הפייסבוק הכריע: אלה ארבעת מסלולי הטיול הכי ישראליים

פנינו לארבע קבוצות טיולים בפייסבוק, המאגדות עשרות אלפי מטיילים, ושאלנו אותן מהו לדעתן המסלול הכי ישראלי • אלה המסלולים הנבחרים

נוף על שביל ישראל בין עין קובי  לנתיב הלה/ צילום: בן מאור
נוף על שביל ישראל בין עין קובי לנתיב הלה/ צילום: בן מאור

לרגל יום העצמאות, שאלנו את עצמנו מהו הטיול הכי ישראלי שיש, וברוח הימים האלה הלכנו לבדוק אצל חוכמת ההמונים, כלומר המטיילים עצמם. פנינו לקבוצות טיולים בפייסבוק - לכשעצמן תופעה ישראלית - וביקשנו מהן המלצות למה שנתפס בעיניהן כטיול הכי ישראלי. משתתפי הקבוצות שיתפו פעולה ברצון והתנהלו בהן דיונים ערים. לכבוד החג הכי ישראלי, מוגשות בזה ארבע ההצעות לטיולים שזכו במקומות הראשונים בכל קבוצה, ולצדן כמה המלצות שוברות שגרה ויוצאות דופן, לגיוון ולתיבול. חג עצמאות שמח וטיולים מוצלחים!

רמת הגולן: בגלל הנחלים והשביל

שם: קבוצת המלצות על טיולים בארץ
חברים: 25,000
מוטו: המלצות לטיולים, אטרקציות ומקומות מעניינים בארץ
המסלול הנבחר: רמת הגולן

אחרי ההכרזה של טראמפ על הכרה אמריקאית בריבונות ישראל על רמת הגולן, לא פלא שגם המטיילים מצביעים ברגליים. רמת הגולן הגיעה למקום הראשון בזכות נחליה ובזכות שביל הגולן שחוצה אותה דרך הנופים היפים והמוכרים. השביל, שאורכו כ-130 ק"מ, מחולק ל-15 מקטעים שניתן להשלים בכחמישה ימים, ובקרוב יחגוג בת מצווה.

נקודות העניין המרכזיות לאורכו הן הנחלים הזורמים כל השנה, המעיינות הקטנים ובריכות הקצינים הסוריות שמושכות נופשים בקיץ. בין נחל בזלת למצוק עורבים, בין היהודייה לזוויתן, בין ברכת המשושים למפל עיט - תוכלו לבחור היכן לטייל, לקפוץ, לשחות או לרבוץ, כל אחד מהם יספק את הרעננות הנדרשת ביום קיץ ישראלי חם.

רמת הגולן רצופה גם באתרי מורשת, שרבים מהם הם למעשה אנדרטאות לזכרם של הגיבורים שחירפו נפשם בקרב. מאנדרטת העוז בעמק הבכא, דרך מצפה גולני בתל פאחר, ועד תל סאקי שהפכו בין היתר יעד לטיולים שבהם עוצרים לרגע וזוכרים את אלה שבזכותם אפשר לטייל ברחבי הרמה.

הבניאס/  צילום : יותם יעקובסון
 הבניאס/ צילום : יותם יעקובסון

עין גדי וים המלח: הכי מיוחד

שם: קבוצת טיולים בארץ ישראל
חברים: כ-12,000
מוטו: מידע על טיולים בארץ
המסלול הנבחר: אזור עין גדי וים המלח

בקבוצה הזו ההעדפה המובהקת של המטיילים הייתה לבקר באזור ים המלח, כאשר המיקוד הוא בעין גדי, בנחלים דוד וערוגות. אין ספק שיש משהו מאוד ישראלי בטיול במקום הנמוך בעולם, באזור שהוא מדבר בגוני אדמה שנושק לים תכול רגוע עם נאת מדבר מפוארת ומסלולי מים נפלאים. מצב ים המלח שהולך ומחמיר מדי שנה ותופעת הבולענים שהיא תוצר לוואי של אותה הזנחה לאומית, גרמו לסגירת חניון עין גדי המוכר בשל הסכנה, והמטיילים מוצאים חלופות לחופים, בהם החוף של חמי עין גדי, במלונות של עין בוקק או בכמה חופים "פיראטיים" שהפכו למאוד פופולריים. גם הכביש המוכר בקטע של עין גדי נסגר ויש מעקף חלופי.

מסלולי הטיול: נחל דוד ונחל ערוגות אהובים מאוד על משפחות וגם על תיירים שמוקסמים מהפלא. הטיול בנחל דוד קצר יותר - הליכה לאורך הנחל דרך בריכות ומפלונים עד למפל דוד וחזרה. מיטיבי לכת יוכלו להמשיך למערת דודים ולחזור דרך מעיין עין גדי. אופציה קצרה יותר היא להעפיל למקדש הכלכוליתי ולחזור גם דרך מעיין עין גדי עד סמוך לבית הכנסת העתיק - ששווה ביקור אף הוא. נחל ערוגות הוא מסלול שיכול לקחת חצי יום ומעלה והוא כיף גדול. צועדים בשולי הנחל ואט-אט גולשים לתוכו וצועדים במים, גולשים אל הבריכות ושוכחים שחם בחוץ. אורך המסלול הוא לבחירתכם, שכן ממילא חוזרים חזרה באותה דרך לחניה. אפשר לצעוד לאורך השביל האדום עד המפגש עם השביל הכחול (השני) ואיתו

המפל בעין גדי/  צילום : אורלי גנוסר
 המפל בעין גדי/ צילום : אורלי גנוסר

להמשיך למפל הנסתר וחזרה.

שביל ישראל: כי יש בו הכול

שם: קבוצת טבע בארץ ישראל - Israel nature
חברים: מעל 26,000
מוטו: לחבר בין אוהבי הטבע, ללמוד על הצומח ולשתף צילומי טבע וטיולים
המסלול הנבחר: שביל ישראל

הזכייה של שביל ישראל אינה מפתיעה. שמו מגלם את הישראליות וכך גם מהותו - לתור את הארץ ולחצות אותה על נופיה, שביליה ותרבויותיה. שביל ישראל, שעליו כתבתי במדור הזה לפני שבועות אחדים, נבחר לאחד הטרקים היפים בעולם גם על-ידי מגזין הנשיונל ג’יאוגרפיק - 1,200 קילומטרים של מיטב הנופים, המרחבים והאתרים של ישראל, מהחרמון המושלג בימים אלה, דרך הרים ועמקים, שטחי חקלאות, מעיינות, נחלים, ימים ואגם אחד, היסטוריה וארכיאולוגיה, חי וצומח וכמובן מדבר שעדיין פורח. חברי הקבוצה הדגישו שמדובר בטיול הכי ישראלי, כי יש בו הכול. היו כאלה שהמליצו על השביל באופניים והייתה גם גרסה מעניינת על חוצה ישראל לנשים בג’יפים.

והיו גם דברי ביקורת: כך למשל, שביל גולן הוקם משום ששביל ישראל לא חולף בגולן. גם החלק המזרחי (כלומר, השטחים) לא נכלל בשביל, ויש גם אזורים ואוכלוסיות שנשארו בחוץ. ההסתייגויות האלה משקפות את המתרחש בשטח: בשנים האחרונות נוסדו המון שבילים חדשים, נקודתיים יותר בדומה לשביל הגולן, שביל חיפה שגם עליו נכתב במדור, ואחרים שגם זמנם יגיע.

צועדים על שביל ישראל/  צילום : יפתח שמעוני
 צועדים על שביל ישראל/ צילום : יפתח שמעוני

מצדה ונחל צאלים: הדנ"א הישראלי

שם: רודפי שלום, שלווה ושיטפונות
חברים: 41,000
מוטו: מרדפי שיטפונות ומרדפים אחר יופייה של הארץ. שוק קח-תן של חוויות, טיולים וצילומים.
המסלול הנבחר: מצדה ונחל צאלים תחתון

בקבוצה הזו יש לא מעט טיילני הארד קור, ומכאן ברורה יותר הבחירה במסלול הליכה רגלי משולב באתר מורשת עולמי. מצדה הפכה להיות חלק מהדנ"א הישראלי, וכמה מהמטיילים הדגישו שדרך האתוס ההרואי של סיפור מצדה אפשר לספר את ההיסטוריה של העם היהודי ושל הציונות.

אל מצדה ניתן להגיע בשתי דרכים: מהמבואה המזרחית (כביש 90) ומשם ברכבל או ברגל בשביל הנחש, או מהמערבית (ערד), ומשם ברגל על גבי הסוללה המערבית. החיבור עם נחל צאלים מורכב יותר, אך מתגמל. ראשיתו בתחילת המסלול של נחל צאלים תחתון (גישה בשביל שחור מכביש 90) ומשם על-פי בחירה, שכן יש כמה אפשרויות למסלול.

הקצרה היא לרדת בשביל הירוק דרומה ולהתחבר לאדום שמוביל למרגלות המצדה ממזרח, כ-5 ק"מ וחצי, וחולף בשרידי אחד המחנות הרומיים. הארוכה יותר היא להתחיל בירוק, אך לכיוון צפון-מערב, להמשיך מערבה בכחול עד עין צאלים, ולחזור בשחור דרך אפיק הנחל, ומשם להתחבר חזרה אל הירוק. משם דרומה כמו במסלול הקצר - כ-8 ק"מ.

עוד רעיונות מעניינים: טיולי שווקים ברחבי הארץ, סיור חנוכיות בירושלים, טיול ג’יפים לילדים חולי סרטן. הצעה מעניינת לראות את הארץ מזווית אחרת היא באמצעות מצנחי רחיפה בכמה מסלולים. המצנחים נודדים עשרות קילומטרים באוויר בעזרת רוח ותרמיקות ומאפשרים לצפות בארץ מולדת ממעוף הציפור.

תצפית למכתש הקטן/  צילום אינה מנשה לאתר למטייל
 תצפית למכתש הקטן/ צילום אינה מנשה לאתר למטייל

עדיין זורמים בעוז | מפלי פרוד

עונה מומלצת: חורף ואביב
התאמה: כל המשפחה
קושי מסלול: קל
אורך מסלול: כקילומטר וחצי
משך מסלול: כשעה וחצי
מפה: מפת סימון שבילים מס’ 2, "הגליל העליון" (מהדורה מעודכנת: 2018)
הגעה מצומת קדרים: ממשיכים בכביש 85 מערבה, לעבר כרמיאל. בצומת חנניה פונים ימינה בכביש 866 לכיוון מירון וצפת. חולפים על פני הפנייה שמאלה לעין אל-אסד, וכעבור כ-2.5 ק"מ פונים ימינה, לפרוד, ומיד שוב ימינה, אל רחבת עפר גדולה שבה חונים.

נחל פרוד, המנקז את חלקם הדרום-מזרחי של הרי מירון, הוא אחד מיובליו של נחל צלמון, הזורם בסופו של דבר לכינרת. הנחל זורם בחורפים גשומים ולתקופה קצרה בלבד. השנה, בזכות ריבוי הגשמים בצפון, הנחל עדיין זורם בעוז. שיא יופיו בשני מפלים שגובהם כמה מטרים. שביל נוח, היוצא מחלקה המזרחי של רחבת החניה, מוביל אליהם.

לצד חלקו העליון של השביל, שרידים של אמת מים קדומה. בהמשך נראים מעברו האחר של הנחל, שערוצו הולך ונעשה מחורץ, שני קברי צדיקים שהוקמו לפני כ-35 שנים. הקבר התחתון, לציון ישמעאל בעל הברייתות, הוקם מעל מערת קבורה קדומה שעדיין ניתן לבקר בה. מעליו ומעל רעהו מתנוססות כיפות כחולות, המסמלות את מלכות השמיים.

סביב הקברים ניכרים כרמי זיתים וצברים, זכר לכפר הערבי אל-פראדייה שנעזב. הכפר משמר את שמו של היישוב היהודי הקדום פרוד. השם פרוד הוא מלשון הפרדה, שנאמר במסכת זרעים במשנה: "מכפר חנניה ולמעלן, כל שאינו מגדל שקמין, גליל העליון, ומכפר חנניה ולמטן, כל שהוא מגדל שקמין, גליל התחתון" (מסכת שביעית, ט’, ב’), כלומר השם מרמז על הפרדה בין אזורי גידול חקלאיים. הקיבוץ המודרני הוקם בשנת 1949.

השביל מתעקל עם הערוץ דרום מערבה, חולף בין פתח מערה גדול לסלע בולט וממשיך במורד אל עבר המפלים. המים זורמים בין סלעים וגזעי עצים, מתפצלים לקילוחים נפרדים ושבים ומתאחדים. שאון מים כזה, ועוד באתר ללא תשלום, הוא דבר נדיר במחוזותינו.

גדות הערוץ מיוערות בעצי חרוב, אלה ארץ ישראלית ואלונים. אפשר להמשיך מהמפלים דרך קצרה אל שרידיה של טחנת קמח ומשם לשוב באותה דרך אל הרכבים. מה שמעיב ומצער הוא כמות האשפה המושלכת לאורך הדרך. אולי בכל זאת כדאי שהכניסה תהיה בתשלום ושיהיה פיקוח על הניקיון.

יותם יעקובסון