גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק במגזר הפיננסי מודאגים מהברקזיט: אוניברסיטת קיימברידג' חוששת לאבד את מעמדה העולמי

אקדמאים חוששים שעזיבת האיחוד האירופי תצית בריחה של חוקרים מוכשרים ותגרע מיכולתה של האוניברסיטה לקרוץ לחברות מדעי החיים והייטק שליבו שגשוג כלכלי במקום ● מחר יצביע הפרלמנט הבריטי שנית על תוכנית ההיפרדות מהאיחוד האירופי שהציגה ראשת הממשלה תרזה מיי

אוניברסיטת קיימברידג’. אי ודאות / צילום: רויטרס, Russell Boyce
אוניברסיטת קיימברידג’. אי ודאות / צילום: רויטרס, Russell Boyce

כמה חודשים אחרי שבריטניה הצביעה לעזוב את האיחוד האירופי, מדען הצמחים פיליפ ויגה החל לחפש עבודה בחו"ל. "ההתעוררות מחדש של הלאומנות הפתיעה אותי לגמרי", הוא אמר, והוסיף שהוא כבר אינו רוצה שילדיו הקטנים יגדלו בבריטניה.

בעוד כמה שבועות ישלים וויגה, 45, אזרח גרמניה, את מעברו לאוניברסיטת פוטסדם בגרמניה, ויסיים שבע שנות התקשרות עם אוניברסיטת קיימברידג' היוקרתית.

עזיבתו של ויגה מדגימה חשש גדול של אקדמאים באוניברסיטה ההיסטורית הזו: שהברקזיט יצית בריחה של חוקרים מוכשרים. מגמה כזו, הם חוששים, תסיר את הברק מהמעמד העולמי של קיימברידג' ותהפוך את העיר עצמה לפחות קורצת לחברות מדעי החיים והטכנולוגיה שליבו שגשוג כלכלי במקום.

הפרלמנט הבריטי צפוי להצביע מחר (ג') על הצעתה של ראשת הממשלה תרזה מיי לעזוב את האיחוד האירופי. דחייה של עסקת הגירושים שהשיגה מיי תעכב כנראה את הברקזיט, שמיועד לצאת לפועל ב-29 בחודש זה, והקהילה האקדמית עלולה להיקלע לתקופת אי ודאות ממושכת.

צמיחה מהירה

קיימברידג' צמחה במהירות בשנים האחרונות, בזכות נהירה של עסקי הייטק ומדעי החיים כמו אסטרה-זנקה, מיקרוסופט ואפל, שהיו להוטות לבנות על הקשרים עם המחקר המדעי החדשני שקיים באוניברסיטה.

מחקר של חברת הייעוץ Development Economics, בהזמנת אסטרה-זנקה, מעריך שהברקזיט עלול להקטין את הצמיחה של המחקר הזה בכ-15% עד שנת 2032. ההאטה הזו תביא ירידה בזמינות של מימון מחקרים, כתוצאה מיכולת נמוכה יותר למשוך את מיטב החוקרים בעולם ומגישה מונמכת למימון לחברות סטארט-אפ.

לפי שעה, חברות מהמרות שהברקזיט לא יפגע ברצינות באטרקטיביות של העיר. "קיימברידג' היא ייחודית במונחי איכות המדע שלה", אמר מנה פנגלוס, מנהל מחקר ופיתוח אסטרה-זנקה. "לכן היא עמידה קצת יותר בפני כמה מהסיכונים שברקזיט קשה עלול ליצור".

משאל העם מיוני 2016 על הברקזיט אמנם הגביר את העצבנות של כמה חוקרים ממקומות אחרים באירופה, אך רבים מהם נשארים לפי שעה.

מתיאס לנדגרף, נוירו-מדען יליד גרמניה, החל גם הוא לחפש עבודה מחוץ לבריטניה אחרי משאל העם. הוצעה לו משרה ביוניברסיטי קולג' בדבלין, אירלנד, אבל הוא החליט שלא לעבור, מאחר שאשתו וילדיו יישארו בבריטניה.

לפי שעה הוא יישאר בקיימברידג', שבה הוא עובד זה יותר מ-25 שנים. "כשהגעתי זה היה המקום הכי ליברלי באירופה, ואני כבר לא מכיר אותו היום", הוא אמר.

ירידה בפניות

מספר אזרחי האיחוד האירופי שפונים לאוניברסיטה לקבלת משרות מחקר ירד משנת 2016, לפי נתונים שהגיעו לידי ה"וול סטריט ג'ורנל" בעזרת חוק חופש המידע. הבקשות למשרות מחקר בקיימברידג' ירדו ל-22% מסך הפניות בשנה שעברה, מ-23% ב-2017 ו-28% בשנים 2014-2016.

עם בריטניה מחוץ לאיחוד האירופי, אקדמאים מכל האיחוד האירופי יוכלו לקבל משרות באוניברסיטאות בריטיות ללא דרישת אשרה או תושבות. הסכם שמיי השיגה עם האיחוד ישמור על הסידור הזה לפחות עד סוף שנת 2020.

אבל הפרלמנט הבריטי דחה את ההסכם, והוא עשוי לדחותו שוב מחר, ולהשאיר בכך את הסיכון שבריטניה תעזוב את האיחוד ללא עסקה ב-29 בחודש, מה שייצור אי ודאות לאזרחי האיחוד שכבר מתגוררים בבריטניה, ולאחרים ששקלים להשתקע בה. המטרה הסופית של מיי היא שאזרחי האיחוד האירופי יטופלו כמו מהגרים מכל מקום אחר בעולם.

כמה אקדמאים אומרים שהם כבר מרגישים את הירידה בהתעניינות של חוקרים מהאיחוד. אייליס פראן, חוקרת בכירה בקיימברידג', אמרה למחוקקים בריטים בשנה שעברה שהברקזיט פגע בכמה מאמצי גיוס כוח אדם ברמה גבוהה לאוניברסיטה.

קאהיר או'קיין, חוקר גנטיקה, אמר שלפני משאל העם הוא היה מקבל כמה פניות רציניות בכל שנה מסטודנטים מהאיחוד שביקשו לרכוש ניסיון מחקרי במעבדה שלו. מאז המשאל הוא קיבל רק פנייה אחת כזו.

"לקיימברידג' יש הרבה מה להציע", הוא אמר. "הברקזיט יהפוך את זה לפחות אטרקטיבי".

פרופסור או'קיין, שהוא אזרח בריטי ואירי, היה רוצה להישאר בקיימברידג' עד שהוא יפרוש לגמלאות בעוד כעשור, אבל הוא יעזוב אם יהיה בכך צורך. "אם יהיה בלתי אפשרי לגייס אנשים טובים ולערוך מחקרים בסביבה בינלאומית, לא ארצה להישאר ולכסוס ציפורניים", הוא אמר. "800 שנות היסטוריה הן לא הסיבה שאנשים מגיעים למעבדה שלי".

מענקים בסכנה

סכנה נוספת היא אובדן גישה לקרן Horizon 2020 של האיחוד האירופי, שמספקת כמיליארד אירו בשנה למחקר באוניברסיטאות בריטיות. וחשובה באותה מידה כמו כסף היא העובדה שהקרן מעודדת שיתופי פעולה עם חוקרים ביתר מדינות האיחוד.

קיימברידג' היא מוטבת מיוחדת של הקרן הזו: היא מקבלת יותר מענקים מבריסל - כ-60 מיליון ליש"ט בשנה בממוצע - מאשר כל אוניברסיטה אחרת באירופה להוציא היריבה ההיסטורית אוקספורד. מענקי האיחוד הם כשמינית מסך המימון של האוניברסיטה לצורכי מחקר.

העסקה הבעייתית שהשיגה מיי תשמר את הגישה הזו לקרן המענקים לפחות עד סוף 2020 אבל לא ברור מה יקרה מעבר לכך, בייחוד אם הברקזיט יקרה ללא עסקה.

כמו האוניברסיטה, עסקי מדעי החיים שצמחו סביבה חוששים מאוד שלא יוכלו לגייס עובדים מהאיחוד אחרי הברקזיט. 

ניאל מרטין, מנכ"ל Artios שמתמחה במחקרי סרטן, אמר שהאוניברסיטאות בהולנד, ספרד וצרפת חזקות במיוחד בתחום זה שבו מתמקדת החברה שלו. "אנחנו חייבים להיות מסוגלים להביא מדענים מהאוניברסיטאות הטובות באירופה לבריטניה", הוא הדגיש.

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה