גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירה בין אדישות לשחיתות לאדישות לאג'נדה

הבחירות האחרונות היו בין אלה שלא אכפת להם מחקירות נתניהו לאלה שזה כל מה שאכפת להם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הליכוד
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הליכוד

1.

איך שלא נסתכל על זה, אזרחי מדינת ישראל הצביעו הצבעת אי-אמון במערכות אכיפת החוק במדינת ישראל. זה נחמד להגיד שזה "רק ביבי", אבל זה בנימין נתניהו בראש עם כתב אישום בכפוף לשימוע, כששר הרווחה המיועד שלו (חיים כץ) נמצא כבר אחרי השימוע, שר הפנים המיועד שלו (אריה דרעי) נמצא בדרך לכתב אישום אחרי המלצות משטרה, שר הבריאות שלו (סגן השר יעקב ליצמן) נמצא תחת חקירות הנוגעות לשימוש לרעה שעשה במשרתו, וכמובן יו"ר הקואליציה הקודם שלו - שקיבל הבטחה למינוי של שר בממשלה הזאת (דוד ביטן כמובן), נגדו המליצה המשטרה להגיש כתבי אישום.

אז נכון, מגיעה להם חזקת החפות. ובכל זאת, נדמה כי הציבור בישראל אמר אתמול באופן חד-משמעי - לא אכפת לו משחיתות, והוא לא מאמין ברשויות שאמורות להיאבק בה, "וכולנו ידענו כי באין אמון של הקהילה במנהיגיה, ייפרע עם ותאבד ממלכה" (מישאל חשין). 

וזאת, חברים וחברות, תוצאה ישירה של 10 שנות שלטון, שנלחם בכל כוחו במוסדות הדמוקרטיים של מדינת ישראל - ועוד נחזור לזה.

רק נזכיר שכבר היה פה ראש ממשלה אחד, לפני עשור בדיוק, שניסה לתקוף את הפרקליטות ואת המשטרה ולספר שמנסים להפיל פה ראש ממשלה באמצעים לא דמוקרטיים. לא הלך לו. היה פה ציבור אחר באותן השנים, כזה שהבין מה המשמעות של חקירות ושל כתבי אישום.

2.

ובצד השני של המפה, כמעט שליש מאזרחי מדינת ישראל שוויתרו לחלוטין על כל אג'נדה כלכלית וחברתית ברורה, מדיניות מדינית קוהרנטית או קווי יסוד בנושאי הליבה שמפלחים את מדינת ישראל היום - משפט וממשל, חוק הלאום וכו' - ובחרו במפלגה שאמנם מורכבת מאנשים נחמדים וערכיים, מצטיינים בתחומם, אבל שכל-כולה אמירה אחת ויחידה - רק לא ביבי, ואחר-כך כבר נסתדר.

איך שלא נסתכל על זה, אחוז ההצבעה הגבוה למפלגת כחול לבן מבטא יותר מהכול את הייאוש האדיר של חלקים יותר מדי גדולים מהציבור הישראלי, ציבור שמוכן לזרוק הכול הצידה, להצביע לרשימה שכוללת בהכרח מובילי דעת קהל שמחזיקים בעמדות מנוגדות לחלוטין לשלהם. זו הצבעה שנובעת מפחד, ולא הצבעה של תקווה אמיתית.

ואם יורשה לי להעריך לפי סקירה זריזה של אחוזי ההצבעה לכחול לבן בפילוח ארצי - מדובר באוכלוסייה מאוד חזקה, יצרנית, משכילה ומבוססת - זו שאמורה להוביל את הכלכלה ואת החברה שלנו בשנים הקרובות - וכשהקבוצה הזאת אוחזת בייאוש כל-כך עמוק, שמן הסתם ילך ויעמיק בעקבות תוצאות הבחירות - אז העתיד של המדינה שלנו נמצא בבעיה קשה, וכדאי מאוד שמישהו (ראש הממשלה אולי) ייתן על זה את הדעת.

3.

מפלגת העבודה ומרצ הוכיחו את עצמן כלא רלוונטיות בהרכבן הנוכחי. במרצ יש גרעין אנושי רעב ואקטיביסטי, שמנסה כבר שנים לפרוץ קדימה במעלה הרשימה ולסחוף אחריו קולות חדשים שקצו בשלטון המפלגות המסורתיות ש"דפקו" אותם באופן מסורתי, ומחפשים נקודת אחיזה בשמאל. במקום להבין את זה, אנשי "השבט הלבן" שאוחז במרצ ממשיכים להתנהל כאילו שאנחנו בראשית שנות ה-90 ועוד רגע שולמית תביא 13 מנדטים. זה לא יקרה. מרצ הייתה צריכה להתרסק הפעם כדי שאלה שיושבים שם יבינו שכדי לצאת מהניוון צריך לאפשר לדם חדש להיכנס פנימה. זה לא קרה הפעם, וזה רק יחיש את ההתרסקות שתגיע בבחירות הבאות.

מפלגת העבודה היא סיפור עצוב בפני עצמו, אבל זו בדיוק ההתרסקות שהייתה צריכה להגיע, וטוב שהגיעה עכשיו, כשאנחנו נמצאים רגע לפני הממשלה הימנית והקיצונית ביותר שחווה העם היושב בציון - כזו שתזכיר לציבור למה צריך אלטרנטיבה בריאה וחזקה בשמאל.

אני מקווה שאנשי המפלגה ישכילו להוביל חילופי דורות ראויים, מה שבמרצ לא באמת מצליחים לעשות, ושלבחירות הבאות תגיע רשימה רעבה יותר שתצליח להוות אלטרנטיבה אמיתית.

4.

איילת שקד. נניח לרגע בצד את פשיטת הרגל הערכית והמוסרית שהובילה לקמפיין הנבזי והמחפיר שעשה שימוש אסור באסונן של 7 משפחות חללי אסון סג'עייה רק כדי לרמוז שבג"ץ אשם במותם (הסרטון נפסל לשידור בוועדת הבחירות לאחר עתירה של התנועה לאיכות השלטון).

נניח לרגע בצד וננסה להבין מה קרה באמת ב-4 השנים האחרונות. איילת שקד סימנה מטרה - את בג"ץ ושופטי העליון כנושא המרכזי היחידי והחשוב ביותר, אלה שיש לטפל בהם. הניפה דגל ויצאה לקרב. אלא שבסופו של יום, בג"ץ, על אף הדמוניזציה הקשה והשקרית לעתים שעבר בשנים האחרונות, מהווה פסיק מינורי בתוך מערכת המשפט הישראלית - זו שהשרה שקד קצת הזניחה בשנות כהונתה.

והציבור בישראל בסוף לא רק שותה סיסמאות אלא גם בוחן מה המציאות בשטח. שם הוא מגלה שרה שהפקירה את מינויי השופטים בערכאות הנמוכות בידיו של אדם מפוקפק במסגרת דיל פוליטי, לא טיפלה בעומסים הכבדים בבתי המשפט ובגלגלי הצדק האיטיים להחריד, זנחה את המאבק לביקורת אמיתית ומעמיקה על פרקליטות המדינה באמצעות נציבות הביקורת, וכשלה בהקמת ועדת בדיקה לפרשת רות דוד שהסעירה את המדינה.

לצד אלה שקד העדיפה להיכנע ללחצים של התעשיינים במשק וקיצצה משמעותית את הכנפיים של כלי התובענות הייצוגיות - שהוא אולי הכלי הצרכני היעיל ביותר של האזרח הקטן, ומעבר לכל - במובנים מסוימים היא פעלה במכוון כמו פיל בחנות חרסינה, שמנסה לשבור כל דבר שבו הוא נוגע.

עכשיו שלא נטעה, מערכת המשפט בישראל - וגם בית המשפט העליון בתוכה - היו זקוקים לניעור רציני ולרפורמות רבות, אבל לא מתקנים משהו עקום על-ידי עיקומו לצד השני, ובטח שלא על-ידי רמיסת כבודו וכבוד העוסקים בו - על-ידי זו שאמורה להגן עליהם.

הציבור בישראל לא טיפש, הוא מבין שבסוף-בסוף, למרות ששקד ניסתה לצייר מצג של "מובילת רצון העם", היא ייצגה מפלגת נישה של 8 מנדטים, ושבפועל היא לא הצליחה להעביר שום חקיקה בנושאים שהתיימרה לקדם נגד המערכת המשפטית - כי בסופו של דבר, גם אם מפלגתה תיכנס בסופו של דבר לכנסת ה-21, היא לא באמת ייצגה את רוב העם.

5.

ולבסוף, זו הולכת ככל הנראה להיות הממשלה הכי גברית, דתית וחרדית שהייתה לנו מזה המון שנים - ואולי אפילו אי-פעם. שתי מפלגות גדולות בה הן מפלגות שבהגדרה לא מכניסות נשים לרשימה.

מה יש לומר על זה? כל אחד ואחת יעשו את הקישורים שבין הנקודות הקודמות לבין העובדה שאנחנו הולכים אחורה גם בנושאים של שוויון מגדרי.

ובסוף-בסוף, חשוב לאחל בהצלחה רבה לממשלה החדשה, ולאחל שתזכור שהיא מייצגת את כל הציבור הישראלי, על זרמיו, מגזריו ושסעיו השונים.

הצלחתה היא הצלחת כולנו.

הכותב הוא ראש המחלקה המשפטית בתנועה לאיכות השלטון. הדברים מבטאים את עמדתו האישית בלבד. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

יש לכם דירה מלפני הנישואים? כך תדאגו שהיא תישאר שלכם גם בגירושים

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"