מס, גישתו החדשנית של השופט עופר גרוסקופף תוכל להקל במס על נישום שביצע השקעה הונית ושנקרתה בדרכו הזדמנות למכור מניותיו תוך זמן קצר וללא שתכנן זאת מראש ● יישום גישה זו, לדבריו, עשוי להפחית במיליונים את המס על אהרון פרנקל במכירת מניותיו באירונאוטיקס

השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף
השופט עופר גרוסקופף / צילום: שלומי יוסף

הבוקר (ד') התבשרנו כי העסקה המדוברת לרכישת אירונאוטיקס על-ידי רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו - לפי שווי של 850 מיליון שקל לחברה - נחתמה, וכעת ממתינה לעבור את המשוכה הבאה: אישור של אסיפת בעלי מניות החברה שתתכנס בתקופה הקרובה. המשמעות היא שהעסקה קרובה כפסע מקו הגמר, בהתקיים תנאים מסוימים וקבלת האישורים רגולטוריים הנדרשים.

אחד האנשים שמצפים בקוצר-רוח להשלמתה של העסקה הוא איש העסקים אהרון פרנקל, שרכש לאחרונה 5.3% מהון מניות אירונאוטיקס מבנק לאומי, והגיע להחזקה של 30.3% בחברה - עסקה שבוצעה לפי שווי של כ-800 מיליון שקל לאירונאוטיקס.

פרנקל (61), שעיקר פעילותו בתחומי הנדל"ן והתעופה, ומורווח עד היום כ-70-80 מיליון שקל "על הנייר" מהרכישות שביצע באירונאוטיקס החל מהשבוע האחרון של 2018, יהיה "הזוכה הגדול" מעסקת המכירה. הרווח שלו "על הנייר" יהפוך לכסף בחשבון הבנק. חודשים ספורים בלבד ממועד רכישת המניות הוא יתעשר בעשרות מיליונים רבים. אולם אז, כמו תמיד, תיכנס לתמונה גם רשות המסים - ותבקש את הנתח שלה בעוגת הרווחים. הנתח הזה אמור להגיע ל-50% מהרווחים - כנגזרת מסיווג ההכנסה על-ידי רשות המסים; אולם פרנקל ישמח כנראה לשמוע שיש מי שסבור כי יש לו דרך לקבל "הנחת מס" משמעותית.

הכנסת עסקית או רווח הון

לדברי עו"ד ורו"ח שחר שטראוס, שותף במשרד המס יאיר בנימיני ושות', פסיקה חדשה של בית המשפט העליון חדשה עשויה להפחית את חיוב המס של פרנקל בכ-13.5 מיליון שקל. לא פחות. לדברי שטראוס, "מכירת מניות מסווגת, לרוב, לצורכי מס כרווח הון, שעליה ישלם בעל הרווח שיעור מס של 33% (בעל מניות ששיעור החזקותיו עולה על 10% ממניות החברה, והכנסותיו השנתיות עולות על סך של 640 אלף שקל). על אף זאת, ישנם מקרים שבהם רשות המסים מבקשת לשנות את סיווג מכירת המניות להכנסה עסקית, שעליה ישלם בעל הרווח מס בשיעור 50%. במקרה של פרנקל, ככל שמכירת המניות שלו תסווג כהכנסה עסקית ישולם מס של כ-40 מיליון שקל, ואם תסווג כרווח הון ישולם מס בסך של כ-26 וחצי מיליון שקל".

לצורך סיווג הכנסה ממכירת מניות כהכנסה עסקית נוהגת רשות המסים לבחון מספר קריטריונים שנקבעו בפסיקה, ובהם טיב הנכס, תדירות העסקאות, ההיקף הכספי, אופן המימון, תקופת ההחזקה, ידע ובקיאות של הנישום, קיומו של מנגנון עסקי, השבחת הנכס ומבחן הנסיבות.

אז כיצד תמוסה רכישת המניות של פרנקל? לדברי שטראוס, התשובה טמונה בהלכה שניתנה לאחרונה בבית המשפט העליון. "לשמחתו של פרנקל, בדצמבר 2018 ניתן פסק דין בעליון שיקל עליו לסווג את הכנסתו כרווח הון, ובכך ליצור לו חיסכון מס משמעותי ומוצדק של 13.5 מיליון שקל", אומר שטראוס.

מיסוי פעילות בשוק ההון

פסק הדין אליו מתייחס עו"ד ורו"ח שטראוס הוא פסק דינו של העליון בעניינו של יחזקאל (איזי) שרצקי ורון בנימין המנוח, בנוגע למיסוי מכירת מניות איתוראן בעסקת "קונסיגנציה" שביצעו השניים בשלהי שנות ה-90. בדצמבר האחרון קבע בית המשפט העליון כי שירצקי ועיזבונו של בנימין יידרשו לשלם מס בשיעור 50% בגין מכירת מניותיהם ורווחי המיליונים שעשו באותה עסקה לפני כ-20 שנה.

פסק הדין של העליון עסק בשאלה אם התמורה שקיבלו שרצקי ובנימין ממכירת מניות איתוראן נחשבת לרווח הון, או לתמורה מעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. רשות המסים מסווגת עסקה כ"עסקת אקראי" במקרים שבהם נישום מבצע עסקת מכירת מניות אחת, ללא קיומו של עסק (בייחוד לאור אי עמידה במבחן התדירות ומבחן המנגנון העסקי), בדומה למכירת המניות הנוכחית של פרנקל. בפסק הדין דחה העליון סופית את טענתם של שירצקי ויורשי בנימין כי יש לראות בהכנסות מהמכירה רווחים הפטורים ממס. נקבע כי בחינת מכלול הנסיבות, מחייב את המסקנה כי מדובר בעסקה שהניבה הכנסה "פירותית" - הכנסה מעסק - המחויבת במס בשיעור של 50%.

לדברי שטראוס, הגם שהפסיקה לא סייעה לשירצקי בחיסכון מס, לפרנקל היא דווקא יכולה לסייע. שטראוס מסביר כי "בפסק הדין קובע השופט עופר גרוסקופף, תוך כדי ניתוח מעמיק, כי יש לזנוח את המבחנים הישנים  שיצרו אי-ודאות ומחלוקות רבות עם פקיד השומה, וכי יש לחזור למושכלות היסוד ולבחון אם הרווח נבע כתוצאה מכוחות השוק - אזי יסווג כרווח הון, או כתוצאה מניצול משאביו של הנישום, בהם כישוריו, ידיעותיו ונכסיו - אז יסווג כהכנסה עסקית.

"השופט גרוסקופף גם ניתח פסקי דין ישנים שסיווגו במקרים מסוימים הכנסות ממכירת ניירות ערך כהכנסות עסקיות, ומטיל ספק לגבי חלקן אם היו עומדים גם היום בביקורת שיפוטית. לטענת השופט, בניגוד לעמדת רשות המסים, אין הוא סבור שהשקעות של סכומים גבוהים בשוק ההון ו/או תדירות גבוהה של פעולות בשוק ההון מהוות אינדיקציה להכנסה עסקית, כאשר אין מדובר בהשקעות של אדם בעל מומחיות בשוק ההון".

מניעת עיוותי מס

שטראוס טוען כי החלת המבחנים הישנים על מכירות מניות בודדות של נישומים יצרה לעתים עיוותי מס. זאת, כאשר נישומים שבחרו לבצע השקעה הונית ונקרתה בדרכם הזדמנות למכור את מניותיהם לאחר פרק זמן קצר, וללא שתכננו זאת מראש - הם נאלצו להתמודד עם טענות רשות המסים כי הם נדרשים לשלם מס בשיעור של 50%. "לאור זאת, הואיל ואין זה סביר שהשווי של אירונאוטיקס זינק ב-100% בעקבות פעולות שביצע פרנקל במשך מספר שבועות שהחזיק במניות החברה, הרי שלפי גישתו החדשנית של השופט גרוסקופף, הרווח ממכירת המניות של פרנקל הוא רווח הון, ולכן הוא עשוי לשלם מס של 33% בלבד ולא של 50%", אומר שטראוס.

עוד אומר שטראוס כי "לפסק הדין של השופט גרוסקופף יכולות להיות השלכות רוחב נוספות, כגון: מקרים שבהם רשות המסים טוענת למיסוי רווחים ממטבעות קריפטוגרפיים כהכנסות עסקיות, בהסתמך על מבחן התדירות או ההיקף הכספי".

עכשיו נותר רק לחכות להשלמת עסקת אירונאוטיקס, אז נגלה מה דעתה של רשות המסים על הפרשנות הזאת. 

רקע

חברת אירונאוטיקס הממוקמת בעיר יבנה, עוסקת בפיתוח ובייצור של מל"טים (מטוסים ללא טייס), בלוני תצפית, מרעומים לפצצות, ומערכות ניווט מתקדמות. החברה נשלטת על-ידי הקרנות KCPS, ויולה ובראשית. בשנים האחרונות סובלת יצרנית המל"טים מפגיעה קשה בפעילותה, בעקבות חקירות פליליות שנפתחו נגדה, שמרבית הפרטים לגביהן חוסים תחת "צו איסור פרסום".

בחודש שעבר הותר לפרסום כי אחת החקירות המתנהלות נגד החברה הביטחונית ונגד בכירים בה, נוגעת לחשד לשימוש במידע פנים. במסגרת זו נחקרו נושאי משרה בחברה, וכן מעורבים נוספים. המידע הותר לפרסום, לבקשת החברה, בהמשך לפשיטה שביצעו במשרדיה חוקרי רשות ני"ע ימים ספורים קודם לפרסום. אולם היות שהוטל צו איסור פרסום גורף על הפרשה, לא ניתן היה להרחיב בנוגע לחשדות ולחשודים הנחקרים.

החקירה מלווה את החברה משלהי 2017, ובעקבותיה היתלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והיצוא של מל"ט מתוצרתה ללקוח מהותי במדינה זרה. אירונאוטיקס עדכנה לראשונה את המשקיעים בנוגע לפרשה, ב-28 באוגוסט 2017, ודיווחה כי "האגף לפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון הודיע לחברה כי הוא מתלה את רישיון השיווק והיצוא של מל"ט החברה, מסוג Orbiter 1K, ללקוח מהותי של החברה במדינה זרה". בחברה העריכו אז כי ההתליה תהיה זמנית, ועדכנו עוד כי "היקף ההזמנות של הלקוח מהחברה בקשר עם המל"ט האמור, עמד על כ-20 מיליון דולר לשנים 2017-2018".

באוגוסט אשתקד, ימים אחדים לאחר שהחברה פרסמה דוחות חלשים, שאכזבו את המשקיעים, הודיעה הפרקליטות כי עשרה בכירים בחברה הביטחונית, ובהם המנכ"ל שלה, עמוס מתן, יועמדו לדין בכפוף לשימוע שייערך להם במחלקה הכלכלית שבפרקליטות המדינה. מכתבי הזימון לשימוע המתוכנן נשלחו למנכ"ל מתן; לסמנכ"ל החטיבה העסקית, מאיר ריזמוביץ'; למנהל לשעבר של חטיבת הפיתוח, חיים היבשר; למנהל השיווק, דוד גולדין; ולעובדים נוספים בחברה בעבר ובהווה. מדובר בעובדים ובבכירים שנחקרו בשנה האחרונה ביחס לעסקה שהחברה עשתה עם לקוח זר, שהוגדר על-ידה כ"מהותי".

כתב האישום שגובש נגד בכירי אירונאוטיקס מייחס למנהלי החברה ולעובדים בכירים בה, ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ועבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, שבוצעו בנסיבות מחמירות.

סביר להניח שהכניסה של אהרון פרנקל להשקעה באירונאוטיקס נעשתה על רקע החקירות, ככל הנראה מכיוון שהוא זיהה הזדמנות השקעה אטרקטיבית במחיר הנוכחי של המניה, שצנחה בשנה האחרונה.

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות