גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד בכיר בקבוצת אקויטל: קובי מימון שלט בפעילות החברות

הטענות של יוסי לוי, לשעבר מנכ"ל נפטא, מצטרפות לשורת טענות של עובדים בחברות בקבוצה, לפיהן מי ששולט בה בפועל הוא קובי מימון - זאת למרות טענותיו איש העסקים כי הוא שכיר בלבד במרבית החברות

קובי מימון / צילום: שלומי יוסף
קובי מימון / צילום: שלומי יוסף

איש העסקים קובי מימון טוען זה שנים כי אינו הבעלים של החברות בקבוצת אקויטל, והוא היה או הינו שכיר בלבד במרבית החברות המיוחסות לו - והנה, שוב, עובד שעבד תחתיו מבקש לנפץ את חומת ההפרדה שהקים מימון בינו לבין האימפריה שלכאורה הקים.

הפעם מדובר בעובד בכיר במיוחד - יוסי לוי, לשעבר מנהל אגף כלכלה ותקציבים במשרד האנרגיה ומי ששימש כמנכ"ל חברת נפטא מקבוצת אקוויטל במשך 23 שנה.

בתצהיר שהגיש לבית הדין לעבודה לאחרונה טוען לוי כי "חברת אקוויטל והחברות בשליטתה (יואל, נפטא, איירפורט סיטי וישראמקו) נמצאות בשליטתו של חיים צוף, אך מי ששלט בכל פעילותן היומיומית הוא מר יעקב (קובי) מימון".

התצהיר הוגש במסגרת תביעה בהיקף כ-12 מיליון שקל שהגיש לוי נגד נפטא, במסגרתה הוא דורש פיצוי מהחברה בגין הפרת התחייבות לכאורה להעניק לו אופציות לרכישת מניות החברה. במסגרת זו מבקש לוי לחשוף את יחסי הכוחות ששררו בחברות, אשר מנוגדות לניסיונותיו של מימון להרחיק את עצמו מהשליטה בחברות בקבוצה.

בתצהיר טוען לוי כי "מימון שימש, במרבית תקופת העסקתי כמנכ"ל הנתבעת (למעט בשנה האחרונה), כיו"ר החברות הרלוונטיות לתביעה - נפטא, יואל אקוויטי וישראמקו - וללא אישורו לא ניתן היה לבצע כל מהלך או לקבל כל החלטה מהותית בהן". 

עוד כותב לוי בתצהיר כי לאור הכוח הרב של מימון ושליטתו המוחלטת בחברות, הוא פחד להסתבך איתו. זאת, גם לאחר שמימון סירב לכל בקשותיו שהחברה תעמוד בהתחייבויות שלה כלפיו לכאורה ותנקוט הליכים כדי להעביר לו אופציות. "כל בקשותיי נענו על-ידי מר מימון ב'לך ושוב', בהתחמקויות ובתירוצים שונים", כותב לוי, ומוסיף כי "שליטתו בפועל של מר מימון בחברות הייתה מוחלטת, ולא ניתן היה לעשות דבר ללא הסכמתו. יתרה מכך, ידעתי היטב מיהו קובי מימון, מה רב כוחו ועד כמה לא כדאי לי 'להסתבך' איתו, שהרי הוא יכול לפטר אותי במחי-יד, וחששתי מכך, וקל וחומר מאחר שאני מתמחה בתחום האנרגיה, ובישראל מדובר על שוק מצומצם ביותר של חברות העוסקות בתחום". 

הטענות של לוי מצטרפות לשורת טענות של עובדים בחברות בקבוצה, לפיהן מי ששולט בה בפועל הוא קובי מימון. זאת בשעה שמימון מתנהל בעסקיו, כמו גם בחייו הפרטיים, תחת מעטה כבד של חשאיות, ומי שנחשב ל"פנים" ול"פה" שלו ברוב עסקיו הוא שותפו וחבר ילדותו, חיים צוף. הליכים שונים שהתנהלו בבתי המשפט, במסגרתם נעשו ניסיונות לחשוף את רכושו של מימון, כשלו.

בין היתר נכשלה בכך זוגתו לשעבר של מימון, כרמלה וילנסקי, שניהלה נגדו תביעה לחלוקת רכוש, שהסתיימה בקביעה כי היא אינה זכאית למחצית מרכושו של הטייקון החשאי בעקבות הסכם פירוד עליו חתמו. פרטי המחלוקת המלאים בין השניים והיקף הרכוש היו חסויים, אך לבקשת "גלובס" הותר לפרסום פרט שחשף טפח ממעורבותו של מימון בישראמקו - מהסכם הפירוד עלה כי בשנת 2010, בעת פרידתו מזוגתו לשעבר, נקבע כי מימון יישאר הבעלים של מניותיו בישראמקו - חברה שהוא מכחיש בעלות עליה.

במסגרת הפרשה העיד בבית המשפט לא אחר מאשר שר האוצר משה כחלון, חברו הקרוב של הטייקון החשאי מימון. בעדותו בבית המשפט סיפר כחלון על עסקיו של איל הגז וחברו הקרוב, וקשר בין איש העסקים לבין הקבוצה החולשת על נכסים רבים. "ממה שאני יודע, קובי הוא ראש קבוצה של הרבה חברות גדולות", העיד.

בראש עץ החברות המיוחס למימון ניצבת חברת ההחזקות אקויטל, המחזיקה באמצעות חברות-בנות, בין היתר בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי, בענקית הנדל"ן המניב נצבא ובשותפות ישראמקו. מכל אלה, ובכלל, מימון דיווח עד כה כי הוא בעל שליטה בחברת פוליגון הציבורית, שנסחרה לפי שווי של עשרות מיליונים, וכן דווח כבעלים של מניות בישראמקו אינק.

תצהירו של לוי בנוגע למעמדו האמיתי של מימון בחברות בקבוצה מצטרף לתצהירים נוספים שהוגשו במסגרת תביעות נגד החברות, ובהם תצהיר שהגיש שי כהן, בעליה ומנהלה של חברת יהלום חניונים, במסגרת הליך משפטי אותו הוא מנהל מול חברת איירפורט סיטי. במסגרת התצהיר של כהן, שטוען כי שימש כאיש סודו ויד-ימינו של מימון במשך עשור, טען כהן כי "הקבוצה מנוהלת באופן בלעדי על-ידי קובי מימון", וכי "הוא זה אשר קובע את הכללים, שואל את השאלות וגם עונה על את התשובות, ולא בדיוק 'מייעץ' כפי שהוא מגדיר את עצמו או מוגדר על-ידי בעלי התפקידים בקבוצה, שהם למעשה 'בובות על חוט', המנצלים את מעמדם ואת עמדת הכוח שלהם ועושקים את הציבור".

כעת בתצהירו של כהן (צריך להיות כתוב לוי), אשר היה גורם דומיננטי ובכיר בקבוצת החברות משך שנים ארוכות, חוזר אותו תיאור של מימון כמי ששולט בכל וכזה שלא ניתן היה לעשות שום צעד או להוציא הוצאה כספית ללא אישורו. לטענת כהן, במסגרת עבודתו הוא עבד בצמוד למימון, אשר כיהן כיו"ר נפטא, ישראמקו, יואל ואקוויט ו"היה יו"ר דומיננטי, פעיל ומעורב עד מאוד, ולפיו נקבעה הן האסטרטגיה והן הפעילות היומיומית בחברה". עוד נטען בתצהיר כי "הלכה למעשה, כל פעילות אותה יזמתי וביקשתי לבצע נדרשתי לאשר מראש עם מר מימון, וכן נדרשתי לקבלת מראש את אישורו לכל הוצאה, בכל אחת מהחברות ובכל סכום".

"בשל כך", מצהיר לוי, "קיימתי עם מר מימון שיחות יומיומיות, דיווחתי לו אודות פעילותיי ונפגשתי עימו באופן תדיר".

מימון, באמצעות עורכי דינו, כמובן הכחיש בעבר, ומכחיש גם כיום, את הבעלות והשליטה המיוחסים לו בקבוצת החברות.

מעו"ד ירון אלכאוי ממשרד גורניצקי ושות', המייצג את חברת נפטא, נמסר בתגובה: "כפי שמר לוי ציין בתצהירו, הגם שמר מימון אינו בעל השליטה בקבוצת אקויטל, במשך כמעט כל תקופת כהונתו של מר לוי כמנכ"ל נפטא (משנת 1996 ועד יוני 2010), שימש מר מימון כיו"ר דירקטוריון פעיל של החברה, ומתוקף תפקידו זה היה כמובן מעורב מאוד בפיקוח על מר לוי ובקביעת התגמול שלו. וכי אפשר אחרת?

"לעניין טענותיו הכספיות של מר לוי, הרי שכפי שציינתם בפנייתכם, החברה הגישה כתב הגנה השולל את הטענות, והדברים יתבררו בבית המשפט. מעבר לכך, אין בדעת החברה להתייחס בעיתונות למחלוקות הקיימות עם מי שכיהן בעבר כמנכ"ל שלה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים