גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרגיל הצליח: 15 חודשי מאסר יופחתו מעונשו של עורך הדין שגנב ו"נעלם" בשלב הסיכומים במשפטו

עו"ד מיכאל שר נשלח ל-7 שנות מאסר בגין גניבת כספי לקוחות, אך העליון החזיר את תיקו למחוזי, מאחר שהכרעת דינו ניתנה בלי שנשמעו סיכומיו ● למה זה קרה? כי בדיוק אז שר "נעלם" ולא נמצא במשך חודשים ● ההיעלמות השתלמה: הפרקליטות חתמה עמו כעת, באישור ביהמ"ש, על הסדר טיעון מקל

מיכאל שר / צילום: שלומי יוסף
מיכאל שר / צילום: שלומי יוסף

תוצאה של תרגיל מבריק או תיקון העוול? עו"ד מיכאל שר, שנשלח למאסר של 7 שנים לאחר שהורשע כי גנב מלקוחותיו, קיבל לפני מספר חודשים חבל הצלה מבית המשפט העליון. העליון הורה להחזיר את התיק בעניינו לבית המשפט המחוזי, לצורך שמיעת סיכומיו מחדש והכרעה נוספת. זאת, מכיוון שהכרעת הדין בעניינו ניתנה בלי שנשמעו סיכומיו, משום שהוא "נעלם" וירד למחתרת. בית המשפט העליון קבע כי בכך הופרה זכות מהותית של שר, על אף שסיבת היעלמותו עדיין נותרה בערפל.

כעת, חודשיים בלבד לאחר שהוחזר התיק לבית המשפט המחוזי, ובתום הליך גישור מזורז, נדמה כי עו"ד שר ניצל היטב את ההזדמנות הנוספת שקיבל, והשיג באמצעותה הסדר טיעון מקל. אף שהעליון הורה להחזיר את התיק למחוזי כדי שיישמעו סיכומיו של שר, ואף שבדיון בעליון טענו סנגוריו של שר בלהט כי אי-שמיעת סיכומי ההגנה במשפט מהווה הפרה של זכות יסוד, בעקבות הסדר הטיעון ניתנה הכרעת דין מחודשת בעניינו של שר, וגם הפעם בלי שיישמעו סיכומיו. אלא שכעת, כנראה, שר לא יטען להפרה כלשהי של זכויותיו.

נזכיר כי עו"ד שר הורשע בביצוע עבירות של גניבה בידי מורשה ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. זאת, בגין מעילה בכספי לקוחות בהיקף של 2.5 מיליון שקל.

אומנם גם בהסדר הטיעון עם הפרקליטות נקבע כי שר יורשע פעם נוספת בביצוע העבירות הנ"ל. בית המשפט קיבל את הסדר הטיעון והרשיע את שר על-פי הודאתו. אלא שבנוסף לכך, פרקליטות מחוז תל-אביב, שיוצגה על-ידי עו"ד רוז כבאז, ושר, שיוצג על-ידי עורכי הדין עמית בר ויגאל בלפור מהסנגוריה הציבורית, הגיעו להסכמה (שקיבלה היום את אישורו של בית המשפט) להקלה משמעותית בעונשו של שר. הצדדים הסכימו כי עונש המאסר של שר יופחת ב-15 חודשים, וכי יבוטל הקנס הכספי שהוטל עליו על-סך 50 אלף שקל.

עוד נקבע בהסדר הטיעון כי את הפיצוי לנפגעים, בסך כמיליון שקל, שעל שר להעביר לקורבנותיו, הוא יוכל להתחיל לשלם רק בתום 3 שנים מיום שחרורו.

היות שאי-עמידה בתשלום פיצויים יכולה לשמש סיבה לדחיית "בקשה לניכוי שליש" ולשחרור מוקדם, גם הסכמה זו מקלה מאוד על שר. נציין כי שר נמצא במאסר כבר 3 שנים, והוא יוכל לבקש את שחרורו המוקדם בעוד כשנה וחצי.

אומנם פרטיו של הליך הגישור שהתנהל בפני סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט גלעד נויטל, נותרו חסויים, אך סביר להניח כי חלק מהשיקולים שהנחו את הפרקליטות נוגעים לרצון לחסוך זמן ומשאבים הכרוכים בטיפול בתיק.

הכרעת דין בצל הפרישה

לאחר סיום פרשת ההוכחות במשפטו, והחל משלב הסיכומים, ירד עו"ד מיכאל שר למחתרת ולא הגיע לדיונים. עורכי דינו של שר מסרו אז כי אין להם קשר עמו, והוא גם לא אותר על-ידי גורמי אכיפת החוק במשך תקופה ארוכה.

במקביל, הלך והתקרב מועד יציאתו לגמלאות של השופט שניהל את התיק בעניינו של שר, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט (היום בדימוס) עודד מודריק. נזכיר כי הדין מאפשר לשופט להמשיך לכתוב פסקי דין עד 3 חודשים ממועד פרישתו. בנסיבות אלה נאלץ מודריק לקבוע את דינו של שר בהתבסס על סיכומי הפרקליטות בלבד, ובלא סיכומי ההגנה.

מודריק הרשיע את שר. אולם השופט פרש לגמלאות בלי שהשמיע את הכרעת הדין באוזניו. זאת, מכיוון שתקנות סדר הדין הפלילי לא מאפשרות להרשיע נאשם שלא בפניו. התיק הועבר לטיפולו של השופט בני שגיא, שהמתין לאיתורו של שר. זאת, בזמן שהכרעת הדין של מודריק נשמרה בכספת ונחשפה רק עם מעצרו של שר.

לאחר שהשופט שגיא מסר לשר את הכרעת הדין בעניינו, שמע השופט את טיעוני הצדדים בנוגע לעונש וגזר על שר 7 שנות מאסר בפועל, פיצויים בסך של כחצי מיליון שקל לשלושה מלקוחותיו ותשלום קנס לקופת המדינה בסך 50 אלף שקל.

עורכי דינו של שר ערערו על הכרעת הדין. וכעת, כאמור, הגיעו הצדדים להסדר טיעון שמקל בעונשו של שר. בסופו של דבר, נראה כי היעלמותו המסתורית של שר, ערב שלב הסיכומים במשפטו וקרוב למועד פרישתו של מודריק, השתלמה לו.

מטעם הפרקליטות נמסר בתגובה: "הסדר הטיעון נחתם לאחר מספר ישיבות גישור. למרות התנגדות הפרקליטות, הכרעת הדין וגזר הדין שניתנו בעבר בוטלו על-ידי בית המשפט העליון, שהורה להחזיר את התיק לבית המשפט המחוזי לשמיעת סיכומי הגנה. התיק הוחזר לשופט שלא שמע אף אחד מהעדים בתיק זה, והיה עליו להכריע בתיק על סמך פרוטוקול הדיון והמוצגים שהוגשו. דבר זה יצר מורכבות ואף טמן בחובו סיכונים שונים, שנלקחו בחשבון בעת עריכת הסדר הטיעון. העונש המוסכם תואם למדיניות הענישה ונסיבות העניין".

ההרשעה: גנב מיליונים מ-5 לקוחות שהפקידו אצלו כספים בנאמנות

ההרשעה של עו"ד מיכאל שר נוגעת ל-5 מקרים שבהם מעל עורך הדין באמון לקוחותיו ונטל מהם כ-2.5 מיליון שקל שלא כדין. במקרה אחד קיבל שר כחצי מיליון שקל עבור לקוחו בנאמנות, במסגרת עסקה למכירת דירה. כשביקש הלקוח לקבל את כספו עם השלמת העסקה, עיכב שר את החזר הכספים, ובשלב מסוים נתן ללקוח צ'ק על סך 300 אלף שקל, בידיעה שאין לצ'ק כיסוי. בסופו של דבר החזיר שר ללקוח את הכספים באמצעות גניבה מלקוחה אחרת.

הלקוחה שממנה נגנבו אותם כספים הייתה מכרה ותיקה של שר, שפגשה אותו אחרי שנים שלא היו בקשר, והתפתח ביניהם קשר רומנטי. בהמשך, בעלה לשעבר של הלקוחה-בת הזוג הוכרז כפושט רגל, והיא נאלצה למכור את ביתה כדי לפרוע חלק מחובותיו. הלקוחה נענתה להצעתו של עו"ד שר לייצג אותה בעסקה, כדי לחסוך בשכר-טרחת עורך דין, והפקידה בידיו ה"נאמנות" 1.3 מיליון שקל. אלא שחלק מהכסף הזה נגנב על-ידי שר, כדי להחזיר כספים ללקוח אחר שלו, שגם בכספיו הוא מעל.

לקוחה נוספת הגיעה למשרדו של שר בהמלצת חבר של משפחתה. במסגרת עסקת מקרקעין שבה הייתה מעורבת, הלקוחה הפקידה בידי עורך הדין 590 אלף שקל. אלא שאותו חבר שהפנה את הלקוחה למשרד, גילה די מהר כי משהו אינו כשורה עם עורך הדין, והמליץ ללקוחה למשוך את כספה בחזרה. הדבר לא התאפשר, עד שהיא איימה לפנות למשטרה, ואז הוחזר לה כספה.

במקרה נוסף, לקוחה שהייתה מזכירתו של רואה חשבון שחלק משרד עם עו"ד שר, ביצעה באמצעותו עסקת נדל"ן, שבמסגרתה היא הפקידה בידיו, בנאמנות, 120 אלף שקל. 30 אלף שקל מכספי המזכירה הועברו לחשבון של אותה בת זוג זמנית, ששר היה חייב לה כספים; ו-90 אלף שקל לעורכת דין שעבדה עם שר. אולם בהמשך נמשך הסכום לחשבון אחר שניהל שר עבור לקוח אחר.

האישום האחרון שבו הורשע שר נוגע ל-105 אלף שקל שנטל מזוג לקוחות, לאחר שהציג להם מצג-שווא שהסכום ישמש כמקדמה לרכישת נכס מקרקעין בטורונטו שבקנדה. בפועל, הוא נטל את הכספים למטרות אחרות.

פרשת עו"ד מיכאל שר

יוני 2013 - מוגש כתב אישום נגד עו"ד מיכאל שר.  

פברואר 2014 - החל שלב ההוכחות במשפטו של שר. במסגרת ההליך התקיימו יותר מ-20 ישיבות הוכחות

אוגוסט 2015 - המועד שבו אמורים היו להישמע סיכומי ההגנה במשפט. שר יורד למחתרת ולא מתייצב למשפטו. לטענת סנגוריו, הם איבדו עמו כל קשר. בעקבות "היעדרו" מוצא נגד שר צו מעצר. 

אוקטובר 2015 - השופט שהחל לדון בתיק, עודד מודריק, פורש לגמלאות. 

ינואר 2016 - השופט מודריק כותב את הכרעת הדין וחותם עליה. הכרעת הדין נותרת חסויה (לפי הדין, שופט שפרש יכול לכתוב פסקי דין עד 3 חודשים לאחר פרישתו). 

יולי 2016 - שר נתפס ונעצר. 

אוגוסט 2016 - שר מורשע בעבירות של גניבה בידי מורשה ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. הכרעת הדין שכתב השופט מודריק מוקראת לשר על-ידי השופט שגיא, שאליו הועבר התיק.  

ינואר 2017 - נגזר על שר עונש של 7 שנות מאסר בפועל, פיצויים על סך 500 אלף שקל וקנס על סך 50 אלף שקל. 

ינואר 2019 - בית המשפט העליון מורה להחזיר את התיק של שר לבית המשפט המחוזי כדי שיישמעו סיכומיו. 

פברואר 2019 - התיק של שר חוזר למחוזי. השופט בני שגיא מפנה את הצדדים לגישור. 

אפריל 2019 - הסדר טיעון מקל לשר: מודה בביצוע 7 עבירות, יופחתו מעונשו 15 חודשי מאסר, את הפיצויים לקורבנותיו יוכל להתחיל לשלם בתוך 3 שנים מיום שחרורו. 

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח