גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התחלתי מאפס. הייתי שלמה אבל גם מאוד מפוחדת, כי נשמטה לי הקרקע מתחת לרגליים"

נגה אלבלך מעולם לא התעניינה בכלכלה, אבל מערכת החינוך הסלילה אותה היישר לעבודה כאנליסטית בבנק ● שנים אחרי שעזבה את התחום והפכה לעורכת ולסופרת, היא מונתה למנכ"לית הוצאת הקיבוץ המאוחד, והתברר שההשכלה הכלכלית לא הייתה לחינם ● "כשהתחלתי ללמוד ספרות, אף אחד לא ידע שאני כותבת, פחדתי להגיד שיש בי את הצד היצירתי" ● לייט בלומרס - פרויקט מיוחד

נגה אלהלך/ צילום: שלומי יוסף
נגה אלהלך/ צילום: שלומי יוסף

הסופרת והעורכת הספרותית נגה אלבלך מספרת שמיד לאחר שנכנסה ב־1 בינואר לתפקיד המנכ"לית והעורכת הראשית של הוצאת הקיבוץ המאוחד, היא הרגישה על גופה את שינוי התפקיד. "קודם עבדתי פה כעורכת, אז השינוי הוא של 180 מעלות", היא מספרת. "קודם הייתי יושבת מול מסך עם טקסטים ועובדת בשקט שלי ועכשיו אין לי כמעט טקסטים. זה בעיקר אנשים. הגוף שלי היה צריך הסתגלות פיזית ממש בחודש הראשון שלי בתפקיד לקטע של לדבר. קודם ניהלתי את התחום של זכויות חו"ל. היה קשר עם אנשים, אבל קשר של התכתבויות. הכול בשקט. פתאום אני צריכה להיות כל הזמן באינטראקציה. אני אוהבת את זה. זה דינמי ויש אקשן. זה נחמד ומאתגר ויש פה המון מה לעשות, למרות שזו הוצאה ותיקה ומכובדת".

שינוי הקריירה של אלבלך, 48, לא היה הראשון או השני שלה. יש לה תואר ראשון בכלכלה וסטטיסטיקה ותואר שני בכלכלה מחקרית, ודבר בקורות חייה לא הכין אותה או את סביבתה לכך שיום אחד היא תשאיר מאחוריה את עולם המספרים והגרפים ותדלג לעולם שכולו רוח. כשאני מבקש מאלבלך לתאר באופן כרונולוגי את דרכה המקצועית, היא מחייכת חיוך גדול ויש לה מעין הבעה של תימהון עצמי.

"השאלה הבסיסית פה היא איך בכלל הגעתי לכלכלה", אומרת אלבלך. "יש הסללה במערכת החינוך וכל מי שיש לו כישורים ריאליים מוסלל לתחומים האלו. כתלמידת תיכון עם כישורים מתמטיים, ללכת ללמוד ספרות בכלל לא היה בספקטרום האפשרויות שלי, כי פשוט לא הובילו אותי לשם. לא ידעתי שאני מסוגלת לרצות את זה. לא כפו עליי את זה, אבל לא חשבתי בכלל שאולי אני רוצה לעשות דבר אחר. זה מעין מסלול מובן מאליו שכדי לא לעשות אותו אתה צריך להיות כילד או כהורה לילד כזה עם חשיבה מאוד מחוץ לקופסה. אז אני הלכתי במסלול. הייתי מאוד טובה בזה ומאוד נהניתי מכל הדברים המתמטיים, גם באוניברסיטה. התואר השני שלי בכלכלה היה עם תזה בתורת המשחקים. זה הכי מתמטיקה".

● מוטב מאוחר - הפרויקט המלא

היא אומרת שכלכלה מעולם לא עניינה אותה במיוחד והיא רואה כיום את העובדה שעבדה במשך כעשור בתחום הפיננסים כמעין הסללה נוספת. היא החלה את דרכה בתחום כשהשתלבה כאנליסטית במחלקת האשראי של בנק דיסקונט בעודה לומדת לתואר השני ולאחר כמה שנים עברה לקופות הגמל של בנק לאומי. במשך הזמן (היא עבדה בלאומי כחמש שנים), היא אומרת שהרגישה ש"משהו מתחיל לקרות". "בהתחלה היה כיף, אבל אחרי כמה שנים ההסללה הזאת החלה להיסדק. הייתי צריכה לעצור רגע ולשאול את עצמי אם אני באמת עושה את הדבר הנכון. זה היה תהליך של כמה שנים שבהן דעכתי מבחינה רגשית ואישיותית.

"כאנליסטית בשוק ההון, כל רבעון את בודקת את התוצאות הכספיות וכל הזמן את נמצאת במין מרדף אחרי משהו. הערך היחיד שעומד מאחורי הדברים זה להצליח בהשקעות ולעשות כסף והרגשתי שאני במרוץ עכברים תזזיתי. לא היה לי טוב עם זה והרגשתי שזה מרוקן אותי".

מי עוזב משרה בבנק?

