הלך הטלגראס: 42 עצורים בפלטפורמה המקוונת למכירת סמים

על פי החשד, נמכרו במסגרת פעילות הארגון בישראל סמים בשווי מאות מיליוני שקלים ובמשקל כולל של עשרות טונות • מרבית החשודים משתייכים לדרג הבכיר ביותר בארגון בהם ראש הארגון, שלושת סגניו ובעלי תפקידים בדרגת מנהלים

צמח הקנאביס / צילום: שאטרסטוק
צמח הקנאביס / צילום: שאטרסטוק

שורת מעצרים של דרג הניהול הבכיר של קבוצת הטלגרם "טלגראס" - קבוצת מכירת המריחואנה שפועלת באפליקציית הטלגרם. שוטרי משטרת ישראל וחוקרי רשות המסים עצרו הבוקר 42 חשודים בחברות בארגון פשיעה השייכים לדרג הניהול הבכיר ביותר באפליקציה, הנותנת פלטפורמה למכירת סמים מסוכנים. ברשת חברים עשרות מנהלים במדרגי בכירות שונים, אלפי סוחרים ועשרות אלפי משתמשים.

הרשויות מכנות את ראשי "טלגראס" - ראשי ארגון פשיעה. בהודעת הרשויות על המעצר, נכתב כי "עד עתה נהנו אנשי ארגון הפשיעה, הסוחרים והלקוחות מאנונימיות, אשר הוסרה על ידי המשטרה".

על פי החשד נמכרו במסגרת פעילות הארגון בישראל, באמצעות טלגראס, סמים בשווי מאות מיליוני שקלים ובמשקל כולל של עשרות טונות. הכספים בגין מכירת הסמים לא דווחו לרשויות, לא שולמו מסים בשווי של מיליוני שקלים וכן בוצעו עבירות הלבנת הון סביב הסכומים שהתקבלו, כדי להסתירם ולהכשיר את השימוש בהם.

המעצרים בוצעו במסגרת המאבק שמנהלות רשויות האכיפה נגד שימוש באפליקציות כזירה לביצוע פשעים, וכן המאבק נגד סחר בסמים. מהודעת הרשויות בנוגע למעצרים הבוקר עולה, כי במסגרת הלחימה הסדורה של משטרת ישראל נגד גורמי פשיעה חמורה ומאורגנת העוסקת בסחר בסמים מסוכנים, בפעילותם הפלילית בארץ ובעולם ונוכח ראיות אשר העלו חשדות לביצוע עבירות של ניהול ומימון ארגון פשיעה, סחר בסמים, הלבנת הון, עבירות מס וכן עבירות נוספות, פתחו הבוקר להב 433 - יחידת הסייבר הארצית, היחידה המרכזית במחוז צפון ויחידת יהלום ברשות המסים בחקירה גלויה בתום תקופה של מספר חודשים במהלכם התנהלה חקירה סמויה.

בשעות הבוקר נעצרו 42 חשודים לחקירה באזהרה, כולל בחו"ל, בחשד למעורבות בעבירות ניהול ומימון ארגון פשיעה, מסחר והספקה של סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, תיווך בעסקי סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, שיבוש מהלכי משפט במסגרת ארגון פשיעה, קשירת קשר לפשע במסגרת ארגון פשיעה, ביצוע עבירות מס וכן עבירות נוספות.

מרבית החשודים משתייכים לדרג הבכיר ביותר בארגון בהם ראש הארגון, שלושת סגניו ובעלי תפקידים בדרגת מנהלים.

משטרת ישראל הצליחה לחשוף את האנונימיות של חברי הארגון

מדובר בחקירה המנוהלת במשטרת ישראל על ידי להב 433 - יחידת הסייבר הארצית, היחידה המרכזית במחוז צפון בשיתוף פעולה עם רשות המסים ובליווי רציף של מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, כמו גם ליווי של המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה. כמו כן בוצעה הפעילות בשיתוף האגף ללוחמה בפשיעה המאורגנת ושחיתות של שירות הביטחון באוקראינה וגורמי אכיפה נוספים בארצות הברית וגרמניה. מדובר בפרשה בינלאומית שעניינה הפעלת ארגון פשיעה ברשת בעל תשתיות בארץ וברחבי העולם המנהל רשת לסחר בסמים מסוכנים בד בבד עם ביצוע עבירות נוספות.

מחומר החקירה עולה, כי חברי הארגון ניהלו את פעילותם הפלילית על גבי אפליקציית העברת המסרים טלגרם כאשר משטרת ישראל הצליחה לחשוף את האנונימיות של חברי הארגון אשר פעלו מעל פלטפורמה זו, באמצעותה נוהלו עשרות קבוצות וערוצי תקשורת אשר שימשו זירה לסחר, תיאום וניהול של כלל פעילות הארגון. מדובר כיום באחת התשתיות המשמעותיות והמרכזיות לסחר בסמים מסוכנים בישראל וכאמור חברים בה עשרות חברי הנהלה במדרגי בכירות שונים, אלפי סוחרים ועשרות אלפי משתמשים והפעילות המשטרתית הסירה את האנונימיות שאפיינה את פעילות הארגון.

בחודשים האחרונים שמו רשויות האכיפה - בהם רשות המסים, המשטרה ומחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה - את השימוש באפליקציות לביצוע עבירות בסדר העדיפויות האכיפתי.

המדינה החלה לעקוב ולנטר פעילות עבריינים באפליקציות, שחלקן אפליקציות לא מוכרות, שממש מודיעינית מזוהות כאפליקציות של עבריינים, או של כל מיני גופים עברייניים, וחלקן לגיטימיות ומוכרות, כמו הטלגרם.

טלגרם החלה את דרכה כאפליקציית מסרים מיידיים מוצפנת. הערוצים שבה שימשו לפני כמה שנים את המפגינים נגד השלטון באיראן ונכנסו לעולם המדיה הישראלי כעוד פלטפורמה להפצת תוכן. פוליטיקאים ואנשי תקשורת שעד כה תקשרו עם העולם בעיקר בטוויטר ובפייסבוק - ראש הממשלה בנימין נתניהו, מערכות חדשות, כתבים פוליטיים ועוד ועוד - פתחו ערוצים בטלגרם. בניגוד לקבוצות ווטסאפ שמוגבלות ל-256 חברים, ערוצים בטלגרם אינם מטילים הגבלה על מספר העוקבים אחר התכנים שבהם. כמו כן, הם חד כיווניים בלבד ואינם מאפשרים כתיבת תגובות, אופציה שקוסמת מאוד לפוליטיקאים שלא מעוניינים בביקורת או לעיתונאים עמוסים שרוצים להפיץ מידע בלי להיות מופצצים בתגובות.

הרבה מהפרסום של האפליקציה בישראל נבע מההייפ שנוצר סביב טלגראס, שהייתה עד כה הגדולה בין פלטפורמות הסחר בסמים באפליקציה, ובעיקר הסחר בקנאביס. טלגראס מונה מעל 100 אלף איש, ונהנתה כמובן מהאנונימיות והפרטיות שמספקת טלגרם. כעת, מאמציה של המשטרה להיאבק בתופעה החלו להניב תוצאות.