גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביומד הישראלי מנסה להתריע על כשל לבבי - החשש הגדול של הספורטאים

פיתוח ביומד ישראלי חדש מנסה להתמודד עם אחד החששות הגדולים של ספורטאים, גם אם הם בכושר מצוין ומנהלים אורח חיים בריא לתפארת: כשל לבבי באמצע פעילות ספורטיבית ● אחד היזמים, חמי ראם, כמעט חווה זאת על בשרו

ספיחת חמצן / צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב,
ספיחת חמצן / צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב,

לפני שבועות אחדים יצאו לרכיבת השבת שלהם שני רוכבי אופניים מיומנים ומקצועיים, אושיות בעולם הרכיבה - מאמן הטריאתלון ניב דיין (54), בוגר בית הספר למאמנים של מכון וינגייט, מדריך טריאתלון מוסמך, איש ברזל, מנהל בית ספר לריצה, ורוכב האופניים מוטי פישביין (44), רוכב ותיק ומיומן, שנמנה עם מחלקת השיפוט של איגוד האופניים והיה הצלם של קבוצת "ישראל סייקלינג אקדמי". שניהם לא חזרו הביתה מהאימון, ומותם מדום לב באותו יום וכמעט באותה שעה בשני מקומות שונים בארץ היכה בהלם ובאבל את קהילת רוכבי האופניים המקומית.

זו לא הפעם הראשונה שבה שומעים על מקרים של דום לב שמתרחשים דווקא בעת פעילות ספורטיבית, ובקרב אנשים צעירים יחסית, פעילים גופנית ומקפידים על אורח חיים בריא. זכור עדיין גם שחר דוד, שהתמוטט באמצע מרתון ים המלח בפברואר האחרון, וניצל בזכות צנתור לבבי בהול - ואלה רק מקרים משלושת החודשים האחרונים.

שני יזמים ישראלים, חמי ראם וד"ר מנחם גנוט, עמלים בימים אלה על פיתוח מתקדם של טכנולוגיה, YOPI שמה, שמיועדת למנוע בדיוק מקרים כאלה, ונועדה לזהות מראש סיכון לכשל לבבי ולמנוע התקפי לב בקרב רצים, רוכבי אופניים וספורטאי אולטרא וטריאתלון. הפרדוקס הוא, ואולי דווקא המוטיבציה, נעוצה בעובדה ששניהם חוו כשל לבבי שכזה, כל אחד בדרכו.

באמבולנס לבית החולים

"אני ספורטאי חובב מגיל עשר", מספר ראם. "שיחקתי כדורסל, וכשנפצעתי, השיקום היה לרוץ חצי מרתון. אחר כך הוספתי שחייה, ואז הציעו לי לרכוב כדי להשלים טריאתלון, שבשנות ה-90 אף אחד עוד לא ידע מה זה. אז עשיתי גם טריאתלונים וחצי איש ברזל ורצתי מרתון.

"אבל לפני שלוש שנים התחלתי להרגיש לא טוב. הכאבים הופיעו רק בפעילות גופנית, ועברו מהחזה לגב, אז התלוננתי בפני הרופא על כאבי גב. עשיתי סדרת בדיקות, והכול נשלל. אחרי חצי שנה של תלונות, היה לי בלו"ז תור לבדיקת מאמץ שגרתית".

חזי ראם/ צילום: איל יצהר

והסוף היה ידוע מראש?
"לגמרי. הטכנאי לא אהב את התוצאות והתייעץ עם קרדיולוג שבמקרה היה שם, וכדי לא לקחת סיכון, נשלחתי באמבולנס לבית חולים. במהלך האשפוז הכינו אותי לצנתור ולקראתו הרופא אמר לי שעל-פי הבדיקות ובדיקת המאמץ לא צריך לצנתר, אבל בגלל התלונות שלי והעובדה שכבר הכינו אותי הם כן יצנתרו. בדיעבד, גם הוא הופתע. מצאו ארבע סתימות בעורקים הכליליים של הלב של למעלה מ-90% ואחת של 50% וככה הסתובבתי בחיים בלי להרגיש את זה.

"יש לי מזל, כי אחרים על פחות מזה נופלים. ייתכן שהלב המאומן שלי לאורך השנים הציל אותי ומצא לעצמו מעקפים עצמיים. אחד הרופאים טען שהיו לי סימנים מוקדמים. גם אני הרגשתי משהו, אבל כשלא סיימתי ריצה או לא עמדתי בקצב אמרתי לעצמי שאני לא בכושר והתייחסתי לזה הפוך ממה שהייתי צריך. לא ייחסתי זאת לעובדה שאולי מתחילה בעיה. לא הייתי באוכלוסיית סיכון. לא עישנתי, לא סבלתי מלחץ דם גבוה, אכלתי בריא, לא היה לי כולסטרול, אני לא שמן ויש לי מבנה גוף אתלטי.

"אני משוכנע שלמקרים שקרו לאחרונה של רוכבי האופניים היו סימנים מוקדמים, אבל הרבה אנשים, כולל אני, מוצאים תירוצים של 'לא ישנתי/אכלתי/ התאמנתי/ התאמצתי' ומספרים לעצמנו מלא סיפורים כי אנחנו ספורטאים ולא יכולים לדמיין את הדבר האמיתי, שיש בעיה לבבית".

לא רק במעבדה

ראם הוא יזם בנשמתו. פיתח טכנולוגיות, היה שותף בסטארט-אפ, עסק בניהול הנדסה ופרויקטים ורצה לחזור לסטארט-אפ עם שותפו, ד"ר גנוט, ויחד חיפשו רעיון. "אחרי ניתוח המעקפים היה ברור לשנינו מהו".

יחד הם הקימו את YOPI, שמטרתה למצוא שיטת ניטור יעילה למתאמנים. "תמיד ניטרתי את עצמי באמצעות דופק, אבל כשבוחנים לעומק את הפיזיולוגיה, מבינים שזה רק שליש מהמשוואה. מה שקובע זו כמות החמצן הזמינה לגוף לצורך ייצור אנרגיה. הכמות תלויה בשלושה גורמים: נפח פעימה (פרמטר לא מדיד), מספר הפעימות לדקה (מדיד = דופק) ויכולת הספיחה של החמצן ברקמת השריר (לא מדיד).

"בפעילות גופנית, הגוף מייצר אנרגיה להנעת השרירים מאחד משלושה מקורות: שניים מהאזור האירובי הקשורים בחמצן, והם פחמימות ושומנים, ואחד מהאזור האנאירובי - חלבונים. לתהליך נדרש חמצן וצריכתו עולה בפעילות גופנית. מבחינה אנרגטית, לגוף ‘זול’ יותר לייצר אנרגיה מפחמימות שנשרפות ראשונות לעומת שומנים".

לכל אדם יש בגוף מחסן של כ-3,300 קלוריות מפחמימות ו-120 אלף משומנים, והוא מווסת בין השניים, מסביר ראם. וכשנגמרות הפחמימות - עובר לשומנים, ואז קצב הפעילות יורד כי קשה לגוף יותר, והוא משקיע יותר אנרגיה. כלומר - נשאר לו פחות.

כדי שספורטאי ישמור על מהירות, הגוף מייצר אנרגיה מחלבונים, שזה למעשה הרס של רקמת השריר. את ספורטאי-העל מאמנים להיות במקום הזה, אבל חובבים לא רוצים להגיע לשם, כי כשנמצאים באזור הזה הרבה זמן, מתחילות פציעות. ספיחת חמצן, לעומת זאת, זה עניין גנטי, שתלוי ברקמה הגופנית שקובעת כמה חמצן עובר ממערכת הדם לשריר וניתן לשפר אותו מעט על-ידי אימון.

הדרך היחידה למדוד ספיחת חמצן היא בתנאי מעבדה מבוקרים עם מסיכה תוך ריצה/רכיבה, ממשיך ראם, ומסביר שזה נעשה רק לספורטאי-על, וגם אז, התוצאה נכונה רק לאותו רגע.

"אנחנו חיפשנו דרך לבדוק זאת לאורך זמן, ולא במעבדה, כדי ליצור חלופה פשטנית. חיפשנו פרמטרים בגוף שנמצאים בקורלציה לצריכת החמצן ומשתנים בהתאם, ומצאנו כמה יונים, ביו-מרקרים בזיעה, ופיתחנו מדיד שיכול למדוד אותם.

"יש לנו בקשת פטנט על הרעיון, ומכאן העולם גדול, כי בעתיד אפשר יהיה לאמן ספורטאים לפי הפיזיולוגיה האישית שלהם. הטריגר הוא היכולת לזהות מראש כשל מערכתי לבבי כי כשמתחילה ירידה אבסולוטית בצריכת החמצן, כל מחקרי הקרדיולוגיה טוענים שזה סימן מדאיג יותר מסוכרת דרגה 2. אם נצליח לנטר זאת, האנשים האלה יימנעו מאזורי סיכון".

מה YOPI יודעת לעשות?
"לנהל מדעית את ייצור האנרגיה, כשאנחנו יודעים מה מקור הייצור (פחמימות/שומנים/חלבונים) ואז בכל רגע נתון אפשר לדעת את המצב הגופני והיחסים בין היונים והכמות שלהם. את זה אנחנו עדיין חוקרים. כל הנושא הוא חדשני, זו פריצת דרך. הדבר השני הוא להתריע. יש לנו אבטיפוס שנמצא עדיין בניסויים, במטרה לדייק את האלגוריתם, בתקווה שבעוד שנה נצא לשוק.

בתכנון זה יהיה סנסור שאפשר לשים בכמה חלקים בגוף, ואפליקציה".

איך אתה עם ספורט היום?
"כשהייתי זרוק בבית חולים קבעתי ביומן שאשתתף במרתון תל אביב, ופחות משנה אחרי רצתי שמונה קילומטרים והלכתי שניים. היום אני יכול לרוץ עד 10 קילומטרים, וזה מספיק לי. חזרתי לשחות, אבל לא חזרתי לאופניים".

כי אתה לא רוצה או לא יכול או בגלל הפחד?
"מהפחד, כי באופניים צריך להיות כל הזמן בתנועה כשבריצה אפשר לעבור להליכה. זה פסיכולוגי לגמרי ויכול להיות שזה ישתנה, אבל הפחד עדיין יושב שם. בסוף, הפסיכולוגיה מנהלת אותנו".

כנס ביומד בדגש בריאות

הפיתוח YOPI של חמי ראם וד"ר מנחם גנוטה מתואר בכתבה, יוצג בכנס מיקסי ביומד (MIXiii-Biomed) שיתקיים בשבוע הבא זו הפעם ה-18. הכנס נחשב לאירוע המוביל של תעשיית מדעי החיים בישראל, ויתמקד השנה בספקטרום הרחב של שירותי הבריאות, ממניעה ועד שיקום, וגם רפואת ספורט בכלל זה.

הכנס כולל תערוכת ענק של חברות מהתעשייה וכן מתחם ייחודי בחסות רשות החדשנות, שבו יציגו 45 חברות סטארט-אפ ישראליות, 15 חברות מדי יום, פיתוחים פורצי דרך בתחום מדעי החיים.

לצד התערוכה יתקיים הכנס המרכזי בהשתתפות דוברים בכירים מהארץ ומהעולם. צפויים להשתתף כ-6,500 מבקרים ומבקרות, כאלף מהם מחו"ל - מארה"ב, יפן, אוסטרליה, שווייץ, צרפת, סין, אנגליה, הודו, בולגריה ואיטליה. בסך הכול צפויים כ-150 מציגים, 45 חברות סטארט-אפ, 60 חברות שיעבירו פרזנטציות וכ-150 דוברים.

הכנס יתקיים ב-16-14 במאי, במלון דיוויד אינטרקונטיננטל, תל אביב

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח