גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה חיות מחמד הפכו לחברים הכי טובים של בני האדם?

מבלי לדעת על כך, בני אדם רבים מאמצים חיות מחמד בכדי למלא תפקיד רגשי בחייהם ● מה בעצם גורם לנו להיקשר אליהם? ● האם בני אדם באמת הופכים לדומים לחיות המחמד שלהם? ● ומה היה שבחרנו לאמץ אומרת על האופי והתפקוד שלנו בעבודה? ● האזינו לפרק נוסף של "חזית המדע"

חיית מחמד / צילום: Shutterstock
חיית מחמד / צילום: Shutterstock

עד גיל שנה וחצי, ילדים אמורים לדעת לומר עשרים וחמש מילים לפחות, כולל קולות של חיות. הם לומדים לומר "האו" או "מו", בערך באותו הזמן שבו הם לומדים לומר "אמא" ו"אבא". אבל למה חשוב כל-כך לילד בן שנתיים לדעת שפרה "עושה מו"? הרי הוא כנראה יפגוש אותה על הצלחת לפני שיראה אותה פנים אל פנים. ומדוע בתוכניות טלוויזיה רבות לפעוטות, מככבות חיות משק כדמויות אנושיות? מדוע אנחנו טורחים לייצר להם את האשליה של חיות כחברים, כשבפועל אנחנו לא תמיד מתייחסים אליהם כך?

היי. אני גלי וינריב. ברוכים הבאים לפרק השביעי של הפודקאסט "חזית המדע". היום נדבר על התפקיד הרגשי של חיות בחיינו.מה בעצם גורם לנו להיקשר אליהן? האם כולם יכולים לאהוב חיות? בני אדם באמת הופכים דומים לחיות המחמד שלהם? כל התשובות מיד

לשאלה ששאלנו בתחילת הפרק, מדוע החיות הן חלק כל כך מהותי מן התרבות שלנו, יש תשובה שיש לה גם שם: "ההשערה הביופילית". לפי ההשערה הזו, חיות חשות לפני בני האדם אם הולך להתרחש אסון טבע או שינוי סביבתי מהותי, או אם מגיע טורף. יכול להיות שבעבר, מי שהיה קשוב יותר לדפוסי ההתנהגות ולתגובות הרגשיות של החיות, הצליח לשרוד טוב יותר ממי שלא היה אמפתי כלפיהן. נכון מוקי? 

ואולי מסיבה זו גם היום, חיבור רגשי לחיות משרה עלינו תחושה של ביטחון. אפילו להביט בחיות מקיימות את שגרת יומן, למשל דגים שוחים באקווריום, או נמלים שהולכות להן בשורה אל הקן - זה יכול להשרות בנו שלווה. אין היום הוכחות חד-משמעיות להשערה הביופילית, ובכל זאת היא הולכת וצוברת פופולריות, מאז פורסמה בספר בשם "ביופיליה" של אדוורד ווילסון ב-1984, שטען שיש לנו נטיה גנטית לאהוב את הטבע ולהגיב אליו ברמה הרגשית.

ההשערה המתחרה היא דווקא שהרגשות שאנחנו מרגישים כלפי חיות, הם בסך הכל תופעת לוואי לרגש שלנו כלפי בני אדם אחרים. כלומר קשר בעל ערך אבולוציוני. אנחנו מגיבים רגשית לפני של תינוק כי זה עוזר להישרדות בני האדם. על פי ההשערה הזו, התגובה שלנו לגור כלבים נובעת מהדמיון שלו לתינוק אנושי.

אנחנו מזהים רגש הדומה לאנושי בכלב נובח או מקפץ בשמחה אקסטטית . האבולוציה הרגילה אותנו להגיב לרגשות של אנשים, והכלבים מרוויחים מכך.על פי ההשערה הזו, האבולוציה משחקת לנו במוח וגורמת לנו לחשוב שכדאי לנו להתקרב לחיות. אבל, זה נכון רק לחלק מהאנשים.

יש מי שבוחר לאמץ חיה ורואה אותה אפילו כבת משפחה, ואנשים אחרים? אותם זה בכלל לא מעניין. למה זה קורה?

קודם כל, בואו נחזק מיתוס מוכר: בעלי חיות מחמד באמת דומים לחיות שלהם. זה הוכח אמפירית במחקר שבו אנשים התבקשו לשדך תמונות של חיות לתמונות של אנשים. הם הצליחו בכך הרבה יותר מאשר לו היו משדכים באופן אקראי.

הדמיון בין בעלי החיות לבין החיות עצמן, היה גבוה יותר כשהכלבים היו גזעיים, מאשר כשהיו מעורבים. על פניו נראה, שאנשים בוחרים כלבים גזעיים כך שייצגו אותם, ולעומת זאת באימוץ כלבים מעורבים, יש להם מניעים אחרים. מסתבר גם שהבעלים והחיות נשפטו כבעלי אותה רמה של יופי, בערך. הבעלים היפים היו בעלי החיות היפות. הממצא הזה מעניין, כי לעומת בני זוג למשל, החיה לא צריכה לבחור אותך בחזרה, ולכן אין לכאורה מניעה שאדם שנחשב פחות יפה יבחר חיה יפה. אבל כנראה שהוא מרגיש יותר בנוח עם חיה שהוא חווה כדומה לו.
מה לגבי דמיון באופי? כשמבקשים אנשים לתאר את האופי של בעל החיים שלהם, הם יתארו לרוב אופי שקרוב לזה שלהם עצמם. וכשישאלו אותם על אופי של בעל חיים של מישהו אחר? הם לרוב יתקעו בתיאור, ולפעמים יודו שהם לא מרגישים שיש לו אופי בכלל.\
רגע, אם אנחנו בוחרים לנו חיות שמייצגות אותנו, מי מגדל איזה סוג של חיה? חברת ההשמה האמריקנית Careerbuilder ביצעה סקר בין 2,300 עובדים בארצות הברית שהם בעלי חיות מחמד, כדי לנסות למצוא קשר בין חיה ומקצוע. המסקנות נראות כך: מנכ"לים ובעלי עמדות בכירות בארגונים הם בעיקר בעלי כלבים. העובדים עם המשכורות הגבוהות ביותר, הם דווקא בעלי הנחשים. בעלי ציפורים הם המרוצים ביותר מתפקידם.

מבחינת המקצועות הנבחרים: בדרנים, אנשי IT אנשי צבא ואחים בבתי חולים הם בדרך-כלל בעלי כלבים. רופאים, לבורנטים, מפעילי מכונות ואנשי תיווך נדל"ן מעדיפים חתולים. אנשי פיננסים, מלונאות, כוח אדם ותחבורה אוהבים דגים. ומה משותף לכותבים ועורכים, מהנדסים, אנשי שיווק, שוטרים ועובדים סוציאליים? אלה המגזרים שבהם ניכרת הכמות הגדולה ביותר של זוחלי-מחמד.

אמנם היה זה רק סקר, שלא מסביר למה בעלי המקצועות הללו מעדיפים את החיות האלו, אבל בואו נסתכל רגע עליכם. יכול להיות שהבוס שלכם בעל כלב ומעדיף שיקפצו עליו וילקקו אותו, ולכן חשוב לו להיות הבוס? האם הקולגה מהמשרד שיש לה שני חתולים היא מיזנתרופית או שחצנית כמו שנהוג לומר על החתולים שלה? האם הגזבר שלכם מחזיק בבית נחש פיתון, הוא בעצם נחש שחותר תחתיתם, ומאז דיון השכר האחרון מרוויח יותר מכולם?

תשובות חלקיות ניתן למצוא בסקר שבחן את האישיות של בעלי חיות שונות. חוקרים מאוניברסיטת אורגון סקרו 650 בעלי חיות מחמד, ומצאו כי בעלי כלבים הם האנשים הכנים ביותר, האחראים ביותר וגם הדתיים ביותר. קבוצת החתולים היא, בהכללה, דתית פחות. חובבי החתולים אוהבים להתבודד, אבל נוטים יותר לאקטיביזם חברתי ויש להם גם יותר מודעות סביבתית. הכי כיף להיות דג. הבעלים שלהם קצת ביישנים, אבל גם אופטימיים ולא חומרניים.

והנה עוד זווית מעניינת: לפני מספר שנים מגזין "פורבס" ראיין אנשים שעבדו שנים במקלטים לחיות מחמד, וביקש מהם לומר מי נוטה לאמץ אילו גזעים של חיות. מדובר בשאלות ללא כל תיקוף מדעי, אולם בכל זאת מעניין לשמוע שכלב תחש נחשב לכלב של אנשים סקרנים אבל עקשנים; קוקר-ספנייל הוא כלב של אנשים משפחתיים ועדינים שמביעים חיבה בקלות; גולדן רטריוור הוא הכלב של מסמר המסיבה, וההורים של הצ'יוואווה הם אנשים שעושים צרות.
מוזיקה מפסיקה. רעש של דברים נשברים

ומה אם אין לכם חיה בכלל? קודם כל, אולי תתפלאו לשמוע שאתם לא במיעוט. אמנם בארה"ב ב-62% מהבתים מכילים חיות מחמד, אך בישראל נכון לשנת 2013, מדובר רק ב-40% מהאנשים. אם אין לכם חיות, רוב הסיכויים שההורים שלכם גם לא גידלו חיות. הבחירה לגדול עם חיות מושפעת מאוד מן החינוך שספגתם בילדותכם.

אבל, פה ושם יש גם מי שגדל עם חיות ובחר שלא לשחזר את ההיסטוריה. שליש מהם מציינים שהבעיה היא כספית. רבע מהם מדברים על נסיעות מחוץ לבית, ורבע מדברים על הצורך לנקות אחרי חיית המחמד. 20% אמרו שפשוט נשבר להם הלב בגלל מותה של חיה בעבר, ולא יכלו למלא את החלל עם חיה אחרת. רק 12% אמרו שהם פשוט לא כל כך אוהבים חיות.
אנחנו לא שופטים- אבל מי אתם אותם 12 אחוזים?

אפשר לסמן בתרבות שלנו סטריאוטיפ, לפיו אלו שלא מגדלים חיות הם אנוכיים, קרים ולא-אכפתיים. אבל הדבר לא הוכח במחקר. ד"ר ג'ואן ליברמן-סמית', סוציולוגית של תחום הרפואה, כתבה לאתר Huffington Post סקירה של המחקרים העוסקים ב"נטולי החיות".

היא אומרת, שזה גם עניין של מעמד חברתי. בעלי חיות המחמד יהיו לעיתים קרובות יותר בעלי עבודה קבועה, נשואים עם ילדים, עשירים יותר ובעלי בית משלהם. חסרי החיות, לעומתם, הם לא בהכרח קרים או לא חברותיים, אבל הם כן אוהבים יותר להיות לבד לפרקי זמן ארוכים. הם עצמאיים יותר ופחות קהילתיים והם לא אוהבים התחייבויות ארוכות טווח. והאנשים האלה מרוצים מההחלטה שלהם. הם לא חושבים שחסר להם משהו אחרת היו משיגים חיית מחמד.

ומה ניתן לומר על אנשים שמגדלים חיות? לדברי רחלי בן דוד, בעבר עורכת כתב העת "חיות וחברה" שיצא באוניברסיטת תל אביב, מגדלי חיות מחמד רבים נמשכים לעובדה שהחיה אינה שיפוטית. לא מפריע לכלב אם אתם לא נראים טוב או שיש לכם עיוות או מגבלה. גם אם השארתם את הכלב כל היום בבית ואיחרתם לטייל איתו, הוא יקפוץ עליכם בשמחה כשתחזרו הביתה. כך שגידול חיות נחשב מתאים למי שחש שהעולם שופט אותו, ורוצה מזה מנוחה. לטענה שבעלי החתולים מחזיקים חתול כדי ללמוד ממנו לקבל מאפיינים "חתוליים" באופי שלהם. הם לומדים מהחתול שמותר להיות סוליסט או לחפש את הנקודה הכי נוחה בבית, ועדיין יאהבו אותך.

בין אם תבחרו חיות בבגרותכם ובין אם לא, יש כנראה תועלת בלגדול עם חיה. ילדים שבביתם הייתה חיה בילדותם, הם לרוב אחראים יותר, אמפתיים יותר ומביעים רגשות בצורה בריאה יותר. אלא אם כן הופלה עליהם אחריות גדולה מדי ביחס לחיה בגיל צעיר יותר. אחריות כזו, אם היא מובילה לכישלון בטיפול בחיה, יכולה ליצור אצל ילדים טראומה שתרחיק אותם מגידול חיות בעתיד.

גם לנטישה של חיה יש השפעה מכרעת. אם משפחה החליטה לאמץ חיה ואז נוטשת אותה, הילדים עלולים להרגיש כישלון, אכזבה מהוריהם, חשש כי יינטשו בעצמם.

בקיצור, כדאי לא לנטוש את החיה שאימצתם אם אתם לא רוצים בעיות עם הילדים.

ומה אם הטיפול היה מיטבי, ובכל זאת החיה מתה? כאן החדשות דווקא טובות מבחינה פסיכולוגית. למרות שזה עצוב. מסתבר שילדים שמעבדים אבל על אדם קרוב במקביל או אחרי אבל על חיה שמתה, עושים זאת בצורה בריאה יותר. הם מחצינים רגשות לגבי מות החיה, שקשה להם להחצין לגבי מותו של האדם הקרוב. הם מתאמנים רגשית על תהליך האבל, ולכן עוברים אותו בצורה מוצלחת יותר.

ובנימה אופטימית זו, בערך, אנחנו מסיימים עוד פרק של "חזית המדע". נשמח לשמוע את התגובות שלכם, וגם של בעלי החיים שלכם. חפשו פרקים קודמים שלנו באתר גלובס, בפייסבוק, באינסטגרם ובאפליקציות הפודקאסטים השונות. דרגו אותנו גבוה באפל פודקאסט. אתם גם מוזמנים להאזין לפרק של שחר סמוחה- למה הצעירים הפסיקו לשתות בפודקאסט שלנו "הצוללת של גלובס", שבו אנחנו צוללים לעומק סיפורים כלכליים-חברתיים.

תודה רבה לשירה רביד-סוסיד על קולות הרקע

תודה לעורך הפודקאסטים של גלובס, רון טוביה.

אני גלי ויינרב

בייייי

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט