גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 29 שנה: עיריית בני-ברק נזכרה לפנות את הפולש

קיוסק בבני-ברק פועל מ-1983 על קרקע של העירייה שלא כדין • רק בחודש הבא יפנו אותו סוף-סוף • "גלובס" מציג את הזוויות השונות של המקרה

קיוסק המריבה. 121 מ"ר ללא הרשאה מהעירייה / צילום: איל יצהר
קיוסק המריבה. 121 מ"ר ללא הרשאה מהעירייה / צילום: איל יצהר

ב-1983 תבעה עיריית בני-ברק אדם שהפעיל קיוסק שלא כדין ברחוב ז'בוטינסקי 11 בעיר על קרקע שבבעלותה. שנה לאחר מכן ניתן פסק דין לפינויו, אולם במשך 29 שנה לא פעלה עיריית בני-ברק לאכוף את פסק הדין וחידשה את ההליכים נגדו רק ב-2013.

בית משפט השלום קבע עתה כי למרות התנהלותה של העירייה, שהתרשלה בביצוע פסק הדין ללא הסבר מניח את הדעת, ואף שבחלק מהתקופה ניתן להכיר ברשות שניתנה לנתבע להחזיק בקרקע, עליו לפנות את המקום עד 30 באפריל השנה. את העירייה ייצג עו"ד אסף גלעדי ממשרד שרקון, בן-עמי, אשר & נאמן, קינן ושות.

מפסק הדין עולה כי העירייה היא הבעלים של נכס ברחוב ז'בוטינסקי 11 בבני-ברק. הנתבע, אמנון חכימי, תפס חזקה בנכס בתחילת שנות ה-80 ללא הרשאה מפורשת מהעירייה, ומנהל מסעדה במבנה חד-קומתי בשטח של 121 מ"ר ובמחסן הצמוד לו בשטח 2 מ"ר. התוכנית שחלה על הקרקע מייעדת אותה לשטח ציבורי פתוח ולדרך.

הפולש: קניתי בתום-לב ותוך תשלום תמורה

מנגד טען חכימי כי ב-1956 חתמה עיריית בני-ברק על הסכם עם בוריס הרשמן, במסגרתו התירה להרשמן להקים קיוסק על חשבונו תמורת תשלום סמלי לעירייה. ב-1981 מכר הרשמן את זכויותיו לחכימי תמורת 40 אלף שקל ישן. על כן לטענתו הוא תפס חזקה בנכס כדין ובתום-לב תוך תשלום תמורה.

הוא הוסיף וטען כי הגיש בקשה פורמלית לוועדת הקיוסקים בעירייה לצורך העברת הזכויות על-שמו, ונענה בחיוב. עוד הוא טען כי זכויות הבעלות של העירייה בנכס נרשמו ב-1979, בעוד שזכויות הרשמן נרכשו מהתובעת בשנת 1955. משכך טוען חכימי כי זכותו גוברת על זכות העירייה בנכס לאחר שנכנס לנעליו של הרשמן.

לטענתו, העירייה ידעה כי הרשמן מכר את זכויותיו לחכימי, ולמרות זאת לא נקטה כל פעלה במשך זמן ארוך, כך שכיום היא פועלת בשיהוי ניכר. לפיכך הוא טוען כי העירייה מנועה ומושתקת מלדרוש את פינויו כיום. בנוסף הוא טוען כי יש לראות בהתנהגותה משום מתן רישיון. לטענתו, תוכניות שחלות על הקרקע מאפשרות הקמת גורדי שחקים חדשים, ועל כן במקרה שיפונה, יש לפצותו בהתאם לחוזה הפיתוח - או לחלופין להמציא לו דיור חלופי או פיצוי כספי שווה-ערך לבית צמוד קרקע.

בחקירתו בבית המשפט אמר חכימי: "אחרי כל-כך הרבה שנים שאני אוחז בנכס, ללא כל התנגדות או פנייה של העירייה, אני מרגיש כבעלים".

העירייה: הפולש לא ענה לדרישות הפינוי

ב-1983 הגישה העירייה תביעה לסילוק יד נגד חכימי, וב-1984 ניתן פסק דין שקיבל את התביעה, ונפסק כי על הנתבע לפנות את הקרקע. אלא שבפועל פסק הדין לא בוצע, והעירייה לא נימקה מדוע.

השנים חלפו, ורק ב-2013 פנתה העירייה לנתבע במכתב התראה ודרשה ממנו לפנות את הקרקע בתוך 14 יום. חכימי לא נענה לדרישה זו עד היום. בין לבין, ב-2004 אף נוהל הליך פלילי נגד חכימי בגין הפעלת מסעדה ללא רישיון עסק כדין. בית המשפט הורה לו לסגור את המסעדה בתוך חודשיים, אך חכימי לא קיים את פסק הדין והורשע בדצמבר 2013 בגין אי-ציות לצו בית משפט, והוטלו עליו קנסות עד לסגירת המסעדה בפועל. אלא שהמסעדה לא נסגרה עד היום.

לטענת העירייה, חכימי מחזיק בנכס שלא כדין וללא כל הרשאה מטעמה במשך זמן ארוך ולא מתפנה, ואף מוסיף ובונה מבנים על הקרקע ללא הסכמתה וללא תשלום דמי שימוש ראויים, ומתנגד לפינוי. על כן ביקשה העירייה מבית המשפט לפנות את חכימי מהנכס ולחייב אותו בהוצאות.

השופט: העירייה התרשלה, אולם לפולש אין זכות בקרקע

שופט בית משפט השלום, עמית יריב, מתח ביקורת על התנהלות עיריית בני-ברק, שלא אכפה את פסק הדין במשך שנים, אך קיבל את התביעה והורה על פינוי חכימי. בפסק הדין צוין כי בהסכם שנחתם בין הרשמן לחכימי, הרשמן לא יכול היה להעביר זכויות מעבר לאלה שניתנו לו בהסכם מול העירייה. למעשה, ההסכם בין הרשמן לעירייה הוא הסכם המכונה כיום BOT - הרשמן קיבל מהעירייה קרקע ציבורית, נדרש לבנות עליה על חשבונו מבנה, ובתמורה לביצוע הבנייה קיבל את זכות החכירה למשך תקופה בת 15 שנה.

עוד צוין בפסק הדין כי ההסכם בין הרשמן לחכימי מ-1981 קבע כי חכימי מאשר כי הוא מסכים לרכוש את הזכויות מהרשמן כפי שהן, ומקבל על עצמו להסדיר את קבלת הזכויות לפי הצורך ורישומן על-שמו, "באם הדבר אפשרי".

עוד קבע יריב כי פסק דין לפינוי חכימי מהקרקע ניתן עוד ב-1983 והפך חלוט, כך שממועד מתן פסק הדין איבד חכימי כל זכות שרכש מהרשמן, וממועד מתן פסק הדין הוא בחזקת פולש בקרקע. יריב הסכים שהעירייה התרשלה באכיפת פסק הדין, "אולם פסק הדין, גם אם טרם בוצע, וגם אם לא ניתן לבצע אותו מחמת התיישנות, הוא עדיין קיים ושולל מן הנתבע את הטענה כי הוא יושב בקרקע כדין".

יריב מציין כי "במשך 29 שנים המתינה העירייה ולא פעלה למימוש פסק הדין שבידה. העירייה גם לא הציגה הסבר מניח את הדעת להתרשלותה בביצוע פסק הדין אלא הסתפקה בטענה לקונית שהדבר לא קרה מסיבות שאינו ידועות לה".

עוד נקבע כי העירייה גם לא יכולה לטעון כי "שכחה" מתיקו של חכימי, שכן במהלך 29 השנים היא שלחה לו דרישות תשלום. כלומר, העירייה ידעה כי הנתבע מחזיק בנכס. "הנתבע טען, ובצדק, כי הניח שהתובעת מסכימה להימצאותו במקרקעין, שהרי אם לא הייתה מסכימה, הייתה פועלת לפינויו. משכך אני סבור כי לאור אורכה של התקופה שבה לא פעלה התובעת לפינוי של הנתבע מן המקרקעין, קמה רשות לנתבע להחזיק במקרקעין, אם כי אין בכך די כדי להקים לו זכויות בעלות".

השופט יריב קבע כי החל מ-2013 - השנה שבה שלחה העירייה לחכימי דרישת פינוי - בוטלה הרשות שניתנה לו, ומאז הוא בחזקת פולש.

בנוסף נקבע בפסק הדין כי למרות השנים הרבות שבהן העירייה לא אכפה את פסק הדין, "אין בכך כדי להקנות לנתבע זכויות שאין לו ומעולם לא היו לו".

יריב גם דחה את טענתו של חכימי כי מגיע לו דיור חלוף, מאחר שהסעיף בחוק המחייב מתן דיור חלוף, מתייחס למקרים בהם מתבצעת הפקעה שחלה על בית מגורים, שבו התגורר אדם בזכות שבדין או זכות שביושר - וחכימי אינו עונה על אף אחד מהתנאים.

יריב קיבל את התביעה במלואה והורה לחכימי לפנות את הנכס עד 30 באפריל 2019, אך בשל התנהלות העירייה שהתעכבה במימוש פסק הדין מ-1983, דבר שהוביל לניהול ההליך פעמיים, החליט יריב כי כל צד יישא בהוצאותיו, ולא השית על חכימי את הוצאות המשפט של העירייה. 

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח