משבר במו"מ הקואליציוני: מסתמן שליברמן לא ייכנס לממשלה

(עדכון) • ליברמן מסרב לפשרות בנוגע לחוק הגיוס וכרגע נראה שהוא מחוץ לממשלה • נתניהו יתקשה להקים קואליציה של 60 ח"כים

אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים / צילום: שלומי יוסף
אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים / צילום: שלומי יוסף

משבר חריף בשיחות להקמת ממשלה: אי יכולת של הצדדים להגיע להסכמות, הביאה לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש מכל ראשי הסיעות להגיע אל לשכתו אתמול בערב.

ח"כ אביגדור ליברמן, המיועד לתפקיד שר הביטחון, אמר שבשל ההתראה המאוחרת נצבר ממנו להגיע פיזית. הוא לא התייצב. השר אריה דרעי היה באיזור צפת בחגיגות ל"ג בעומר וגם לא יכל להגיע. סגן השר יעקב ליצמן וח"כ גפני התייצבו אצל ראש הממשלה בשעה 20:00. רפי פרץ, מאיחוד מפלגות הימין, והשר משה כחלון גם הגיעו למפגש.

עם סיום ישיבת ראשי סיעות הקואליציה, נראה כי נכון לשעה זו, חברי הקואליציה חותמים על הקמת ממשלה בת 60 ח"כים, כאשר ליברמן לא נכנס לממשלה.

הליכוד פרסמו הודעה לפיה: "ראשי הסיעות החליטו פה אחד כי יש להקים ללא דיחוי ממשלת ימין שתפעל לטובת כל אזרחי ישראל. ראשי הסיעות החליטו פה אחד כי המועמד לראשות הממשלה הוא יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, כפי שהתחייבו לבוחריהם במערכת הבחירות וכפי שהמליצו על כך לנשיא, וכי המלצתם לא תשתנה בעד אף מועמד אחר. ראשי הסיעות קוראים ליו"ר 'ישראל ביתנו', אביגדור ליברמן, לעמוד בהתחייבותו לבוחריו ולהצטרף לממשלת הימין ללא דיחוי - ולא לתת את ידו להקמת ממשלת שמאל".

תגובת ישראל ביתנו: "מיד לאחר הבחירות מפלגת ישראל ביתנו המליצה לנשיא ריבלין על בנימין נתניהו כמועמד להרכבת הממשלה. כל מה שצריך על מנת להקים ממשלת ימין הוא לדרוש מהמפלגות החרדיות להסיר את ההתנגדות לחוק הגיוס כפי שהוסכם עליו בכנסת הקודמת וכפי שחוקק בקריאה ראשונה בתמיכת הליכוד ויתר מרכיבי הקואליציה. באותו רגע שהמפלגות החרדיות יסירו את התנגדותן לחוק הנ"ל, בניגוד לסיכומים הקודמים, תקום ממשלה חדשה. ממשלת 60 אינה ממשלת ימין, אלא ממשלה חרדית שבמקום לשמור על מדינת ישראל כמדינה יהודית תהפוך אותה למדינת הלכה. לכן, ישראל ביתנו תתנגד בתוקף לממשלת הלכה, ממשלת 60".

אם אין הסכמה, הרכבת הממשלה תלך כנראה לח"כ אחר

אתמול יצאו תדרוכים מלשכת ראש הממשלה כאילו בגלל התנהלותו של ליברמן המדינה תיגרר לבחירות חוזרות. אולם, ככל הנראה, הדברים הללו הם הטעיה מכוונת. הסיטואציה, לפי חוק יסוד הממשלה, היא כי אחרי פקיעת תקופת הרכבת הממשלה, חוזר העניין לדיון בפני נשיא המדינה, אשר מקיים התייעצות חוזרת עם ראשי הסיעות והוא רשאי להטיל את מלאכת הרכבת על הממשלה על ח"כ אחר.

ההחלטה הסבירה בנסיבות העניין אמורה להיות לתת את מלאכת הרכבת הממשלה לבני גנץ, אשר מפלגתו זכתה במספר מנדטים זהה לשל הליכוד - 35. אולם מהלך זה עשוי להיות בעייתי, כיוון שגם ליברמן עצמו הצהיר לפני מספר ימים, שלא יצטרף לממשלה בראשות פוליטקאי אחר שאינו נתניהו. למפלגת כחול לבן עשויה להיות גם בעיה עם הסיעות החרדיות. אפשרות אחרת היא הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ אחר מתוך הליכוד, אופציה אשר ממנה חשש נתניהו בעבר. אולם אפשרות זו נראית קלושה ובכל מקרה, המדינה לא יוצאת למערכת בחירות חוזרת כל כך מהר ולבטח לא לפני שכל האופציות תחת חוק יסוד הממשלה מוצו.

ליברמן ונתניהו לא מסכימים על חוק הגיוס

ברקע הדברים, ישבו שלשום ליברמן ונתניהו שעות ממושכות, אך אתמול ניצת משבר כלשהו, שלא מאפשר להם להתכנס לקראת חתימה על הסכם קואליציוני. לכאורה, הבעיה היא תיקונים לחוק הגיוס, עניין אליו ליברמן מתנגד. בהודעה שפרסמה המפלגה אתמול נאמר כי "חוק הגיוס הוגש ע"י שר הביטחון לשעבר, ח"כ אביגדור ליברמן, הרבה לפני פיזור הכנסת ה-20 וההליכה לבחירות. חוק הגיוס היה נושא מרכזי בסדר היום של 'ישראל ביתנו' במהלך הבחירות ולאחריהן. במו"מ הקואליציוני הבהרנו פעם אחר פעם שבנושא זה לא יהיו ויתורים, ולידיעת כל המשמיצים נושא זה ישאר מרכזי מבחינתנו גם בעתיד הנראה לעין עד להשלמת החקיקה בקריאה שניה ושלישית".

דובר הליכוד יונתן אוריך מסר: "ליברמן התחייב לקהל בוחריו שהוא יתמוך בהקמת ממשלת ימין בראשות נתניהו. כעת הוא משתמש בכל מיני תירוצים כדי למנוע את הקמתה של ממשלה זו, מה שעלול להביא להקמת ממשלת שמאל".