גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

140 שנה להולדת איינשטיין: כמה מכניס המותג לאונ' העברית ואיזו חברה ביקשה להשתמש בשמו ונדחתה

מדעני האוניברסיטה העברית מסבירים כיצד הגילויים והרעיונות שלו מיושמים בטכנולוגיות הכי יומיומיות ● וגם: מנכ"ל האוניברסיטה, המחזיקה בזכויות על הקניין הרוחני של איינשטיין, חושף כמה מכניס המותג ואיזו חברה ביקשה להשתמש בשמו ונדחתה

אלברט איינשטיין / צילום: רויטרס
אלברט איינשטיין / צילום: רויטרס

לפעמים נדמה שתרומתו העיקרית של אלברט איינשטיין לאנושות הייתה פתיחת עידן המדען כסלב. גם מי שבורח במהירות האור כשהוא נתקל בפיזיקה מודרנית או במתימטיקה גבוהה מכיר משהו מתורתו, וכמעט כל נער שמסיים תיכון יזהה את ציצית השיער ואת חריצת הלשון המתריסה נגד כל מה שמכובד ורציני במדע. דמותו, המודפסת על טי-שירטס, הפכה שם נרדף לחוכמה, והעובדה שהוא תפס את תשומת לבה של מרילין מונרו, הכוכבת הגדולה של זמנו, הוסיפה לחוכמה הזאת נופך סקסי.

אבל בעוד שכל הדיוט כמעט יידע לשרבט E=MC^2 ולומר שהיא עוסקת בקשר בין אנרגיה למאסה, והמתקדמים יותר יידעו שאיינשטיין טען שמהירות האור היא קבוע והזמן מתקפל ועושה דברים מוזרים, רובנו לא יודעים כיצד מתבטאים הרעיונות שהגה איינשטיין בחיי היומיום שלנו. מומחים מהאוניברסיטה העברית, המחזיקה בזכויות המותג "אלברט איינשטיין", מסבירים כיצד התיאוריות שלו רלוונטיות לטכנולוגיות המתפתחות כיום.

תודה על המעלית שלא נסגרת עלינו

הגילוי של איינשטיין: האפקט הפוטואלקטרי (המרת אור לחשמל)

היישומים: מתאים סולאריים ועד מחשב קוואנטי

אלברט איינשטיין אמנם התפרסם בזכות תורת היחסות הפרטית והכללית שפיתח, אבל את פרס נובל קיבל ב-1922 על גילוי האפקט הפוטואלקטרי, הקשור בהמרת אור לחשמל. באותה תקופה, עדיין לא היו הוכחות אמפיריות לתורת היחסות והיא הייתה שנויה במחלוקת, ולכן ועדת הפרס החליטה להסתפק באפקט הפוטואלקטרי, שאכן שינה ועוד ישנה את חיינו.

"בתחילת המאה ה-20 היה ידוע שאור מתנהג כמו גל. נכתבו משוואות כדי לתאר את ההתנהגות הזאת והן ניבאו היטב כמעט את כל ההתנהגויות של אור בעולם, אולם תופעה אחת נותנה לא ברורה: היה ידוע שכאשר מקרינים משטח מתכתי באור, יכול להיפלט מהמשטח אלקטרון, אבל לא היה ברור מדוע האלקטרון נפלט רק כאשר האור הוא מעל תדר מסוים", אומר פרופ' אורי בנין מהמכון לכימיה והמרכז לננומדע ולננוטכנולוגיה באוניברסיטה העברית, והמייסד המדעי של חברת קיולייט, שנמכרה לענקית החומרים והפארמה הגרמנית Merck.

התשובה שהציע איינשטיין הייתה שהאור מורכב מחבילות גלים שהן למעשה חלקיקי אור, פוטונים, ואם האנרגיה של כל פוטון היא קטנה מכדי לשחרר אלקטרון, הוא לא ישתחרר. רק פוטון עם אנרגיה גבוהה מאנרגיית סף ישחרר אלקטרון, וזה קורה רק כשהאור נמצא בתדר מסוים.

לדברי הפיזיקאי פרופ' חנוך גוטפרוינד, בעבר נשיא האוניברסיטה העברית וכיום מנהל מרכז איינשטיין וראש הוועד המנהל של הקרן הלאומית למדע, "גילוי קיומו של פוטון, כלומר של אור שמתנהג כחלקיק ולא רק כגל, עומד בבסיס כל הפיזיקה הקוואנטית, שכנראה תניב לנו בעתיד את המחשבים הקוואנטיים". המחשבים האלה יעלו את יכולות החישוב כמה מדרגות ויובילו אותנו למקומות שקשה עדיין לדמיין מבחינת הקצב והדיוק בעיבוד מידע.

עוד לפני המחשב הקוואנטי, לאפקט הפוטואלקטרי יש כבר היום יישומים. אחד מהם הוא התא הסולארי, שמשתמש בדיוק באפקט הזה: קרינת השמש משחררת ממשטח המתכת אלקטרונים שהם בעצם זרם חשמלי. התיאוריה של איינשטיין לגבי האפקט הפוטואלקטרי אפשרה להבין מה בדיוק מתרחש בתוך התא הסולרי ולמקסם את הפוטנציאל שלו.

התיאוריה הזאת ישימה גם באנליזה ובזיהוי של חומרים וננו-חומרים, אומר בנין, המתמחה במחקר של ננו-גבישים. "היום יש מגוון מכשירים שמאפשרים לבצע ספקטרוסקופיית פוטואלקטרונים לחומרים. זה גם בסיס לאפיון חומרים מתקדמים במאיצי חלקיקים. זה יכול לאפשר זיהוי של כל חומר וללמוד על תכונותיו לפי מספר האלקטרונים שנפלט ביחס לתדר האור. הטכנולוגיה הזו משמשת אותי במחקר, והיא גם משמשת למשל את אינטל בבדיקות האפיון ובבדיקות כשל לשבבים שלה, כך שגם תעשיית המחשוב תלויה בכך".

"הנכדים והנינים של הרעיון הזה נמצאים בעשרות אלפי שימושים כבר היום", מוסיף גוטפרוינד. "למשל, מדוע מעלית לא נסגרת עליי? כי אני מפריע לאלומת אור להגיע לתא פוטואלקטרי קטן. אם האלומה מגיעה אליו, היא מפיקה ממנו אלקטרונים שיוצרים זרם שמאותת למעלית להיסגר".

הנוסחה שהובילה לפצצת האטום

הגילוי של איינשטיין: E=MC^2, המשוואה שקושרת בין אנרגיה למאסה

היישומים: מאנרגיה אטומית ועד הקרנות נגד סרטן

E=MC^2, המשוואה המפורסמת ביותר של איינשטיין, קשרה לראשונה בין אנרגיה למאסה. במשוואה הזאת, E היא האנרגיה ו-M היא המאסה, ו-C היא מספר קבוע המייצג את מהירות האור. אבל מה זה אומר בעצם?

לפני איינשטיין, היה מקובל לחשוב שאנרגיה של מערכת סגורה נשמרת תמיד, וכך גם המאסה שלה ("חוק שימור האנרגיה" ו"חוק שימור החומר"). לדוגמה, אם אנחנו שורפים חומר ומפיקים ממנו אנרגיה, אנחנו הופכים אנרגיה שהייתה אגורה בקשרים בין היסודות הכימיים של אותו חומר לאנרגיה של חום. אותו חום אינו הולך לאיבוד, אלא יגרום לתהליכים בעולם ששוב יקשרו קשרים כימיים בין יסודות, כלומר האנרגיה תשנה צורה אך לא תלך לאיבוד. כך גם לגבי מאסה - אם נשקול את חומר הבעירה ואחר כך את תוצרי הבעירה כולם, נגיע תמיד לאותה תוצאה.

איינשטיין טען לראשונה שהמאסה והאנרגיה יכולות להתחלף זו בזו, באופן שסותר כביכול את חוק שימור המאסה וחוק שימור האנרגיה, וזאת משום שחומר שיש בו מאסה, יש בו גם אנרגיה. המאסה הזאת יכולה להפוך לאנרגיה בתהליכי התפרקות רדיואקטיבית. אם מצליחים לשנות את גרעין האטום כך שיסוד הופך ליסוד אחר, המאסה תהפוך לאנרגיה, אפילו לאנרגיה רבה. בעת ביקוע כזה, לא כל המאסה של המערכת נשמרת, משום שחלקה הופך לאנרגיה, לפי הנוסחה.

"ב-1939 כתב איינשטיין מכתב לנשיא ארה"ב תאודור רוזוולט, ובו הסביר שעל פי מחקרי המשך למשוואת E=MC^2, שפורסמו על ידי חוקרים גרמנים, ככל הנראה ניתן יהיה בקרוב לפרק יסודות גדולים כגון אורניום ולהפיק מהם אנרגיה רבה", מספר בנין. איינשטיין לא הסתפק בהעלאת המודעות של הנשיא ברמה התיאורטית או אפילו הטכנולוגית והוסיף כי ישנם מאגרי פלוטוניום, בעיקר בצ'כוסלובקיה, שהגרמנים יכולים להגיע אליהם, וגם בקונגו הבלגית, שרצוי שהאמריקאים יגיעו אליהם. איינשטיין והמדענים הנוספים שחתמו איתו על המכתב מביעים חשש מההשלכות האפשריות של טכנולוגיה כזאת, אך גם מבהירים שכדאי שהטכנולוגיה הזאת תהיה בידי ארה"ב אם ממילא תהיה גם בידי הגרמנים. שש שנים אחר כך, כבר הנחיתה ארה"ב את פצצת האטום הראשונה על יפן.

הזרעים להבנת תהליך הביקוע הגרעיני נזרעו בתורתו של איינשטיין. אף שהרעיון לתהליך עצמו פותח על ידי מדענים אחרים, היום מקובל להניח שלא היה ניתן לעשות זאת ללא אותה משוואה פשוטה של איינשטיין.

"מלבד פצצות האטום, הביקוע הגרעיני משמש גם בסיס לאנרגיה אטומית", אומר בנין. "בצרפת, למשל, 75% מהאנרגיה החשמלית מגיעים מהמקור הזה, שנחשב ידידותי לסביבה יותר מאשר שריפת פחם. היתרון הוא הפקה של אנרגיה רבה ממאסה נמוכה יחסית".

גם רפואה גרעינית, הכוללת הקרנות לטיפול בסרטן והדמיה על בסיס מיפוי גרעיני, מבוססת על תהליכי פירוק גרעיני. "התרומה של איינשטיין הייתה בנטיעת הרעיון", אומר בנין.

הזמן שלנו הוא לא הזמן של החלל

הגילוי של איינשטיין: תורת היחסות הכללית

היישומים: איכון מיקום מדויק

ניווט באמצעות GPS, כמו זה שיש באפליקציית Waze או בניווט בזמן אמת של גוגל, מבוסס על איכון מיקום של אדם ביחס למפה, על בסיס המרחק היחסי שלו מארבעה לוויינים הנמצאים בחלל. בכל רגע נתון מגיעים אותות לטלפון מהלווינים, ועל בסיס הזווית והמרחק היחסיים מכל לוויין, אפשר להבין היכן נמצא המכשיר, בדיוק רב.

לדברי גוטפרוינד, לא היינו יכולים להגיע לדיוק הזה לולא היינו מביאים בחשבון את הבדלי הזמן בין הטלפון שעל הארץ לבין הלוויין שנע בחלל.

תורת היחסות הכללית של איינשטיין גורסת שמאסה (למשל המאסה של כדור הארץ) גורמת לעיקום של המרחב הנמצא סביבה וגם לעיקום של הזמן. כלומר, אם אנחנו מדמיינים קו ישר מהלוויין לטלפון שלנו, אנחנו צריכים להביא בחשבון קו קצת עקום, משום שככל שמתקרבים לכדור הארץ, חל עיקום של המרחב סביבו.

לא רק זאת, אנחנו צריכים להביא בחשבון שהזמן בכדור הארץ זז קצת אחרת מהזמן בחלל. זה נשמע לא סביר, אבל התעלמות מכך תוביל למכשירי GPS לא מדויקים.

התיאוריה שבראה את הלייזר

הגילוי של איינשטיין: אפקט הפליטה המאולצת

היישומים: מחיתוך מתכות בלייזר ועד האינטרנט

אפקט הפליטה המאולצת, שאיינשטיין חזה באופן תיאורטי, אומר שכאשר מכניסים אנרגיית אור חדשה למערכת הנמצאת במצב מעורר, נפלטת ממנה אנרגיית אור זהה בצבע, בכיוון, בפאזה ובכל פרמטר אחר לאנרגיה שהוכנסה למערכת.

ההבנה הזאת מאפשרת ליצור מערכות אנרגיית אור שבהן אפשר לשלוט בדיוק בכמות, בצבע ובכיוון האור שנפלט, והרי לנו לייזר.

"רק זמן רב אחרי שאיינשטיין כתב את הרעיון הזה, הצליחו הפיזיקאים היישומיים להגיע אפילו קרוב לטכנולוגיית לייזר שבאמת עובדת באור נראה, אולם היום השימושים של לייזר מקיפים אותנו בכל מקום, כולל חיתוך מתכות, ניתוחי עיניים וניתוחים מדויקים אחרים. כיום משתמשים בלייזרים גם לתקשורת, כך שהם מאפשרים את האינטרנט".

כמה מכניס המותג אלברט איינשטיין לאוניברסיטה העברית

אלברט איינשטיין אמנם מעולם לא התגורר פרק זמן משמעותי בישראל, אולם הוא היה קשור למדינה בקשר חזק והיה שותף לייסוד האוניברסיטה העברית. במותו, הוריש לאוניברסיטה שני נכסים רבי ערך: ארכיון מסמכיו, הכולל את מכתביו, מאמריו ותמונותיו, והזכות לשימוש בקניין הרוחני שלו, הכולל את גילוייו (שאין עליהם פטנט) ואת המותג איינשטיין.

השבוע, לרגל ציון 140 שנה להולדתו של איינשטיין, חשפה האוניברסיטה מסמכים חדשים שנרכשו ממחזיקיהם בעולם ומעשירים את האוסף הקיים במידע נוסף שיהיה זמין לחוקרי ההיסטוריה של המדע.

המותג הוא סוגיה מעניינת יותר. לאיזו אוניברסיטה יש בעלות על מותג של סלב? לדברי ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית, המותג מנוהל אצל סוכן מותגים בחו"ל, ממש כמו המותגים אלביס פרסלי ומרילין מונרו, אבל האוניברסיטה מפעילה שיקול דעת רב בהחלטה כיצד להשתמש בו. המטרה היא לא בהכרח להרוויח, אלא לקדם את המדע ואת שם האוניברסיטה העברית ומדינת ישראל בעולם. 

"נניח שמישהו רוצה לשווק מותג של משקה אנרגיה מעורר לסטודנטים תחת המותג איינשטיין, הוא אמור לשלם סכום מסוים לאוניברסיטה, וזה אכן קורה בפועל", אומר פרנקל. "לא כולם שומרי חוק, אבל המותג בייבי איינשטיין, מותג הקלטות החינוכיות לתינוקות, אכן יצא בתיאום איתנו ושילם לנו תמלוגים מהיום הראשון".

מוצרים נוספים שקיבלו אישור בתשלום הם בית ספר פרטי למדעים ומתימטיקה בהודו וסדרת ספרי הרפתקאות מדע לנוער בשם Max Einstein, שמשתמשת בדמותו בעלילה. בדף הספרים באמזון נכתב בבולטות כי "זהו הספר העלילתי היחיד לנוער שאושר רשמית על ידי ארכיון אלברט איינשטיין" (אם כי לא מצוין במקרה הזה, היכן הארכיון נמצא).

האם מדובר בהכנסה משמעותית?

"התשלום משתנה מעסקה לעסקה ויוצר הכנסה של כמה מיליוני שקלים בשנה לאוניברסיטה, אבל המטרה העיקרית היא לאו דווקא מקסום הרווח, אלא לוודא שהשימוש מכבד את המורשת של איינשטיין. לדוגמה, אם מישהו רוצה להשתמש במותג למשקה אלכוהולי או למוצר שיש בו משהו פוגעני, לא ניתן את האישור".

וכבר קרה שסירבתם לבקשה להשתמש במותג על רקע חוסר התאמה או חוסר כבוד למורשת?

"חברת ביגוד שתמכה ב-BDS קיבלה תשובה שלילית. לעומת זאת אוניברסיטה שביקשה לקרוא לבית הספר לרפואה שלה על שם איינשטיין קיבלה אישור לעשות זאת ללא תשלום. איינשטיין מזוהה עם שלום, מדע וישראל, ואלה הערכים שאנחנו רוצים לשמר".

במזרח הרחוק לאיינשטיין מעמד מיתי. "כשאנחנו מגייסים סטודנטים זרים אנחנו בהחלט משתמשים בזה. בשנה הבאה אנחנו מתכננים תערוכה נודדת של כתביו בסין, ואנחנו רואים את ההשפעה של פעילות כזו על המותג של האוניברסיטה העברית ועל המעמד של ישראל בעולם. זו בעצם הייתה גם המטרה המוצהרת של איינשטיין כשהוריש לאוניברסיטה את הזכות להשתמש בשמו ובמורשתו". 

עוד כתבות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%