גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמות סחר או קרב תרנגולים גדול?

לא ברור מי עשוי לנצח במאבק הכלכלי בין ארה"ב לסין. נקווה שהמנהיגים יסתפקו בהצגת יפי נוצותיהם

הנשיא טראמפ והנשיא שי / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst
הנשיא טראמפ והנשיא שי / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst

אולי בגלל תסרוקתו של דונלד טראמפ מפתה לחשוב על הקרבות שהוא מנהל כקרבות תרנגולים. הקטע בקרב תרנגולים הוא שכל המשתתפים מפסידים. לתרנגולים עצמם בוודאי לא יוצא שום דבר מהקרבות. מי שאולי מרוויח זה מי ששולח את התרנגולים לקרב. בעבר, הבעלים של התרנגול המנצח, היה מקבל את גופת התרנגול המנוצח למאכל.

כשמסתכלים על "מלחמת הסחר" בין ארה"ב לסין, קשה לראות תמונת ניצחון. התסריט האופטימי היחידי שבו כולנו לא מפסידים הוא שהקרב המסוים הזה יסתכם בכך שהתרנגולים ינפחו חזה וישמיעו קריאות קרב, אבל יישארו קשורים, כך שקרב אמיתי לא יתחולל.

בסבב האחרון הכריז הנשיא טראמפ על כוונתו להעלות את שיעור המכסים על היבוא הסיני לארה"ב - מהלך שנכנס לתוקף בסוף השבוע האחרון. העלאת המכסים משיעור של 10% ל-25% חלה על יבוא בהיקף של 200 מיליארד דולר.

הציוץ הזה של טראמפ לווה בסדרת ציוצים נוספת, שבמהותם ניסו להעביר לסינים את המסר שעדיף להם לא להגיב לקריאות הקרב, אלא להוריד את הראש ולהודות בתבוסה ללא קרב.

לרגע היה נדמה שטראמפ מגיב באיפוק, אבל כנראה שציוצים נוספים שלו הוציאו את התרנגול הסיני משלוות נפשו, והנשיא שי לא נשאר חייב. הוא ניפח את החזה ושיגר בחזרה איום להעלאת מכסים ל-25% על סחורות אמריקאיות בהיקף של 60 מיליארד דולר.

לכאורה, העלאת מכסים מעודדת את התעשייה המקומית בכך שהיא נותנת לה יתרון במחיר אל מול התחרות מחו"ל. זה נראה כאילו העלאת מכסים מחזירה משרות לאמריקה.

בפועל, כמו כל דבר בכלכלה, זה כמובן יותר מסובך.

בתהליך של גלובליזציה היתרון היחסי של כל משק בא לידי ביטוי בשלב אחר של שרשרת הייצור. מלחמת סחר משבשת את המשוואה שהתגבשה, ולכן תוביל לחוסר יעילות בייצור ולעליית מחירים ו/או שחיקה ברווחיות הפירמות.

לדוגמה, ההשפעה הראשונית של העלאת מכסים היא עליית מחירים, שעשויה לגרום לצרכן האמריקאי לקנות פחות ככל שהמחירים יעלו. עליית המחירים נוצרת לא רק בגלל עלות הייצור בארה"ב שהיא גבוהה מזו בסין, אלא גם דרך התמסורת של המכסים על עלות הייצור בארה"ב, שתביא לייקור חומרי גלם כמו ברזל, טקסטיל ורכיבים שונים אחרים. באופן זה צפויים להתייקר גם מוצרים שאינם בתחרות ישירה מול יבוא סיני, אבל נסמכים על חומרי גלם שהתייקרו.

היצואנים האמריקאים כמובן מפסידים, לשמחת עמיתיהם מאירופה.

מרכיב נוסף במשוואה הוא האינפלציה. כשהרבה מוצרים מתייקרים, מדד המחירים לצרכן עולה והתגובה של הבנק המרכזי היא להעלות ריבית. העלאת הריבית תורמת לעלייה בהוצאות המימון - שתורמת לצינון המשק, הן בהיבט של ירידה ברווחיות חברות והן בהיבט של לחץ על הצרכנים.

מה שמסבך את התמונה כולה ואת היכולת להבין את ריקוד התרנגולים הזה, הן קריאות הקרב שטראמפ משמיע במקביל לעבר הפדרל ריזרב, במטרה להוריד את הריבית ולתמרץ את הכלכלה לקראת התמודדותו על קדנציה שנייה.

ייתכן שבטווח הקצר יהיו כמה חברות אמריקאיות שימכרו קצת יותר מבעבר, אבל קשה לראות איך עליית מחירים תיטיב עם המשק האמריקאי או עם מאמצי טראמפ לשוב ולהיבחר.

למתבוננת מהצד נדמה שהקרב לא שוויוני. לטראמפ יש הרבה יותר מה להפסיד מאשר לשי. בניגוד לנשיא הסיני, שנבחר לכל חייו, הקריירה של טראמפ ואולי גם חירותו האישית, יש שיאמרו בדומה לבנימין נתניהו, תלויים בבחירה חוזרת שלו לנשיאות.

נראה כי כמעט בכל תסריט טראמפ יפסיד. הוא יפסיד אם אין הסכם ויש עלייה במכסים והתייקרות כוללת במשק האמריקאי והוא יפסיד אם הסכם הסחר החדש עם סין לא יציג יתרונות יוצאי דופן לאמריקאים לעומת ההסכם הקודם. שי לעומתו לא באמת מפסיד באף תסריט. אולי בגלל זה הוא נותן לטראמפ להשתולל ורק מדי פעם יוצא בקריאה, שבעיקרון רק מעודדת את טראמפ לקפץ ביתר מרץ.

בניגוד לקרב תרנגולים מסורתי, שבו כנראה לפחות מישהו מבעלי התרנגולים מרוויח משהו, במלחמת סחר מרוויחים רק התרנגולים עצמם (הפוליטיקאים) וגם הם - רק בתנאי שאין באמת קרב, אלא רק מחול ראווה שמאפשר להם להציג לציבור את גודל כרבולתם, יפי נוצותיהם ועוצמת קריאות הקרב שלהם.

הכותבת היא יו"ר IBI קרנות נאמנות

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים