גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור החדש של סוזוקי ויטארה: אמינה, אבל לא רק

הויטארה היוצאת של סוזוקי הייתה אופנתית ושמרה על ערכה, אך לקתה במנוע רועש ושלדה קופצנית ● היורשת שומרת על העיצוב ומתחדשת במערכת הנעה מתקדמת ובשדרוג נוחות הנסיעה

סוזוקי מוטורס היפנית היא דוגמה יוצאת דופן לחברה שפועלת נגד כל המוסכמות של תעשיית הרכב. היא עצמאית, ללא "ספונסר" גדול מהתעשייה שמחזיק בנתח מהותי מהבעלות עליה; ללא שותפויות טכניות מהותיות עם יצרניות זרות; ללא נוכחות בשוק האמריקאי ועם נוכחות מזערית בשוק הסיני; ללא דגמי פרימיום יוקרתיים ועתירי רווח; וללא נגישות מוצהרת לטכנולוגיות היברידיות וחשמליות מהדור האחרון או לתוכניות פיתוח של רכב אוטונומי. בקיצור, כל הסיבות שאמורות היו לגרום לה להתמזג או להיעלם בימים טרופים אלה.

אבל דווקא היעדר יתרונות לגודל סייעו לחברה הקטנה לפתח כישורי הישרדות ייחודיים במהלך השנים. כמו, למשל, הנדסה סופר יעילה עם פיתוח עצמאי של רוב הרכיבים, שמאפשר לה להקטין את התלות בגורמי חוץ, לשלוט בצורה הדוקה באמינות, ולהרוויח הרבה כסף גם בפלח התחתון והזול של השוק, שנחשב לבלתי אטרקטיבי. מובן שלא מזיקה העובדה שהחברה מתמחה זה ארבעה עשורים בייצור רכבי פנאי-שטח אופנתיים וקומפקטיים. פעם זו הייתה נישה אזוטרית - וכיום מנוע צמיחה אדיר של כל התעשייה.

כתוצאה מכך הגדילה סוזוקי את מכירותיה באירופה, אחד השווקים התחרותיים ביותר בעולם. היא מכרה שם בשנה החולפת יותר מרבע מיליון מכוניות - יותר משליש מהן מדגם הויטארה. לפיכך, אין זה מפתיע שהדור המחודש של הכלי זכה לעדכון הנדסי מקיף שמציב אותו בעמדה תחרותית. 

העיצוב המוזר הפך לסימן היכר

אחרי חמישה דורות של ויטארה, מעצבי סוזוקי כבר יודעים כל מה שניתן לדעת על העדפות הקהל שלהם, וגם עיצובו של הכלי החדש הוא מלאכת מחשבת של אריזה ומיתוג. עם אורך של פחות מ-4.2 מ', הרכב קצר ביותר מעשרה סנטימטרים מהאח סוזוקי SX4. הוא ניצב על בסיס גלגלים של 2.5 מ', כמה סנטימטרים פחות מרוב מכוניות הסופר-מיני המודרניות. שילוב של משטחי גוף זקופים, ממד גובה גדול מהממוצע, חישוקים מרשימים, קשתות גלגלים מודגשות וגריל מסיבי - גורמים לו להיראות גדול, קשוח ומרשים הרבה יותר ממידותיו.

כמובן שמעצבי סוזוקי לא ויתרו על מוזרויות, שהן סימן היכר של המותג, וציידו את הרכב בגריל ש"מחייך" אל סביבתו בפה מלא "שיניים" גדולות, אנכיות ועטויות כרום. ועדיין, האפקט הכללי ברחוב הוא של כלי עדכני שמעורר עניין גם אצל הסבא וגם אצל הנכדים שרק קיבלו רישיון, במיוחד הכלי שבו נהגנו, שהיה בעל רמת גימור גבוהה וגוונים שונים של גוף הרכב והגג שלו. 

מפתן הכניסה ממוקם בגובה נוח במיוחד עבור בני גיל הזהב, שנמנים עם הלקוחות הנאמנים ביותר של הויטארה בישראל. המרחב בתא הנוסעים אינו נדיב כמו ב-SX4 , שבסיס הגלגלים שלו ארוך ב-10 סנטימטרים. אבל שמשות צד בגודל נדיב וגג גבוה יוצרים תחושה אוורירית ונעימה בתא. מרחב הרגליים מאחור סביר לבעלי קומה ממוצעת, והמושב האחורי רחב דיו עבור שני מבוגרים פלוס נספח קומפקטי. ועם נפח של 375 ליטר ותכנון יעיל ושטוח, תא המטען יבלע ללא קושי ציוד פיקניק טיפוסי או שניים-שלושה הליכונים מתקפלים.

בכל הקשור לאיכות החומרים, הדור החדש של הויטארה מביא עימו קפיצת דרך משמעותית. משטחי הפלסטיק הנוקשים והזולים למגע כוסו בדיפונים רכים ונאים, יש לא מעט עיטורים מוכספים וטקסטורות עדכניות והתחושה הכללית הרבה יותר מושקעת. גם בידוד רעשי המנוע השתפר משמעותית, אם כי במהירות גבוהה מ-120 קמ"ש עדיין חודרים לתא לא מעט רעשי רוח. הנדסת האנוש פשוטה ויעילה, כמקובל אצל סוזוקי.

מסך ענק ומערכות בטיחות מינימליות

האבזור התקני מכובד וכולל מסך מולטימדיה ענק, מהתקנה מקומית, עם מערך מקיף של אפליקציות שימושיות ומקוונות וזיהוי פקודות קוליות בעברית. בעמדת הפיקוד יש אפילו שעון אנלוגי ענק. אבל בינתיים, לפחות, הרכב לא מגיע לארץ מצויד בחבילת סיוע אקטיבי להיגוי ולבלימה או בבקרת שיוט מסתגלת, כמו שמקובל אצל רוב המתחרים מהדור האחרון. הוא מסתפק במובילאיי בלבד.

החידוש המרכזי במודל 2019 הוא נטישת מנוע ה-1.6 ליטר העייף, המחוספס והרועש לטובת מנועי טורבו עדכניים בנפח 1 ליטר ובנפח 1.4 ליטר. גרסת המבחן שלנו צוידה במנוע הגדול יותר, שמייצר 140 כ"ס - כ-20 כ"ס יותר מהמנוע היוצא - ומומנט גבוה יותר ב-50% שמושג בסל"ד הרבה יותר נמוך. כל העסק משודך לתיבה אוטומטית בת 6 מהירויות.

כבר פגשנו במערכת ההנעה הזו ב-SX4, ובויטארה הקלה יחסית היא מבצעת טרנספורמציה מרשימה. הזינוק מאפס ל-100 התקצר בכמעט 3 שניות, המנוע מטפס בצורה חלקה לאורך כל קשת הסל"ד, והרכב מרגיש מלא חיוניות ומאיץ במרץ אפילו בעליות שבהן קודמו החלוש נאבק להשיג אוויר.

תיבת ההילוכים חלקה וזריזה, ולרשות הנהג עומדים אפילו מתגי שליטה להעברה ידנית של הילוכים מההגה נוסח טיפטרוניק - ולא שאי פעם מישהו באמת ישתמש בהם בארץ. צריכת הדלק הריאלית תלויה בסגנון הנהיגה, ונהגים כבדי רגל ושוחרי "קיקדאון" יתקשו להשיג יותר מעשרה קילומטרים לליטר.

מסיבה לא ברורה, שומרת סוזוקי את ההנעה הכפולה המצוינת שלה דווקא לגרסת ה-1 ליטר. גרסת הטורבו החזקה מסתפקת בהנעה קדמית. התוצאה היא לא מעט "היגוי מומנט" (לחימת הגה) בעת האצה בריאה. פחות אמנם מב-SX4 עם אותו מנוע, אבל עדיין מורגשת בהחלט. לא תורמת גם העובדה שההיגוי מרגיש קליל מדי במהירויות גבוהות.

מנגד, השלדה עצמה עברה שדרוג הנדסי יסודי מאוד. הבקרה על תנודות הגוף בפניות הדוקות מופתית, אחיזת הכביש מכובדת, ומי שיתרגל להיגוי לא יתקשה לתרגם את פוטנציאל הביצועים של המנוע להנאה על כבישים ראויים.

שלב נוסף במעבר מרכב שטח לרכב עירוני

שדרוג חשוב ביותר בוצע בסעיף נוחות הנסיעה. אנשי סוזוקי לקחו ברצינות את הביקורת על הספיגה הנוקשה, והתגובה המקפצת של המתלים בדגם היוצא. הדור החדש כבר מטפל במיומנות מרשימה במהמורות עירוניות ובדרכי עפר, מבלי להתפשר על רכות מיותרת. ואם כבר הזכרנו דרכי עפר, כבר הדור היוצא זנח את יכולות השטח המרשימות של הדורות המוקדמים של הויטארה לטובת התנהגות "עירונית" וחיסכון במשקל ובדלק. מודל 2019 מסתפק במרווח גחון של 18 סנטימטר ובתפקוד מוגבל מחוץ לאספלט. מנגד, לרכב אין בעיה לדלג בקלילות על מדרכות גבוהות בשדה הקרב העירוני.

המחיר של ויטארה 1.4 ליטר טורבו מתחיל בכ-130 אלף שקל. עם איבוד ערך מינימלי ובהתחשב בביצועים ובמוניטין, הגרסה החדשה של הויטארה לא תתקשה להותיר את המותג בתמונת התחרות בפלח, שהופכת לקשה יותר ויותר. על פניו נראה שדווקא גרסת ה-1 ליטר כפולת ההנעה הזולה יותר היא האטרקטיבית במשפחה כרגע, אך טרם נהגנו בה. המשך יבוא.

חלק מהמתחרות

יונדאי קונה 2X4

החודש הושקה בארץ גרסת 2x4 חדשה ומוזלת של ה"קונה", שעד כה הוצעה עם הנעה כפולה. המחיר צנח בכעשרת אלפים שקל ל-126 אלף בגרסת הבסיס (132 אלף בגרסה המאובזרת) ומנוע ה-1.6 ליטר טורבו הוא החזק בפלח עם 177 כ"ס. תיבת ההילוכים כפולת מצמדים, וגם גרסת הבסיס מגיעה עם מערך מקיף של מערכות סיוע לנהג.

סיאט ארונה 1.5 ליטר

סיאט ארונה זינקה תוך זמן קצר לצמרת המכירות בפלח שלה, בעיקר תודות לגרסת 1 ליטר עם 115 כ"ס במחירים של 110-116 אלף שקל. אולם קיימת גם גרסה שרירית עם מנוע 1.5 ליטר טורבו שמייצר 150 כ"ס ל-100 ב-8.3 שניות ועולה 138 אלף שקל ברמת אבזור גבוהה. הרכב מעט קצר ונמוך מהויטארה, אבל בסיס הגלגלים ארוך ב-7 ס"מ.

שברולט טראקס

שברולט טראקס כבר אינו צעיר, אבל עדיין נראה עדכני. הוא גבוה יותר מכל המתחרים בפלח, המנוע הוא 1.4 ליטר טורבו עם 140 כ"ס, שמשודך לתיבה בת 6 מהירויות ומאיץ את הרכב ל-100 קמ"ש ב-9.8 שניות. לרכב אין חבילת בטיחות או סיוע אקטיבית, אבל רמת האבזור מכובדת. המחיר מתחיל ב-123 אלף לפני הנחות אגרסיביות.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים