גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מוצלחת לקמעונאיות המזון: צמיחה בהכנסות ושיפור ברווחים בסיכום 2018

רשתות המזון הישראליות נהנו בשנה שעברה מעליית מחירי הספקים הגדולים והבינוניים - מגמה שצפויה להימשך השנה ● רשת טיב טעם בולטת לשלילה, עם צניחה ברווח התפעולי ומחיקת הרווח הנקי ● ברבעון הראשון של 2019 עלולה להירשם סטגנציה וייתכנו אף ירידות בכמה מהרשתות, על רקע עיתוי חג הפסח

סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

רשתות קמעונאות המזון הבורסאיות סיכמו שנת פעילות מוצלחת ב-2018, עם צמיחה בהכנסות ושיפור ברווחים, שנתמכה גם בהתרחבות לפעילויות חדשות. זאת על רקע סביבת פעילות נוחה יחסית, שבאה לידי ביטוי בין היתר בעליית מחירים מתונה ורגיעה באינטנסיביות התחרות. 

אחרי שנים של סטגנציה וצמיחה איטית, הרשתות נהנו מעליית מחירים שביצעו הספקים הגדולים והבינוניים, שאפשרה גם להם לשפר את שורת הרווח. שוק מוצרי הצריכה סיכום עלייה במכירות הכספיות של 4% לפי נתוני סטורנקסט, קצב הצמיחה הגבוה ביותר מאז שנת 2013, ועליית מחירים של קרוב ל-1% - שצפויה להימשך גם ב-2019.

עם זאת, הרבעון הראשון ב-2019 עשוי להביא איתו סטגנציה ואולי אף ירידות עבור חלק מרשתות המזון, על רקע עיתוי חג הפסח שנופל השנה ברבעון השני בשל השנה המעוברת.

השיפור בתוצאות 2018 ממשיך את הכיוון שהציגו הרשתות גם בסיכומה של 2017. נוכח תנאי השוק והשקט היחסי בתחרות ביניהן, ולמרות קריסת רשת קו-אופ בשנה החולפת בהמשך לקריסת מגה ב-2015, נראה כי תנאי השוק הנוכחיים ימשיכו לתמוך בתוצאות גם בשנה הנוכחית.

לעומת שופרסל , רמי לוי  ו-ויקטורי , שתוצאותיהן מתאפיינות במגמות המוזכרות ותמכו בעליות דו-ספרתיות במניותיהן, תוצאות טיב טעם  היו הפוכות, ובהתאם גם ביצועי מנייתה. 

תוצאות רשתות קמעונות המזון ל2018

לפניכם כמה מהמספרים הבולטים בסיכום תוצאות הרשתות ל-2018:

12% הוא שיעור העלייה ברווח הגולמי, שהציגה שופרסל בסיכום שנתי, הגבוה ביותר מבין המתחרות, לסכום של כ-3.5 מיליארד שקל.

שופרסל, מובילת השוק מבחינת היקפי פעילות, נהנתה בסיכום שנתי מצמיחה של 8% בהכנסותיה, שהגיעו ל-12.8 מיליארד שקל. השיפור בשורה הגולמית נרשם אחרי שהרשת נהנתה משיפור תנאי הסחר, עלייה בנתח המותג הפרטי, שינוי בתמהיל מבצעים, התייעלות בפעילות המרכז הלוגיסטי (מרלו"ג) ושרשרת ההפצה וכן איחוד פעילות רשת הפארם Be.

עוד נהנו משיפורים נאים ברווח הגולמי המתחרות ויקטורי ורמי לוי, שגם הן הציגו שיפור בהכנסות.

בויקטורי מציינים מגמות דומות לאלה של שופרסל ובהן שיפור תנאי סחר, שינוי תמהיל סל הקניות וכן שינוי חיובי בפעילות האונליין. לעומת זאת, אצל רמי לוי מדווחים על "מבצעי מכירה מעמיקים" במטרה לשמור על המחירים הזולים, וכן על הוצאות בגין הפעלת מרלו"ג, שמנעו שיפור בשיעור הרווח הגולמי מהמכירות, למרות העלייה בהיקפו.

אצל טיב טעם נרשמה יציבות ברווח הגולמי השנתי, אחרי שחיקה קלה בהכנסות בעקבות צמצום שטחי מסחר וניסיון להתמקד בלקוחות רווחיים. אולם עיקר הנזק נרשם בצניחה חדה ברווח התפעולי ובמחיקת הרווח הנקי.

24% הוא שיעור העלייה ברווח הנקי שרשמה בסיכום שנתי רשת רמי לוי, הנושאת את שם בעל השליטה והמנכ"ל שלה, לסכום של 137 מיליון שקל. נותן זה הוא כמחצית מהרווח הנקי השנתי של שופרסל, שנשחק ב-4% והסתכם ב-265 מיליון שקל, על מחזור הכנסות גדול בכמעט 140% מזה של רמי לוי.

בסיכום שנתי נהנתה רמי לוי מצמיחה דומה ברווח התפעולי, תוך שיפור שיעורו מהמכירות. זאת לאחר שהצליחה לצמצם את שיעור הוצאות התפעול, מה שתמך גם בעלייה הנאה בשורה התחתונה.

לעומת זאת אצל שופרסל, שבשנה האחרונה חדלה להיות חברה עם בעלת שליטה בעקבות מכירת נתח ממניותיה על-ידי דסק"ש (שנותרה בעלת המניות הגדולה), איחוד פעילותה של רשת Be הגדיל את הוצאות הרשת.

נוסף לכך, שופרסל נפגעה מעלויות השקת כרטיס אשראי בעקבות החלפת חברת כרטיסי האשראי המונפקים ללקוחותיה לחברת כאל במקום לאומי קארד. כך שהרווח התפעולי נשחק, וכך גם הרווח הנקי.

בויקטורי, שבשליטת משפחת רביד, השיפור בהכנסות וברווח הגולמי השתרשר גם לשורה התפעולית ולרווח הנקי. טיב טעם, כאמור, בלטה לשלילה, עם צלילה של 40% ברווח התפעולי השנתי שלה, שהסתכם ב-17 מיליון שקל.

הצניחה ברווח התפעולי הושפעה מעלייה בהוצאות הרשת, אליהן נוספו הוצאות רה-ארגון - שכללו בין היתר הוצאות פחת, ירידת ערך נכסים, הפחתת מוניטין ועלויות פינוי סניפי רשת עדן טבע מרקט שנסגרו. אלה, יחד עם עלייה בהוצאות המימון שלה, הובילו למחיקת רווחיה השנתיים.

על רקע התוצאות הכספיות השליליות, טיב טעם נפרדה מהמנכ"ל שלה, עדי כהן, אותו החליף בעל השליטה חגי שלום. ברקע לפרידה עומדים בין השניים גם חילוקי דעות משפחתיים.

1,295 עובדים נוספו לרשת רמי לוי בסיכום שנתי, לכ-6,900 - עלייה של כ-26% לעומת פחות מ-5,600 בסוף 2017. זאת בשל "תוספת עובדי המרלו"ג, פתיחת שני סניפים, עובדי קופיקס ועובדי גוד פארם". אצל שופרסל, שמספר העובדים שהיא מעסיקה הוא יותר מכפול, העלייה הייתה מתונה. אצל ויקטורי וטיב טעם נרשמה ירידה במספר העובדים בסיכום שנתי. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?