גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בתיק 4000 לא הייתה עסקת שוחד": לחוקר השחיתות המוביל יש תזה מפתיעה על תיקי נתניהו

מלב המחנה הליברלי שאינו מאוהדיו של ראש ממשלה, מציג ד"ר נבות עמדה חריגה ביחס לתיק "בזק-וואלה" בו מואשם נתניהו, בכפוף לשימוע, בקבלת שוחד: "התנהלות נתניהו משחיתה והורסת, אבל זה תיק של הפרת אמונים בלבד" ● לדבריו, הפרשנות של היועמ"ש חוטאת לאמת

ד”ר דורון נבות / צילום: כדיה לוי, גלובס
ד”ר דורון נבות / צילום: כדיה לוי, גלובס

חוקר השחיתות, ד"ר דורון נבות מאוניברסיטת חיפה, משתייך למחנה הליברלי-דמוקרטי ול"מילייה" שאינו מאוהדיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. נבות גם מעיד על עצמו שהוא מאוד מעריך את עמדת בכירי הפרקליטות בכלל, ובפרט את עמדתה עו"ד ליאת בן-ארי, פרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), שהובילה את הטיפול בתיקי נתניהו. ודווקא משום כך, יש חשיבות להביא את עמדתו של נבות ביחס לתיקי נתניהו, שהיא שונה מעמדת סביבתו הקרובה וגם מהעמדה הגורפת של בכירי הפרקליטות, ובראשם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט - עמדה שלפיה נתניהו פעל בשחיתות חמורה ויש להעמידו לדין - בכפוף לשימוע - בתיק 4000 בגין קבלת שוחד משאול אלוביץ, הבעלים של בזק ואתר החדשות "וואלה". לפי האישום המסתמן, נתניהו קיבל החלטות רגולטוריות בשווי-עתק לטובת קבוצת בזק, בתמורה לכך שאלוביץ דאג לסיקור אוהד ומוטה לטובת נתניהו ובני-משפחתו באתר "וואלה" מקבוצת בזק.

"מהראיות שמופיעות בכתב החשדות ששלח היועמ"ש לנתניהו אני מסיק שתיק 4000 אינו תיק של שוחד, אלא תיק של הפרת אמונים בלבד", אומר נבות ללא כחל וסרק. לדבריו, "קראתי את כתב החשדות כמה פעמים ואני חושב שלהתנהגות של נתניהו ואלוביץ אפשר להעמיד פרשנות מתחרה סבירה לזאת שרואה בה שוחד. חשוב להדגיש שאני אומר את זה בהנחה שאין ראיות נוספות שלא נחשפנו אליהן, ובהנחה שלא נבסס את האישום על הצהרות של עדי מדינה בלבד".

לדברי נבות, המאפיין של השיח בתיק 4000 הוא ערבוב בין שחיתות ציבורית והתנהלות לא ראויה ופסולה של נתניהו בכל מיני תחומים לבין שוחד. "אני חושב שצריך למתוח קו יותר ברור בין הדברים הללו, ובאופן כללי בין המשפט הפלילי למשפט הציבור. ההתנהלות של נתניהו היא באמת משחיתה, מקלקלת והורסת, אבל אני לא חושב שמדובר בשוחד".

זה עדיין לא שוחד

היועץ וכל בכירי הפרקליטות הגיעו למסקנה שנתניהו פעל במודעות לטובת האינטרסים הכלכליים של אלוביץ, בתמורה לכך שאלוביץ גייס את כלי התקשורת שבבעלותו, אתר "וואלה", לטובת נתניהו ובני-משפחתו. מה יותר שוחד מזה?

"שוב, בעיניי תיק 4000 הוא תיק של הפרת אמונים, בכפוף לשימוע, שבו ישטח נתניהו את טענותיו - אבל שוחד זה משהו אחר. המקרים האלה הם הרבה יותר גבוליים ומורכבים מכפי שהם מוצגים בזרם המרכזי. אני לא מתייחס לתומכי נתניהו שלא מבינים מה הבעיה, כי יש כאן התנהלות פסולה של נתניהו מכל וכל. האנשים שמעניין אותי לפתח איתם, ובאמצעותם, שיח אחר, הוא האנשים שאני מוקיר ולומד מהם, בפרט פרופ' מרדכי קרמניצר שהיה המנחה שלי, ופרקליט המדינה לשעבר, משה לדור.

"אני חושב שלא מדייקים כשאומרים שתיק 4000 הוא תיק שוחד או כאשר מציגים את ההחלטה של מנדלבליט לא להאשים את נתניהו בשוחד בתיק 2000 כהנחה גדולה, שאולי אפילו נגועה בחוסר ניקיון כפיים. יש כאן ציפיות שהן לא סבירות מנתניהו וגם מאלוביץ, שלא לדבר על ציפיות שבעיניי הן מוגזמות מהיועמ"ש, להחמיר עוד יותר עם נתניהו".

תן לי את הפרשנות האלטרנטיבית שלך.

"אלוביץ הוא טייקון. יש לו את אתר "וואלה" שהוא 'חצי' לא רוצה אותו וכל עוד הוא לא מציע לנתניהו עסקה - דבר תמורת דבר, אז אנחנו לא יכולים להגיד שהיה כאן שוחד. ברור שאלוביץ רוצה לקדם את העסקים שלו בבזק דרך 'וואלה". זה לא הופך את זה לשוחד. יש פה בלבול.

"אני מניח שאלוביץ לחץ על אילן ישועה (מנכ"ל וואלה לשעבר שמשמש עד תביעה מרכזי בתיק 4000, ח' מ') וגם שאלוביץ רוצה שנתניהו יהיה בשלטון וחושב שזה יעזור לו כדי להעביר את עסקת בזק-יס. זה עדיין לא שוחד. זה לא דבר תמורת דבר. אין לנו ראיות לעסקה כזאת. מה שהיה כאן זה פוליטיקה מכוערת וזה טייקון ששום דבר לא מעניין אותו חוץ מהאינטרס הכלכלי שלו - וזה קפיטליזם, על כל הכיעור שבו, אבל לא עניין פלילי".

חומר הראיות בתיק 4000 כולל ראיות ישירות לכוונה הפלילית של נתניהו ושל אלוביץ. למשל, אלוביץ אומר אנחנו צריכים את נתניהו כדי לקבל אישור לעסקת בזק-יס.

"אני מאמין לו שכך הוא חשב, ואני משוכנע שהוא שיעבד את "וואלה" כדי שנתניהו יהיה מרוצה ויהיה בשלטון. ייתכן שאלוביץ חושב שנתניהו לא יעשה את העסקה אם הסיקור לא יהיה אוהד. זה עדיין לא שוחד, זה מחשבות של אלוביץ ומעשים שלו. לבוא ולהגיד שאם אלוביץ אומר לישועה 'אני רוצה את זה בשביל העסקה' זה שוחד - זה לא לוגי ולא מתאים לניסיון החיים. זו רק פרשנות אפשרית של המציאות, אבל במשפט פלילי צריך לשלול גם פרשנויות סבירות מתחרות, ואת זה אני לא רואה בינתיים".

לפי כתב החשדות שמגובה בשלל ראיות לא מדובר בכמה מקרים בודדים של סיקור מוטה לטובת משפחת נתניהו אלא מערכת "וואלה" גויסה כולה ע"י אלוביץ לטובת נתניהו ובני-משפחתו במטרה שרה"מ יקדם את האינטרסים של קבוצת בזק - ובמודעות מלאה של שני הצדדים.

"אפילו נניח שאלוביץ מפעיל שם את כולם, כי הוא חשוב שזה מה שישיג לו את עסקת בזק-יס, ואפילו אם ב"וואלה" מעוותים וכותבים כל היום על שרה נתניהו - זה בפני עצמו לא שוחד. קוראים לזה 'להרוס את וואלה ולשעבד את וואלה לאינטרסים הכלכליים של אלוביץ'.

"אז אתה יכול להגיד שאלוביץ משעבד את כלי התקשורת לאינטרסים שלו. נכון. הוא איש עסקים קשוח. הוא אפילו משחית את כלי התקשורת שבידו, ומקלקל את העיתונאים והעורכים. אבל מה בין זה לבין שוחד? אני לא מוצא בכתב החשדות אינדיקציה חד-משמעית לכוונה של אלוביץ לשחד את נתניהו, אלא יש אינדיקציה לכוונה של אלוביץ להרוס את 'וואלה' כדי לקדם את האינטרסים העסקיים שלו. התקשורת בכלל לא מעניינת אותו. הוא איש עסקים".

אין בהכרח קשר סיבתי

עכשיו בוא נדבר על נתניהו. מה עם שורת הצעדים הדורסניים שנתניהו עשה כדי להשתלט על משרד התקשורת ואח"כ לקדם החלטות רגולטוריות לטובת בזק, כמו ההחלטה לגבי מיזוג בזק ויס וההחלטה לגבי השוק הסיטונאי שנועדו למלא את רצונו של אלוביץ?

"נתניהו ידוע בתור ניאו-ליברל מהזן הכי קשוח שיש בישראל. נתניהו שייך ל'אסכולת שיקגו דור ב'' שזה ג'ונגל. אם יש משהו שנתניהו שונא זה רגולציה. ולכן, להשקפתו של רה"מ, אין בעיה עקרונית שמישהו יבוא ויבטל את כל המגבלות על בזק, כמו רפורמת השוק הסיטונאי, כי זו תחרות שנכפית על-ידי הרגולטור - כלומר, זה מסתדר עם תפיסת עולמו. אלוביץ מבין את זה, ולכן הוא רוצה שנתניהו יבוא למשרד התקשורת.

"עכשיו, ברור שנתניהו גם רוצה סיקור אוהד ב'וואלה' ושהוא מעביר אינספור מסרים לאלוביץ שישנה את הסיקור. ברור שזו התנהגות בלתי-נסבלת במישור הציבורי, אבל זה לא אומר שזה שוחד. אין פה בהכרח קשר סיבתי שההחלטות לגבי בזק ניתנו בעבור הסיקור ב'וואלה', מתוך מודעות לכוונות של אלוביץ להשפיע על נתניהו במילוי תפקידו. ממש כשם שערוצי התקשורת יוצאים לפרסומות באותו הזמן, גם בלי שהעורכים מדברים על כך. זה אינטרסים, ואלה אנשים שההתנהגות שלהם פוגעת במרקם חיינו, אבל זה לא אומר שזה שוחד.

"אני חושב שנתניהו היא כאן בניגוד עניינים בנסיבות מחמירות שמגיע לכדי הפרת אמונים, ושהייתה כאן פוליטיקה קפיטליסטית דוחה, בגלל שהיא כמעט טהורה בציניות שלה - אבל לא הייתה עסקת שוחד".

יש עדי מדינה, ניר חפץ, שלמה פילבר, שמוסרים עדות שמעידה לכאורה על הכוונות של נתניהו ואלוביץ.

"אם עדי המדינה ימסרו עדות, שלפיה נתניהו אמר להם שהוא רוצה את עסקת השוחד עם אלוביץ, בלי תיעוד נוסף - אז קטונתי אם זה מספיק כראיה. אני גם לא יודע אם זה מה שהם יגידו. אני מדבר על הראיות שמופיעות בכתב החשדות ועל העובדות".

נניח שתיק 4000 הוא לא תיק שוחד, אבל גם אתה מסכים שמדובר בהפרת אמונים. גם זו עבירה פלילית חמורה של איש ציבור. מה זה בעצם כל כך משנה? יש כאן ראש ממשלה מושחת לכאורה שמעדיף את האינטרס הפרטי שלו על-פני האינטרס הציבורי לאורך שנים ובכמה מקרים.

"מה שחשוב פה זה האמת. אני חוקר ואתה עיתונאי ואנחנו צריכים להגיע לאמת. אני מנסה לתרום לבירור האמת המשפטית. בנוסף, יש פה את הזכויות של נתניהו שהן יקרות לי, ואני חושב שעושים לו עוול".

האכזריות של הניאו-ליברליזם

נבות יוצא נגד העמדה שנתניהו ואלוביץ ניהלו יחסי שוחד. אולם הביקורת שלו היא הרבה יותר רחבה מ'כן שוחד/לא שוחד'. לשיטתו, בציבוריות הישראלית כלל לא מנהלים את הדיון הנכון על התקשורת והפוליטיקה בארץ ומתעלמים מבעיות העומק של התקשורת והפוליטיקה - לכן, הוא רואה בנתניהו סוג של שעיר לעזאזל.

"השיח של השוחד בעניין הזה הוא בעיניי שיח שצובע את המציאות הפוליטית בשחור-לבן. השיח של השחור-לבן הזה הוא גם פשטני, הוא גם לא אמיתי וגם הוא לא יאפשר לנו להבין מה הבעיה ולהתמודד אתה; כי כשאנחנו מזהים את ההתנהגות של נתניהו כחריגה מוסרית בלבד, או כמשהו שמשחית מציאות נקייה יחסית, אנחנו משקרים", אומר נבות.

"המציאות הפוליטית, כפי שאני מבין אותה, היא הרבה פעמים יותר חמורה ומושחתת ממה שעשה נתניהו. אז לבוא ולהציג את זה שנתניהו כאילו הרס את הדמוקרטיה והרס את חופש העיתונות ושהוא לקח שוחד - זה לא אמיתי בעיניי. זה מזיק לו, וזה מזיק לנו. אנחנו לא נוכל ללמוד ולתקן, אם נהפוך את נתניהו לשטן. לא נפתור את הבעיות העמוקות שקיימות באמצעות הריסתו של נתניהו. אני מבקש לשמר שיח שהוא יותר אמיתי ונוקב על אופיים המכוער והאכזרי של החיים הציבוריים תחת המדיניות הניאו-ליברלית, שרוב הציבור אומר לה הן".

שיח לא דמוקרטי ומסוכן

ד"ד נבות מנתח את כתב החשדות המשפטי ומבקר את ההחלטה המקצועית של בכירי הפרקליטות לראות בתיק 4000 תיק שוחד, אבל לו עצמו כלל אין השכלה משפטית והוא חוקר ומרצה בתחום מדע המדינה (שאמנם חוקר שחיתות פוליטית). מבחינתו של נבות, היעדר ההשכלה המשפטית ממש לא צריכה למנוע ממנו להביע את עמדותיו כפי שהן מובאות בראיון הזה. ההיפך הוא הנכון: "יש מי שחושב בטעות כאילו רק למומחים למשפט פלילי מותר להתבטא בנוגע להחלטת היועמ"ש. בעיניי, זו טעות. זה כמו לחשוב שמי שמותר לו לדבר על העלאת מסים או הורדת מסים אלה רק כלכלנים מקצועיים, או ששאלות על חוק הלאום נוגעות רק למומחים למשפט חוקתי, אבל לא לעיתונאים, פעילים בחברה האזרחית ואנשים מהציבור הרחב", הוא אומר.

הביקורת של ד"ר נבות לא נגמרת כאן. לדבריו, "'הציבור הנאור' של המשפטנים מסתכל על עמדתו שלו כאילו זו העמדה היחידה הנכונה, וכאילו שמי שחושב אחרת הוא 'ביביסט' או שאסור לו לדבר כי זה ישחק לידי נתניהו. בעיניי, זה שיח לא דמוקרטי ומסוכן לא פחות ואף יותר מהאפשרות שנתניהו ירוויח מהדברים האלה".

בתוך המילייה שלך, אתה עלול לשלם מחיר על הדברים שאתה אומר. סליחה על השאלה המגונה, בשביל מה אתה צריך את זה?

"נדמה לי שזה מה שאנחנו מצפים מאנשי אקדמיה - שיגידו את האמת שלהם בצורה אחראית ומובנת, אם מה שעל הפרק נוגע לתחום מחקרם. כחוקר פוליטיקה, אני מאמין ששחיתות ציבורית מהסוג שאנו נחשפים אליו בתיקי נתניהו, היא משהו שצריך להיאבק עליו קודם כל במישור הפוליטי, ובאמצעות עבירות קלות יותר כאמור, ובאופן משני, דרך המשפט הפלילי.

"יש כאן עניין של אמת. אמת. אתה שומע את רה"מ לשעבר, אהוד ברק, אומר שתיק 2000 הוא שוחד, וזה אולי מכניס את היועמ"ש להלך רוח לוחמני והוא מקבל גיבוי לעמדה משפטית לא נכונה שאולי רק תסבך אותו ורק תעשה עוול לחוק ולנתניהו. אני מנסה לייצר פה שיח שהוא לא שיח של שחור-לבן". 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד רה"מ בנימין נתניהו ויתר החשודים מצויים בשלבים מקדמיים. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, הם עומדים בפני הליכי שימוע שלפני הגשת כתב אישום, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: בבית הלבן דנו לאחרונה בתוכנית הגירה מרצון מעזה

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה