גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקושי הבלתי נסבל בקיום משפט חוזר לאסירים שאולי נכלאו לשווא

מאז קום המדינה נערכו בישראל 31 משפטים חוזרים, מרביתם בתיקי עבירות תעבורה ותכנון ובנייה ● השבוע החל משפטו החוזר של ויקטור גואטה שהורשע ברצח - זאת לאחר שהתברר כי קלטות דיבוב מ-3 ימים בהם שהה במעצר הוסתרו מביהמ"ש ● המדינה חסכנית לא רק במתן הסכמה למשפט חוזר (ע"ע סאגת רומן זדורוב) אלא גם בפיצוי נאשמים במקרים של כליאת-שווא

אסירים בבית כלא / צילום: אלון רון
אסירים בבית כלא / צילום: אלון רון

1.

אחרי 15 שנה בכלא נפתח השבוע משפט חוזר לוויקטור גואטה שהורשע ברצח. הפעם, באחד המקרים הנדירים במיוחד, אפשר שהיחיד, זה קורה בהסכמת הפרקליטות שמתאפיינת בחסכנות עיקשת, מוגזמת ובעייתית מאוד בהסכמות למשפטים חוזרים. רק שהפעם כבר לא הייתה ברירה, לאחר שהתברר כי קלטות דיבוב מ-3 ימים של גואטה במעצר, הוסתרו מבית המשפט והתגלו רק במקרה, בתיק אחר, לאחר שנים. הפרקליטות טענה כי הייתה "תקלה" אבל נאלצה להסכים, ועשתה זאת רק אחרי שנים מזמן גילוי הקלטות. בכ-70 השנים מאז קום המדינה נערכו בסך-הכול 31 משפטים חוזרים, הרבה מהם בתיקים קטנים של עבירות תעבורה ותכנון ובנייה.

2.

בכנס הפרידה שלו מכס השיפוט, אמר שופט בית המשפט העליון, פרופ' יורם דנציגר, כי "שיעור המשפטים החוזרים בישראל מבטא קמצנות-יתר. הסיבה לכך שאין משפט חוזר נובעת מכשלים מוסדיים בשיטה שלנו. אבל הדבר שמטריד אותי הוא, שמשפט חוזר ניתן בישראל כשהעבירות הן קלות ולא חמורות. משפט חוזר צריך לחול דווקא על החמורות".

לאחר פרישתו מונה דנציגר, על-ידי שרת המשפטים איילת שקד, לעמוד בראש "הוועדה לבחינת נושא הרשעות-השווא", שעובדת ממש בימים אלה. מדבריו בכנס ניתן היה להבין כי מערכת הצדק עומדת בעניין ההמלצות הקשורות לנושא - בפני מהפכה של ממש. עם זאת, גורמים שונים הקשורים לעולם המשפט המקומי טוענים שבפרקליטות לא ייתנו צ'אנס לדנציגר לערער על סמכותם הבלעדית והעליונה; ואיכשהו, בדרכים ישירות או עקיפות, אפילו במצב שבו שקד תמשיך להיות שרת משפטים בממשלה הבאה, המלצות "ועדת דנציגר" ינוטרלו, אם אכן יהיו כפי שצפוי שיהיו. בדוח הסנגוריה הציבורי כתוב "קיימת בישראל תופעה, שאינה זניחה ואינה שולית, של חפים מפשע המרצים מאסרים כבדים".

משפטים חוזרים בולטים בישראל

3.

בעוד עניין, ישראל קמצנית במיוחד - בפיצוי, ובקשיים שהיא מערימה על מי שזוכה בדרך לקבלת פיצוי כספי על כליאת-השווא, אובדן השנים, הפגיעה במשפחה, בפרנסה, בקריירה. מנגד, בארה"ב - קיבל השבוע אסיר-השווא האמריקאי קרייג קולי, שישב בכלא 39 שנה על רצח חברתו ובנה, ולפני כשנה קיבל חנינה לאחר בדיקות DNA, 21 מיליון! דולר פיצויים ממדינת קליפורניה.

בארץ - עמוס ברנס המנוח, שריצה 8 וחצי שנות מאסר על רצח שלא ביצע, קיבל ב-2010 פיצוי של 5 מיליון שקל. אבל זה קרה יותר מ-7 שנים אחרי שבית המשפט החליט לזכות אותו (ב"זיכוי אילם", ללא שמיעת ראיות, בלי לקבוע אם הנאשם ביצע את המעשים המיוחסים לו או לא; זאת, לאחר שהתביעה הביעה רצונה שלא לנהל משפט, וחזרה בה מכתב האישום), ורק לאחר שכבר היה חולה אנוש. ברנס נפטר כמה חודשים אחרי.

4.

על-פי החוק, אדם שהורשע הרשעת-שווא יכול לתבוע פיצויים על כליאת-שווא, ויכול לקבל פיצויים בסיסיים לפי חישוב ימי המאסר, בהתאם לשכר הממוצע במשק ליום עבודה. בנוסף, הוא יכול לתבוע תביעה אזרחית על הנזק והסבל שנגרמו לו. במקרה שייפסקו לו פיצויים גבוהים יותר, יהיה המשוחרר חייב להשיב, לקזז מהסכום, את הכסף שקיבל בהליך הפלילי. בסכום הפיצויים נהוג לתת משקל לעובדה שאם היה משוחרר, בכל אותן שנים היה עובד לפרנסתו, על-פי פוטנציאל ההשתכרות שלו, כמו גם על הפגיעה האנושה בחייו, באוטונומיה שלו ובכליאת-השווא. אין בחוק סכום קבוע של פיצויים, אבל יש תקדימים.

לדוגמה, ארבעת "הנאשמים" שזוכו לאחר 14 שנה, ורק לאחר ששוחררו בסיום מיצוי מלוא שנות המאסר, בפרשה הקרויה "כנופיית מע"צ". ב-1978, נמצאה קבוצת הצעירים אשמה בעבירות חמורות, שכללו סדרת הצתות ותכנון מעשי רצח של שופטים ושוטרים. במשפט הם טענו כי עונו בחקירתם, וכי ההודאות הוצאו מהם בכוח ובעינויים קשים. איש לא האמין להם. הם הוגדרו על-ידי ראשי האכיפה באותה עת, מי שהיה בהמשך סגן המפכ"ל, ניצב ופרקליטת מחוז תל-אביב דאז, כ"קבוצת אנרכיסטים מאורגנת היטב", ששמה לה למטרה לזרוע הרס בציבור.

זה היה כשנה לאחר המהפך הפוליטי, כך שנרמזו גם הקשרים פוליטיים על-ידי אנשי שלטון החוק. 14 שנה לאחר חקירתם, ולאחר ששוחררו, התוודה קצין המשטרה שהיה מעורב בחקירה, בתוכנית רדיו, כי העדויות אכן נגבו תוך שימוש באלימות קשה ובהשפלות; וכן שעדויותיהם זויפו. במכוון. בתחילת 1998 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, כי הוא תומך במשפט חוזר. הפרקליטות החליטה לחזור בה מכתב האישום, ולא לנהל משפט חוזר. ארבעה מהנאשמים שישבו הכי הרבה שנים בכלא, קיבלו ב-2005, לאחר משפט די ממושך, פיצויים של 12 מיליון שקל - לכולם יחד. חגי פליסיאן, שהיה הנאשם ברצח במועדון הבר-נוער בתל-אביב ב-2009, ישב 8 חודשים במעצר; רק בשנת 2016, הוא קיבל פיצוי של 2 מיליון שקל, במסגרת הליך גישור בין המשפחה לפרקליטות. אלה רק כמה דוגמאות.

5.

בסוף השנה שעברה הגישו 40 חברי כנסת מכלל סיעות הכנסת, הצעת חוק שלפיה אם בית המשפט יגיע למסקנה שרומן זדורוב לא היה הרוצח של הנערה תאיר ראדה, ויורה לשחרר אותו מהכלא, זדורוב יהיה זכאי אוטומטית - ללא צורך בהגשת תביעה ובהוכחת נזקים ופגיעה - בפיצוי כספי משמעותי על-פי חישוב של 360 שקל לכל יום בכלא. מדובר בתקדים, שלא התקדם.

6.

משפט חוזר הוא הליך משפטי הקבוע בחוק בתי המשפט, המאפשר לבית המשפט העליון להורות על קיומו, בעניין פלילי שנפסקה בו פסיקה סופית. במשך שנים היה כמעט בלתי אפשרי למי שנמצא אשם, להתמודד עם בקשה למשפט חוזר, אלא אם נמצא עורך דין שהיה מוכן לעשות זאת, ולהסתכן בשנים של עבודה סיזיפית וסכסוכים עם הפרקליטות ובתי המשפט, שאינם מחבבים ביקורת עליהם.

עורך הדין המלווה את ויקטור גואטה, שמשפטו החוזר החל השבוע, הוא עו"ד ירום הלוי, שמשמש גם כסנגורו של רומן זדורוב, שנמצא אשם ברצח הנערה תאיר ראדה, ונלחם לקבלת משפט חוזר.

7.

יש לציין כי לא כל המשפטים החוזרים הסתיימו בשחרור. דוגמה בולטת במיוחד היא פרשת רצח הילד החיפאי דני כץ ב-1983. חמשת הנאשמים שהורשעו ברצח על רקע לאומני, טענו במשך שנים רבות - עם תמיכה מאסיבית מעורכי דין בכירים במיוחד - כי הם חפים מפשע. לאחר משפט חוזר, ב-2000, הם הורשעו מחדש, פה אחד. ערעור שהגישו על הרשעתם, נדחה גם הוא.

8.

ב-2001 הוסמכה הסנגוריה הציבורית לייצג נידונים למאסר, בבקשות למשפטים חוזרים. לשם כך הוקמה מחלקה מיוחדת למשפטים חוזרים, שבראשה עומדת בשנים האחרונות עו"ד קרן אבלין-הרץ. בדוחות השנתיים של הסנגוריה הציבורית יש פרק על "הקשים המוסדיים המונעים חשיפה ותיקון של הרשעות-שווא בישראל". אמנם המילים "אגו", "כבוד" ו"עיקשות", לא מופיעות שם, אבל כן מופיעות סיבות בעייתיות במיוחד, שחלקן הגדול אפשר לכנות מעשה ידי אדם. זלזול עמוק ומובנה של שלטונות אכיפת הדין בזכויות האזרח. דוח 2014 מציין את הסיבות הבאות: "ביעור מוצגים ואובדנם" - מסתבר, שזה קורה למרות הוראות החוק, התקנות והפסיקות הברורות - לשמור את התיק לתקופות שנקבעו על-פי חומרת העבירות והערכאות. למשל, תיקי פשע חמור חייבים להישמר לצמיתות. אך "המציאות מראה כי מוצגים רבים מאוד מושמדים באופן מכוון מיד בתום ההליך המשפטי".

ראוי לשים לב למינוח של הסנגוריה הציבורית, שהיא חלק ממשרד המשפטים, שהתיק והממצאים "מושמדים באופן מכוון". זאת, בנוסף למקרים רבים שבהם מוצגים "מושמדים או נעלמים" בשל תנאי שמירה לא נאותים. על התופעה החמורה הזו, שככל הידוע איש מעולם לא נתן עליה את הדין, כתוב שהיא "מסכלת מראש את האינטרס הציבורי שבעריכת בדיקות מדעיות במוצגים בחלוף זמן, על-מנת לבחון את צדקת ההרשעה".

בקיצור: איכשהו מושמדות הראיות שעשויות להוכיח זיכוי. האם במכוון? במטרות זדון? כדי שאף אחד לא יעז לערער על שלטון החוק? עוד סיבות, שלפי הסנגוריה הציבורית מונעות חשיפה ותיקון עוולות: מניעת הזכות לבצע בדיקות מדעיות במוצגים לאחר תום ההליך המשפטי; סירוב הפרקליטות להעביר חומרי חקירה לסנגוריה הציבורית; חקיקה שאינה מספקת בתחום המשפטים החוזרים, וגם "הימצאותה של פרקליטות המדינה בניגוד-עניינים, כאשר היא משיבה לבקשות למשפט חוזר".

הנה ההסבר שבגוף הדוח: בעבר, עד 2004, היה היועץ המשפטי לממשלה המשיב בבקשות למשפט חוזר. היועץ היה מקבל את הבקשה, ומגיש את תגובתו לבית המשפט העליון, שסמכותו להחליט כן/לא משפט חוזר. אולם אז הועברה הסמכות לפרקליטות המדינה, והיא המשיבה בהליכי הבקשה למשפט חוזר. על כך כותב דוח הסנגוריה, בעדינות מופלגת, אולי נוכח העובדה שמדובר בעמיתים למשרד, "הסנגוריה הציבורית סבורה כי האצלה זו של הסמכות יצרה ניגוד-עניינים מובנה... ניגוד-עניינים זה משפיע - אף אם לא באופן מודע - על נכונותה של המערכת להכיר בטעויותיה".

"המשפט הציבורי החוזר" של זדורוב / אלה לוי-וינריב

השיח סביב משפטים חוזרים בישראל בעשור האחרון לא יכול להיות שלם בלי להזכיר את סיפורו של רומן זדורוב, שהורשע ברצח הילדה תאיר ראדה ז"ל, בתא שירותים בבית ספרה בקצרין בשנת 2006. הרצח זעזע וטלטל את המדינה, זדורוב הורשע על-ידי בית המשפט המחוזי פעמיים, ובהמשך גם ערעורו לעליון על הרשעתו נדחה - אך הפרשה ממשיכה ללוות אותנו זה 13 שנה. זאת, בשל הטענה של זדורוב, ושורת סנגורים ומתנדבים, הטוענים כי הוא אינו הרוצח.

הטענה הזאת נטענת שנים ארוכות על-ידי גורמים רבים שהתגייסו לטובת מאבקו של זדורוב להשיג משפט חוזר, שודרו סרטים ותחקירים בעניין "הספק" שקיים לכאורה בנוגע להרשעתו של זדורוב ברצח - ואולם עד כה לא נמצאה "ראיית הזהב" שתפתח את הדלת בפני זדורוב למשפט חוזר.

בחודשים האחרונים חזרה הפרשה בקול תרועה רמה לכותרות לאחר שסנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, הצהיר כי נמצאה הראיה אותה חיפשו שנים להוכחת חפותו של זדורוב, והודיע כי בכוונתו להגיש בשם זדורוב בקשה למשפט חוזר. בתדרוך עיתונאים שכינס לפני מספר חודשים הודיע עו"ד הלוי כי לאחר בדיקות שנערכו, נמצא כי שערה שנמצאה על גופתה של תאיר ז"ל, ואינה שייכת לזדורוב, מתאימה לפרופיל הגנטי של א"ח, בן זוגה לשעבר של אישה המכונה א"ק שנחקרה בפרשה בעבר.

הלוי דרש לשחרר את זדורוב לאלתר ולערוך משפט חוזר, שבמסגרתו תוכח חפותו של זדורוב, אך הפרקליטות לא מיהרה להתרשם מהממצאים החדשים. בתגובה להודעה הדרמטית פרסמה פרקליטות המדינה הודעה מצדה, לפיה עיון באותו דוח בדיקה של המכון לרפואה משפטית באשר לשערה שנמצאה על גופתה של תאיר ז"ל מעלה כי הראיה אינה ראיה ניצחת, מאחר שהשערה יכולה להתאים לעשרות אלפי אנשים בארץ.

הפרקליטות חזרה באותה הזדמנות על עמדתה הנחרצת, לפיה זדורוב הורשע כדין, והרשעתו נבחנה ואושרה במספר ערכאות. עם זאת, הפרקליטות הודיעה כי תבחן את הממצאים המלאים לעומק על-מנת להבין את משמעותם הראייתית ולהחליט אילו פעולות נוספות לנקוט, ככל שיהיה בכך צורך.

בפרקליטות טרם השיבו האם הם מסכימים או מתנגדים לקיומו של משפט חוזר בעניינו של זדורוב, ואולם מההודעה בנוגע לדוח הבדיקה עלה כי לתפיסתם, הראיה שנמצאה אינה כה מכרעת כפי שביקש עו"ד הלוי להציג.

בינתיים, נעתרה הפרקליטות לבקשת הסנגור לבחון במעבדה מקצועית בחו"ל את ממצאי ה-DNA, מהשערה שעלולה להצביע על חשוד אחר ברצח - וכרגע ממתינים הצדדים להשלמת הבדיקה.

ובשעה שתחנות הצדק טוחנות לאט, ברקע ממשיך להתנהל כל העת הדיון הציבורי הסוער סביב הפרשה - "המשפט הציבורי החוזר" של זדורוב. אם לשפוט על-פי מספר התחקירים, הראיונות והפוסטים שפורסמו בעניינו של זדורוב בשנים האחרונות, נדמה שרבים בציבור סבורים כי יש להיעתר לבקשתו למשפט חוזר, וסיפורו מאיים להיות סיפור עמוס ברנס החדש (שהורשע ברצח, בקשתו למשפט חוזר התקבלה והוא שוחרר ממאסר לאחר שהפרקליטות החליטה שלא לנהל משפט חוזר).

עוד כתבות

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"