גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגשר בתיק פישמן: המשפחה תבטיח העברה של לפחות 210 מ' ש' לקופת הפירוק; הנאמן מתנגד

נחשפת הצעתו של המגשר בין הצדדים - במקום חוב של כ-2 מיליארד, משפחת פישמן תבטיח להעביר לפחות 210 מיליון שקל לקופת הפירוק ● נשיא המחוזי איתן אורנשטיין דוחק לקבלת ההצעה ● הנאמן יוסי בנקל מתנגד, בני המשפחה תומכים ● אורנשטיין: "ההסדר לא סוגר את עניינו של אליעזר פישמן"

טובה ואייל פישמן / צילום: כדיה לוי
טובה ואייל פישמן / צילום: כדיה לוי

למעלה משנה אחרי שנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, שלח את ילדיו ואת רעייתו של אליעזר פישמן להגיע לפשרה עם הנאמן על נכסיו של פישמן, עו"ד יוסי בנקל - נחשפת הצעתו של המגשר בין הצדדים, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס.

לפי ההצעה שהעביר גרוניס ושזכתה לתמיכת בני משפחת פישמן אל מול התנגדותו של הנאמן, רעייתו של אליעזר פישמן, טובה, וילדיו - ענת מניפז, אייל פישמן ורונית פישמן אופיר - יבצעו מספר מהלכים למימוש הנכסים שבבעלותם ושלטענת הנאמן הוענקו להם במרמה תוך הברחת נכסים, באופן שיבטיח מינימום של 210 מיליון שקל לקופת הפירוק. מתוך סכום זה, מעריך עו"ד שולי גולדבלט, בא-כוחו של אליעזר פישמן, הסכום שיידרשו טובה והילדים להביא מכיסם ינוע בין 25-40 מיליון שקל.

ההסדר - לא כולל את פישמן

עם זאת, ההסדר אינו כולל את אליעזר פישמן בעצמו אלא רק את רעייתו, את ילדיו וחברות הקשורות אליהם. לכן, ההסדר אינו צפוי להשפיע על הליך פשיטת הרגל שמתנהל בעניינו של אליעזר פישמן. המשמעות היא שכל הבקשות שאינן נוגעות לחברות שהיו בשליטת פישמן, כמו למשל טענות הנאמן על נכסים שהסתיר בחו"ל, ימשיכו להתברר.

במסגרת ההצעה שנחשפה היום (ג') לראשונה, בית המגורים בסביון שרשום על-שמה של טובה פישמן, אשר לטענת הנאמן מהווה העדפת מרמה, יימכר בתוך 9 חודשים, ומחצית מתמורתו תועבר לקופת הפירוק. לפי הערכת עו"ד שולי גולדבלט, מדובר בסכום שינוע סביב ה-7 מיליון שקל. עוד הציע המגשר כי טובה פישמן תעביר 15% מהתמורה שתתקבל ממכירת חלקה בחברה א.ק קירור, שהיא החברה היחידה שבבעלותה ובעלת ערך לטענת עורכי-דינה.

עוד במסגרת ההסדר שהציע גרוניס, טובה פישמן תתחייב לשתף פעולה כדי להוציא למכירה משותפת דירה בברלין שבבעלותה, ותעביר את כל מניותיה בחברות השונות. בנוסף, לפי הצעת גרוניס יעבירו שלושת ילדיהם של טובה ואליעזר פישמן את מניותיהם בחלק מהחברות שייכללו בהסדר.

נכס משמעותי נוסף שבו עוסק ההסדר ומאפשר מימוש שלו הוא חברת ההחזקות פישמן רשתות, שמחזיקה בין היתר ברשתות הום סנטר, בסט ביי ו-Zer4u. לדעת כל הצדדים, חברת פישמן רשתות נחשבת לנכס המשמעותי ביותר של קופת פשיטת הרגל, ובה ילדי פישמן מחזיקים מניות. לפי ההסדר המוצע, הילדים יוותרו על חלק מזכויותיהם להמרה של אג"ח בחברה תמורת כספים, וכן על חלק מהמניות שבבעלותם. זאת, כדי להבטיח שהחזקות הנאמן בחברה לא ירדו מתחת ל-50%. בנוסף, ישונה תקנון פישמן רשתות באופן שיאפשר מכירה מיטבית לכל צד ג' אחר - בשונה מהתקנון כיום, ויעבירו לקופת הנאמן סכום ששווה ל-20% משווי פישמן רשתות, לפי הערכת שווי שהוזמנה על-עדי הנאמן.

חובותיו של פישמן עמדו תחילה על סכום של כ-4 מיליארד שקל, מתוכם חוב של 200 מיליון שקל למס הכנסה. לפי ההערכות, בעקבות מימוש חלק מהנכסים על-ידי הבנקים והנאמן, החוב של פישמן עומד כיום על מחצית מהסכום המקורי.

אורנשטיין: "בקשות הנאמן לא פשוטות"

אורנשטיין כינס הבוקר באולמו את בני משפחת פישמן, את הנאמן ואת נושיו העיקריים של נכסי פישמן - ובראשם הבנקים. זאת, על-מנת לדון בבקשה שהגישו בני המשפחה לקבל את הצעת המגשר גרוניס, בתום למעלה משנה של הליך שהתקיים בפניו. הנאמן, עו"ד בנקל, מתנגד להצעת המגשר, והשופט אורנשטיין ביקש לדעת מה חושבים נושיה העיקרים של קופת הכינוס, בטרם יקבל החלטה אם לאמץ את ההסדר המוצע.

אם תתקבל הצעתו של גרוניס, היא תביא לסילוקן של כ-20 בקשות שהגיש הנאמן נגד אשתו וילדיו של פישמן, שבהן העלה הנאמן טענות כי בני המשפחה קיבלו הענקות ומתנות אסורות מאליעזר פישמן כחלק ממהלך של הברחת נכסיו. 

לטענת עו"ד דוד לשם, בא-כוחם של ילדי פישמן, הבקשות שהגיש הנאמן נגד ילדיו ורעייתו של פישמן הן "דוגמה נוספת לעץ הגובה עליו טיפס. כמו שבתחילה טען שקיבלנו דיבידנדים מכלכלית ירושלים בשווי של חצי מיליארד שקל, ולא התנצל אחרי שהראינו שמדובר בכספים שהלכו לנושים ולא לכיס שלנו - כך גם נראה ביחס לבקשות נוספות שלו אם נצטרך".

מנגד, הנאמן בנקל טען: "המגשר אמר לי שההצעה שלו היא נגזרת מתוך המקסימום שמוכנים בני המשפחה לתת. חשוב לשים לב לזה - המגשר לא פסק שום דבר, אלא רק עסק ב'תורת האפשר'. אם כבר חושפים דברים מתוך הליך הגישור, אומר שהמגשר אמר לי: 'יכול להיות שאתה צודק, ויכול להיות שלא', ובגלל זה אני סבור שדרושה כאן הכרעה שיפוטית".

לאחר שעורכי הדין של משפחת פישמן הציגו את הטעמים המצדיקים לשיטתם את קבלת הצעת המגשר, בעוד הנאמן הסביר מדוע לטעמו יש להתנגד אליה, פנה אורנשטיין לנושי קופת הכינוס של נכסי פישמן, ובראשם הבנקים, ואמר: "יש בפניי למעלה מ-20 בקשות שהגיש הנאמן. מדובר בבקשות לא פשוטות. גם הנאמן אומר בהגינותו שהוא לא יודע לתת הערכות באשר לסיכוייהן, ושזה לא יהיה אחראי, כי זה כפוף להכרעה שיפוטית. הבקשות כאמור הן לא פשוטות בלשון המעטה, זה אני יכול לומר לכם. הנאמן לא יכול לתת לכם נתונים על זה, והרבה תלוי בהתפתחויות של חקירות ועדויות. היתרון המרכזי בקבלת ההסדר הוא ודאות - לפעמים טובה ציפור אחת ביד. לפעמים טוב לקחת סיכון, אבל זה עניין שלכם".

עוד אמר אורנשטיין לנושים: "ההסדר לא סוגר את עניינו של אליעזר פישמן, שההליכים כלפיו ימשיכו להתנהל. אפשר גם יהיה לנקוט הליכים נגד צדדים אחרים. אז נכון שיש גם שיקולים אחרים, ויכול להיות שכל הבקשות יתקבלו - אבל קחו בחשבון שזה ייקח הרבה זמן. אני לא אהיה זה שאקבל את ההחלטה בכל הבקשות האלה, זה בטוח. אני עד היום שומע תיקים שהתחילו כשהייתי מתמחה. יש שיקולים לכאן ולכאן. שמיעת הבקשות כרוכה בזמן ובעלויות, ולא ברור כיצד תסתיימנה".

לסיכום אמר אורנשטיין: "לא נולד התיק שלא ניתן להגיע בו להסדר. פשרה עדיפה מאשר להגיע למחוזות לא ידועים. צריך למצוא את האיזון הנכון, גם בתיק מורכב כזה. לשם אני חותר. גם אם יש בעיות בהסדר הנוכחי - צריך למצוא את הדרך להגיע אליו. השאיפה צריכה להיות לא להמשיך את ההליכים. זה תיק שלא ייגמר, זה תיק מאוד מורכב, וזה מחייב מאמץ של כולם להגיע להסדר. אני ער לזה שלא מדובר במשהו פשוט".

שלל וילות יוקרתיות בסביון ומניות בחברות שונות

הצעת המגשר מסייעת להבין טוב יותר מה חושב מי שנחשב לאחד מהמומחים הגדולים ביותר במשפט הישראלי לענייני חדלות פירעון, נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, על סיכוייהן של 20 הבקשות שהגיש הנאמן עו"ד יוסי בנקל נגד רעייתו וילדיו של אליעזר פישמן.

באמצעות בקשות השונות שבעניינן התנהל הליך הגישור, מבקש הנאמן לגעת בחלק מהנכסים הרבים שקיבלו בני המשפחה מהאב במהלך השנים, ובהם שלל וילות יוקרתיות בסביון, בניין בתל-אביב ומניות בחברות שונות מקבוצת פישמן. לטענת הנאמן, אליעזר פישמן התכונן במשך למעלה מעשור לפשיטת הרגל הצפויה שלו והבריח נכסים אל רעייתו וילדיו. המשפחה, מנגד, טענה לאורך כל הדרך - וגם בדיון שהתקיים הבוקר - כי עו"ד בנקל מתיימר ליצור עבור משפחת פישמן "מערכת חוקים מפלנטה אחרת".

ההצעה של גרוניס היא עדיין טיפה בים לעומת שוויים של הנכסים שנטען שהוברחו וכן חובו הכולל של פישמן, שעומד לפי ההערכות נכון להיום על כ-2 מיליארד שקל (לעומת 4 מיליארד שקל בעת הכרזתו כפושט רגל). מדובר רק בנדבך אחד מבין נדבכים רבים הנוגעים לפשיטת הרגל של פישמן. כפי שהדגיש גם הנשיא אורנשטיין בהציגו את הצעת גרוניס לנושיו של פישמן, ההסדר אינו כולל מתן הפטר לפישמן ואינו פוטר אותו מלהתמודד עם החוב האסטרונומי שצבר.

*** גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בחברת "מוניטין", המחזיקה (100%) בעיתון "גלובס". פישמן ואלונה בר און, מבעלי השליטה הנוכחיים בחברה, מצויים בסכסוך משפטי עסקי ואישי מתמשך.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"