גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רצים לחרמון: ברוכים הבאים למרוץ הוורטיקלי הראשון בישראל

ריצות הרים תופסות תאוצה בשנים האחרונות, כחלק ממגמה עולמית של מעבר מריצה אורבנית לריצות בטבע ● בארץ הדוגמה לכך היא מרוץ "אתגר החרמון" שיתקיים בשבוע הבא ● בין המתמודדים יהיה גם עדנאן אסעד, שרץ עטוף בשני דגלים, הישראלי והדרוזי

עדנאן אסעד / צילום: תומר פדר
עדנאן אסעד / צילום: תומר פדר

"אתגר החרמון" הוא המרוץ הוורטיקלי הראשון בארץ שמתקיים ב"עיניים של המדינה", שילוב קשוח של ריצה עם טיפוס מצטבר, ובעיקר שיפועים וזוויות חדות שיובילו את המשתתפים בכמה מקצים, בריצה או בהליכה נורדית, בתחרות או בפעילות עממית, ישירות או בעקיפין, מהרכבל התחתון לרכבל העליון.

עופר פדן מחברת מרתון ישראל, מפיקת האירוע, מספר שבניגוד לשנתיים הקודמות, אז כלל האתגר שני מקצים בלבד, אחד עממי של 2.7 ק"מ בהליכה נורדית, ואותו מרחק גם במקצה של ריצה תחרותית - לאלה יתווספו השנה גם מקצה של 7 ק"מ הכולל 700 מ’ טיפוס מצטבר, ועוד חידוש מאתגר ומשמעותי: מקצה של 10 ק"מ, שיוכר על-ידי איגוד האתלטיקה כאליפות ישראל בריצת הרים.

"ריצות הרים זה תחום שתופס תאוצה בשנים האחרונות", אומר פדן, "ויש מגמה עולמית של מעבר מריצה במקומות אורבניים לריצות בטבע. רוב האנשים באים בשביל הכיף, החוויה והנוף המיוחד ופחות לתחרות, כי האירוע מאפשר בפעם הראשונה לרוץ במסלול הזה שהוא שטח צבאי שדורש אישורים מיוחדים. המעבר לטבע מוציא אליו עשרות אלפים של רצים והולכים. השאיפה היא שהאירוע יהפוך לבינלאומי.

"המקצה ל-10 ק"מ כולל טיפוס מצטבר של אלף מטר, ומבחינת שיפועים ומרחק הוא עומד בסטנדרט הבינלאומי. זה אחד המקצים הקשים בתחרויות שהיו בישראל וזה מושך את מיטב רצי השטח בארץ. אנחנו מנסים ליצור כמה אתגרים הרריים שיצאו במקביל בכמה מדינות בעולם, כמו בדולומיטים באיטליה או באלפים בשוויץ, וכך נוכל לשווק אותו בעולם. המדינה הקטנה שלנו התברכה בהרבה מקומות אטרקטיביים: גליל הררי, מדבר וחופים, שמעניינים גם את השוק הבינלאומי. יש תיירות של ספורטאים שמגיעים לריצות בטבע, ואירועים כאלה מאיצים את החוויה".

אתגר החרמון  / צילום: תומר פדר

בין שני דגלים

אחד המשתתפים באתגר הקשה מכולם הוא עדנאן אסעד (36) מהכפר הדרוזי בית ג'אן. אסעד הוא דוגמה לדמות שחייה מרכיבים פאזל של ישראליות נחרצת. הוא בוגר חטיבת גולני, עבד בתחום הביטחון וכעת עובד בשירות המדינה. כשהוא רץ, הוא עוטף את עצמו בשני דגלים - בדגל העדה הדרוזית על חמשת צבעיו ובדגל ישראל, גם בימים שלאחר הסערה הגדולה לגבי חוק הלאום.

למה שני דגלים?

"זו תחושת פטריוטיות שקיימת בי כיליד המדינה ומהחינוך שקיבלנו בבית ומהאידיאולוגיה שאנחנו חיים לפיה. הערכים של הדרוזים הם שבכל מקום שבו אנחנו חיים, עלינו לשמור על האדמה, על המדינה ועל הכבוד שלנו. הנאמנות של העם הדרוזי היא להגנה על המולדת שהוא חי בה, ולכן אני פטריוט של המדינה וגאה בה מכל הבחינות".

אסעד הוא טיפוס ספורטיבי והשנה הוא הולך על המשימה הקשה מכולן - עשרה קילומטרים. אבל לריצה הגיע מאוחר יחסית, כשהשתתף ב-2015 במרוץ "בשביל הבנים" לזכר הנופלים בני העדה הדרוזית. מבחינתו, זו הייתה "שריקת ההתחלה של משחק חדש. זה נתן לי נקודת מוצא שממנה התחלתי במסע".

אחרי כמה מרוצים קטנים שבהם פגש בבני כפרו, הם הקימו את קבוצת רצי בית ג'אן שמונה היום כ-40 רצים, רובם מרתוניסטים ואחרים שהם בדרך לשם. "יש בקבוצה אנשים עם מקצועות שונים ובטווח גילאים רחב: עצמאיים, עובדי ציבור או מדינה וכאלה שמשרתים בכוחות הביטחון. המטרות שלנו הן לא רק להביא גביעים, אלא למשוך ילדים, בני נוער וצעירים לספורט למען הבריאות ולייצוג הקבוצה, הכפר והמדינה".

אתגר החרמון  / צילום: תומר פדר

להיות דוגמה? מודל לחיקוי?

"בדיוק. אנחנו כבר מודל, ושואפים להקים בקרוב את הדור הבא של הקבוצה ולהטמיע את הספורט בכפר. השתתפנו במרוצים בחו"ל וייצגנו את המדינה בגאווה".

אסעד השתתף במרוץ מאז אתגר החרמון הראשון, אז רץ את המקצה הקצר של 2.7 ק"מ. "ראיתי בטיפוס החרמון אתגר, וכדי להרגיש את החוויה, הייתי חייב לעשות אותה דרך הרגליים. זה היה מרוץ קשה מאוד עם טיפוס בעלייה מטורפת. כשהייתי בצבא, טיפסתי במעלה גולני בחרמון והרגשתי את אותה שייכות של מי שכבש את החרמון, אז ידעתי שזה לא בלתי אפשרי. ככל שעליתי וראיתי מאחוריי את גודל היופי והפנורמה מאחוריי, היה לי עוד אדרנלין לראות את זה מגבוה יותר. גם הדגלים נתנו לי כוח ודחפו אותי קדימה שאגיע לפסגה - תחושה שהתעצמה ככל שטיפסתי. היה לי חשוב לעשות את החיבור הזה ולהראות לעולם במקום הכי גבוה במדינה, שהדרוזים הם חלק בלתי נפרד ממנה".

זו הצהרת כוונות, במיוחד בימים אלה?

"בהחלט - כוונות טובות. הדרוזים הם ישראלים לכל דבר ומכל הבחינות - בצבא, בעבודה, בלי הפרדה. אנחנו עם אחד, ולא רק נלחמים כתף אל כתף אלא עובדים ולומדים ורצים ביחד, אנחנו אחים.

 

עיצב נורדי / הליכה נורדית בחרמון

אחד המקצים שמושך סקרנות ותשומת לב במרוץ אתגר החרמון הוא מקצה ההליכה הנורדית, למרחק של 2.7 ק"מ. תחום ההליכה הנורדית מתפתח אף הוא בארץ, ואיציק לוי, הנחשב למומחה בתחום, מספר שלאתגר הראשון הזמין אותו עופר פדן ממרתון ישראל יחד עם קבוצה של מדריכים וצועדים, ומאז חברו דרכיהם.

"האזור הזה חתם עבורי את מלחמת יום הכיפורים, אז נלחמתי עם חטיבת גולני ברמה ובחרמון ועבורי זה היה לחזור ולהתמודד עם המאמץ בכיף ולא תחת איום וסכנה", הוא מספר. "האנשים שצעדו איתי נהנו מהאתגר ומהמאמץ, אבל גם מהנוף, האוויר הצלול והחוויה הייחודית".

לוי גילה את התחום בהרי האלפים בשווייץ, כשהצטרף כמדריך ספורט לקייטנה של חולי סיסטיק פיברוזיס. רק כשהקים עסק בתחום האאוטדור נזכר בשווייצרים, חקר והחליט שזה הדבר עבורו. בתום הכשרה זכה לתואר מאסטר טריינר בתחום ומאז הוא מקיים סדנאות, חוגים, קורסים ומפגשים.

לפני שמונה שנים הקים את בית הספר הישראלי להליכה נורדית, היחיד בארץ שמכשיר מדריכי הליכה בסטנדרט אירופי והבוגרים מקבלים תעודת הסמכה מבריטניה. "אני מקדם את התחום ומנסה לחשוף אותו לכלל הצועדים כספורט לאורח חיים בריא. היתרון של ההליכה הנורדית, בהשוואה לריצה, רכיבה או הליכה רגילה - שזהו הספורט היחידי משלושתם שעוסק ישירות בזמן ההליכה במרכיב הכוח בפלג הגוף העליון ופועל במצב של מיני-חדר כושר תוך כדי הליכה יומיומית.
הגוף משמש כמו משקולת ובהתאם לדרך השימוש במקלות, הלחץ המופעל, עוצמת הדחיפה ועוד, ממקסמים את התוצאות מהמשקולת".

איציק לוי / צילום: אורית נלסון

לצועדים יש לו כמה טיפים חשובים:

כשמטפסים, חשוב למדוד את זווית השיפוע ולקצר את המקלות, כדי להשקיע את הכוח בדחיפת הידיים במעלה המדרון התלול ולמנוע בזבוז כוח. כשיורדים במדרון תלול עם אבנים ודרדרת, יש להאריך את המקלות בהתאם לזווית הירידה, כדי לשמור על הגוף זקוף ככל האפשר וכדי שמרכז הכובד לא ינוע קדימה ויגרום לנפילה. ולא פחות חשוב: להיות הגיוניים ביחס לגוף ולא להתעלל בו, בלי ייסורים. צריך לזכור גם ליהנות.

מרוץ אתגר החרמון יתקיים ביום שישי 24.5. לפרטים והרשמה: https://marathonisrael.co.il

אורלי גנוסר

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"