גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלה לשבת: מערכת הרווחה העתיקה בעולם

האם אפשר לחלק את התמיכה הציבורית לנזקקים בלי אלפי משכורות לפקידים?

שדה חיטה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שדה חיטה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הבדיחה העממית מספרת על מכתב שהגיע פקיד הדואר ובמקום כתובת הנמען ושמו היה כתוב פשוט "לכבוד אלוקים". הפקיד פתח את המכתב וקרא בו פנייה אישית מרגשת של אדם המבקש עזרה. הוא מתאר את מצבו הכלכלי הגרוע ובסופו של דבר מבקש תמיכה בסך עשרת אלפים שקלים.

הפקיד האחראי מיהר לשלוח את המכתב לסניף הביטוח לאומי הקרוב, שם בחנו את המקרה והעניקו למבקש תמיכה של 5,000 שקל. למחרת נחת על שולחנו של הפקיד מכתב נוסף שבו נאמר "אלוקים יקר, תודה על התמיכה. אבל בפעם הבאה שלח אותה בבקשה ישירות, לא דרך הביטוח הלאומי. חצי מהסכום הם השאירו לעצמם"...

הבדיחה הזו נכונה בחלקה. עלות הביורוקרטיה והתפעול היא גדולה. מערכת משומנת של פקידים, מנהלים, גבייה, חוקרים, שכירות ומבנים היא נחוצה, אך יקרה מאוד. הרבה מהכסף הזה נדבק בדרך לידיים של אנשים שמתפרנסים מכך, ובמגזר השלישי יש אף כאלה שעושים הון מתפקיד ניהולי כזה. (טיפ: לפני שאתם תורמים לעמותה כלשהי, בדקו קודם כמה משתכר המנכ"ל). 

מבחינה היסטורית, צריך לומר, היהדות הייתה די חלוצה בתחום הרווחה. יש שטוענים כי אברהם אבינו היה אבי הרעיון של הענקה לזולת ללא כוונת תמורה. דבר המתנגד לכאורה לשכל הישר ולזכות הקניין הפרטי, שנגזר מן המוסר הבסיסי. לדרוש מאדם שעבד והרוויח את כספו ביושר - להעניק את חלקו לאדם אחר.

אולם מלבד המהפכנות שבעניין, היהדות מבקשת גם למקסם את התועלת בהענקה הזאת. ומאחר ומערכת של פקידות וגבייה היא יקרה ומסורבלת, המודל התנכ"י מתבסס על תקשורת ישירה בין הנותן למקבל. וכפי שנראה, זה לא צריך להיות בהכרח מעמד מביך.

נתחיל מההתחלה. התנ"ך, כזכור, נכתב בעידן בו עיקר הכלכלה הייתה מבוססת חקלאות, לפחות כאן בארץ. ההנחיה הראשונה לבעל השדה מגיעה ברגע הראשון שהוא מתחיל לקצור את פירות ההשקעה. הוא קוצר את השדה ושיבולת בודדת נופלת לו בין הרגליים. אפשר לראות בזה בלאי טבעי ובעיקר שולי וזניח. בעל הבית לא ממש מרגיש את הנזק הזה.

כעת מבקשים ממנו שני דברים: האחד, להניח את זה מאחוריו. והשני - לאפשר לעניים ללקט, ודווקא ללקט בעצמם, את השיבולים הללו. למה ללקט בעצמם? כדי שגם אותם עניים יבינו שעליהם לקחת אחריות לגורלם, ולו יהא זה ללכת ולאסוף בעצמם את המתנות שהם מקבלים. כדי לקבל חלוקה הוגנת בין פלחי אוכלוסיית הנזקקים, השדה יהיה פתוח שלוש פעמים ביום: בוקר, צהריים וערב. ישנן נשים מניקות שאינן יכולות להגיע בבוקר, וישנם קשישים שלא יכולים לבוא בצהריים. מבנה החלוקה יוצר מסננת אוטומטית שאמורה לאזן ולהפוך את החלוקה לשטוחה והוגנת ככל האפשר.

אגב, אותו עיקרון חל לגבי אשכולות שלא התפתחו בצורה מלאה. גם כאן, ההפסד לבעל הכרם הוא נמוך, והוא לא יחוש שנעשה לו עוול. מצד שני, הרווח לעניים הוא גבוה.

השלב הבא במתנות העניים הוא הפאה. עם סיום הקטיף, כאשר הפועלים עייפים בסוף היום, מניחים בקצה השדה "פאה", שורת שיבולים אחרונה שגם אותה יאספו הנזקקים באותה הזדמנות.

אחת לשלוש שנים קיים מס משמעותי יותר על בעל הבית, הוא צריך להפריש "מעשר עני", 10% מהרווח הנקי שעליו לחלק לעניים, וישירות לעניים. לא לגוף חיצוני שאוסף את הכסף, אלא ישירות לאדם עני שאותו הוא מכיר ויודע על כך שהוא נזקק.

ואולי הפרט המעניין ביותר: אחת לשבע שנים, בשנת השמיטה, התוצרת של המשק כולו מתחלקת בצורה שוויונית בין עניים לעשירים. לבעל הבית אין זכות יותר מאשר לעובר אורח, וכל אחד יכול לקחת לעצמו מתוצרת השדה אך ורק במינון שהוא מסוגל לאכול בעצמו. אסור לסחור בתוצרת הזאת. כך מבטיחה התורה חלוקה שטוחה לחלוטין.

למרות כל זאת, היהדות אינה מתעלמת מהעובדה העגומה: תמיד עדיין יישארו עניים. לכן כל אדם בכל מצב מחויב להפריש מעט מכספו למטרות צדקה.

אמנם קשה להיות אובייקטיבי כאשר אנחנו בוחנים את התנהלותם של אבות אבותינו, ובכל זאת כאשר בוחנים את ההתנהלות של הקהילות היהודיות שחיו בגולה, בתת-תנאים, אי אפשר שלא להתפעל. הקהילות הללו התנהלו כמדינה לכל מדינה עם מערכת משפט, מערכת חינוך ומערכת רווחה.

היו שם מוסדות כמו "הכנסת אורחים" לעוברי אורח שנקלעו לאזור, "חברה קדישא" לטיפול במתים שאין קרובי משפחה שיטפלו בהם, "הכנסת כלה" שליוו כלות מעוטות יכולת על מנת שיתחילו את חייהן בכבוד, וגם "בתי תמחוי" בהם יכולים חסרי אמצעים להשביע את רעבונם. ואני מתייחס לתקופה של מאות רבות של שנים בטרם מוסדו חוקי הרווחה הראשונים שהעניקו קצבת זקנה, קצבת נכות או קצבת ילדים. מדינת הרווחה הראשונה טרם נוסדה ובוודאי שאיש לא חלם על קומוניזם. ביהדות כבר הייתה מערכת פעילה שהעניקה מעטפת הגנה לחסרי אמצעים.

הרמה הגבוהה ביותר של הנתינה, כך כותב הרמב"ם, היא לתת לאדם חכה: לספק לו את היכולת להתפרנס. רמה אחת מתחת לזה היא מתן בסתר. באופן שבו הנותן אינו יודע למי הוא נותן, והמקבל אינו יודע ממי הוא מקבל. כדי שהענקה כזו אכן תתרחש יש צורך במתווך בדמות גבאי צדקה אשר גובים כסף מעשירים, ומחלקים לעניים על פי האומדן שלהם. לכן גם נקבע שהן הגבייה והן החלוקה לא תתבצע על ידי אדם יחיד. כדי למנוע מעילות וכדי למנוע שיפוט מוטעה.

אבל יש כאן פרט נוסף שהיהדות מדגישה וחשוב לשים אליו לב: הענקה בסתר נועדה למנוע את החוויה הרגשית הקשה שמלווה את העני בזמן שהוא נאלץ לקבל כסף. ביחד עם הנתינה החומרית שהוא זקוק לה, מבחינה נפשית הוא לבטח חווה טלטלה קשה שהוא ללא ספק היה מעדיף להימנע ממנה. ליהדות לא חשובה רק הנתינה החומרית, כי אם גם לשמור על כבודו של האדם המקבל.

בדומה לכך, היהדות מעלה על נס לא רק את זה שנותן צדקה, אלא גם את זה שבמקרה אין עליו שקל אבל הוא מחליט לתת לו בדרך אחרת. הוא מקדיש כמה דקות לשוחח עם העני, להתעניין בשלומו, לברך אותו ולנסות להפוך את היום שלו לקצת יותר טוב. "הנותן צדקה לעני" כותב התלמוד "מתברך בשש ברכות (אותן הוא מצטט מן הכתובים) המפייסו בדברים מתברך באחת עשרה". 

הרובד הנפשי של האדם הוא חשוב לא פחות, ולפעמים אף יותר, מן הרובד החומרי. באמצעות מצוות הצדקה היהדות מבקשת להנחיל את הערכים הללו של חמלה, שותפות במצוקת הזולת, והענקה שלא למטרת רווח.

ובנימה לא צינית, למרות כל הביקורת שיש לנו על מוסדות המדינה ועל עצמינו, העובדה שאנו כחברה מקדשים את הערך של הענקה לזולת ולחלש היא אחד הערכים היהודיים הבסיסיים ביותר שהיהדות העניקה לאנושות, והעובדה שישנן עמותות רבות שמטרתן היא סיוע לעני, לחלש, לחולה ולנזקק, היא אור לגויים.

עוד כתבות

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

ג'יימי דיימון לא מאמין שהריבית תרד, יותר מזה - הוא אומר שהיא עלולה לעלות ● בנוסף הוא לא שולל נחיתה קשה לכלכלה האמריקאית, ואומר השוק טעה בקרוב ל-100% מהתחזיות שלו

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

תמותה של קיפודי ים באי ריוניון / צילום: אוניברסיטת תל אביב

מגיפה עולמית מסכנת את קיפודי הים; חשש לשוניות האלמוגים

מאז דצמבר 2022 מגיפה חיסלה את רוב פרטי קיפודי הים מהמינים שנפגעו בים האדום ● מחקר חדש מגלה שהמגיפה התפשטה לאוקיינוס ההודי ● ד"ר עומר ברונשטיין, אוניברסיטת תל אביב: "המחזה היה סוריאליסטי. לראות מין שהיה כל כך דומיננטי בסביבה מסויימת פשוט נמחק בפרק זמן של שעות"

הפגנות שהתנהלו ברחבי הארץ לשחרור החטופים בעזה (ארכיון) / צילום: יעל גדות

ראש המוסד שב מהפסגה בפריז: הוחלט על התנעת מו"מ מחודש בימים הקרובים

צה"ל חיסל את סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס בעזה ● דיווח: קצין סורי המקורב לחיזבאללה חוסל בפיצוץ מכונית בדמשק ● בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח • שני רימונים הושלכו לחצר שגרירות ישראל בבלגיה, אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, מכריז על בחירות כלליות במדינה, אתמול (ד') / צילום: ap, Kin Cheung

באמצע גשם שוטף, ראש ממשלת בריטניה הכריז על בחירות שבהן הוא כנראה יפסיד

ראש ממשלת בריטניה פתח את המרוץ לקו הסיום בעמדה של אנדר־דוג ● כשברקע פער גדול בסקרים לטובת מפלגת הלייבור, שחזרה למרכז הפוליטי לאחר שנים של שיטוט במחוזות השמאל הקיצוני, ניסה סונאק בעיקר לשחק על הרגשות השליליים של הציבור

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

תאגיד השידור הציבורי / צילום: שלומי יוסף

התאגיד פנה לאוצר: מעוניינים להעסיק טאלנטים בשכר של כ-60 אלף שקל בחודש

על פי מידע שהגיע לגלובס, מדובר בסכום שמיועד למספר קטן של עובדים ● לדברי התאגיד, מודל השכר הקיים נוצר לפני 8 שנים, והוא אינו מעודכן לתרחישי השכר הקיימים כעת בענף

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים

מאפים בעגלת הקפה שושה / צילום: שרית עטר

בשר מיושן, מאפים מתפקעים וסדנת שוקולד ורוד: ביקור במושב בשרון שלא יפסיק להפתיע אתכם

עגלת קפה שמגישה בורקס פינוקים מתפקע, שוקולדים עם שילובים דמיוניים, סטודיו שתרצו לקנות בו הכול ומשק חקלאי עם זנים ומעדנים מיוחדים ● ביקור במושב צופית

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ״ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

סטיבן שוורצמן, מנכ''ל בלקסטון / צילום: Associated Press, Richard Drew

אחד המנכ"לים המשפיעים בוול סטריט הודיע: חוזר לתמוך בטראמפ לנשיאות

סטיבן שוורצמן מנכ"ל בלקסטון ואחד האנשים העשירים בעולם צפוי לחזור ולתמוך בטראמפ, כך על פי דיווחים בארה״ב. ברקע, מדיניותו של ביידן בנושאים שונים ועליית האנטישמיות

עבד אל־פתאח א־סיסי ומוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

בלעדיהם אין לא־סיסי כסף: הנתון החריג על הפועלים המצרים במפרץ

לפי דיווח בעיתון הסעודי "אילאף", פועלים מצרים שעובדים בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות היוו מקור למעל 70% מכלל העברות הכספים במצרים בשנת 2023

צילומים: AP (HENRY NICHOLLS, Kin Cheung), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אוקראינה תורשה לפגוע באדמת רוסיה ומה קורה כשנשיא ממנה שופטים

רישי סונאק מקווה להיאחז בשלטון עם קצת הנדסה של לוח השנה: בחירות באמצע הקיץ ● "התינוק הרע" גוזל מזון ממיליוני אפריקאים ● המערב עשוי לשנות את דעתו: אוקראינה תוכל לשגר טילים לתוך רוסיה ● ביידן מינה 200 שופטים שמאליים ● מורידים מחירים של 5,000 מוצרים באמריקה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: אוהד רומנו

הפתרון של פרטנר לפרסומת שמחה בזמן מלחמה: סטטיק מבצע את חרבו דרבו

הפרסומת הקופצנית החדשה של פרטנר מתמקמת השבוע במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● קמפיין השירות של בנק לאומי הוא הזכור ביותר השבוע, ושטראוס משלבת אב קטוע יד בלי לעשות מזה עניין

בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות הדירוג מזהירות, הסל מתייקר, ואיפה שר האוצר?

הכניסה של השר קרעי ב-AP השפילה אותנו פעמיים ● הקבלנים המטירו על הלקוחות מבצעים שפוגעים בתזרים ● וסמוטריץ' לא מתעסק בענייני האוצר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהוגשה ע"י דרום אפריקה, הורה בית הדין הבינלאומי בהאג לישראל לעצור פעולת צה"ל ברפיח, אשר יכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה חרף הבקשה ● ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים שיחת חירום עם היועמ"שית, שרים ומשפטנים ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואירועי 7.10

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"