בנקודה מסוימת, התובנה שהיא לא נמצאת במקום הנכון בחיים שקעה בתודעתה של אלבלך. היא לא ידעה בדיוק מה היא מתכננת לעשות, אבל לפחות בשלב הראשוני, ההסבה לספרות כלל לא עמדה על הפרק. במשך כל השנים אלבלך אומנם הייתה אדם שקורא, אבל מכיוון שלא חיה את התחום, לא ידעה לומר הרבה על העדפותיה ואולי אפילו לא על התשוקה שלה לתחום. "כילדה, מעולם לא הייתי תולעת ספרים. לא ידעתי למשל עד כמה הטעם שלי ספציפי ואולי אפילו אליטיסטי, אבל זה מה שעניין אותי ושקראתי באופן טבעי".

כשאני שואל אותה מה הייתה נקודת המפנה, היא אומרת שהיא לא התרחשה ברגע מסוים, אבל לאחר שהיא מקדישה לעניין עוד רגע של מחשבה היא אומרת כך: "הייתי בת 32 ונולדו לי תאומים ונהייתי אמא, והכול ביחד נהיה יותר מדי. לקח עוד שנתיים עד שעזבתי, אבל כנראה שזו הייתה נקודת המפנה. כשהגיע הרגע בזמן שבו הרגשתי שלמות עם ההחלטה לעזוב, הגיע השלב שבו נכנסו ההורים שלי לתמונה ואמרו דברים כמו ‘איך את עוזבת משרה בבנק?’, אבל בעלי לגמרי תמך. הוא היה איתי, אבל להורים הייתי צריכה להסביר את זה".

חשוב להבין שאלבלך לא עזבה את שוק ההון והפכה לעורכת בהוצאת ספרים אלא חזרה להתחלה של ההתחלה: לתואר ראשון בספרות (בלימודי השלמה ובהמשך לתואר שני). "התחלתי מאפס. זה ממש לא לעניין וזה חסר אחריות", היא מחייכת. "הייתי שלמה עם הצעד הזה, אבל גם הייתי מאוד מפוחדת כי נשמטה לי הקרקע מתחת לרגליים. הרגשתי שאתחלתי את עצמי מחדש".

כשאני אומר לאלבלך שאני מבין מדוע היא עזבה את שוק ההון, אבל שהיא לא לגמרי הסבירה מה משך אותה דווקא לעולם הספרות, היא עוצרת לרגע. "איזושהי אינטואיציה כנראה. אף פעם לא למדתי ספרות מוגבר ולא ידעתי אם אני אהיה בזה טובה. מה שכן, כילדה כתבתי וכשנולדו לי הילדים חזרתי לכתוב. כל מיני פרגמנטים. סיפורים קצרצרים. ממש נביטה של משהו שלא עסקתי בו מאז הילדות. אבל משהו התחיל לקרות אז אמרתי לעצמי שאני אלך לנסות ללמוד ספרות, ואני זוכרת שאיך שנחתּי בחוג - בשעה הראשונה של השיעור הראשון של התואר הראשון - הבנתי שאני במקום הנכון. הייתי יותר מבוגרת מכולם ובמצב אחר מכולם כי הייתי עם משפחה ושלושה ילדים, אבל זה היה אדיר. עד היום יש לי חברה שצעירה ממני ב־14 שנים".

אחרי שנה שבה התמקדה אלבלך רק בלימודים (ובמקביל גידלה שלושה ילדים), היא פנתה לפרופ’ איריס מילנר שהפכה מאוחר יותר לראש החוג לספרות ושאלה לעצתה לגבי עבודה בתחום. "היא אמרה לי שמנכ"ל הקיבוץ המאוחד עוזי שביט מחפש עוזרת זמנית למזכירה שלו ושאולי כדאי לי לבדוק את זה", היא מספרת בחיוך.

אלבלך ידעה שכישוריה עולים בהרבה על הגדרת התפקיד הרשמית, אבל לא היססה. "הגעתי לתקופה של שלושה חודשים ומאז עברו 12 שנה", היא צוחקת. "התחלתי בתיוקים והקלדות והייתי מאושרת. אני אוהבת לעבוד. אני פועלת באופיי. תנו לי עבודה ואני אעשה אותה. היה לי טוב להיות חלק מהמוסד הזה. כבר מההתחלה שאלו אותי אם אני קוראת אנגלית וכשאמרתי שכן, אמרו לי ‘יאללה, קחי את הספר הזה ותגידי אם הוא טוב’. נתתי המלצה חמה ואחרי חודש אותו ספר זכה בפרס מאן בוקר ואז הם אמרו ‘וואלה, אולי היא מבינה משהו, אז ניתן לה עוד ספר’. ככה זה התקדם".

מאוחר יותר היא החלה לכתוב ספרים בעצמה וגם לערוך ספרים בעברית. "אני לא רואה בעריכת ספרי מקור עליית מדרגה, אבל כן יש בזה משהו שמעיד על עלייה בביטחון העצמי. לטפל באחרים זה משהו שדורש ממך להיות שם עם כל הלב, הכול מושקע בזה וחשבתי לעצמי ‘למה לא להשקיע את כל זה בעצמי’. לקח לי כמה ספרים להבין שזה לא על חשבוני ושאני עושה את שלי והם את שלהם".

אלבלך אומרת שקשה לה לשחזר את הרגע שבו היא החליטה שהיא מעוניינת לפרסם ספר משלה. "בהתחלה זה היה לכתוב למגירה וזה היה בסודי סודות. כשהתחלתי ללמוד ספרות, אף אחד לא ידע שאני כותבת, פחדתי להגיד שיש בי את הצד היצירתי. נרשמתי לסדנת כתיבה של אורלי קסטל־בלום ושם לא רק שאמרתי שאני כותבת אלא גם הקראתי את מה שכתבתי. אני זוכרת את החיבור הראשון שהקראתי, שהיה משהו כמו חצי עמוד והייתי בתחושת מפח נפש.

"החשיפה הזאת הייתה לי מאוד קשה. בקושי עמדתי בזה, אבל משם זה נהיה דבר. התחלתי לכתוב כל מיני סיפורים קצרים ושלחתי אותם לכתבי עת. קיבלתי תשובות שליליות וחיוביות, אבל באיזו נקודת זמן, כשהבת שלי ישנה בחדר שלה, הצלחתי בערבים לכתוב, ונולדה נובלה. זו הייתה היצירה הראשונה המשמעותית שלי והראיתי אותה לעורכת הספרותית דנה אולמרט והיא שילבה אותי באנתולוגיה ("מאחורי הכסף יש סיפור", הוצאת אחוזת בית) וקיבלתי ביקורות נורא טובות. זה היה ב־2010 ומהצד זה אולי נראה כמו משהו שקרה נורא מהר, אבל מבחינתי זה היה ממש צעד אחרי צעד וזה נבנה לאט. תהליך ארוך וממושך וסיזיפי".

להקריב את הכתיבה

בשמונה ומשהו השנים שחלפו מאז אותו פרסום מצאה את עצמה אלבלך באחד המקומות הנחשקים ביותר ביקום הקטן של הספרות העברית. לא רק שהיא כתבה באותה תקופה שישה ספרים נוספים שזכו בשבחי הביקורת ובפרסים (כתב היד שהפך מאחור יותר ל"הדחיפה" זכה ב־2011 בפרס שרת התרבות לספרי ביכורים; ב־2015 היא זכתה בפרס ראש הממשלה על־שם לוי אשכול לסופרים ויוצרים; וספרה הקודם, "האיש הזקן, פרידה" זכה בשנה שעברה בפרס ברנר), אלא שהיא החזיקה עבודה קבועה ומשפיעה בתעשיית המו"לות הישראלית הצפופה. ספרה האחרון, "אסתר ועדינה" (הוצאת אחוזת בית) נכתב באותה תקופה ויצא לאור ממש בימים אלו. נשמע מושלם? כן, למדי, אבל אז הגיע טוויסט לא צפוי בעלילה.

לאחר שהמנכ"ל הקודם של ההוצאה, עוזי שביט, הודיע על כוונתו לעזוב, גרם צירוף של נסיבות לרבים מעובדי ההוצאה לפנות אל אלבלך ולהציע לה להתמודד על התפקיד. "בהתחלה לא שקלתי. ממש לא רציתי. הרגשתי שאני מבחינתי הגשמתי את החלום. עזבתי את הכלכלה, לא ידעתי לאן אני הולכת והנה אני עורכת בהוצאת ספרים וכותבת ויש לי סדרה שאני עושה בה מה שבא. מה אני צריכה עכשיו להתחיל להתעסק עכשיו עם סטימצקי וצומת ספרים ועם ספקים ועם משאים ומתנים וניהול שוטף?! אמרתי לעצמי שני דברים: הראשון היה, ‘רגע, אני עזבתי את העולם העסקי בשביל הספרות’, והשני היה ‘מה עם הכתיבה שלי?’ כי היה ברור לי שאני אצטרך להקריב אותה".

אלא שעם הזמן והקדשת עוד מחשבה לעניין נזכרה אלבלך שתפקיד שמילאה בהוצאה שנה קודם לכן גרם לה להבין שהיא דווקא טובה למדי בניהול משאים ומתנים מורכבים. "פתאום העולם העסקי בצבץ וגם נהניתי מזה. איזו פדיחה!", היא צוחקת בקול רם.

ואיך החזרה לעולם הזה מרגישה אחרי כל השנים האלו?

"פה אני כאילו חוזרת לעולם העסקי, אבל המבט שלי הוא מבפנים וזה אחרת לגמרי, וגם כעורכת ראשית יש לי אמירה ספרותית. זה גם לבנות עסק וגם לתת את הטון שלו בעולם התרבות. ככל שעברו השבועות וחשבתי על זה והתייעצתי, בסוף אמרתי לעצמי שאני רוצה ויכולה ושיש לי צוות מעולה ושנעשה את זה ביחד. עברתי ראיון בדירקטוריון של התנועה הקיבוצית והם קיבלו אותי. אני לא חושבת שאצליח לכתוב בשנה הקרובה, אבל אני מקווה שאחר כך כן. לא חייבים לכתוב כל הזמן. זה מה שאני אומרת לעצמי", היא מחייכת.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"