גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מובילה ברשומות רפואיות? גם פינלנד טוענת לכתר

פינלנד מתגאה ברשומה הרפואית הוותיקה והמקיפה בעולם, ובמספר רב של מיזמים בתחום הרפואה הדיגיטלית - מטיפול בדיכאון ועד מפגש מקוון עם תזונאי ● ישראל 2048

מחלקת הילדים בית החולים האוניברסיטאי של הלסינקי / צילום: Shutterstock
מחלקת הילדים בית החולים האוניברסיטאי של הלסינקי / צילום: Shutterstock

תוכנית הבריאות הדיגיטלית בישראל, שנועדה בין היתר למשוך חברות תרופות ומכשור רפואי בינלאומיות לפעילות בארץ, תצטרך להתחרות על התואר "מיזם המידע הרפואי המוביל בעולם" מול מיזמים דומים במדינות נוספות הטוענות לכתר. ייתכן שהמתקדמת בהן היא פינלנד.

בישראל מתגאים ברשומה רפואית רציפה ממוחשבת משנות ה-90? בפינלנד יש רשומה קבועה (שעברה תהליך מחשוב) מאז שנות ה-60. מתגאים ברשומה מזוהה חד-ערכית עבור כל אדם בארץ? בפינלנד הרשומה מזהה את האזרח חד-ערכית וגם קושרת בין המידע הרפואי למידע הסוציו-אקונומי על כל אזרח ולמידע עליו משירותי הרווחה. בישראל החלה הממשלה לבנות מאגר ייחודי של מידע גנטי? גם פינלנד החלה בבניית מאגר כזה ומדווחת על אחוזי הסכמה גבוהים להשתתפות בו. לישראל יש מערכת אופק המאפשרת לרופא לצפות במידע רפואי אחוד על המטופל מכל ארגוני הבריאות? לפינלנד יש מערכת אחודה בשם Kanta, שכבר היום מופקים ממנה דוחות בריאות ומחקר.

"סוד ההצלחה של הרשומה הרפואית הלאומית בפינלנד הוא אמון", אומרת מרג'ה ליסה ניניקוסקי, מנכ"לית Helsinki Tech Hub בממשלת פינלנד. "האזרחים מאמינים בנו, ולכן הם מוכנים להפקיד בידינו את המידע שלהם ולאפשר לנו לאחד מידע ממקורות שונים. כמעט 90% מהאנשים שעוברים בדיקות דם מוכנים שנשתמש במידע שמופק מבדיקות אלה (גם בישראל יש היענות גבוהה יחסית למיזם מאגרי בדיקות דם של קופת החולים מכבי, למשל - ג"ו). אנחנו מבינים שהפרטיות של מאגרי המידע שלנו היא קריטית. אם הפרטיות תיפגע, זו תהיה מעילה באמון שנתן בנו הציבור שלנו".

הפניה מרופא לטיפול נפשי דיגיטלי

נוסף על רשומה רפואית מתקדמת, יש בפינלנד כמה תוכניות מעניינות בתחום הבריאות הדיגיטלית. לדוגמה, תוכנית לטיפול נפשי דיגיטלי. "אחד מכל ארבעה פינים מבקר באתר Mental Hub שלנו בכל שנה", מספר ד"ר מטי הולי, ראש המחלקה לפסיכיאטריה בבית החולים האוניברסיטאי של הלסינקי, מהמוסדות הרפואיים הגדולים באירופה. "המתחם מורכב מכלים לעזרה עצמית, מעין 'שיעורי בית' לאדם הסובל ממצוקה. נוסף על כך, אנחנו מציעים גישה לטיפול מקוון ממטפל בן אנוש - פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי, בהתאם לצורכי המטופל".

מי מגיע לאתר?

"ישנם שני מסלולים שבהם הפינים יכולים להגיע לאתר. האחת היא באופן עצמאי, ואז אפשר להשתמש בכל הטכנולוגיה בלי להזדהות או להוכיח שאתה אזרח פינלנד, ובלבד שאתה יודע פינית, כי זאת שפת האתר.

"אפשרות אחרת היא הפניה מרופא משפחה לטיפול בהפרעות כמו דיכאון קל, חרדה כללית, חרדה חברתית, בולמיה והפרעה טורדנית כפייתית (OCD). במקרה כזה, תהיה לאדם גישה נוחה לטיפולים מורכבים יותר ולטיפול האנושי המקוון. טיפול זה דומה למפגש אחד על אחד עם מטפל מוסמך, למעט העובדה שאתה לא צריך לחלץ את האוטו שלך מהשלג כדי להגיע. התוצאה על פי מחקרים שערכנו היא כמעט זהה לטיפול במפגש פיזי".

איזה תרגיל דיגיטלי, לדוגמה, אפשר לבצע באתר?

הולי: "למשל, לאחר שהמערכת תתשאל אותך על התסמינים ותגיעו יחד למסקנה שיש לך דיכאון קל, תוכלי לקבל משימות כמו ללכת למכולת או לפארק, ואז לדווח איך הרגשת. המחשב נותן מעין תרפיה קוגניטיבית, מלמד אותך איך לחשוב על הדברים. אם פסיכיאטריה מקוונת לא תעזור, נעבור לטיפול בין-אישי פנים אל פנים ולטיפול תרופתי".

האתר כולל גם התערבות נפשית-רפואית שאינה קשורה בהכרח לסינדרומים נפשיים, כמו מתן מידע פשוט ואינטראקטיבי לקראת ניתוח ואחרי ניתוח, וגם תוכנית שיקום לשנה אחרי הניתוח. "לא נוכל להכשיר מספיק מומחים כדי לתת את השירות הזה פנים אל פנים", אומר ויסה הונקנן, ראש החטיבה הדיגיטלית של בית החולים האוניברסיטאי בהלסינקי.

בית החולים האוניברסיטאי של הלסינקי הוא למעשה רשת של 17 בתי חולים המעסיקה כ-1,400 איש בתחום הדיגיטל, מתוך כ-22 אלף אנשי מקצוע המועסקים ברשת. בין אנשי הדיגיטל, כ-40 מועסקים במשרה מלאה במחלקת ה-IT (טכנולוגיית מידע) והיתר הם אנשי IT במחלקות השונות.

"הרופאים והאחיות הם חלק בלתי נפרד מצוות האפיון שלנו", אומר הונקנן. "את רכיבי הבינה המלאכותית נרצה לרוב לייצר בעצמנו, כי הם מבוססים על ידע ומומחיות שנמצאים בקבוצה, וכך אנחנו גם מוודאים שאנחנו לא מאבדים את הידע. את ממשק המשתמש בונה חברה פינית, והפלטפורמה הטכנולוגית שלנו היא הענן של מיקרוסופוט".

מאגרי המידע הפכו לעניין פוליטי

רשת בתי החולים של פינלנד מפעילה "Data Lake", מערכת ענן (או אגם) שבה שמור כל המידע הרפואי שנאסף בבית החולים: הרשומות האישיות של החולים, רשומות פרוטוקולי הטיפול, רשומות האיכות, הגנומיקה. "המידע הזה מופיע אצלנו בצורה מובנית יותר מאשר רוב המידע הקיים היום ברשומה הרפואית הלאומית", אומר הונקנן.

האם אתם משתפים פעולה עם חוקרים או עם חברות סביב מאגרי המידע שלכם?

"אנחנו מאפשרים גישה לחוקרים מהאקדמיה שהראו שהמחקר שלהם הוא משמעותי. אם חברות פרטיות מבקשות את המידע, אז יש מתח רב יותר, כי לעתים עלול להיעשות במידע שימוש לרעה. הם חייבים להסביר לנו בדיוק לאיזה צורך הם מתכוונים להשתמש במידע, ולתת לנו לפקח על כך. זה חיוני לשימור האמון".

ומה חברת הסטארט-אפ מרוויחה מהתהליך?

הולי: "היא תוכל לשווק את המוצר מחוץ לפינלנד. את הלקסוס הם יקנו מההכנסות מסינגפור, לא נורא. המטרה היא לפתח מוצר שעונה על צורך. זה לא קיצור דרך למכור לנו".

הונקנן: "אנחנו מקווים שבעתיד כל בתי החולים בפינלנד יחזיקו 'אגמי מידע' כאלה שידברו בשפה אחת. הממשלה היוצאת הייתה מעוניינת בכך. ביוני תהיה לנו ממשלה חדשה ונראה אם התוכנית תמשיך. זה נושא פוליטי מאוד אצלנו".

בחודש מרץ האחרון התפטרה ממשלת פינלנד בעקבות כישלון רפורמת הבריאות שביקשה להעביר. מטרת הרפורמה הייתה לחסוך בעלויות מערכת הבריאות שהאמירו בגלל מדיניות הרווחה הנהוגה במדינה והזדקנות האוכלוסייה. הצעות הקיצוץ של הקואליציה השמרנית במדינה לא התקבלו בברכה בציבור. הממשלה הבטיחה להתפטר אם לא תצליח להעביר את הרפורמה, ועמדה במילתה. כעת ההתמודדות עם האתגרים האלה נתונה לפתחה של הממשלה החדשה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

ירידה בשיעור החרדים המועסקים / צילום: יוסי זמיר

נתוני למ"ס מגלים: שיעור התעסוקה של גברים חרדים ממשיך לרדת

שיעור תעסוקת הגברים החרדים על פי נתוני הלמ"ס ירד ב-2.4% ברבעון האחרון ● תעסוקת יהודים שאינם חרדים נשארה יציבה יחסית, כאשר שיעור התעסוקה של גברים עלה ב-0.5%

שי ג'ינפינג, נשיא סין, ומוחמד שיאע, ראש ממשלת עיראק / צילום: Reuters, משרד ממשלת עיראק

אף חברה אמריקאית לא זכתה: המכרז בעיראק שמוכיח - סין מהדקת אחיזה

עשר חברות סיניות זכו לאחרונה במיזמי חיפוש גז ונפט בעיראק, לעומת אפס חברות אמריקאיות, שבעבר דווקא זכו בחוזים ● הסיבות: אינטרסים של עיראק מול בייג'ינג ועיונות מושרשת לארה"ב

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דוברות השר

שלמה קרעי חזר בו: "הוריתי לבטל את הפעולה ולהשיב את הציוד לסוכנות AP"

כוחות צה"ל חיסלו עשרות מחבלי חמאס וג'יהאד איסלאמי ברפיח ● שני לוחמים במילואים נפצעו קשה ברצועת עזה • צה"ל חיסל את מפקד מערך הרקטות והטילים בגזרת החוף בארגון הטרור חיזבאללה •  צה"ל פעל בג'נין, הכוחות הרסו את בית המחבל שביצע פיגוע ירי בחרמש ● ביידן: "מה שישראל עושה בעזה הוא לא רצח עם" • עדכונים בולטים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

צ'כיה תעמוד לצד ישראל, ומה תעשה גרמניה? בית הדין בהאג עשוי לפלג את אירופה

מדינות שונות באירופה הציגו עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בהחלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט ● בישראל מקווים כי מדינות פרו-ישראליות באירופה יסרבו לאכוף צווים של בית הדין, אם יוצאו ● עם זאת, מומחים אומרים לגלובס: "קשה לדמיין התעלמות מוחלטת מצווי המעצר"

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בית הדין הפלילי מסתכן באיבוד לגטימיות אם יוצא צו מעצר לנתניהו, גנרל בכיר בצבא ארה"ב בביקורת נדירה על צה"ל, האם ישראל תהיה חלק מההסכם עם סעודיה והסופר המפורסם סלמאן רושדי נגד מדינה פלסטינית בראשות חמאס ● כותרות העיתונים בעולם 

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

760 מיליון דולר: חוזה ענק לאלביט ממשרד הביטחון

החברה דיווחה היום לבורסה כי קיבלה מספר חוזים בהיקף מצטבר של כ-760 מיליון דולר ● בסוף שנת 2023 הגיע צבר ההזמנות של אלביט לשיא של 17.8 מיליארד דולר ● אלביט נסחרת בשווי שוק של 8.7 מיליארד דולר ובמחיר דומה לזה שבו נסחרה לפני פרוץ המלחמה

האנגר של התעשייה האווירית / צילום: התעשייה האווירית

מבקר המדינה: אירועי מעילות והונאות בתע"א לא שינו את סדרי העדיפויות של החברה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדק בין החודשים ינואר-יולי 2023 את פעילות התעשייה האווירית, מערך ניהול הסיכונים בחברה, ובעיקר ניהול סיכוני מעילות והונאות, לקוי ● מהדוח עולה כי מינואר 2019 ועד יוני 2023 אירעו בתע"א שלל אירועי מעילות והונאות, ובהם מקרים של דיווח שעות כוזב, גניבה וזיוף החזרי הוצאות

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

פאלו אלטו נטוורקס בעוד תחזית נמוכה - המניה צנחה במסחר המאוחר

החברה פרסמה תחזיות לקצב צמיחה שנתי בהכנסות ברבעון הבא שעשוי לנוע בטווח שבין 10%-11% - נמוך מהקצב אליו הורגלו המשקיעים בשנים האחרונות ● עבור הרבעון השני של השנה הציגה פאלו אלטו תוצאות לא רעות: ההכנסות ברבעון עמדו על 2 מיליארד דולר, צמיחה של 15% משנה לשנה

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

רכב ''ת'מיס'' מתוצרת מילרם רובוטיקס / צילום: Shutterstock

רוסיה רצתה רכב אוטונומי למלחמה. אז היא גנבה אותו לאוקראינה

רוסיה הציעה פרס כספי ללוחמים שישיגו את הרכב הצבאי "ת'מיס" שבו משתמשת יריבתה ● הכלי שנלכד בולט בתחום הבלתי מאויש במלחמה ומשמש בין השאר לטיפול במוקשים ואיסוף מודיעין

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

צים חזרה להרוויח, אך האנליסטים ציפו ליותר; המניה צוללת בטרום מסחר

התוצאות משופרות לעומת הרבעון המקביל, בו היא הפסידה ● החברה העלתה את התחזית השנתית שלה לרווח לפני הפחתות של של 1.15-1.55 מיליארד דולר ● על רקע החזרה לרווח חוזרת החברה גם לחלק דיבידנד

בניינים בסיום בנייה בבאר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

יותר משלוש שנים: הסטנדרט החדש של הקבלנים למסירת דירות

סעיף מועד המסירה מגיע כבר ל־40 חודשים ואף יותר, בגלל הקשיים הנגרמים מהמחסור בכוח אדם ● בינתיים המדינה לא מצליחה להביא עובדים, ונראה כי לא תסייע לקבלנים להתמודד עם המצב

שואיצ'ירו אירימאג'ירי. האיש שהציל את אנבידיה / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בן 84 הציל את החברה שמלהיבה את וול סטריט. כך הוא עשה זאת

בראשית דרכה, אנבידיה התקשתה לשרוד ומוצריה נידונו לכישלון ● אלא שאז פנה המנכ"ל לאיש העסקים היפני שואיצ'ירו אירימאג'ירי, כדי לסייע לחברה הצעירה ● כך, באמצעות סיוע של 5 מיליון דולר בלבד, היא צמחה לשווי של כ־2 טריליון דולר והפכה לאחת המצליחות בעולם

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: שלומי יוסף

המפקח על הבנקים על חלוקת הדיבידנדים: "זו החלטה עסקית של כל בנק, הם עוד לא עשו השלמות על רבעונים קודמים"

דני חחיאשוילי אמר כי ההנחיה של בנק ישראל היתה שהבנקים יוודאו שיש להם מספיק הון כנגד הסיכונים ומספיק הון כדי לצמוח, ולכן לא נקבע עבורם שיעור דיבידנד מקסימלי ● על תחלופת המנכ"לים במערכת הבנקאית: "יכול להיות ששכר הבכירים יוצר עיוות, עדיין ישנם מספיק אנשים טובים שיתמודדו על התפקיד"

רועי ורמוס, קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

נוקד הפכה לבעלת עניין בשופרסל: שווי החזקותיה – 362 מיליון שקל

המניות נרכשו במחיר נמוך ב-3% מהמחיר שבו נסחרה שופרסל הבוקר ● בנוסף, הדיווח מגלה את היקף ההחזקות של רועי ורמוס ורעייתו טל בקרן הגידור

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

שיר פלד ורונה לי שמעון במיזם ''Thank you for your service, לוחמים למען לוחמים'' / צילום: שי יחזקאל

המיזם שבו לוחמים שסובלים מפוסט טראומה משמשים כמנטורים

המסתערבת הראשונה במג"ב, צנחן וקצינת מבצעים בגולני הם בין נפגעי פוסט הטראומה שמתגייסים כעת למען נפגעי מלחמת חרבות ברזל, במסגרת מיזם "לוחמים למען לוחמים"