גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקר שגילה את החומר הפעיל בקנאביס מודה: "לא ניסיתי לעשן, זה לא מושך אותי"

הפורטפוליו של פרופ' רפאל משולם, בן 88, פרופסור אמריטוס בבית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ● "כשהתחלתי לחקור את נושא הקנאביס, הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק"

פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר
פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר

אני: סבלני, מנסה לעזור לאנשים ואוהב לעבוד עם שותפים.

משפחה: סבתא מצד אבא הייתה עקרת בית וסבא עסק בנדל"ן. על הצד של אמא אני יודע מעט, רק שחיו בבולגריה. אבא למד רפואה בווינה, וניהל את בית החולים היהודי בעיר. את אמא החזירו מהלימודים בברלין כדי להתחתן איתו בשידוך.

ילדות: למדתי בבית הספר האמריקאי כי ההורים רצו שאדע שפות. כשמלאו לי תשע פרצה המלחמה. אמא ואבא החליטו להישאר בבולגריה ועד 1941 לא הרגשנו כלום. כשגילויי האנטישמיות גברו ענדנו טלאי צהוב, אסור היה לנו להעסיק עובדים לא יהודיים, ונאלצנו לפטר את המטפלת. אבא חשב שבכפר נוכל לחיות חיים בטוחים יותר והוא הפך לרופא כפרי מכובד, עד שב-1944 לקחו אותו למחנה ריכוז.

הוא השתחרר אחרי כמה חודשים ואיכשהו הצלחנו לקבל אישור יציאה. הייתה לנו ויזה טורקית שסדרה לנו העוזרת של הדודים, שעבדה אצל שר החוץ הטורקי, ונסענו לאיסטנבול. אחרי שבועיים יצאנו לפלשתינה. עברנו דרך סוריה והגענו לתל אביב, לחדר אצל הדודה. נשלחתי לפנימייה של עליית הנוער בירושלים, ואז אבא החליט לחזור לבולגריה ולנסות להוציא את הכסף והרכוש שהיה שם. מצאנו משטר קומוניסטי קשה, אבל הבולגרים היו הוגנים. החזירו לנו את הדירה הגדולה, נכסים וחלק מהכסף, ואני סיימתי את הגימנסיה בבולגריה. חזרנו לארץ כשהייתי בן 18. נכנסתי לעתודה האקדמית בכימיה ונקלטתי במכון לחקר הרפואה הצבאית.

דליה: אשתי, מורה לטבע. נפגשנו בצבא כשהייתה חיילת, ואחרי שהשתחררה התחתנו. יש לנו שלושה ילדים, שבעה נכדים ואנחנו גרים בירושלים.

פנאי: מה זה? כשיש לי קצת, אני קורא ספרות חברתית או פוליטית ונמצא עם הנכדים. רוב הזמן אני במעבדה.

תפיסת עתיד: אני לא מקבל כבר תלמידים חדשים, כי כשיסיימו את הדוקטורט אהיה בן 92, זה לא סביר. אפרוש כשארגיש שהתרומה שלי לא משמעותית ואני מקווה שאוכל להגיד לעצמי: זהו זה. אני לא מתרגש מהמוות, זו דרכו של עולם.

קנאביס

איך התחלתי: תמיד עניין אותי הקשר שבין הכימיה לביולוגיה ואחרי השחרור מצה"ל התחלתי לימודי דוקטורט במכון ויצמן בחקר סטרואידים, ואחרי שנתיים טסתי למכון רוקפלר בניו יורק עם דליה והבכור. אחרי שסיימתי את הפוסט דוקטורט חזרתי למכון ויצמן וחיפשתי נושאים שבין ביולוגיה לכימיה. הופתעתי לגלות שבכל מה שנוגע לחשיש וקנאביס המידע מעורפל - בניגוד למחקרים על אופיום, מורפיום וקוקאין - ולאף אחד לא היה מושג מהו החומר הפעיל. החלטתי להתמקד בו, בלי לדעת כמה קשה זה יהיה.

הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק.

גילוי ה-THC: המטרה הייתה לבודד את החומר הפעיל ולהוכיח את המבנה שלו. התברר שיש בקנאביס המון חומרים, אבל רק אחד מהם גורם לשינויים במחשבות ובמצב הרוח - ה-THC שגילינו ב-1964. נתנו מיצוי שלו לד"ר חביב ארדעי במכון הביולוגי בנס ציונה. הוא הזריק אותו לקופים וזה גרם להם לישנוניות, ואז פרסמנו את המחקר. בהתחלה לא היה בו הרבה עניין כי בארה"ב לא עישנו אז מריחואנה, אבל תוך שנה כמות המעשנים גדלה ובנו של סנאטור נחשב נתפס מעשן ורצה לדעת אם זה יהרוס לו את המוח. פתאום הפכנו לאטרקציה.

השפעות נוספות: ב-1966 עברתי לאוניברסיטה העברית והתמניתי לפרופסור מן המניין, נבחרתי לרקטור האוניברסיטה וכשהציעו לי להיות הנשיא החלטתי לסרב. הפסקתי עם האדמיניסטרציה וחזרתי למחקר. חקרנו את השפעת ה-THC על נפגעי פוסט טראומה והצלחנו לגרום להם לישון בלילה. בהמשך גילינו שהוא גם מקל על תופעות הלוואי של כימותרפיה. יותר מאוחר גילינו גם את ה-CBD, חומר נוסף שנמצא בקנאביס ומסייע לחולי אפילפסיה, מחלות אוטואימוניות וסוכרת מסוג 1.

התסכול הגדול שלי הוא שעד שהמחקרים מיושמים לוקח המון זמן. בשנות ה-80 עשו ניסוי על השפעת CBD על חולי אפילפסיה, התוצאות היו נהדרות, אבל לקח 35 שנים עד שהוא נכנס לשימוש. כואב לי שיכולנו לעזור להרבה חולים בדרך. אותו דבר בסכיזופרניה.

הסטודנט ג'מאל זחאלקה: קיבלתי הרבה פרסים במהלך השנים, ביניהם פרס ישראל בשנת 2000. התחילו להזמין אותי להרצות בכל העולם. יש לי הרבה תלמידים, ביניהם ח"כ ג'מאל זחאלקה שעשה אצלי דוקטורט על הקטורת בבית המקדש שכנראה היו בה קנבינואידים. היו קושרים את הכהן הגדול ששאף אותה, כדי שלא ייפול.

עישון: אף פעם לא ניסיתי לעשן. הפעם היחידה שזה כמעט קרה הייתה כשדליה אפתה עוגה עם חשיש, אבל אני הייתי בקבוצת הביקורת וקיבלתי פרוסה בלי. זה לא ממש מושך אותי.

לגליזציה: צריך לעשות הפרדה בין שימוש רפואי לחברתי. אני לא בעד או נגד שימוש חברתי, זאת צריכה להיות החלטה של הציבור, אבל אין לקשור אותם ביחד בשום אופן.

קנביט: חברה ישראלית שאני עומד בראש הוועדה המייעצת שלה. אני משתף פעולה עם כמה חברות כאלה בעולם, כי לאוניברסיטה אין כסף למחקר והן מממנות אותו. בקנביט נעבוד על חקר הסרטן. ברור לי שהחברות משתמשות בי כדי לקבל לגיטימיות ולהרוויח, אבל אין לי ברירה, אני לא התעשרתי ממה שאני עושה. מצד שני, האוניברסיטה נותנת לי משכורת לא רעה. בגלל שאין לי זמן, אני בקושי מבזבז כסף וכשאנחנו טסים לחו"ל זה להרצאות משולמות.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה