גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסבר פניך לתייר ולא רק באירוויזיון: ישראל נערכת לאירוח אלפי התיירים. למה זה לא קרה עד עכשיו?

כ-10,000 תיירים צפויים להגיע לת"א בחודש הבא לרגל האירוויזיון ● השאלה הגדולה היא האם נותני השירותים יאמצו הפעם את המוטו של "הסבר פניך לתייר" ● עיריית ת"א נערכת לקבל את התיירים בזרועות פתוחות, אבל יש גם מי שמצנן את ההתלהבות וטוען: "נושא השירות לתייר צריך להיות מתמשך"

תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף
תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף

אלפי תיירים יגיעו לתל-אביב בחודש הבא כדי לצפות בתחרות האירוויזיון. התחזית האופטימית מדברת על כ-10,000, אבל מה שחשוב הוא לא המספר אלא הגישה. השאלה הגדולה היא האם נותני השירותים יאמצו הפעם את המוטו של "הסבר פניך לתייר".

ישראל נערכת - וכנראה מוטב מאוחר מאשר אף פעם - לקבל את התיירים בזרועות פתוחות. נהגי מוניות נשלחו לקורס של אדיבות ושירותיות, עיריית תל-אביב מספקת מידע מפורט באנגלית על מסלולם של קווי אוטובוס, בנתב"ג תוקם עמדה לרכישת רב-קו, ובחלק מהמוניות יופיעו מדבקות שיציינו את מחירי הנסיעה. השאלה המהותית היא לא למה הדברים האלה קורים, אלא איך הם לא קרו עד עכשיו.

קצת פרופורציות: 4.1 מיליון תיירים הגיעו לישראל בשנת 2018, ממוצע של 340 אלף תיירים בחודש - פי 34 מכמות התיירים מאותם תיירים שיגיעו לאירוויזיון, בתרחיש האופטימי. האם התיירים שהגיעו לכאן אשתקד ובשנים קודמות נהנו אך ורק מיחס מכבד? לא בטוח. האם המצב ישתנה אחרי האירוויזיון? נחיה ונראה.

הגיע הזמן להתייחס בכבוד לכל התיירים, גם לאלפי המבקרים שיגיעו לכאן כדי להשתתף בכנס ביומד, בדיוק בשבוע שבו מתקיים האירוויזיון. לרשימה הזאת אפשר להוסיף גם את האלפים שביקרו כאן במסגרת מצעדי הגאווה הססגוניים של תל-אביב ועוד מיליוני בני אדם שמגיעים לישראל כדי לנפוש.

"לתקן את מה שדורש תיקון"

המרוץ לאירוויזיון נפתח במסיבת עיתונאים חגיגית. איתן שוורץ, מנהל מנהלת עיר עולם ותיירות בעיריית תל-אביב, אמר כי "אנחנו משתמשים באירועי האירוויזיון כדי להתעמת עם האתגרים שלנו כעיר וכמדינה ולתקן את מה שדורש תיקון. אנחנו יודעים שאומרים שקשה להתמצא פה, אנחנו יודעים שהמרחב הציבורי לא תמיד נמצא ברמה הכי גבוהה. מדברים על זה שיקר פה. רון חולדאי ביקש מאיתנו לטפל באתגרים ולהקים פלטפורמות שישמשו אותנו לעתיד".

שוורץ סיפר על הקמה של אתר אינטרנט, בהשקעה של מיליון שקל, שיאפשר לתיירים לקבל מידע על מה שקורה בעיר, זאת לצד שילוט עירוני "שעבר שדרוג ועד הפיקוח על המחירים בחופים שעבר שדרוג".

למה כל המהלכים האלה לא הבשילו עד כה? יכול להיות שבמרוץ אחרי 5 מיליון תיירים בשנה, מישהו שכח לטפל בהם? חשוב מאוד להביא לכאן אורחים, אבל חשוב לא פחות לספק להם חוויה טובה. במדינה כמו שלנו האתגר כפול ומכופל.

התיירים ששוקלים להגיע לישראל מקבלים לא מעט אינפורמציה מהמדיה הישנה, שם אנחנו מצטיירים כאזור קרבות. מי שמגיע לכאן מקבל בדרך-כלל רושם שונה לחלוטין. ישראל היא מוצלח יעד עם פוטנציאל מרשים, אבל גם יעד יקר. מי שרוצה לתת תמורה הוגנת לכסף חייב לספק לתיירים שירות הוגן, עם או בלי מדבקה במונית.

"כיעד תיירותי, תחבורה היא אתגר גדול עבורנו", אמר שוורץ במסיבת העיתונאים. הוא הוסיף כי "הסטנדרט שלנו רחוק ממה שנהוג באירופה. בכל מונית באירופה תיירים ימצאו מדבקה שבה מפורט כמה עולה הנסיעה, כמה טיפ מומלץ להשאיר, מה המחיר לנוסע נוסף, למזוודה וכו'. גם טלפון לפניות, נגד מי שמרמים אותו, יופיע על גבי המדבקה. מה יוצא לנו מזה? להיות עיר שיודעת לארח אירועים בינלאומיים. אנחנו בתת-ביצוע מבחינת ירידים וכנסים. אם נצליח לייצר שביעות-רצון, נהיה במגרש של הגדולים".

לאחרונה הודיעה עיריית תל-אביב, באופן חסר תקדים, על כוונתה להפעיל תחבורה ציבורית בשבת בשבוע האירוויזיון. האירוויזיון, מסתבר, הוא קטליזטור שמצליח לשנות סדרי עולם.

האם התיירים מרוצים או סובלים?

למרות הפוטנציאל, יש מי שמצנן את ההתלהבות. "מדבקה במונית לא תפתור את הבעיה", אומר יוסי פתאל, שמנהל את לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל. "נושא השירות צריך להיות מתמשך. זה חינוך שורשי שלא מסתכם בסדנת שירות או במדבקה. אני לא חושב שמישהו באמת מאמין שרמת השירות בתל-אביב במסגרת ה'הייפ' סביב האירוויזיון תשתפר.

"מדדי איכות ומקצועיות בשרשרת החוויה של התייר הם דבר שצריך לבחון אותו דרך דירוג החוויה של התייר מהרגע, שהוא נוחת ועד שהוא עוזב את ישראל. היום אין שום כלים מקצועיים של המדינה שנותנים איזשהו פידבק לכל נותני השירות בשרשרת החוויה, וקל לקבור חוויה שלילית. האם התיירים מרוצים או סובלים? האם הם מקבלים תמורה עבור כספם? יש כלים לסטנדרטיזציה. חוויית התייר זה תורה ומדע שהוא לא רק דקלרטיבי.

"למעשה, למעט סקר שנתי עם כמה שאלות שנשאלים תיירים שביקרו כאן, לא נעשית בדיקה בפועל בזמן השהות בישראל, בשדה התעופה, בבית המלון או באתרים שונים. יש כלים ואפליקציות שנועדו לשם כך, אבל לא משתמשים בהם. אנשים שוכחים שתיירים מתארים את החוויות שלהם ואת שביעות-הרצון שלהם בזמן הביקור ברשתות החברתיות. אם מישהו היה מסתכל מה קורה בשדה התעופה, שם התיירים מתמודדים מול סלקטורים לא תמיד מנומסים בלשון המעטה או בשלב שבו התייר מגיע למונית - הוא היה מבין שנדרשת אסדרה עמוקה".

פתאל מספר על תלונות שמתקבלות בלשכה ועוסקות ב"תעריפים" מיוחדים שמשלמים התיירים עבור מוניות, מוצרים ושירותים שונים, בשווקים או במסעדות. "הציפייה שלי היא שהמדינה תטיל קנס על בית עסק שמפקיע מחיר לתייר. זה לא נעשה, כי החוק בארץ מגן על הצרכן הישראלי ולא על התייר. תייר שנדפק לא יתבע בית עסק או יכתוב תלונה. להגיד שזו נורמה שקיימת בעוד מדינות, זו תשובה מקוממת. ידוע שאנחנו יותר קומבינטורים ממקומות אחרים. למה כשאת נכנסת למונית בלונדון, את יודעת שלא יעבדו עלייך? למה הסטיגמה בארץ היא שסיטואציה של תייר במונית תסתיים באירוע?".

הגדלת מספר התיירים בישראל היא משימה חשובה, לא רק בהיבט הכלכלי אלא גם בהיבט התדמית של מדינת ישראל. כל אירוע, לרבות זה של האירוויזיון, הוא אירוע מכונן.

למרות זאת, פתאל טוען כי משוואת הביקוש וההיצע פוגעת בתיירים. "אנחנו במצב של עודף ביקוש, וזה חמור. יש יותר תיירים מאשר תשתיות, ולכן אין בעיה להוריד את רמת השירות ולגבות מחיר גבוה. ולא רק זה - בעודף ביקוש, החוויה נפגעת גם מעומסים ומתורים ארוכים באתרים המבוקשים. אפשר וצריך לנהל את זה, אבל במדינה שבה אין סטנדרטים שקובעים מה צריך להיות היחס וההתנהלות מול תייר, זה פשוט לא קורה. רוצים להגדיל את מספר התיירים בעוד חצי מיליון רק השנה? זה רק יעמיק את המשבר ויבוא על חשבון רמת שביעות-הרצון והשירות לתייר. מישהו חייב להתעורר". 

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד